Sv: privatskolor väljer elever...
Betygen måste ju spegla allt som eleven gör, inte bara de centrala proven. Så för varje enskild elev kan ju betygen avvika. Om klassens eller skolans snitt avviker mycket från de centrala proven är det något konstigt däremot.
Helt rättvist kan betyg aldrig bli.
(tänkte svara flera på samma gång här... så den som vill kan ta åt sig

)
På universitet och högskolor får du betyg utifrån vad du presterar på proven... Menar du att världens stora lärosäten inte kan lära ut ?
Generellt är det så hos universitet och högskolor att kurser som inte har några riktiga tentor bedöms endast i två grader - Godkänt eller icke godkänt.
Ska du däremot kunna få betyg "Med beröm godkänt" (5) eller "Icke utan beröm godkänt" (4) så har kursen en tentamen som du då måste uppnå ett visst resultat på.
Självklart så ska elever kunna ges nödvändiga hjälpmedel vid eventuella handikapp såsom dyslexi, blindhet etc.
Men att kunna sätta höga betyg på en elev som inte presterar bra på proven blir ju rent löjligt. Som jag tidigare framförde så gav jag ju även möjligheten att ge betyget "godkänd" vilket blir E på gymnasienivå, men om eleven ska kunna få högre betyg än så måste hen prestera på nationella prov eller motsvarande.
Inflationen i betygsystemet måste upphöra. Skriftliga prov är förmodligen det skarpaste och vassaste verktyg som en lärare eller institution kan ta till för att bedöma en elevs kunskapsnivå.
Sen kan folk skrika hur högt dom vill om katederundervisning medelst pekpinne - Men faktum kvarstår att utan den typen av undervisning så hade vi i många fall inte haft vare sig forskare eller ingenjörer idag.
En del elever kan ha svårt att tillgodogörs sig sådan undervisning, det är sant.
Men då är det extra resurser i form av extra lärartid (högt kvalificerad sådan) som ska till och inget annat.
Fö anser jag att grundskolan även ska utökas till att omfatta en gymnasieutbildning.
Så skolplikten bör då omfatta åk 1-9 samt två årskurser på gymnasium eller uppnått 18 år. Gymnasieutbildningar längre än 2 åk bör däremot vara frivilliga.
Jag anser även att det bör finnas 4 åriga gymnasieutbildningar, det finns fortfarande än idag inom industrin avsättning för de som gick 4 årig teknisk vilket tyder på att det är en "mellannivå" som är användbar.
Att jag skriver "årskurser" snarare än "år" är pga jag anser att det är vilken kunskapsnivå som eleven kan uppvisa som ska vara avgörande för om eleven ska flyttas upp till nästa årskurs eller ej - annars får dom helt enkelt hålla på till dess att dom uppnår godkända resultat eller har uppnått 18 års ålder och eleven ska då kunna avgöra själv om hen ska fortsätta försöka eller inte (jag anser ju att
alla ska ha rätt till en gymnasieutbildning).
Sen kan ni få skrika bäst ni vill om vilken hemsk människa jag är som vill ha katederundervisning och krav på kunskapsnivå...