Då är frågan; av vilken anledning? Kan vara bra att fundera på.Mat är en så liten del av livet egentligen, men av någon anledning gör jag den delen så stor och laddad.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Då är frågan; av vilken anledning? Kan vara bra att fundera på.Mat är en så liten del av livet egentligen, men av någon anledning gör jag den delen så stor och laddad.
Det är ju det jag undrar. Varför låter jag maten bli så viktig? Och hur kan jag göra den mindre viktig?Då är frågan; av vilken anledning? Kan vara bra att fundera på.
En vanlig jobbdag där jag jobbar kväll kan se ut så här
Kaffe innan morgonpromenaden.
Kesella med lite funlight.
En omelett med de grönsaker som brukar finnas hemma, innan jobbet.
På jobbet dricker jag en proteinshake, mest för att jag inte har tid att äta något vettigare på mitt jobb.
När jag kommer hem har jag antingen förberett chiapudding, eller så tar jag bara lite yoghurt med frysta bär.
Låter som jättelite mat nu när jag skriver upp det såhär. Men när jag riktigt tänker på det så går jag faktiskt inte hungrig dessa dagar. Jag försöker vänja in mig vid mindre portioner, för mina tidigare portioner har inte varit normalstora på något sätt.
Mitt problem är egentligen inte att jag faktiskt äter för mycket. För det ser man här på min vanliga dag att jag inte gör. Utan mitt problem är att jag triggas så jävla mycket vid tanken på att få äta lite senare, imorgon eller nästa vecka. Jag kan se fram emot ett trevligt restaurangbesök med vännerna mest för att jag ska då få äta och unna mig. Som en annan skrev i tråden, att inte kunna njuta av glassen man har i handen för att man redan är borta i frysen och hämtar nästa i tankarna. Så känns det precis för mig.
Jag kan liksom googla på restaurangers menyer, inte för att finna inspiration eller så, nej utan för att läska mig själv när jag är sugen. Typ läser menyer som andra läser poesi. Haha. Jag är så fast i tanken på att fredag innebär fredagsmys, och blir det inget så är det en väldigt dålig fredag. Fredagsmys behöver inte vara 2 kg godis utan är desto oftare morotsstavar med dipp, men då är fredagen som den ska vara, annars känns det tråkigt. Det är dom här tankarna jag skulle vilja bli av med, att jag är så himla fixerad vid hur det ska vara och att jag redan är framme vid nästa måltid hela tiden.
Det är just det som är svårt, vad är lagom för just mig?Du verkar äta väldigt lite i det som du radar upp, det motsvarar ungefär min frukost plus mellanmål efter träning och då är jag en liten person på 150 cm med ett väldigt litet dagsbehov. Jag tror att det finns en stor risk att det lilla intaget - även om det syftar till att minska portionerna - leder till ett beteende där du äter antingen väldigt lite eller antingen väldigt mycket och att ätstörningen eskalerar ytterligare. Jag tror också att det är dumt att i din situation utesluta kolhydrater. Risken finns att det ännu mer triggar ditt "antingen-eller-beteende".
Ditt fokus borde vara att lära dig äta välbalanserade måltider i lagom storlekar på regelbundna tider, ungefär så som Red_Chili föreslår.
Det låter väldigt jobbigt att ha det som du har det och jag hoppas att du får bra hjälp!
Det är just det som är svårt, vad är lagom för just mig?
Jag borde gå ner cirka 10 kg i vikt, inte för att tycka om mig själv bättre eller för att jag har någon som helst press på mitt utseende. Utan för att jag vet att jag mår bättre rent fysiskt om jag är närmre min idealvikt. Då är det svårt att släppa efter och äta kolhydrater, när jag vet att avsaknaden av dom gör det enklare för mig att gå ner i vikt. Jag tycker det är så svårt att äta just lagom.
Tack för tipset om mandometer!Vad som är lagom är vad du behöver hjälp med. Både patienter med anorexia och bulimi har hjälpts effektivt med så kallad mandometer - http://www.mando.se/sv/startsida-/startsida--/1.aspx.
Jag tror att det är dumt - och kanske rent av farligt - att fokusera på vikten först och att lära sig äta lagom sedan.
Jobbar jag morgon eller är ledig så äter jag desto mer varm mat
Då äter jag middag ihop med sambon och blir då alltid en ordentligt lagad middag.
Tycker jag inte äter så dåligt direkt, bara att fokuset är för stort på mat.
Fast du skrev ju "En vanlig jobbdag äter jag så här...". Det är lite svårt för oss att veta att du har varierande arbetstider och vad du äter de andra dagarna; det du skrivit i tråden är det vi kan förhålla oss till.
"Att äta dåligt" behöver inte vara liktydigt med "att äta skräpmat". Hur och vad vi äter påverkar även tankarna kring mat och ätande. Dina ätmönster kan mycket väl vara anledningen till att du fokuserar så mycket på mat. Det kan vara annat också givetvis, men att ifrågasätta sina nuvarande matvanor kan vara en bra ände att starta i.
Någon nämnde matdagbok, vilket kan vara en jättebra idé i ditt fall. Skriv upp allt du äter under en vecka, och skriv gärna kommentarer kring hur du kände dig innan, under och efter måltiden. När veckan är slut kan du försöka utvärdera - ser du några mönster? När är fokuset kring mat som störst och när är det som lägst? Är det något särskilt som triggar tankarna (t.ex. långt mellan måltider, stress, du var sugen på choklad men åt ett äpple istället, du satte i dig mycket sötningsmedel under dagen, etc etc)?
Jag har tidigare provat att skriva matdagbok i viktminskningssyfte. Men eftersom jag oftast är upptagen och ute på språng hela dagarna har jag svårt att upprätthålla dagboken. Men jag kan absolut prova det igen.
En vanlig jobbdag där jag jobbar kväll kan se ut så här
Kaffe innan morgonpromenaden.
Kesella med lite funlight.
En omelett med de grönsaker som brukar finnas hemma, innan jobbet.
På jobbet dricker jag en proteinshake, mest för att jag inte har tid att äta något vettigare på mitt jobb.
När jag kommer hem har jag antingen förberett chiapudding, eller så tar jag bara lite yoghurt med frysta bär.
Låter som jättelite mat nu när jag skriver upp det såhär. Men när jag riktigt tänker på det så går jag faktiskt inte hungrig dessa dagar. Jag försöker vänja in mig vid mindre portioner, för mina tidigare portioner har inte varit normalstora på något sätt.
Mitt problem är egentligen inte att jag faktiskt äter för mycket. För det ser man här på min vanliga dag att jag inte gör. Utan mitt problem är att jag triggas så jävla mycket vid tanken på att få äta lite senare, imorgon eller nästa vecka. Jag kan se fram emot ett trevligt restaurangbesök med vännerna mest för att jag ska då få äta och unna mig. Som en annan skrev i tråden, att inte kunna njuta av glassen man har i handen för att man redan är borta i frysen och hämtar nästa i tankarna. Så känns det precis för mig.
Jag kan liksom googla på restaurangers menyer, inte för att finna inspiration eller så, nej utan för att läska mig själv när jag är sugen. Typ läser menyer som andra läser poesi. Haha. Jag är så fast i tanken på att fredag innebär fredagsmys, och blir det inget så är det en väldigt dålig fredag. Fredagsmys behöver inte vara 2 kg godis utan är desto oftare morotsstavar med dipp, men då är fredagen som den ska vara, annars känns det tråkigt. Det är dom här tankarna jag skulle vilja bli av med, att jag är så himla fixerad vid hur det ska vara och att jag redan är framme vid nästa måltid hela tiden.
Har provat i just telefonen, men den har jag tyvärr inte alltid möjlighet att plocka upp och skriva på på jobbet till exempel. Så just på jobbet har jag ingen större möjlighet att göra någon utförligare dagbok mer än kanske mat och tid, men tyvärr knappt det.Använd telefonen som dagbok så kanske de blir lättare? Lägg in i kalendern så kommer tider o allt med
Den har man ju oftast med sig hela tiden
Småäter gör jag inte, och någon ben och Jerry äter jag mycket sällan nu för tidenSkulle jag äta sådär lite en dag, då skulle jag mest troligt samma kväll äta en ben & jerry + en megagigantisk portion mat och sedan gå och småäta på allt som kunde tänkas finnas hemma. Det skulle alltså totalt sett bli mycket mer än om jag börjat dagen med en bra frukost, sedan ätit lunch och avslutat med en bra middag.
Det jag tycker du borde försöka med, utan att veta hur dina andra dagar ser ut (du har ju nämnt senare i tråden att olika dagar är olika även om du nämner det här som en "vanlig dag"), är att börja med varm mat på morgonen av något slag. Jag själv försöker få i mig något varmt varje måltid, för annars blir allt jätteknasigt. Äter jag bara fil + flingor till frukost så dricker jag en kopp te också för att det inte bara ska bli kallt i magen.
REJÄL jäkla frukost brukar få ordning på mycket. Sedan kan det vara klokt att minska ner på datortiden, så att du inte kan sitta och googla på restaurangers menyer m.m.
För egen del blev det ordning på allt först när jag slutade tänka på vikten och istället tänkte på hälsan, skapade rutiner och började göra saker som gjorde det omöjligt för mig att tänka på mat.
Det är ju just det, jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som gör att jag vill äta och jag har svårt att sätta ord på själva känslan. Ibland vill jag bara äta för att tillfället finns.@Crossline du kan testa att varje gång du känner dig sugen ta papper och penna och skriva ner varför du vill äta och hur du skulle känna dig efter du ätit. Det kan hjälpa dig att hitta ett mönster i ditt ätande när du är sugen.
Kanske kan man dela upp detta i två delar, som nog hänger ihop.Det är ju just det, jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som gör att jag vill äta och jag har svårt att sätta ord på själva känslan. Ibland vill jag bara äta för att tillfället finns.
Småäter gör jag inte, och någon ben och Jerry äter jag mycket sällan nu för tidenför mig har det handlat om att minska mycket på maten, för att ha någon som helst kontroll på det hela. Strama regler helt enkelt för att undvika just småätande.
Jag är absolut ingen frukostperson, det är min svåraste måltid. Jag kan gå flera timmar efter jag har vaknat utan mat om jag inte håller stenhårt på mina rutiner. Bäst funkar kesella, smoothie eller lite yoghurt.