Sv: Vägrar gå!!!???
Det är ju stor skillnad på hästars psyke och varför de gör som de gör.
Om min häst inte vill gå eller vända är det en direkt fråga till mej (eller ett påstående om man föredrar det) : "matte, det är något konstigt här! ska jag verkligen gå här?" då säger jag helt enkelt "ja det ska du." Sedan frågar han kanske "är det säkert?" och då svarar jag såklart "ja, det är det" tills han till slut säger "ok, då litar jag på det." Mest med kroppspråket att jag tänker att jag tryckr fram honom lite med sitsen, och vänder tillbaka honom först om han redan hunnit vända, men aldrig råka ta i munnen om han tittar och tänker i rätt riktning.
Sen så finns det hästar som inte frågar, utan i ren form testar sin ryttare. Ungefär som: "Här vill jag inte gå." ryttaren säger till att man ska gå. Hästen tänker "hmm.. undrar om jag kommer undan om jag gör så här?" den helt enkelt testar hur sin ryttare kommer lösa situationen/reagera. Och så beror det självklart på om den är tjurig, känslig, lättövertalad, eller blir rent av stressad och knäpper av i huvudet om den väl börjar sätta emot. I det senare fallet lönar det sej bäst att få hästen börja jobba med rätt hjärnhalva (den tänkande och analyserande delen, inte den som bara har med instinkter och reflexer att göra) för att lyssna på sin ryttare och vara mottaglig. Om man pressar i det läget skapar man motreaktioner från häster och har bara förvärrat situationen. Hur man får tillbaka hästens "rätta hjärnhalva" är lite upp till en själv, men har man lärt hästen att t ex jobba i en cirkel kan det vara en bra metod. Eller så ställer man sej på marken och lugnar ner den och kräver uppmärksamhet genom att t ex få den lyssna åp när du ber den vända, sakta av/stanna, öka takten, rygga osv. Och sedan sitta upp och försöka överföra den koncentrationen till ryggen.
Har man däremot en häst som rent av testar och är lite "tjurig" men i den bemärkelsen att den ÄR helt sansad och lyssnar på sin ryttare men bara vill testa om den kommer undan det hela, DÅ kan det vara bar att t ex använda metoder som att vända hästen åt rätt riktning, låta den backa tills den blir less, eller helt enkelt vänta ut den genom att låta den stå stilla tills den blir less.
Det är ganska svårt ibland att avgöra vilken typ av häst det är, och varför den reagerar som den gör. Så ju mer man håller på med hästen och försöker lyssna på den och träna kommunikationen genom att flytta hästens kropp åt olika håll när man rider eller på marken, och hanterar hästen i olika situationer så kommer man mer och mer förstå hur just DEN hästen fungerar. Och testa lite olika lösningar och övningar i situationer ni inte redan har problem med. Då lär du dej lättare hur du ska kunna rätta till en sådan olydnad när du rider ut med bästa resultat. Man vill ju ha ett långvarigt resultat - inte att hästen går DEN gången och sedan efterhand hittar på fler lösningar att slippa undan.
Är hästen känslig i kroppen (mentalt) kanske den inte vill gå för att den fått träningsvärk när den gått på just det stället. Eller kanske känner den en konstig lukt som den itne känner igen. Eller så vill den hellre hem till tryggheten i hemmet än att gå ut på en tråkig promenad. Då skulle det ju löna sej bättre att försöka göra det roligare och mer varierande för hästen än att bara pressa den gå fram varje gång det inträffar.