Om samvete vs effektivitet

Nej.
Du kan fortfarande bulta också, men tror de flesta (alla?) större slakterier övergått till gas tyvärr.
Ah, undrade faktiskt över om det menas att bultning är sämre/inte möjligt på gris. Men då förstår jag? De vill spara pengar i processen och har övergått från typ ganska? ok bultning? till mer tveksamma gas för att spara pengar? Hade missat det (lite under en sten tydligen) och känner att i så fall skulle jag nog också hellre välja ett annat slakteri som inte gör så. Hur tar man reda på hur de gör? (vårt lokala tex)
 
Ah, undrade faktiskt över om det menas att bultning är sämre/inte möjligt på gris. Men då förstår jag? De vill spara pengar i processen och har övergått från typ ganska? ok bultning? till mer tveksamma gas för att spara pengar? Hade missat det (lite under en sten tydligen) och känner att i så fall skulle jag nog också hellre välja ett annat slakteri som inte gör så. Hur tar man reda på hur de gör? (vårt lokala tex)
Nja, gasen har positiva fördelar för djuren jämfört med bult, framför allt i hanteringen (djur som ska bultas behöver vara ensamma och fixerade), med gas drivs de i grupp och bedövas i grupp.. så inte svart eller vitt.f
Även el är möjligt på gris, har sett ett gäng avlivas på det sättet, men ger också mer individuell hantering och eltången ska sättas över huvudet vilket säkert inte är så gött (att bli fasthållen över huvudet alltså, oavsett elstöten).
 
Nja, gasen har positiva fördelar för djuren jämfört med bult, framför allt i hanteringen (djur som ska bultas behöver vara ensamma och fixerade), med gas drivs de i grupp och bedövas i grupp.. så inte svart eller vitt.f
Även el är möjligt på gris, har sett ett gäng avlivas på det sättet, men ger också mer individuell hantering och eltången ska sättas över huvudet vilket säkert inte är så gött (att bli fasthållen över huvudet alltså, oavsett elstöten).
Ja nu såg jag från SLU, allt var positivt med gasen fram till själva ögonblicket. Medan det var mer negativt med andra alternativ fram tills själva bultningen som var bättre. Iom att djuren inte skildes från sina fränder vid koldioxid och kan ledas med nyfikenhet. De letar tydligen bättre alternativ.
 
Borde man inte kunna bulta i grupp också? Alltså inte en och en utan några tillsammans och samtidigt
Det handlar ju mycket om det enorma antalet grisar. 3000 om DAGEN hos SCAN i Kristianstad, till exempel. Då är gasningen tidseffektivast. Jag har inte med egna ögon sett hur det går till (ja, filmer från den fasansfulla gasningen, men inte före/efter) men jag utgår ifrån att det är löpande band-principen. Det måste gå snabbt för att man ska hinna med. Och även om grisarna föses i grupp, är det knappast alltid grisar som känner varandra, jag misstänker att de blandas ihop med andra grisar från andra grupper etc.

Sen undrar jag vart allt detta griskött tar vägen - det är ju enorma mängder!!!
 
Det handlar ju mycket om det enorma antalet grisar. 3000 om DAGEN hos SCAN i Kristianstad, till exempel. Då är gasningen tidseffektivast. Jag har inte med egna ögon sett hur det går till (ja, filmer från den fasansfulla gasningen, men inte före/efter) men jag utgår ifrån att det är löpande band-principen. Det måste gå snabbt för att man ska hinna med. Och även om grisarna föses i grupp, är det knappast alltid grisar som känner varandra, jag misstänker att de blandas ihop med andra grisar från andra grupper etc.

Sen undrar jag vart allt detta griskött tar vägen - det är ju enorma mängder!!!
30 kilo konsumerat griskött per år i snitt på 10 miljoner svenskar är 300 miljoner kilo eller 300.000 ton griskött. En gris ger sådär 65 kg kött i butik - så den mängd vi konsumerar blir 4,7 miljoner grisar som ska slaktas - så att SCAN i Kristianstad som är vår största aktör slaktar strax över 700.000 grisar årligen är inte så konstigt. Totalt slaktar vi 2,6 miljoner grisar årligen i vårt land - och det räcker bara till drygt halva konsumtionen - resten importeras från andra länder.
 
Det handlar ju mycket om det enorma antalet grisar. 3000 om DAGEN hos SCAN i Kristianstad, till exempel. Då är gasningen tidseffektivast. Jag har inte med egna ögon sett hur det går till (ja, filmer från den fasansfulla gasningen, men inte före/efter) men jag utgår ifrån att det är löpande band-principen. Det måste gå snabbt för att man ska hinna med. Och även om grisarna föses i grupp, är det knappast alltid grisar som känner varandra, jag misstänker att de blandas ihop med andra grisar från andra grupper etc.

Sen undrar jag vart allt detta griskött tar vägen - det är ju enorma mängder!!!
Alltså nej du blandar inte okända djur/från olika stallar /gårdar. Men visst kan de blandas med gruppen av grisar från boxarna bredvid.

Aggressioner mellan individer undviks i största möjliga mån.

Jag har varit på slakteri.
 
30 kilo konsumerat griskött per år i snitt på 10 miljoner svenskar är 300 miljoner kilo eller 300.000 ton griskött. En gris ger sådär 65 kg kött i butik - så den mängd vi konsumerar blir 4,7 miljoner grisar som ska slaktas - så att SCAN i Kristianstad som är vår största aktör slaktar strax över 700.000 grisar årligen är inte så konstigt. Totalt slaktar vi 2,6 miljoner grisar årligen i vårt land - och det räcker bara till drygt halva konsumtionen - resten importeras från andra länder.
Ja, danskt griskött ser man ju i butikerna. Hur kan det lilla landet klara sitt behov av fläskkött? Danskarna är ju mer kött-”vänliga” än vi svenskar. Svårare att hitta vegetariska alternativ i Danmark upplever jag.
 
De har en enorm grisproduktion. Exporterar mycket.
Jag tror rent av att fläskkött är en av deras största exporter? Jag vägrar allt danskt kött, trots att det är näst "bäst" ur djurskyddssynpunkt om man inte köper svenskt. Att massbult grisar i grupp skulle vara fruktansvärt, snacka om dödsångest att se de andra falla runt omkring sig för att sedan kommer döden fram till en själv och inget du gör för att komma undan hjälper. 😢
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp