M
maggan2
Är det någon som vet vilken mätnoggranhet det är på grovfoderanalysen? Givetvis varierar det lite mellan labben, men labben har väl samma referenslabb. Är "Foder" kvar på buke? Hon borde väl veta...
/M
/M
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
En annan stor felkälla är beräkningen av smältbart råprotein.
Man mäter kväveinnehållet men allt kväve ingår inte i protein. När man sedan beräknar smältbart råprotein har man faktorer som utgår från utfodringsförsök man mäter alltså inte hur stor del av proteinet som hästen verkligen kan tillgodogöra sig utan räknar på schablonvärden. Nej inte alls. Maskinen mäter Rp% av förtorkat prov. Sedan beräknar man det protein som hästen verkligen kan utnyttja och det kallas smältbar råprotein ( y = 93,9 313/x ). Samma formel gäller för häst och idisslare. Däremot är det en speciell formel för häst då det gäller energi
Även i beräkningen av energi gör man på liknade sätt.
Det är alltså kanppast analysvärdena som är problemet utan metoderna att beräkna näringsvärdena utgående från analyserna. Man vet väldigt exakt smältbarhetskofficienterna på alla fodermedel så det är inga som helst problem att beräkna.
Hö som har en annorlunda sammansättning eller är extremt sent slaget kan ge större fel pga annolunda smältbarhet.
Överskatta inte den praktiska träffsäkerheten i analysens näringsvärden. Sent slaget hö ger inte alls större fel eller har annorlunda smältbarhet. Har man VOS-värden mellan 60-93 ja, då har man inga fel i smältbarheten. Visa mig det hö som har ett lägre VOS-värde än 60. Mig veteligt har det aldrig hänt och skulle det hända är jag övertygad att det åker direkt på dyngstacken för ett sånt hö fodrar man helt enkelt inte med![]()
PL
Men det har ju andra gjort....... eftersom man satt VOS-gränsernaDet där med extremt sent hö är en praktisk erfarenhet som jag inte kan verifiera eftersom jag inte kunde göra ett smältbarhetsförsök.
PL