Överkänslighet mot paprika och tomat.

YaHilweh

Trådstartare
Dottern på snart 2år är troligtvis överkänslig mot tomat och röd paprika. Vi höll bort det ett tag förut, men efter sommaren har det gått bra ett tag, men det är nu åter igen. Röda utslag, extrem torr vid utslagen och varm.
Så nu ryker allt vad tomat och paprika i matlagningen. Enligt BVC växer det troligtvis bort, men det kan ta allt från 2 månader till 15 år. Så det är bara att hålla ut antar jag.

Har ni några bra recept på tex. köttfärssås och lasange att komma med? Hennes två favoriträtter.
 
Vår son var också överkänslig men bara mot tomat. Det har nu växt bort vid drygt 4 års ålder.
För oss var det att testa varje halvår enligt ordination av barnkliniken och en allergiläkare där. Det var ingen idé att testa för ofta sas.
Ni har kanske fått andra ordinationer dock.
Då var det alltså uteslutet att det handlade om allergi.


Nu kunde vi ju ha ajvar reliah tex (men alla är inte tomatfria...) men det alternativet försvinner ju för er.
Ni får nog helt enkelt vara utan tomat-paprika-chilidelen.
Jag hade kryddat ordentligt med tex oregano och haft i grädde och buljong.
Att koka med och gärna mixa massa grönsaker får också en djupare smak. Morot, palsternacka, selleri osv.
 
Vår son var också överkänslig men bara mot tomat. Det har nu växt bort vid drygt 4 års ålder.
För oss var det att testa varje halvår enligt ordination av barnkliniken och en allergiläkare där. Det var ingen idé att testa för ofta sas.
Ni har kanske fått andra ordinationer dock.
Då var det alltså uteslutet att det handlade om allergi.


Nu kunde vi ju ha ajvar reliah tex (men alla är inte tomatfria...) men det alternativet försvinner ju för er.
Ni får nog helt enkelt vara utan tomat-paprika-chilidelen.
Jag hade kryddat ordentligt med tex oregano och haft i grädde och buljong.
Att koka med och gärna mixa massa grönsaker får också en djupare smak. Morot, palsternacka, selleri osv.

Det vi fått av Bvc än så länge ,ska ta det med dom igen vid 2års kollen. Var att ta bort det och prova om ett tag igen. Inget om något vidare. Men ska som sagt fråga dom igen, så vi håller undan det ett tag till.

Palsternacka har jag ju inte tänkt på, tack :D
 
Det vi fått av Bvc än så länge ,ska ta det med dom igen vid 2års kollen. Var att ta bort det och prova om ett tag igen. Inget om något vidare. Men ska som sagt fråga dom igen, så vi håller undan det ett tag till.

Palsternacka har jag ju inte tänkt på, tack :D
Vi gjorde blodprov för allergi för att kunna fastställa överkänslighet eller allergi. Men jag gick direkt till barnmottagningen på lasarettet också, då BVC egentligen inte kan göra något ändå mer än att råda🙈
Sen är det nog ganska vanligt att vara känslig mot de här två. Och det är ju lätt att 'testa att ta bort' en period och kolla.
Sen kan det ju vara att förskolan behöver ett läkarintyg för att få göra specialkost.

Men mycket grönsaker(rotfrukter) i är alltid ett bra tips för att få lite bra smak.😊
 
Överkänsligheten kan vara kopplad till färgämnet så det går bar med gul paprika och gula tomater. Gula tomater är inte lika vanligt som för några år sedan (då fanns det t o m gul ketchup) men det finns nästan alltid att få tag på någonstans, om inte annat körsbärstomater. Till sommaren kan ni ju odla egna gula (eller gröna) tomater.
Tänk på att det är risk att hon även reagerar på annat rött.
 
Överkänsligheten kan vara kopplad till färgämnet så det går bar med gul paprika och gula tomater. Gula tomater är inte lika vanligt som för några år sedan (då fanns det t o m gul ketchup) men det finns nästan alltid att få tag på någonstans, om inte annat körsbärstomater. Till sommaren kan ni ju odla egna gula (eller gröna) tomater.
Tänk på att det är risk att hon även reagerar på annat rött.

Vi är försiktiga och kollar när vi ger röda saker. Jordgubbar går bra.
Färsk tomat/paprika har ingen av barnen tyckt om, så det är okej utan. Är mest i matlagningen där vi insåg att vi använder mycket tomat. Det begränsar oss ganska mycket, men det är bara att lära om antar jag :D
 
Vi gjorde blodprov för allergi för att kunna fastställa överkänslighet eller allergi. Men jag gick direkt till barnmottagningen på lasarettet också, då BVC egentligen inte kan göra något ändå mer än att råda🙈
Sen är det nog ganska vanligt att vara känslig mot de här två. Och det är ju lätt att 'testa att ta bort' en period och kolla.
Sen kan det ju vara att förskolan behöver ett läkarintyg för att få göra specialkost.

Men mycket grönsaker(rotfrukter) i är alltid ett bra tips för att få lite bra smak.😊

Förskolan är än så länge okej med att vi testar att ta bort, då det är vad bvc har sagt. Men efter sommaren krävs det något mer än så tror jag.
 
Vi är försiktiga och kollar när vi ger röda saker. Jordgubbar går bra.
Färsk tomat/paprika har ingen av barnen tyckt om, så det är okej utan. Är mest i matlagningen där vi insåg att vi använder mycket tomat. Det begränsar oss ganska mycket, men det är bara att lära om antar jag :D
Det är tomat i väldigt mycket upptäcker man 😅
Tänker alla barnmatsburkar bara, typ allting är tomatbaserat 😎
 
Vi är försiktiga och kollar när vi ger röda saker. Jordgubbar går bra.
Färsk tomat/paprika har ingen av barnen tyckt om, så det är okej utan. Är mest i matlagningen där vi insåg att vi använder mycket tomat. Det begränsar oss ganska mycket, men det är bara att lära om antar jag :D
Jag tänkte att ni kan använda gul tomat och paprika i matlagningen istället för röd. Det är lätta att göra egen tomatsås eller tomat/paprikasås av färska tomater (och paprika). "Smält" lite finhackad lök i olja, blanda i hackad tomat (och paprika). Koka några minuter, krydda, ha på lite vatten om det behövs. Kan sedan ingå i köttfärssås, lasagne etc
Köttfärssås kan också göras med mjölk och gröna kryddor istället för tomatsås.
/mamman som lagade mat utan något som helst rött under 10 -15 år (och utan en del annat också)
 
Det är tomat i väldigt mycket upptäcker man 😅
Tänker alla barnmatsburkar bara, typ allting är tomatbaserat 😎
Inget av mina barn kunde äta barnmatsburkar (med något enstaka undantag) p g a att de allra flesta var röda. Var bara att laga egen mat. Inför resor konserverade jag ibland i glasburkar för att de skulle vara lätta att ha med och få hjälp med att värma. Var av någon anledning lättare att få hjälp att värma en burk än att få värma ngt infruset på en tallrik.
 
Har ni varit hos barnläkare? Eller är detta BVCs råd?

För ett år sedan var vi hos en barnläkare (specialiserad på allergi) som sa att man inte bör ta bort livsmedel barn visar känslighet mot. Risken med att utesluta livsmedel är att de utvecklar just allergi. Det sades vara de senaste rönen.
 
Har ni varit hos barnläkare? Eller är detta BVCs råd?

För ett år sedan var vi hos en barnläkare (specialiserad på allergi) som sa att man inte bör ta bort livsmedel barn visar känslighet mot. Risken med att utesluta livsmedel är att de utvecklar just allergi. Det sades vara de senaste rönen.
Om Ts barn har samma problem som mina hade så rör det sig inte om "äkta" allergi (som kan testas med pricktest/blodprov) utan en känslighet för färgämnet i vissa bär och frukter. Det går alltså bra att äta gula/vita varianter av tomat, paprika ,jordgubbar etc.

(Fast jag trodde det här med att inte ta bort/vänta med att introducera vissa livsmedel som ofta ger allergi handlade om barn som inte är allergiska, t ex introducera jordnöt till små barn istället för att vänta tills de blir äldre. Men jag kan ha missuppfattat. Att ge ett barn ett livsmedel som det reagerar på kan orsaka ganska stort lidande - menade läkaren verkligen det?)
 
Om Ts barn har samma problem som mina hade så rör det sig inte om "äkta" allergi (som kan testas med pricktest/blodprov) utan en känslighet för färgämnet i vissa bär och frukter. Det går alltså bra att äta gula/vita varianter av tomat, paprika ,jordgubbar etc.

(Fast jag trodde det här med att inte ta bort/vänta med att introducera vissa livsmedel som ofta ger allergi handlade om barn som inte är allergiska, t ex introducera jordnöt till små barn istället för att vänta tills de blir äldre. Men jag kan ha missuppfattat. Att ge ett barn ett livsmedel som det reagerar på kan orsaka ganska stort lidande - menade läkaren verkligen det?)

Ja om det är äkta allergi ska livsmedel uteslutas, men allergi bekräftas då vid utredning. Vid överkänslighet, vilket reaktion på tomat är typexempel på, är det enligt honom inte nödvändigt eller rekommenderat att utesluta.

Han sa att själva känslighetsreaktionen visar att barnets immunsystem arbetar med att utveckla en tolerans. Genom att utesluta är risken att immunsystemet istället börjar uppfatta ämnet som rent skadligt och det utvecklas till allergi.

Jag frågade vad man bör göra om barnet blir mycket påverkat. Han sa ge mindre mängd och mer sällan. Om det inte är äkta allergi som misstänks, då ska man såklart utreda det.

Det var vad denna läkare sa. Han verkade mycket kunnig. Andra läkare kan säga annat. BVC är garanterat sist på bollen.
 
Och en annan sak jag tänkte på @YaHilweh.

Att det gått bra efter sommaren och blivit sämre nu kan bero på årstiden. Huden blir känsligare på vinterhalvåret, i synnerhet känsliga hudtyper. Vet dock inte om det är aktuellt för just ditt barn.
 
Och en annan sak jag tänkte på @YaHilweh.

Att det gått bra efter sommaren och blivit sämre nu kan bero på årstiden. Huden blir känsligare på vinterhalvåret, i synnerhet känsliga hudtyper. Vet dock inte om det är aktuellt för just ditt barn.
Eller funkar inhemska bättre? Ofta köper folk inhemskt på sommaren och utländsk på vintern då de i hemska blir dyrare. Jag kan tex inte äta tomat eller paprika om de är utländska.
 
Eller funkar inhemska bättre? Ofta köper folk inhemskt på sommaren och utländsk på vintern då de i hemska blir dyrare. Jag kan tex inte äta tomat eller paprika om de är utländska.
För min son blev det värre med våra egna tomater, det är ju lite mer smak och säkert mer 'kräm' i dom också.
Nu var han dock väldigt känslig.
 
Och en annan sak jag tänkte på @YaHilweh.

Att det gått bra efter sommaren och blivit sämre nu kan bero på årstiden. Huden blir känsligare på vinterhalvåret, i synnerhet känsliga hudtyper. Vet dock inte om det är aktuellt för just ditt barn.

Känns inte schysst alls att ge lilltjejen tomat eller paprika när hon blir så röd och snustorr av det. Är ett större projekt att försöka smörja en vild 2 åring än att plocka bort det från maten. Speciallt nör vanöog mjukgörande inte fungerar, utan bara kortisonbaserad salva och det känns inte så bra att använda allt för mycket till ett så litet barn :)

Jag har själv celiaki och har haft sedan 18 månaders ålder. Det var på den tiden som man skulle ge fullkorn direkt och troligtvis därför jag fick celiaki. Introducerades för fort och för hårt. Läkarna trodde inte alls på mamma när hon var säker på vad det berodde på (fortfarande gå ska ovanligt -89)

Jag tror till viss del som du säger, att det kan vara årstidsbaserat. Men av anledningen att nu äter vi mer grytor, köttfärssås, lasagne. Sommartid är det mest grillat hos oss. :)

Men ska höra med bvc vad de säger om utredning för det, eller om vi ska ta bort det ett tag till. Tror inte det är allergi det handlat om utan överkänslighet.
 
Eller funkar inhemska bättre? Ofta köper folk inhemskt på sommaren och utländsk på vintern då de i hemska blir dyrare. Jag kan tex inte äta tomat eller paprika om de är utländska.

Färska tomater är inget problem sig, då lilltjejen inte alls gillar det. Så där kan jag faktiskt inte svara. Dock fungerade våra odlade både gula och chokladtomater ganska bra.
Men ska testa att anvönda de gula vi har i frysen nästa gpng jag gör köttfärsås i crockpoten :D
 
Känns inte schysst alls att ge lilltjejen tomat eller paprika när hon blir så röd och snustorr av det. Är ett större projekt att försöka smörja en vild 2 åring än att plocka bort det från maten. Speciallt nör vanöog mjukgörande inte fungerar, utan bara kortisonbaserad salva och det känns inte så bra att använda allt för mycket till ett så litet barn :)

Jag har själv celiaki och har haft sedan 18 månaders ålder. Det var på den tiden som man skulle ge fullkorn direkt och troligtvis därför jag fick celiaki. Introducerades för fort och för hårt. Läkarna trodde inte alls på mamma när hon var säker på vad det berodde på (fortfarande gå ska ovanligt -89)

Jag tror till viss del som du säger, att det kan vara årstidsbaserat. Men av anledningen att nu äter vi mer grytor, köttfärssås, lasagne. Sommartid är det mest grillat hos oss. :)

Men ska höra med bvc vad de säger om utredning för det, eller om vi ska ta bort det ett tag till. Tror inte det är allergi det handlat om utan överkänslighet.
Vår läkare tyckte inte heller det var nån idé att ge när det skapade de problemen han hade.
Torr känslig hud, eksem, röda utslag ofta kliande, ont i magen, problem med magen och ibland även nässelutslag.
När vi tog bort tomaterna försvann också alla symtom.
 

Liknande trådar

Relationer Varning för vääääldigt långt inlägg! Jag skriver sällan personliga saker här men nu känner jag att jag skulle behöva andras syn på...
2 3 4
Svar
74
· Visningar
24 127
Senast: alazzi
·
Övr. Katt Släppte ut katterna som vanligt i morse och dom kutade genast ner till stallet som vanligt, trots att det regnade så ville dom ut...
Svar
3
· Visningar
2 079

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp