Vad blir det för (vegetarisk) mat?

  • Mat
  • Trådstartare Trådstartare Casteloro
  • Startdatum Startdatum
  • Svar Svar 2 001
  • Visningar Visningar 176 685
Slå mig inte nu, men jag har redan börjat tänka på julmaten :nailbiting: Jag har nämligen ingen aning om vad vi ska hitta på i matväg och vill kunna testlaga nya kreationer i god tid innan, så man inte hunnit bli trött på dem lagom till jul...

Någon som kan förmå sig att komma med förslag? Kriterierna är att det bör vara veganskt och nötfritt, gå hyfsat lätt och snabbt att laga, alt går bra att förbereda någon dag innan, samt kännas juligt och festligare än vanlig vardagsmat. Jag har ingen direkt relation till vanlig svensk julmat, så det behöver inte efterlikna ett traditionellt julbord.

Kan ju tillägga att tidigare år har vi ätit bl a soppa med kokosmjölk, grönsaker och tofu kryddad med bl a saffran, någon smördegsinbakad svampfärshistoria med brysselkål och sallad till, vegansk jansson med jag minns inte vad vi hade till. Allt har varit gott, men ingen direkt sensation.

(Hoppas jag inte gjorde någon upprörd nu genom att nämna julmat i augusti :angel: ;) )
 
1535451079569-518039896.webp
Dagens lunch :
Ratatouille-lasagne med sallad. Såsen är gjord på silkestofu och pesto. Ful men god!
 
Slå mig inte nu, men jag har redan börjat tänka på julmaten :nailbiting: Jag har nämligen ingen aning om vad vi ska hitta på i matväg och vill kunna testlaga nya kreationer i god tid innan, så man inte hunnit bli trött på dem lagom till jul...

Någon som kan förmå sig att komma med förslag? Kriterierna är att det bör vara veganskt och nötfritt, gå hyfsat lätt och snabbt att laga, alt går bra att förbereda någon dag innan, samt kännas juligt och festligare än vanlig vardagsmat. Jag har ingen direkt relation till vanlig svensk julmat, så det behöver inte efterlikna ett traditionellt julbord.

Kan ju tillägga att tidigare år har vi ätit bl a soppa med kokosmjölk, grönsaker och tofu kryddad med bl a saffran, någon smördegsinbakad svampfärshistoria med brysselkål och sallad till, vegansk jansson med jag minns inte vad vi hade till. Allt har varit gott, men ingen direkt sensation.

(Hoppas jag inte gjorde någon upprörd nu genom att nämna julmat i augusti :angel:;) )

Jag har också börjat fundera på julmaten! Det blir min första jul som vegan och jag älskar julmatssmakerna. Julen 2017 hade vi en del för oss nya vegetariska rätter på julbordet i alla fall. En jättegod grönkålspaj som min svåger svärmade över, svärmor inte ville prova, jag och mor tyckte var god och maken tyckte den var så där... Därtill gravad morot, helt ok. Och ett par olika juliga sallader.

I år har jag två missioner. Dels vill jag har några riktigt schyssta veganska alternativ till ett större julbord (ca 150 pers) där olika personer tar med sig olika rätter. Jag leker med tanken på vegansk jansson (vilket är larv, eftersom jag inte ens tycler om jansson), gravad morot och vegobullar t ex.

Dels vår egen julmat. Där kan det gärna bli lite mer exotiskt, men med traditionella smaker (kanel, ingefära, kryddpeppar, citrusfrukter osv, ni fattar).
 
Jag har också börjat fundera på julmaten! Det blir min första jul som vegan och jag älskar julmatssmakerna. Julen 2017 hade vi en del för oss nya vegetariska rätter på julbordet i alla fall. En jättegod grönkålspaj som min svåger svärmade över, svärmor inte ville prova, jag och mor tyckte var god och maken tyckte den var så där... Därtill gravad morot, helt ok. Och ett par olika juliga sallader.

I år har jag två missioner. Dels vill jag har några riktigt schyssta veganska alternativ till ett större julbord (ca 150 pers) där olika personer tar med sig olika rätter. Jag leker med tanken på vegansk jansson (vilket är larv, eftersom jag inte ens tycler om jansson), gravad morot och vegobullar t ex.

Dels vår egen julmat. Där kan det gärna bli lite mer exotiskt, men med traditionella smaker (kanel, ingefära, kryddpeppar, citrusfrukter osv, ni fattar).
Phu, tur jag inte är den enda som börjat tänka på julmat :D
Grönkålspaj lät ju väldigt gott! Och juliga sallader och smörstekt brysselkål brukar vi också ha vid sidan av. Det är mer huvudrätten jag kör fast på, letar efter något som kan bli en stående och återkommande julrätt, men än har jag inte fastnat för något som jag gillar nog för att göra den till vår julmatstradition.
 
Phu, tur jag inte är den enda som börjat tänka på julmat :D
Grönkålspaj lät ju väldigt gott! Och juliga sallader och smörstekt brysselkål brukar vi också ha vid sidan av. Det är mer huvudrätten jag kör fast på, letar efter något som kan bli en stående och återkommande julrätt, men än har jag inte fastnat för något som jag gillar nog för att göra den till vår julmatstradition.

Åh, kan du inte lägga in nåt bra grönkålspajsrecept?
 

Liknande trådar

R
Mat Vi behöver skärpa till oss med matlagningen och dra ner på köpmaten. Vi har också en önskan om att äta mer vegetariskt. De här två... 2 3 4
Svar
67
· Visningar
3 796
Senast: Roheryn
·
Mat Jag kunde inte hitta någon tråd om vad vi ska laga för julmat? Så dags att starta en tänker jag. För kallt, varmt, efterrätt och godis... 2 3 4
Svar
75
· Visningar
2 244
Senast: Halcyon
·
Mat I mitt yrke blir jag ofta bjuden på framförallt fikabröd, men även mat av olika slag. Jag hälsar ofta på hemma hos människor och i stort... 2 3
Svar
44
· Visningar
2 714
Senast: MiaMia
·
Relationer Jag har funderat på en sak, i en bokserie jag läser just nu så är det ett gäng killar och ett gäng tjejer som alla "hör ihop" med en... 2
Svar
26
· Visningar
1 936
Senast: Roheryn
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp