Bukefalos 28 år!

Tjock trots bantning, tappat päls/glesad päls

Sv: Tjock trots bantning, tappat päls/glesad päls

Jo, det jag menade, att det har ju kollats både blod och urin, och då borde det väl ha synts isf? Vi har inte misstänkt diabetes, men det borde ha dykt upp på testerna ändå. De två gånger (på andra hundar) diabetes varit med som misstanke (pga äldre hund, ökad törst etc) så är det ju urin & standardblod de kört för att se.
 
Sv: Tjock trots bantning, tappat päls/glesad päls

Visst vill man gärna se en förändring till det positiva när man har en hund som inte är 100 % pigg.... Men ibland måste man också försöka att inte "titta så noga". Ju mer man tittar och försöker se en förbättring/försämring/förändring desto svårare är det faktikst att verkligen SE något. Inte bara misstänka, ana eller tro...

Vad gäller sammanväxta tarmar så är det näst intill omöjligt att se förän det är "för sent". Många veterinärer anser inte ens att detta är något som man behöver ta i beaktande, men jag känner personligen till 4 riesen som haft den åkomman, så... Däribland min egen!

En sista tanke... Har du röntgat igenom honom något? Inte bara Hd/Ad vid ett års ålder utan kontrollerat rygg, L7S1, knän, nacke osv. Pålagringar kan komma både här och där och sätter sej ju gärna på humöret pga smärta... Om det är pålagringar/artros är ju sällan metacam den bästa smärtlindringen utan det finns andra mer specialiserade preparat!
Pålagringar - eller smärta generellt - behöver absolut inte visas genom hälta eller annat när man har en så tjurig ras som riesen ;) När vi väl ser en hälta/rörelsestörning har hunden sannorlikt haft ganska ont under en längre tid!

Lycka till!

/Ulga
 
Sv: Tjock trots bantning, tappat päls/glesad päls

Jo precis, just för att jag ju kollar honom med hökögon hela tiden, så avstod jag att berätta för mamma att han får metacam. Om hon då upplever honom som annorlunda, så är det ju för att han är det, inte för honf örväntar sig/vill det. Jag har inte bett henne 'hålla extra koll' eller liknande heller. Såvitt hon vet så just nu väntar jag 'bara' på att det ska gå ett par veckor efter blodgivningen och sen utredning.

Och nej, han är inte röntgad nånstans. Förutom Hd och Ad röntgen som gjordes som 2½ åring, han är röntgad 'sent'. Dock är det ju 2 år sen snart. Har ju inte funnits några tecken på ont, nedsatt rörlighet i någon led eller liknande. Men det var ju lite tanken med metacam, att om det ger resultat, då får man börja röntga (nu är ju inte smärta nödvändigtvis från skelettet eller något som syns på rtg, men lär ju börja nånstans sas).

Att det blev just metacam är för att vi eg inte har indikationer på smärta vad vi kan lokalisera utifrån, och jag hade metacam hemma, så kändes (ansåg även vet) lika bra/dåligt som något annat att testa med sådär på måfå. Om det inte hjälper är man ju på ruta ett, dvs har ingen aning vad det är, kan fortfarande vara smärta.

Om vi då ska prova med något annat vet jag inte. Vi (jag & vet) har inte diskuterat 'längre fram' mer än att om metacam inte ger effekt är det ruta ett, och då anser han att stor utredning på SLU/UDS är hans rek, om inte annat så för att två friska ögon på problemet är alltid bra. (Jag gillar den där ödmjukheten starkt, från vet alltså, att man kan bli hemmablind, och fräscha ögon är av godo. Prestigelöst)

Lite OT kanske, men de där sammanväxta tarmarna. Blev lite morbidt nyfiken. Aldrig nånsin hört om. Vad händer? Är det medfött? Vad innebär det? Symptom? Inte för jag tänkt börja noja att det är det Utter har, utan av ren nyfikenhet alltså.
 
Sv: Tjock trots bantning, tappat päls/glesad päls

Jo lymfom känns vid palp av lk. Och vet borde reagerat om ni ej misst något infektöst. Diabetes ger oftast ökad törst och urin, men inte alltid plus att med flera hundar som delar skål plus om ni ev är flera i hushållet som fyller på vatten och hundarna kanske rör sig fritt på tomten och kissar utan att man ser så kan det gå obemärkt förbi även om man är en uppmärksam djurägare. Tror ifs inte så mycket på diabetes, men om han nu inte läcker ut glukos i urinen (måste vara mycket högt i blod innan läcker) så syns det inte på ett vanligt blodprov, utan måste ta blod specifikt för det och analysera innom en timme för tillförlitliga värden.

Sammanväxningar i tarmen beror ju på att något retat så att överdrivet med fibrin och bindväv bildats. Den initiala retningen borde ge symptom som kräkningar, diarré och eller buksmärtor. Om han är grinig pga smärtor bode detta märkas vid palpation. Men en brasklapp för att om han är mycket mycket spänd kanske man ej kan palpera fram en eventuell buksmärta.

Hittas det ej med ett bukultralud så kan ett eventuellt tarmproblem hittas med laporaskopi (dvs man öppnar hunden och känner och tittar igenom hela tarmen och övriga bukorgan)

Jag kan dock inte se vad som skulle leda till misstanke om ett tarmlidande, men ulga kanske kan förklara mera vilka de typiska symptomen är osv...

Metacam är den smärtlindring som ofta funkar bäst på skelett och ledorsakade smärttillstånd, medan rimadyl är bättre postoperativt samt vid mjukdelssmärtor. Men på det stora hela är det hugget som stucket, det är två väldigt lika preparat.

Lycka till med fina utter!!
 
Sv: Tjock trots bantning, tappat päls/glesad päls

Vi är två som fyller vatten, och kollar när de kissar. Men har ju haft en hund med njursvikt och en med leversvikt, och förra tiken hade ett par oförklarliga PD/PU, så det sitter snudd på i ryggmärgen att reagera om skålen fylls för ofta. Jag har skålen i sovrummet, bredvid datorn med, och nu ska jag INTE svära på att jag 'minsann garanterat skulle märkt det', men jag har alla gånger när tidigare hundar börjat dricka mer reagerat. (Dvs tyckt 'är hon inte här och dricker väl ofta?' och börjat mäta).

Kissar mer än normalt borde också märkas, tack vare nya kompisen. Nya kompisen rastas ju mer frekvent, och iom att jag inte är helt säker på om han håller sig på gården om någon går förbi, så kollar jag dem även när de bara släpps ut för att kissa. Utter ska ju alltid med ut varje gång lilla går ut, men kissar inte varje gång, utan med ungefär samma intervall som innan. (Fördelen med en kastrat som kör långkiss, och inte skvätter, då är det ju mkt svårare att se, om de skvätter alltså, svårare mängdberäkna).

Men nej, då har det inte kollats för diabetes.

Han har mjuk och fin buk, ingen reaktion vid palp. (Inte heller reaktion någon annanstans vid palp heller iofs då, men..). Inte haft några symptom från lilla magen heller, avföringen är normal mängd och konsistens och han tycks obesvärad när den ska passera så att säga. Han har lite känslig mage, alltid haft, men det har inte förvärrats eller förändrats. Känsligheten yttrar sig i att han t ex inte tåla råa ben så bra, eller för mkt mängd märg, då kommer det upp. Kan ibland skicka upp pelletsen direkt efter att han ätit (eller eh, kastat i sig käket snarare) - det händer typ 3 - 4 ggr/år, och har iaf än inte ökat det heller. Han har haft två kräkningar sen det här började. Den ena av för mycket märg, den andra av att ha i princip inhalerat sin mat, som vände osmält och fortfarande väldoftande.
 
Sv: Tjock trots bantning, tappat päls/glesad päls

Han är ett litet mysterium din vovve! Nu har jag absolut inget mer att komma med... Men oroa inte ihjäl dig! (ska jag säga som är hypokondrisk matte deluxe) Bortsett från beteendeförändringarna så är han ju påväg åt rätt håll med vikten och lite päls hit eller dit... (finns även sk. alopecia X, vilket är symmetriskt håravfall utan känd anledning, men den diagnosen "får" man inte ställa utan att ha uteslutit allt annat först)
 
Sv: Tjock trots bantning, tappat päls/glesad päls

Jo, vikten är ju åt rätt håll, så den bekymrar inte speciellt nu, och tappar han inte mer päls så är det ju inte svårt att leva med lite kala fläckar. Utan nu är det humörförändringarna som 'bekymrar', spec som de blir värre.

Men förhoppningsvis ska väl det mysteriet lösas förr eller senare det med.
 
Sv: Tjock trots bantning, tappat päls/glesad päls

Sammanväxning av tarmarna - eller för den delen "svetsning" av tarmarna mot andra organ - är ett relativt ovanligt fenomen vad jag vet!

Min hund - tik - blev kastrerad 2003 och allt var då frid och fröjd inga förändringar av något slag fanns i hennes buk.
Hunden i fråga är och har alltid varit väldigt aktiv och har använts för både räddningssök, IPO och spår.
I början av sommaren började hon visa obehag av att åka bil. Från att sovit som en "säl" i bilen började hon sitta upp mer, flåsa och byta ställning ofta osv. Eftersom jag var mitt inne i en separation så skyllde jag hennes "stress" på de allmänna omständigheterna.
Under hela sensommaren och hösten blev dessa "bilbesvär" värre och jag testade allt från att ge henne mer utrymme, mindre utrymme, han henn på golvet vid passagerarsätet osv. Hennes humör skiftade och i vissa fall reagerade hon på de mest normala händelser med grinighet och irritation. Hon kunde till och med visa irritation mot andra hundar/människo - något som ALDRIG hänt tidigare då hon är en väldigt stabil och cool dam.

Jag lät undersöka henne, men inga nyå åkommor hittade! Hon röntgades från "topp till tå", blodprov tog på allt från T4 till Borelia men alla värden var bra.

Så strax före jul hade jag mina hundar på ett totalt värdelöst hunddagis där hon var med om en kollisions-olycka. Hon sprang längs en korridor för att komma till mej och trodde att den dörr som gick ut till hallen där jag stod gick utåt, men den gick inåt - mot henne. Hon sprang alltså i full fart rakt in i dörrbladet på ena sidan och dörrkarmen på andra och krocken lossade nästan dörrbladet från gångjärnen. På kvällen var jag mest orolig över skador på bogblad, framben, bröstben mm men ingen hälta syntes och hunden var i övrigt rätt "normal".
Dagen efter tvingades jag lämna hundarna en sista gång på detta dagis då min arbetssituation inte gav någon annan lösning... Vid lunchtid hämtade jag dem dock och min tik var vid det tillfället slö och trött, men jag skyllde på olyckan kvällen innan och gick hem. Efter någon timma hemma fick hundarna "middag" och några minuter senare visade hon tecken på magomvridning. Jag kastade in hunden i bilen och susade iväg till veterinären.
Hon undersöktes och röntgades och lades sedan på op-bordet. Där bekräftades magomvridning och sammanväxningar av tarmarna upptäcktes.
Hon hade många sammanväxningar och vet. lossade dessa och sydde fast magsäcken i bukväggen - som är normalt förfarande.
OP tog hårt på min gamla tant och jag tyckte att hon återhämtade sej dåligt... Hon åt ganska bra, men jag tyckte inte att hon bajsade som hon skulle. 13 dygn senare började hon kräkas och även denna gång gjode magkänslan gällande att det var akut så vi susade iväg till vet. än en gång och även denna gång visade röntgen att läget i hennes buk inte var bra - massor av gas och "trassel" i tarmarna.
Vi misstänkte orsaken och jag förberedde mej på att avliva henne. Vet föreslog dock att vi skulle öppna henne morgonen efter och se om det var så illa som vi befarat.
Den andra op'n visade några nya sammanväxningar, men endast en som var orsak till stoppet i tarmen - en ögla mellan tunntarm mot tolvfingertarm. Denna öppnades och övriga lät vi vara.(Hon har bla magsäcken fastväxt på levern, men det verkar inte besvära henne så det fick vara ;) )

Nu snart två månader efter den andra operationen är allt som vanligt igen! Jag hoppas få behålla henne många år till, men om dessa problem dyker upp igen så kommer jag inte öppna upp henne mer. Då får det vara stopp!

Har dock kollat runt lite bland vänner och bekanta och vet tre riesen till som haft samma åkommor. Två som tyvärr fått "diagnosen" efter obduktion! Och en hane som bara hade en massa diffusa symtom bla prostata symtom - platt bajs, humörsvängningar - men även "tråkig" matt/risig päls och viktökning och ovilja till rörelse efter långavig vila.

Jag tror deffenitivt inte att detta är en vanlig åkomma. Däremot, när man själv upplevt något så brukar man ha lättare för att få vetskap om andra som varit med om liknande saker. Särskilt om man ffrågar runt lite!

/Ulga
 
Sv: Tjock trots bantning, tappat päls/glesad päls

Usch, läskigt. Och början där, med symptomen, var soms agt riktigt läskig att läsa, lite för mycket jag kände igen. Men än tänker jag VÄGRA noja om sammanväxta tarmar.

Jättetack att du delgav informationen. Vet man varför det blir så/vad det kommer av?
 
Sv: Tjock trots bantning, tappat päls/glesad päls

Uppdaterar lite...

Ringde hemmavet och meddelade 'svaret' på metacam. Vet tyckte vi skulle sätta honom på en tvåveckorskur metacam och koppelpromenader, då vet ansåg att svarar det på metacam är det troligt det är en mjukdelsskada, och då kanske den läker ut. För första gången faktiskt var jag inte 'nöjd' riktigt med hemmavets approach. Fullt begriplig tanke etc, samtidigt kan ju metacam lindra även t ex skelettsmärta, så jag skulle velat ha klämt och känt och av röntgat innan. Så jag ringde Ultuna, och om det är för att han är blodgivare åt dem eller ej, men vips hade jag en tid dagen efter.

Så, in med herrn på Ultuna. Fick en mycket bra och trevlig veterinär. Hade med mig en fyra A4sidor lång sammanställning av hur det hela utvecklats sen december med. Hon berättade att hon direkt när hon läste reagerade på vissa saker, men att det i sin helhet är ungefär lika obegripligt för henne i nuläget som för alla andra. Men att det inte går att komma undan att beteendeförändringarna i många fall tyder på neurologiska problem, te x hjärntumör. Den tanken har slagit mig med, men ändå läskigt att höra det nämnas.

Det kan också vara underliggande smärta. De kunde inte hitta några 'konstigheter' vid klämma-känna-undersöka, ev att han kanske reagerade en aning på ett ställe vid bukpalpation (neeej då, jag såg inte aaaalls hopväxta tarmar för min inre syn, tro inte det..).

Veterinären klurade en lång stund och konfererade lite, och kom sen fram till någon form av 'körschema'. Hon tror i nuläget att pälsen och klorna är ett separat problem, och det kommer remitteras till kunnigare vet om så krävs. Men i nuläget är det beteendedelen som bekymrar mest.

Det togs blod- och urinprov, och de ska kolla hur inre organ mår (svar imorgon). De förväntar sig som jag förstod det inte att hitta något knas där, men det är rutin, dels pga skumma symptom, och dels för veterinärerna nästa steg. Om alla prover är okej sätter vi tillbaka honom på metacam, men under en längre period. INTE för att 'läka ut' något egentligen, utan för att få mer svar. Veterinären vill se om det var en ren slump att han var bättre de fyra dagarna på metacam, eller om han faktiskt svarar på det. Dvs om man ger honom en längre period, är han bättre hela den perioden då?

OM han svarar på metacam vill hon remittera till en ortoped, och om inte denne kan hitta något uppenbart ställe där det tycks smärta, så pratade hon redan nu om att göra en scintigrafi. Är ju lite knepigt med en hund som biter ihop och är tyst snarare än säger 'aj' om/när man klämmer nånstans där det gör ont.

Om han INTE svarar på metacam, dvs det går upp och ner och är likadant på metacam och det bara var en slump att han var bättre de där fyra dagarna, då blir det neurolog och en hjärnröntgen *brr*

Vet ville vi skulle ha tät kontakt under metacamtestet, för om han INTE svarar så vill hon då försöka 'skynda på' att få en tid för hjärnröntgen..

Hjälp :crazy: Jag är iofs på nivån 'alla svar är bättre än inga svar' nu, men hjärntumör - då lär det ju inte finnas något att göra...

Herrn var flåsig och orolig som bara f*n i bilen både dit och hem, var superlyckli väl där, han trodde ju han skulle ge blod. Skötte sig fint under undersökningarna, trots att tre studenter samtidigt klämde på honom och sen vet. Enda 'ej prickfria' var att när vi väntade på att få betala så kom det en kille på kryckor. Han syntes/hördes på långt håll, Utter låg bredvid mig utsträckt på golvet. Reagerade inte alls, förrän personen är precis bredvid då Utter for upp och stormskällde (så den stackars killen med kryckor höll på att trilla omkull i rena chocken..).

Fick följa med mig till jobbet sen, han inte hem emellan. Får inte komma in på jobbet, men fick vara i trädgården och i bilen. Utter jätteglad och pigg, en VÄLDIGT bra dag tillsynes. Fick träffa en av de boende med, som han träffat förr. Inga problem trots att den boende har ett kroppspråk som kan vara milt sagt irrationellt och har en förkärlek att luta sig ner över och klappa (dvs hotfullt beteende). Då var det ljust ute.

Senare på kvällen när jag blev avlöst träffade Utter en arbetskompis till mig. Nu var det mörkt ute. Utter har träffat personen förr utan problem, men betedde sig 'knasigt' redan från början. Smög fram, backade, morrade, smög fram, morrade. Ställde sig och skällde, gick sen fram igen och uppmanade till kel. Kompisen klappade snällt (har hund, är hundvan etc) och Utter betedde sig som vanligt. För att plötsligt kasta sig tillbaka och ställa sig framför mig (som att försvara? Annars borde han gömt sig bakom mig) och hotade (morrade, läpparna uppdragna, raggen rest men svansen låg och lite hukande, så osäker).

Stackars kompisen råkade hosta till i samma ögonblick och Utter for iväg jätterädd.. Som sagt, helskev och 'konstig', frågan är om det var för det var mörkt, 'humöret' bara vänt eller vad. Men det hade varit en SUPERBRA dag innan liksom..
 
Sv: Tjock trots bantning, tappat päls/glesad päls

Glömde - vikt 39 kg, dvs minus ½ kg sen förra veckan. Så vikten går ju stadigt åt rätt håll med r/d iaf, alltid något =)
 
Sv: Tjock trots bantning, tappat päls/glesad päls

Tack och lov så är hjärntumörer extremt ovanligt på hund! Så jag gissar/hoppas att hunden har någon form av muskel/led/skelett-åkomma som ger smärta oregelbundet!

Oregelbunden smärta - orsakad av ålder/ansträngning/vila/tidigare muskelskada/begynnande artros mm mm - ger snabbt humörförändringar som kan komma och gå!

Jag håller tummarna för att smärt-kuren fungerar!

(En tanke är annars att testa o sätta hunden på en kur med prednisolon! Vi vet fortfarande inte alla effekter som cortison har på kroppen, men ibland kan just dessa diffusa symtom svara jätte bra på en 21 dagars kur utan att vi någonsin får svaret på varför!)

/Ulga
 
Sv: Tjock trots bantning, tappat päls/glesad päls

Jo, det är 'enda trösten', att det är ovanligt. Samtidigt är det som sagt vissa saker som är svåra att bortförklara med smärta, ffa de där tillfällena när han beter sig som han inte känner igen folk förrän de är inom 'nosavstånd'. Samtidigt som det inte finns några tecken på synnedsättning generellt.

Men, jag hoppas att det inte var en slump, och han fortsätter svara på metacam även hela längre kuren. Sen kan det ju ändå vara en ytterst tråkig anledning TILL smärtan i sådana fall, men ändå, smärta kan man -förhoppningsvis- kontrollera med behandling iaf (även om man inte kan bota ev underliggande skada).

Lite galghumor - men jag borde nästan sätta en slant på artros någonstans faktiskt. Jag är formligen förföljd av artros just nu. Greyhoundtiken fick ju problem med artros i en tåled förra året, sen skadade sig ju kattskrället sent i höstas, och 1 månad efter skadan så - artros i hasled. Så varför inte en till, enligt lagen om att jävligheter kommer i 'tretal'.

Kortison undviker jag gärna att sätta honom på som 'test' om det går, mest för dess biverkningar. Men faktum är att kortison gjorde susen för katten. Hon skadade sig ju på okänt vis (troligen fastnat), rtg etc ren så man trodde på mjukdelsskada. Fick antiinfl och smärtis men klent resultat, oavsett sort. På ÅB en månad senare lika ont, och då syntes en artros på rtgbilderna (som inte fanns där en mån tidigare - dåligt tecken). Provade cartrophenbehandla men nix. Där var hon väldigt nära katthimlen tyvärr, då hon hade ont och inte mådde bra. Så sattes på kortison av två anledningar, dels för att se om det kunde göra henne smärtfri och må bättre (dvs symptombehandling), dels för att det fanns funderingar från min hemmavet om där inte fanns en ligamentskada också (dock kunde det ju inte varken bekräftas eller dementeras utan magnetröntgen, ngt försäkringsbolaget hade milt sagt svalt intresse för att betala).

Hon fick kortison, och blev omedelbart symptomfri. Det i sig säker ju ingenting, kortison är ju hyfsat 'potent'. När kortisonverkan avtog blev hon sämre igen (fick då sprutor). Så vi beslöt för att sätta henne på prednisolontabletter. Och försöka hitta lägsta fungerande dos. Jag glesade ut mer och mer, och sen över en månad är hon helt kortisonfri - och helt symptomfri =)
(Greyhoundtiken med tåledsartrosen stod först på metacam som lindrade men inte helt, fick sen cartrophen som gav supereffekt, helt symptomfri och ett par symptom som jag trodde var 'bara åldern' försvann med. Tyvärr höll inte effekten i sig mer än 3 mån. Vi skulle prova sätta henne på prednisolon med, med målet att hitta lägsta fungerande dos. Dessvärre hjälpte inte ens den skyhöga startdosen henne ett dugg, fick ett par av biverkningarna bara men hade lika ont)

Men jag håller tummarna för smärta som sagt, inte för jag vill stackarn ska ha ont, men det kan man i teorin iaf göra något mer åt. Och attd et är oregelbundet, även om det HELT saknar röd tråd, är ju inte så konstigt så. Visst han BORDE bli sämre av att busa mycket etc, och bättre av att ta det lugnare, men så är det inte. Men det finns ju massa ANDRA saker som kan spela in. Hur man sovit natten innan, om man råkat få tillfälligt ont på något ANNAT ställe t ex, osv osv. Dock förklarar smärta inte vissa av symptomen, men jag hoppas ändå - jag kanske bara har en ologisk hund? :devil:

Eller så kanske det finns andra, 'trevligare' neurologiska problem än hjärntumör?
 
Senast ändrad:

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Valp 2024
  • Uppdateringstråd 29
  • Vilken ras passar mig?

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Hotellrum eller stuga
Tillbaka
Upp