Proteinbrist / Proteinöverskott?

Polly_Mulle

Trådstartare
Våra hästar går ute runt 12 timmar om dagen. De har fri tillgång på silage. De rids ett par ggr i veckan, inga ändringar i stall, ridning osv. Tre hästar av samma modell, dvs varmblodstravare som används inom ridning. Lugna, harmoniska hästar. Två valacker och ett sto. VARFÖR ser valackerna ut som om de har proteinbrist men inte stoet?
Hur visar sig proteinöverskott?

Jag började fundera när jag insåg att pojkarna äter hippo Alfa, ja den som ser "värst" ut har till och med ätet Krafft Pluss Grön. Medan stoet som får smått (2 dl vardera) av korn och Fibergi Låg för att det ska skramla i burkarna håller sig snyggare?

Snälla, hjälp mig fundera!
 
Sv: Proteinbrist / Proteinöverskott?

Troligtvis för att valackerna har proteinbrist. Det är ju INTE samma individer. Varför inte fodra upp valackerna med mer protein då ?? Egentligen förstår jag inte problemet. Det är ju vanligt att nån eller några i en flock faller ur.
 
Sv: Proteinbrist / Proteinöverskott?

Så tänkte vi också, tills det började kännas som om de föll ur ju mer proteiner de fick... Jag har någonstans i bakhuvudet för mig att jag hört ngt om att proteinbrist och proteinöverskott visar sig på samma sätt. jag kan naturligtvis ha fel.

Följdfråga: KAN man ge för mkt proteiner?

Och till din kommentar om att fodra upp, det är naturligtvis det jag försöker göra, och jag vet om att de är individer, och fodras därefter. Men de har fri tillgång på silage dygnet runt, bra silage enl bonden, dock meningslöst att göra anlys då vi inte vet att våra balar kommer från samma fält eller skörd. De äter ett par kilo hippo alfa, lucern eller krafft pluss grön (provat lite olika) var per dag och framförallt den ena har INTE anlag för svårföddhet, han brukar gå på snålbete och vara snygg.
 
Sv: Proteinbrist / Proteinöverskott?

Detta kan man läsa här http://hippocampus.slu.se/bibliotek/dokument/Rapport småbalsensileringpdf.pdf
citat:
Om proteininnehållet i vallfodret är extremt högt kan högpresterande hästar behöva använda mycket energi till att göra sig av med proteinöverskottet, vilket kan ta sig uttryck i ett något sävligare temperament (Miller & Laurence, 1988).
slutcitat.

Om hästen då behöver använda energi till att bryta ner proteinet så borde väl ett större proteinöverskott kunna ge viktnedgång som jag ser det. :confused:
Jag har också för mig att jag läst det någon annanstans.....

Balansen utgår ju från en kvot på 6 för snitthästen.
 
Sv: Proteinbrist / Proteinöverskott?

Hur blött är silaget?
Får de sammanlagt "ett par kilo" av alfa, lusern och pluss grön? Och hur länge har de fodrats så? När började de tappa?
 
Sv: Proteinbrist / Proteinöverskott?

Ofta är ston mer "lättfödda" än valacker, åtminstone så länge de inte matvägrar.
Jag har själv varmblod, de är aktiva och tränar hårt och tävlar. Givetvis är alla individer men stona behöver generellt betydligt mindre energi och protein än valackerna. Tycker nästan de blir tjocka på "ingenting".
Min erfarenhet av att fodra varmblod säger att de fungerar bäst och ser bäst ut med en kvot på 5,5-6,5, givetvis då med energibehovet uppfyllt efter vikt och vad de uträttar.
Har haft några stycken (valacker) som lätt blir tunna och har varit svåra att hålla "fina". När jag ökat kvoten upplever jag att de faller ur än mera medan de blir fina om jag ökar energin. En häst som jag har nu får ca 150 MJ per dag med en kvot på 5,5. Det är först nu han börjar se ut som en häst efter ett par års laborerande med vad som fungerar just för honom.
Ett stort proteinöverskott belastar kroppens organ i onödan och man få ett sämre energiutnyttjande. Mag- och hudproblem, gallor, mugg är bara några problem som kan uppstå vid proteinöverfodring. Åtminstone upplever JAG det så. Det kanske är skillnad mellan en tävlingshäst och promenadhäst hur man upplever detta men å andra sidan ska ju knappast en promenadhäst behöva mer protein än en som är i full träning...

Mitt tips till dig är att byt ut Krafft groov, plus grön eller vad du nu ger mot ett energirikt foder istället. Öka energin helt enkelt.
 
Sv: Proteinbrist / Proteinöverskott?

Tror du kan ha rätt. Har läst många ggr HelenaHandberg berätta om detta med att det kan bli fel med detta kvot-räknande i Sverige, speciellt då det gäller hästar som kräver en mycket hög energimängd. Om man då räknar på att kvoten hela tiden ska vara kring 6minst så blir lätt det faktiska proteinbehovet överskottat med råge! T ex om hästen behöver 120MJ om dagen och man då drar upp proteinet till kvoten 6 blir det 720gram smb rp om dagen. Men det egentliga behovet av protein för den hästen kanske bara är 300-400gram per dag om räknar som de gör utomlands med proteinbehov per kg kroppsvikt (+ev. arbetstillägg) .
HH brukar skrivs att lättfödda ska läggas på en hög kvot (eftersom det i deras fall kan bli tvärtom när deras energibehov är så lågt) och svårfödda på en lägre... Ganska nyligen berättade hon om ett fullblod i träning som de hade en kvot på bara 4 för och det blev hon som finast på! (om jag förstod/minns det rätt)

I TS fall är det svårare eftersom hon ju inte VET vad det är för värden i grovfodret... Men jag skulle nog också testa att öka energin mer framförallt.
 
Sv: Proteinbrist / Proteinöverskott?

Detta kan man läsa här http://hippocampus.slu.se/bibliotek/dokument/Rapport småbalsensileringpdf.pdf
citat:
Om proteininnehållet i vallfodret är extremt högt kan högpresterande hästar behöva använda mycket energi till att göra sig av med proteinöverskottet, vilket kan ta sig uttryck i ett något sävligare temperament (Miller & Laurence, 1988).
slutcitat.

Om hästen då behöver använda energi till att bryta ner proteinet så borde väl ett större proteinöverskott kunna ge viktnedgång som jag ser det. :confused:
Jag har också för mig att jag läst det någon annanstans.....

Balansen utgår ju från en kvot på 6 för snitthästen.

Har också hört ngt liknande. Jag startade en tråd för ett tag sedan om "proteinsvält" men inte många visste ngt. Jag har just nu en Smbrp/MJ-kvot på drygt 11 pga mycket protein i grovfodret och pållen ser ut som om han inte får hälften av det protein han skulle haft... Kanske ligger nåt i det ändå...
 
Sv: Proteinbrist / Proteinöverskott?

Har också hört ngt liknande. Jag startade en tråd för ett tag sedan om "proteinsvält" men inte många visste ngt. Jag har just nu en Smbrp/MJ-kvot på drygt 11 pga mycket protein i grovfodret och pållen ser ut som om han inte får hälften av det protein han skulle haft... Kanske ligger nåt i det ändå...

Men hur håller han sig på BETET då? Där är ju kvoten ofta högre än 11!
 
Sv: Proteinbrist / Proteinöverskott?

DET tycker jag var en högst relevant fråga!

Mina funderingar kretsar just kring detta med hästar som håller sig fina på naturens skafferi, d v s ett vettigt bete. Dessa hästar borde ju rimligen må bäst av en så gräs-nära foderstat som möjligt.

När man sedan får problem, det är DÅ detektivarbetet börjar. Och det är så många punkter att fundera över. Hur mycket tränar hästen? Vilken typ av häst är det? Har den varit fin i kroppen? Vad åt den då? Vad är det för skillnad nu? Magen i balans? Vettig träning utifrån nivån? Foderrutiner?

FÖRUTOM då de vanliga frågorna runt grovfodret: hur mycket, när, vilka värden, vilket ts och fs (tack Masse, där öppnade sig en ny värld på glänt).
 
Sv: Proteinbrist / Proteinöverskott?

Hästarna var fina på betet. Ena vakacken, han som ser värst ut idag åt kanske ngt kilo Hippo Alfa, min lättfödde käkade lite havre och lite hippo bas. Dåligt bete skulle jag påstå, inte ens shettisarna blir särskilt feta. Hästarna har hållt sig snygga i formenrna utan att varesig bli tjocka eller falla ut.
När vi stallade upp och började ge silage började de falla ur. Har ingen analus på silaget och vi får levererat bal efter bal, kan vara från olika ställen. Halvtorrt silage, de äter runt 20 lg per häst och dag, fri tillgång.
Vad som fick mig att reagera var att ju mer protein vi trycker i den ngt svårfödda valacken desto tunnare blir han över ryggen. Korrekt utrustning, bra ridning osv, det behöver vi inte fundera på, men det är just tappandet över ryggen i komb med mage längre ner jag funderar över.
 
Sv: Proteinbrist / Proteinöverskott?

Jag hade dragit slutsatsen att det är otroligt lite protein i silaget. Katastroflite. Att inte de vanliga tilläggen ger tillräckligt protein heller.

Har ni ingen möjlighet att hjälpa upp situationen genom att ge analyserat bra silage?
 
Sv: Proteinbrist / Proteinöverskott?

Har ingen analus på silaget och vi får levererat bal efter bal, kan vara från olika ställen. Halvtorrt silage, de äter runt 20 lg per häst och dag, fri tillgång.

En spontan fundering. Köper ni från samma odlare? Isåfall; varför måste balarna vara från olika ställen? Har ni frågat säljaren om möjlighet att reservera specifikt antal balar från samma ställe som han sen levererar till er vartefter? Och om det är möjligt är det bara att skicka in en analys. Om det känns dyrt är det möligt att analysera med avseende på energi och protein för att komma undan kostnaden för mineraldelen.

Annat alternativ; köpa från annan säljare där ni har möljighet att reservera det ni behöver för vintern och som är taget från samma äng samtidigt.
 
Sv: Proteinbrist / Proteinöverskott?

Tyvärr svårt att byta säljare eftersom vi står i kollektivstall som samarbetar med bonden vägg i vägg sedan urminnes tider. Har inga egna uppställningsplatser för balar heller, så tyvärr får vi leva med vad vi får.

Just nu äter min normalt sett lättfödde fri tillgång silage, styvt kilot Hippo alfa, runt kilot korn, halvkilo helhavre och två dl soja. Det är ungefär dubbelt så mkt som han brukar äta. Brorsan har matat i sin valack 2-3 kg Krafft Pluss Grön (300 gr smrp/ kilo?) och en eller två dl soja. Nu börjar dock i alla fall min häst komma tillbaka igen.
 
Sv: Proteinbrist / Proteinöverskott?

Om du vet med dig att hästen är normalt lättfödd hade jag nog definivt antagit att grovfodret var m e m gräsfröhalm...
 
Sv: Proteinbrist / Proteinöverskott?

OK. Då utgår vi ifrån att det är så enkelt att proteinet ligger hysteriskt lågt.
MEN, kan det vara något mer som stökar? Fick höra idag att markerna förmodligen är kalkfattiga i området. Extremt kalkfattiga enl männiksan som sa det, men en nypa salt så fattiga i alla fall. Det var ngt om att de är gödslade och har rödklöver insått. Säger inte mig ett dugg tyvärr, men enligt denna männiksa så skulle det göra marken kaltfattig och kalkbrist skulle kunna visa sig så här.
VISAR sig kalkbrist så fort? Eller på detta vis? Stoet äter extra kalk i maten, hon är snyggast just nu, KAN det ens ha minsta lilla möjlighet att hänga ihop?
Eller ska jag ösa i dem Lucernpellets?
 
Sv: Proteinbrist / Proteinöverskott?

Jag skulle vilja säga: Det är bara att börja laborera, prova dig fram. Tyvärr är det så man får göra ibland. Jag har märkt att kallblod oftast klarar proteinöverskott mycket bra och håller sig kanonfina även om de får massvis mer protein än de egentligen skulle ha. Men detta gäller då de kallblod (ardenner) jag har haft, och behöver inte gälla alla. Jag hade nog ringt till foderspecialister och frågat om det är så att överskott kan göra att de faller ur. För att få känna sig säkrare och bli lite lugnare till sinnes.:smirk:
Ibland önskar man att man hade Cecilia Mullers telefonnummer....!:o
 
Sv: Proteinbrist / Proteinöverskott?

Jo, laborera har man ju gjort ett par ggr.
Jag har haft både lättfödda och svårfödda hästar, aldrig med "svåra" magar utan plåtmagar. Det jag kliar mig i skallen nu för är att en av två lättfödda har fallit ur muskelmassa, i mina ögon är det båda eller ingen som vore mer nomralt, speciellt när folk pratar om att silaget ska vara så bra iår, en häst fick gallor av silaget (ingen av mina). Därav mina funderingar. Hade alla fallit ur hade jag öst på med proteiner, men när detta kommer i samband med uppstallningen, en lättfödd samt en svårfödd faller ur, den tredje (som äter betydligt mindre kraftfoder än de andra) håller sig snygg, de har samma rutiner, foder, förutsättningar, täckning, tränings osv.
Dock börjar min komma tillbaka nu igen, ska prova att ge kalk och se om det händer ngt, dock är jag tveksam till att de effekterna skulle komma så direkt, trodde att kalk gav mer osynliga effekter som märkes på lång sikt.
En tjej i stallet pratade om att man kunde ju dra bort i stort sett alla proteiner för att se vad som hände, men jag fegar, vågar inte riskera att hästen faller ur helt. Vi har pratat om att kolla med bonden om han vet vilka balar som kommer från vilket fält och om vi kan få analys på de balarna i så fall, han är ganska dyr. Och det borde vara intressant för honom med att veta, han föder upp biffkor och brukar tydligen få mkt bra kritik för köttets kvalité.

Satan vad jag svamlar, är nog mest fundersam...
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp