Smygdjurrättsaktivism under hållbarhetsstämpel?

Det känns faktiskt som att väldigt mycket av miljöproblemen och uppvärmningen läggs på "enskild konsument" som ska välja rätt el och försöka navigera allmänt ålmos i vattenkraftverk och utrotad torsk på helt egen hand. Vi ska ändra resor genom dyrare bensin och sluta flyga för att vi är duktiga och äta mindre och miljövänligare kött -på fritiden men absolut inte i skolan (och samtidigt kompensera för att barnen inte kan röra sig på rasten (för liten skolgård) och inte får röra sig på jumpan (massa teori) hemma, oj bisak).

Vi ska ha gratis bussar för att uhm sluta promenera och cykla? -det är ju inte bussbiljetten som är en dealbreaker mot bilen direkt. Vi ska ha elcyklar för att vi inte orkar cykla i uppförsbackar :D

Det känns (säkert helt omotiverat) som att regeringar kunde tvinga Vattenfall att sluta mosa ålar, tvinga fiskarna att sluta fiska ut torsken, tvinga flygen att släppa ut mindre uhm avgaser (flygskatt liksom? kan man inte sätta ett utsläppskrav år X och så blir det väl dyrare av sig självt om det är svårt för flyget att uppnå). Bilarna känns ju positivt nu, jag tror elbilen är inne om ett par år när folk har råd med de som kan köra långt så där finns inte mycket tvång kvar. Tvinga fabrikerna att släppa ut mindre i skorstenar-utsläppsrätter verkar fungera sådär. Tvinga sig själva att ta tåget istället för flyget till konferenser (politikerna) och tvinga sig själva att inte åka taxi så mycket.

På tal om elbil så vetesjutton om det bara handlar om ekonomi, utan mer om var sjutton man ska ladda bilarna? Jag har bara sett dessa laddstationer på tv-reklam :p
 
Utan att ha några siffror framför mig så tror jag att andelen svenskt kött i offentlig verksamhet har ökat ganska mycket under de senaste 5-6 åren. Men visst känns det knäppt att man kan upphandla produkter som inte följer svensk lagstiftning (det gäller såklart på flera områden men just djurskydd ligger ju samhällsdebatten väldigt varmt om hjärtat).

Restaurangbiten är svårare tror jag. Där är det väldigt priskänsligt och än så länge väldigt få som frågar efter ursprung. Själv äter jag nästan alltid veg el fisk på restaurang men jag fuskar där ibland också.
Jag började tänka på det typ nu... (å andra sidan äter jag matlåda till 99%). Men man kanske kan tvinga restauranger att berätta om ursprunget vare sig de eller konsumenten vill eller inte. Idag har vi Brailiansk köttfärslimpa med svampsås från Tjernobyl :D (ok lite knasigt skrivet men)
 
På tal om elbil så vetesjutton om det bara handlar om ekonomi, utan mer om var sjutton man ska ladda bilarna? Jag har bara sett dessa laddstationer på tv-reklam :p
Aha! de finns lite överallt här. Ett par parkeringsplatser reserverade nästan överallt och i alla garage. Det är såklart helt otillräckligt om det kommer fler bilar. IKEA brukar annars vara ett säkert kort.

Men det kör bra många Teslor här på E4, mest taxi kanske. De är så förtvivlat dyra och jättefina!

Hmm kanske inte helt oförtjänt att vi blev miljöstad eller ngt då? Vi har till och med kommunala luftpumpar för cyklar numera :up:
 
På tal om elbil så vetesjutton om det bara handlar om ekonomi, utan mer om var sjutton man ska ladda bilarna? Jag har bara sett dessa laddstationer på tv-reklam :p
Vi har ett flertal i kommunen och regeringen gav ut bidrag för att sätta upp laddstationer samt hade ett projekt för att få igång arbetet med det. Så det finns nog på en hel del stället nu. Du kan ju ladda din bil vid ett vanligt uttag för motorvärmare så du kanske helt enkelt bara inte uppfattar att det är en laddstation.
 
Jag började tänka på det typ nu... (å andra sidan äter jag matlåda till 99%). Men man kanske kan tvinga restauranger att berätta om ursprunget vare sig de eller konsumenten vill eller inte. Idag har vi Brailiansk köttfärslimpa med svampsås från Tjernobyl :D (ok lite knasigt skrivet men)
Ursprungsmärkning borde ju styras upp på fler sätt. Tex är det ju klurigt att få reda på vart råvaran är ifrån i sådana livsmedel som är behandlade.
 
Vi har ett flertal i kommunen och regeringen gav ut bidrag för att sätta upp laddstationer samt hade ett projekt för att få igång arbetet med det. Så det finns nog på en hel del stället nu. Du kan ju ladda din bil vid ett vanligt uttag för motorvärmare så du kanske helt enkelt bara inte uppfattar att det är en laddstation.

Jaha, ja det har du rätt i. Visste inte att det var så enkelt utan trodde att man var tvungen att åka till nån speciell laddare :p
 
Nja de som hade råd åt kött och betydligt mer sällan än vad vi gör idag. Det var ju därför det var en sådan fest med kött tillexempel vid jul. Det var liksom fin mat. Idag äter vi kött varje dag vid varje mål så har det verkligen inte alltid varit och är inte heller något man bör sträva efter att bibehålla utifrån många kategorier. Jag förstår inte varför LRF inte jobbar mer för att folk ska sänka sin köttkonsumtion och använda sin ekonomi för att äta rätt kött men i mindre mängd. Vi skulle kunna öka konsumtionen av svenskt kött och ändå minska den totala konsumtionen av kött i Sverige utan några som helst problem. Då skulle bönderna även kunna höja priset för etiskt och hållbart producerat kött för det skulle bli ett utrymme i vardagsekonomin att göra det på.

Det är precis de mål man arbetar efter. Samtidigt är handelshinder en delikat fråga som drabbar många på andra sätt.
 
Ja det finns en hel del för LRF att göra där, man skulle tex kunna utbilda politiker som är de som tar besluten om vad maten i kommunal omvårdnad får kosta. Man skulle kunna utbilda kostchefer och upphandlare för hur man lagmässigt kan ställa krav i upphandling för etisk och hållbart producerat livsmedel. Man skulle kunna ersätta en del kötträtter med vegetarisk dito för att ha råd med det goda köttet tex helt utan att förlora näringsmässiga fördelar.
LRF håller på med just detta du nämner...

Det hålls regelbundet träffar med politiker, både kommunpolitiker, och så "hela vägen uppåt".

Man har tagit fram utbildningsmaterial om upphandling, ochlikaså om sådant som skolmat och mat inom vård och omsorg.
 
Vi har ett flertal i kommunen och regeringen gav ut bidrag för att sätta upp laddstationer samt hade ett projekt för att få igång arbetet med det. Så det finns nog på en hel del stället nu. Du kan ju ladda din bil vid ett vanligt uttag för motorvärmare så du kanske helt enkelt bara inte uppfattar att det är en laddstation.
Låt mig återigen få påpeka:
Eldrivna fordon är inte en generell lösning på samtliga transportproblem, eller ens på att minska transportsektorns CO2 utsläpp

Eldrift är en kanonlösning, om man slippa utsläpp/smutsig/ohälsosam luft i stadsmiljö.

Men elbilen måste laddas.

Ska elbilen vara miljövänlig, så bör följande kriterier uppfyllas:

De batterier som används och batteritillverkning minskar vår totala resursförbrukning jämfört med tillverkning av förbränningsmotorer. Dessutom måste batterier och gruvdrift vara miljömässigt och socialt hållbart.

Samtlig el som används till elfordonen måste vara "grön", alltså absolut inte producerad med fossila bränslen.

Det måste finnas en fungerande infrastruktur för laddning. (Det är för liten "bandbredd" idag, om många vill ladda sin elbil samtidigt på villagatan, så riskerar vi att både propparna och transformatorn går sönder).

EU m.f.l. kämpar hårt mot svenska biobränslen, gjorda av restprodukter från jord- och skogsbruk. Varför?
Varför vill man att det ska användas tveksamma elbilar istället?

Och Elon Musk är en charlatan...Han rymdraketuppskjutningar kostar väl miljön lika mycket som alla bilar i USA på ett år eller så.
 
Bor du i storstad så är du helt utlämnad till sortimentet hos matvaruaffärerna där du handlar. Jag vill desperat ha lamm men när jag frågar har de inte lamm, förutom lammstek vid påsk och ibland som specialgrej. Lammkotletter ska vi inte prata om, även på våren och hösten som jag trodde var lammsäsong. Försökt beställa färska med nej de finns inte öht. Det enda jag någonsin får tag på är frysta som Willys har ibland. Från Nya Zeeland naturligtvis. Det som brukar finnas är frysta lammbitar som passar till grytor.

Skulle så gärna köpa ett halvt lamm, men en liten frys gör det till en omöjlighet. Samtidigt som @Migo påpekar hen har svårt att få någon lönsamhet som liten uppfödare. Man undrar var sjutton allt lamm som slaktas i Sverige tar vägen. Det kanske finns hos Östermalmshallen och liknande, men jag har aldrig, eller mycket sällan, fått tag på det bland dom stora kedjorna, ICA, Willys, Hemköp osv.

Ekologiskt eller inte ska tilläggas.

Tror nästan alltid det finns lamm i vår ICA butik. Även om det såklart inte finns ibland också i just den variant man vill ha, det varierar lite bland varorna där.

Men det verkar finnas någon gammal avsky mot att äta lamm i Sverige som hänger bland de äldre generationerna. Vi har stött på folk som avskyr lamm, eftersom det smakar kofta, och aldrig någonsin har ätit det och inte tänker göra det heller. I något fall bland lite yngre har vi fått någon omvänd när vi serverat och de smakade av artighet. De har aldrig ätit det, deras föräldrar har aldrig ätit det och deras morföräldrar hävdar att det smakar kofta. Kan detta fenomen vara ojämnt spritt i landet och speciellt frekvent i din landsända? Då kanske butiken har svårt att sälja det.

(Jag har aldrig ens förstått vad det skulle vara för fel på smaken hos en tröja? Tröjor smakar garanterat bättre än parfym i alla fall.)
 
LRF håller på med just detta du nämner...

Det hålls regelbundet träffar med politiker, både kommunpolitiker, och så "hela vägen uppåt".

Man har tagit fram utbildningsmaterial om upphandling, ochlikaså om sådant som skolmat och mat inom vård och omsorg.
Vad bra då borde man ju nå fram snart då.
 
Många har ju möjlighet att odla för husbehov, trendigt att odla småsaker för de som bor i lägenhet men för de som bor nära staden bör ju kunna skapa små företag där de hyr ut plättar för odling, typ som kolonilotter utan hus så jag tror att det går att lösa också .
Uhm jag tror att dessa många är betydligt bättre på att odla än vad jag är. Jag har ganska stor trädgård för att vara radhus och funderade lite på mina odlingsmöjligheter. Jag kom fram till att om jag skulle odla för att faktiskt få någotsånär med mat borde jag plöja hela gräsmattan och odla potatis där. Haken är att det är ren lera eftersom det är gammal plöjd jordbruksmark och jag vet att efter två år kommer ngt slags gula larver att äta upp potatisen (det hände på fritidshuset när jag var tonåring). Då kanske jag kunde få in någonting (om jag lyckades få de små knölarna att komma upp, bara det är faktiskt inte något jag tar för givet. Brukar odla en potatisplanta per år :D).

En kollegas massiva mängder grönkål från kolonilotten räckte ändå bara till februari och då hade hon ju grönkål som någonting hon åt till någonting annat.

Själv har jag då fösökt odla, för att jag tycker det är kul, i tre till fyra år i flera pallkragar och flyttar runt för att se vart det växer bäst men helt ärligt jag är helt inkompetent. Det där med att odla köksträdgård är tydligen lite av en skill som man måste lära sig. Det är möjligt att många som kan bara tycker att det är lätt och inte riktigt kopplat till att det är en kunskap de besitter. Men jag vet att jag långsamt lärde mig krukväxter och nu ska jag långsamt lära mig köksträdgård och en vacker dag kanske jag kommer att få mer än en rabarberpaj, ett knippe rädisor (stolthet!) och fyra squash från den. Just nu är den en pengasänka.

Jag har nedgraderat till de lättaste grödorna som existerar och av dem de lättaste sorterna och nu ska jag se om jag kan få några bönor också, (ärtorna förra året fick jag en pod av, Kaihlaanen blev hård och träig, jordlopporna åt upp den andra japanska bladgrönsaken, rådjuren åt upp mangolden, krusbären förtvinade i torkan och alla plommon föll som kart. Äppelblommen frös på våren, Kvitten vägrar blomma. Rosor kan jag tyvärr inte äta för i så fall vore jag hemma i juni :D.).

När jag läser i Expressen om en pallkrage och odla för eget behov så fnissar jag lite numera. För jag har 8 och som gammal stadsbo så har jag bara inte kompetensen (som tur är lärde jag mig plantera rosenbuskar av pappas X i alla fall :D hon var dotter till en plantskola.)

(Förr i London har jag för mig att många hade en gris i boden som de födde på rester och sedan åt upp. Men det är ju inte så vegetariskt.)
 
Senast ändrad:
Vi klarar oss ju inte heller riktigt nu om man ska leta dödsfall. Nu äter vi ihjäl oss, vissa svälter ihjäl, andra tar livet av sig och en del dör i cancer och andra olyckor så vi dör ju också 😉
Alltså man dör ju betydligt snabbare och under större plågor i -svälta ihjäl än i -äta ihjäl sig!

Alla dör ju förr eller senare, haken är att förr så dog man snarare förr än uhm senare medan man numera dör senare snarare än förr så att säga.

Någon nämnde ju pensionärsproblemet tidigare tex... implicerande att dessa blir fler... Eftersom de inte är döda... Det är ju delvis därför vi får cancer och hjärtsjukdomar också, är man död vid 40 så missar man ofta den möjligheten. Dör i olyckor gör vi mycket mindre än förr det med.
 
Nej. Men det blir nog ett nytt typ av företagande om vi inte får importera. Vi klarade ju oss förr, varför skulle vi inte göra det nu om vi var tvungna?
För att kunskapen är borta. Och för att mark som inte underhålls måste brytas om för att brukas, och det tar TID. och för att vi är väldigt många fler i landet nu än vi var när vi var självförsörjande på mat.

Det räcker ju med dieselbrist för att lamslå landets matproduktion. Ytterst få har kunskap om dieselfri småskalig matproduktion.
 
För att kunskapen är borta. Och för att mark som inte underhålls måste brytas om för att brukas, och det tar TID. och för att vi är väldigt många fler i landet nu än vi var när vi var självförsörjande på mat.

Det räcker ju med dieselbrist för att lamslå landets matproduktion. Ytterst få har kunskap om dieselfri småskalig matproduktion.

Ja, och en tanke som slog mig också. Blir det importstopp, varifrån ska all utsäde komma?
 
Det serveras vegetarisk mat på LRFs riksförbundsstämma! Hur ska detta sluta :eek:


33945013_1948264441864437_7468604964152016896_n.jpg


(fast nån har ju missat svenskakursen, "små och fina med ej blastprimörer"??)
 
Ja det mesta utländska köttet serveras i lunchrestauranger och i skolor/annan offentlig verksamhet.

Det skiljer sig stort från kommun till kommun vilka policies de har. Min kommun, Malmö stad, är en stor inköpare av skolmat. Politikerna har slagit fast en policy om skolmaten som inköpare och upphandlare måste följa. Allt kött är svenskt och år 2020 ska all skolmat vara ekologisk. Tror enstaka skolor redan når upp till det, och som genomsnitt för alla skolorna runt 60% idag.
 
Det skiljer sig stort från kommun till kommun vilka policies de har. Min kommun, Malmö stad, är en stor inköpare av skolmat. Politikerna har slagit fast en policy om skolmaten som inköpare och upphandlare måste följa. Allt kött är svenskt och år 2020 ska all skolmat vara ekologisk. Tror enstaka skolor redan når upp till det, och som genomsnitt för alla skolorna runt 60% idag.

Ja som jag skrev så har det förändrats mycket de senaste 5-6 åren.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp