Känner du till det urgamla talesättet "äng är åkers moder"?
Den syftar på att man skördar hö på ängen, som ges till djuren, som producerar skit, som återförs till jorden.
I ett kretsloppsanpassat jordbruk, så är djurens gödsel instrumentell för att ge gödning till de odlade markerna.
Djurgödsel (till skillnad från konstgödsel) berikar jorden med mikroskopiskt liv, goda bakterier, och svampar, som föder maskar och insekter, och som är extremt viktigt för hela vårt liv och den biologiska mångfalden.
Det behövs en frisk och fungerande jord för att odla på.
Ett jordbruk där man inte lyckas hålla upp mullhalten i jorden, och få till livet under/i jorden, eroderar bort och slutar att vara odlingsbar.
Till viss del försöker man råda bot problemet med jordförstörelse i s.k. konventionellt jordbruk, genom att använda plöjningsfria metoder, och låta halm och andra växtrester vara kvar efter skörd, men för att inte ogräsen, svampar, och annat oknytt ska ta över, så används det också rejäla mängder herbicider, fungicider, och pesticider.
De ekologiska bönderna använder naturliga gödslingsmetoder som djurgödsel, trädor med gröngödslingsväxter som plöjs ner, samt en hel del "hackande" och harvande, för att bekämpa ogräs. Det finns också en del naturliga växtskyddsmedel som används. De växtskyddsmedel som används inom ekologisk odling, ska försvinna fort efter användning och vara naturligt förekommande i naturen (extrakt från växter t.e.x).