Inte konstigt att stressen kryper ner i åldrarna och att många ungar mår dåligt.Jupp, fyra när de är sju.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Inte konstigt att stressen kryper ner i åldrarna och att många ungar mår dåligt.Jupp, fyra när de är sju.
Nä om det gick bussar oftare än en gång om dygnet såklart![]()
Jag hade min första tandställning i låg- eller mellanstadiet, med tandläkaren en mil från skolan och hemmet. Det tycker inte jag är rimligt att så små barn ska fixa själv. Men sen när jag vid arton års ålder fick nästa fixade jag självklart allt själv.
Nu har jag ju inte barn hemma längre, och när jag hade små barn hade jag inte egen häst. Men jag tänker nog att så som ni gör, det är så man gör, om man hjälps åt (vilket så vitt jag kan se många inte gör). Partner och jag hade vanligen en uppdelning så att den ena fixade barn och hushåll tex tisdag och torsdag, den andra måndag och onsdag. Den som då inte hade barn- och hushållsansvar jobbade sent, red eller tränade dessa dagar. Fredag kväll samt lördag-söndag var ju inte lika tydligt schemalagda, men stora delar av lördagen kunde ju gå åt till att städa, handla, köpa kläder till växande barn etc. Förskoletiden blev väl ungefär 8.30-17 eller så.Snarare att jag gillar att natta, jag tycker det är mysigt. Före åtta är barnen mest upptagna med att leka med varandra efter att ha varit från varandra hela dagen.
Alltså, inte är vårt schema särskilt extremt? Finns ju en massa folk här med gård, två-tre egna hästar, hund, heltidsjobb, tre barn och en man som inte lyfter ett finger hemma - det tycker jag verkar stressigt. Vårt liv är ju rätt soft.
En sak vi iofs aldrig gör är att sitta och titta på tv tillsammans allihop. Barnen tittar tillsammans, men de har också lite mer lika smak. Men om man tittar på tv tillsammans varje dag går ju en del tid där.
Ja, det tror jag. Eller vilken sorts gemensam familjeaktiviteter menar du att ni drar igång tillsammans på vardagskvällarna? Bland mina bekanta så gör de flesta ungefär samma sak på vardagarna: hämtar barn (ev följer en kompis med hem, eller ens eget barn följer med en kompis), lagar middag, barnen läser läxor/leker, större barn kanske går till en aktivitet, sen läggdags. Typ göra en utflykt hela familjen efter jobb och skola, det händer inte. Vad är det för typ av gemensamma familjeaktiviteter du tänker på?Jag tycker nog det låter rätt extremt och stressigt men vårt liv kanske låter extremt åt andra hållet? Huvudsaken är ju att det passar för just den familjen och ni verkar ju trivas utmärkt med er variant. Jag tror att det jag reagerar på som känns annorlunda jämfört med min egen bekantskapskrets är att jag uppfattar det som att ni föräldrar egentligen lever era egna liv exakt som innan barnen och turas om att vara med barnen för att satsa på egna aktiviteter och intressen. Vilket i slutändan ger rätt få timmar barntid per förälder och ännu mindre av familjetid där hela familjen är samlad. Till skillnad från att det blir många timmar familjeliv där hela familjen är samlad och man utgår från gemensamma aktiviteter och barnaktiviteter och så blir föräldrarnas ev. aktiviter mer "extra" och inte fullt lika prioriterade. Men jag kan ju ha missförstått.
Ja, exakt så. Den som hämtar har huvudansvaret för kvällen. Den som inte hämtar kan jobba sent, träna, träffa vänner, eller komma hem. Men man har liksom inte jouren, utan är ledig. När man väl är hemma hjälps man åt med det som behövs göras. Rätt vanlig uppdelning hos oss om båda är hemma är t ex att jag hämtar, maken handlar på vägen hem, jag lagar mat, maken dukar, hjälps åt att duka av, maken sätter på pyjamas och borstar tänderna, jag nattar. Ev pysslar han med tvätten eller plockar undan medan jag nattar, beroende på hur trött han är. Handla, hämta, laga mat, fixa med tvätten, hjälpa med läxa, plocka undan, sätta på pyjamas, natta - det är väl de sysslor som finns att göra för oss vuxna hemma på kvällarna. Båda fixar utan problem att göra alla själv, eller första halvan, så tar den andra några av grejorna när den kommer hem.Nu har jag ju inte barn hemma längre, och när jag hade små barn hade jag inte egen häst. Men jag tänker nog att så som ni gör, det är så man gör, om man hjälps åt (vilket så vitt jag kan se många inte gör). Partner och jag hade vanligen en uppdelning så att den ena fixade barn och hushåll tex tisdag och torsdag, den andra måndag och onsdag. Den som då inte hade barn- och hushållsansvar jobbade sent, red eller tränade dessa dagar. Fredag kväll samt lördag-söndag var ju inte lika tydligt schemalagda, men stora delar av lördagen kunde ju gå åt till att städa, handla, köpa kläder till växande barn etc. Förskoletiden blev väl ungefär 8.30-17 eller så.
Utan barn hemma känns schemat trängre än det gjorde med barn. Med barn måste man ju ändå hem rätt ofta och hänga i hemmet med barn och mat och läggning. Nu går jag hemifrån ungefär kl 8 och kommer från stallet ungefär kl 21, då jättehungrig, och har enbart hunnit jobb och häst under de 13 timmarna.
Fast så skulle jag tänka att jag inte kan bo om jag vill ha barn, eftersom det skulle innebära att barnen och jag behöver åka bil överallt. Och att barnen alltså behöver skjuts så snart de ska nånstans.
@sjoberga
Det är väl ganska självklart? Däremot är jag helt övertygad om att långtifrån alla ungdomar med tandställning bor utan fungerande kollektivtrafik.
Fast att vardagen funkar utan att kvällarna läggs på att skjutsa barn beror ju delvis på att vi bor så att man inte behöver skjuts överallt. Och det finns tid till intressen för de vuxna eftersom vi bor i lägenhet och har städhjälp och fullservice på bilen, så tiden vi vuxna behöver lägga på städning, hus- och trädgårdsskötsel samt bilunderhåll är minimal. Skulle vi bo som er så skulle det vara slut med ridning, träning, vänner och intressen utanför hemmet för oss vuxna, men det är ju en konsekvens av bostadsvalet. Bor man som vi gör behöver man inte välja mellan barnens intressen och sina egna, det finns möjlighet för båda. Men då hinner man inte också med att sköta hus, trädgård och bilar, plus skjutsa överallt med bilen.Och vi tycker att det är en bra plats för barn och för en familj att vara och verka i. Prioriteringarna är olika och individuella. Det fungerar bra, men det fungerar inte att lägga över transportansvaret till en icke-körkortsinnehavare till till exempel tandläkare.
85% av Sveriges befolkning bor i städer, eller i alla fall tätorter.Många barn till oss som hänger här har nog iaf inte den möjligheten.
Fast att vardagen funkar utan att kvällarna läggs på att skjutsa barn beror ju delvis på att vi bor så att man inte behöver skjuts överallt. Och det finns tid till intressen för de vuxna eftersom vi bor i lägenhet och har städhjälp och fullservice på bilen, så tiden vi vuxna behöver lägga på städning, hus- och trädgårdsskötsel samt bilunderhåll är minimal. Skulle vi bo som er så skulle det vara slut med ridning, träning, vänner och intressen utanför hemmet för oss vuxna, men det är ju en konsekvens av bostadsvalet. Bor man som vi gör behöver man inte välja mellan barnens intressen och sina egna, det finns möjlighet för båda. Men då hinner man inte också med att sköta hus, trädgård och bilar, plus skjutsa överallt med bilen.
Du menar att du har hästarna hemma? Tar det inte lite tid?Ridning och träning är inga problem att göra hemma. För skötsel av hus, trädgård och bilar sätter man själv ambitionsnivån, och om man vill göra själv eller leja ut. Precis som er städning och fullservice på bilen.
Vi behöver inte heller välja, så det är absolut inte en direkt konsekvens av bostadsvalet - det handlar om så många mer parametrar.
85% av Sveriges befolkning bor i städer, eller i alla fall tätorter.
På buke kan man få intrycket att stadsliv är något slags extremt undantag.
Jag får verkligen inte ihop det.
Du menar att du har hästarna hemma? Tar det inte lite tid?
Tja, jag får intrycket av att förståelsen för annat än villkoren för de där 85% ibland brister ganska starkt - men det kanske gäller generaliseringar av typen "en 15-åring borde kunna ta sig till tandläkaren på egen hand" i mer allmänhet. Och det är hyfsat olika levnadsvillkor, både för barn och vuxna.
Många barn till oss som hänger här har nog iaf inte den möjligheten.
Om nu 85 procent av befolkningen bor i tätort så ser jag inte alls problemet med en generalisering av den typen, tvärtom.
Dessutom kan vi ju lägga till det faktum att även om ungdomarna är bosatta utan kollektivtrafik så går många i skola i en tätort. Vi kan dessutom anta att tandläkare kan tänkas finnas i sagda tätort. Då borde det definitivt inte vara omöjligt att ungdomen i samband med skolgång besöker tandläkaren i samma kommun.
Visst finns det lösningar! Jag ville mest påpeka att det för en signifikant del ofta inte går att lösa 100% på egen hand, utan inblandning alls av föräldrar. Det som många tar för självklart, är inte det för alla.
Mina äldre barn besöker tandläkare själva, men ofta innebär det att de till exempel missar skolbussen hem och därmed uppstår ett transportbehov som vederbörande inte kan lösa helt på egen hand. Eller rättare sagt, inte lämnas ansvaret att lösa på egen hand. Ibland gör de det ändå, genom andra snälla människor som ställer upp.