valpens första år

Milosari

Trådstartare
hur gör ni? vad tränar ni på när? hur sker miljöträningen hemma hos er? när börjar ni lära in moment? hur gammal är valpen när ni börjar spåra? andra tips? hur gör man t ex för att få till en bra kamplek om valpen bara är måttligt intresserad?

det är över ett halvår tills jag får hem min valp. men det skadar ju inte att börja fundera redan nu. och folk gör ju så olika! en del gör ingenting innan hunden har passerat 1 år. andra har lärt in hela lydnadsklass elit vid det laget. med min gamla hund så missade jag hela kontaktbiten och vardagslydnaden, men har en väldigt socialt kompetent och miljötränad hund. idealet är att göra allt rätt, men ska jag vara mer realistisk så kan jag i alla fall försöka undvika att göra om samma misstag ;).
 
Sv: valpens första år

Vi har tränat "allt" från första början. I lagom doser och svårighetsnivå, såklart. Började efter några enstaka dagar med miljöträning och sitt, därefter andra "moment" och ensamhetsträning. Provade på personspår första gången på valpkursen när han var typ 4 mån, men då förstod han inte så mycket.

Det jag hade gjort annorlunda idag är att träna mycket mer med andra hundar som störning redan från början. Det har han fortfarande lite svårt med.

Vad är det för valp?
 
Sv: valpens första år

det blir en liten kelpie, men jag väntar nog med att säga vart den kommer ifrån innan den är född :). med allra största sannolikhet blir det en hane och det finns ju en del hanhundsaggressivitet i rasen. så tips på hur man stävjar det är också välkomna.
 
Sv: valpens första år

Åh, jag har massor av råd, tips och valp/unghundsutveckling som jag samlat ihop till mig själv att tänka på som jag skulle kunna dela med mig av om du vill?

Men jag är otroligt mosig i hjärnan just nu så jag får återkomma. Ett halvår var det va? :D
 
Sv: valpens första år

hur gör ni? vad tränar ni på när? hur sker miljöträningen hemma hos er? när börjar ni lära in moment? hur gammal är valpen när ni börjar spåra? andra tips? hur gör man t ex för att få till en bra kamplek om valpen bara är måttligt intresserad?

Nu har jag bara haft en hund från valpstadiet, men det enda jag (vad jag vet nu) kommer göra annorlunda med nästa valp är att träna mer på inkallning och att vara ensam än vad jag gjorde med min unga dåre.

Så: om valpen är lös och faktiskt kommer mot dig, sätt dig inte och fotografera den som en tok utan utnyttja det till att få det roligt att komma till dig. Bli inte en stillasittande staty med kamera som skymmer hela ansiktet så fort hunden är lite nära dig :angel:

Dessutom kan det nog vara bra att vänja valpen redan från början med att matte kan försvinna in i badrummet, att matte kan gå ut och slänga sopor eller kanske stänger in sig i ett rum för att laga mat osv. Annars blir det lätt att man står där med en halvårsgammal hund som inte varit ensam mer än någon enstaka sekund :o

Meen, till det jag lyckats med: Jag har en hund som är otroligt lättmotiverad i träningen, iaf för att vara av den ras hon är. Från första stund lekte vi massor, med alla olika saker och även utan saker. Bolltokig har hon alltid varit, där får hon ju utlopp för sin jaktinstinkt, men hon har inte alltid älskat dragkamp. Jag började så att jag helt enkelt höll emot lite när hon sprang för att ta något, oavsett om det var ett gosedjur, ett tuggben eller en pinne utomhus. Om hon då drog lite så berömde jag massor och så fortsatte vi. Ju mer hon förstod att hon kunde dra, desto mer behövde hon dra för att få det hon ville ha. När hon var helt inne på att man kunde ha dragkamp så lärde jag henne att släppa på kommando och därför är hon nu väldigt lätt att kampa med (även om hon blir lite väl stollig ibland :p).

Hon fick vara med överallt från första början. När hon varit hemma hos mig i bara några dagar åkte vi tex in till Stockholms central eftersom jag skulle träffa en person som jag skulle köpa kameraprylar av. För att ta sig till vänner eller annat så åktes det tåg, buss, tunnelbana och så bor vi precis vid ett större köpcentrum, så hon fick verkligen allt "pang bom".

Eftersom hon inte är av någon samarbetsvillig ras så valde jag att vänta med att träna in olika lydnadsmoment osv. Först när jag kände att vi kunde leka ordentligt började jag försöka få henne att göra någonting för att få leka. Det blev aldrig riktiga "träningspass" utan mer "lek runt, men gör ibland något för att få leka".

Att träna "ordentligt" började jag med först när hon var 1½ år faktiskt. Men då hade vi ett år mitt i allt där det var trassligt i våra liv och vi hade säkert börjat tidigare om motivationen och psykiska hälsan funnits där den borde varit.

Kort sagt har jag aldrig riktigt tänkt "Nu ska vi börja träna det här" utan bara låtit hunden hänga med på allt och sett till att leka massor. Det kommer man långt på :p
 
Sv: valpens första år

Hmmm....

Jag ser relationen som det allra viktigaste! ;) Enkelt eller hur?!
Moment, detaljer, tävlings-inriktad-träning mm är i stort sett HELT ointressant för mej det första året!

Det jag gör rent praktiskt är att jag hanterarvalpen massor, miljötränar i lite "extrema" miljöer redan under vecka 8-12, lär valpen sitt namn, att komma när jag kallar och gå ordentligt i koppel.

Utöver det så gör jag så lite som möjligt...

Socialiseringen kommer automatiskt iom att jag har ganska många hundar hemma + att valpen från dag ett följer med på alla träningar osv så både bilåkning och ensamhetsträning "bara blir".

Sedan blir det en del prova-på spår, lite kampande, lite tåg-åkande osv när tillfälle erbjuds men endast på lek-/"vi bara gör"-nivå.

Fokus ligger helt klart på att skapa ett "vi" som vi kan leva på i många, många år och inte ha ständigt återkommande "diskussioner" om hur man beter sej vid hundmöten, när vilt dyker upp, vid kloklippning osv osv.

Lycka till med den planerade luddisen!!

/Swat
 
Sv: valpens första år

jaaa! gör det. det var ju 10 år sedan jag hade valp sist så jag har säkert hunnit glömma en hel del rätt basic grejer.

Red_Chili: ensamhetsträningen ja... den ska jag vara ordentlig med. min hund var knappt hemma själv en sekund de första månaderna. han fick t o m följa med in på toaletten! sedan hade jag ett mindre helvete...

Swat: är det medvetet att hunden ska göra så lite som möjligt det första året, eller räcker tiden inte till? (att inte skälla som en galning vid hundmöten verkar ju vara något som kräver rätt mycket träning för en del hundar). jag har också hört så många gånger att det man lär dem när de är valpar, det glömmer de aldrig. och att man därför ska passa på att lära in en del grunder. som rätt teknik i läggandet.
 
Sv: valpens första år

För mej är det helt medvetet!

Jag tävlar ju inte i de högsta klasserna, men har aldrig haft problem med moment-inlärning för någon hund! Mina damer har tex. en alldeles utmärkt teknik vid sina lägganden ;)

Som jag ser det så är det just relationen, det "sociala" och miljö-styrkan som är det viktigaste.
Har jag en hund som vid ett års ålder är positiv, samarbetsorienterad, välhanterad, social och trygg + har ett bra språk med andra hundar + är miljöstark/mijlövan så är JAG fullt nöjd.

Siktar man på SM i lydnad så är det kanske annat!?
Då är inte miljö-styrka så viktigt, hunden skall kunna prestera detaljer på en grön gräsmatta inte klara av ett sökarbete 4 våningar upp i gallertrappor i ett värmeverk. Vilklet gör att man lägger mer tid/energi på att lära in moment/detaljer direkt!

Vad gäller problem-beteenden så har jag hittills med alla mina valpar varit förskonade från dessa...
Lägger man grunden - som jag skrev - alltid komma när jag kallar, gå ordentligt i koppel, acceptera all hantering...så slipper man liksom en massa "trams"... Jag funderar inte ens på det! ;)

/Swat
 
Sv: valpens första år

Jag har lärt mig något nytt av båda mina valpar och det som känns viktigast nu inför nästa valp (tack vare Billie :p) är PASSIVITET! Där fokuserade jag på kontakt (eftersom det brast med hunden innan). Det måste inte hända någonting så fort valpen vaknar. Nästa valp kommer tidigt att få lära sig att vänta.

Hur många valpar krävs det innan "det första året" sitter... *funderar*
 
Sv: valpens första år

Jag gör rätt mycket annorlunda med valpen jag har nu än jag gjorde när den stora var valp, framförallt gör jag det mesta mycket tidigare. Jag försöker tänka på vad som verkligen är viktigt att det fungerar (enklare när man redan har en vuxen hund, svårare med första valpen) och funderar ut hur jag ska få det att fungera.

Ensamhetsträningen försöker jag göra så naturlig som möjligt, det ska vara helt odramatiskt. Min stora hund var aldrig ensam det första året (jag = pucko) men jag gjorde likadant med honom som jag gör med valpen nu och det var aldrig något problem, han är helt okomplicerad att lämna själv trots att han är en extrem mattegris. Jag börjar med att bara stänga dörrar (alla dörrar som finns, inte bara ytterdörren) framför näsan på valpen och öppna den nästan direkt igen, t.ex. när man ska hämta något i ett annat rum. Sen börjar jag låta dörren vara stängd lite längre ibland, går och duschar, går ut med soporna, går till affären en snabbis. Jag försöker variera längden och även sen när man kör rätt långa stunder så varvar jag med jättekorta. Jag säger aldrig något till hunden, vare sig när jag går eller kommer tillbaka, det ska helt enkelt inte vara någon big deal alls.

Jag ignorerar överlag mina hundar rätt mycket, båda lärde sig väldigt snabbt att det inte lönar sig att komma med leksaker eller försöka bli klappad när matte t.ex. sitter vid datorn, ligga bra att lägga sig och ta en tupplur. Samma när vi är ute och de går lösa, jag bara går och hundarna får hålla koll på mig, jag går aldrig och tjatar på dem, skulle de gå för långt bort eller drömma sig bort i någon doftfläck så vänder jag och går åt andra hållet eller gömmer mig bakom ett träd. Samtidigt ska de ju tycka att matte är det roligaste som finns så när hundarna spontant tar kontakt eller kommer till mig brukar jag busa och leka lite eller bara ge en godisbit.

Inkallning tränar jag i stort sett från första dagen, har både vardagsinkallning (namnet) och ett mer kravfyllt, med lillen har jag dessutom kört med visselpipa. Många tycker ju att man enbart ska kalla in valpen när den redan är på väg mot en men jag kallar redan från början in i alla möjliga situationer, och definitivt när hunden är på väg bort från mig (men inte om jag tror att han inte kommer komma), det är ju då jag kommer behöva det senare. Försöker se till att inkallning är superkul och varierar med godis, bus, lek eller bara överdrivet beröm och kallar nästan aldrig in för att koppla hunden eller göra något tråkigt. Min stora kommer som ett skott och valpen vänder typ i luften när jag ropar så något måste jag gjort rätt. :D

Miljöträning försöker jag få in naturligt genom att gå olika rundor varje dag och ta med mig valpen till olika platser, men jag tycker att det är viktigare att han får enbart positiva upplevelser än att han får mängder av upplevelser. Jag tror att en hund som lärt sig att allt är tryggt och trevligt kommer ha den inställningen även om den inte varit på varje sorts plats som finns. "Träna" gör vi flera korta pass varje dag, sitt, ligg, fot, vänta och lite mer eller mindre oanvändbara tricks. Det behöver inte vara perfekt eller ens rätt, ibland blir ett trick ett helt annat än det var tänkt, poängen är att valpen ska tycka att det är kul och lönsamt att samarbeta med matte. Samt att han ska bli trött i huvudet och sova sedan... :angel:
 
Sv: valpens första år

För mej är det helt medvetet!

Jag tävlar ju inte i de högsta klasserna, men har aldrig haft problem med moment-inlärning för någon hund! Mina damer har tex. en alldeles utmärkt teknik vid sina lägganden ;)

Som jag ser det så är det just relationen, det "sociala" och miljö-styrkan som är det viktigaste.
Har jag en hund som vid ett års ålder är positiv, samarbetsorienterad, välhanterad, social och trygg + har ett bra språk med andra hundar + är miljöstark/mijlövan så är JAG fullt nöjd.

Siktar man på SM i lydnad så är det kanske annat!?
Då är inte miljö-styrka så viktigt, hunden skall kunna prestera detaljer på en grön gräsmatta inte klara av ett sökarbete 4 våningar upp i gallertrappor i ett värmeverk. Vilklet gör att man lägger mer tid/energi på att lära in moment/detaljer direkt!

Vad gäller problem-beteenden så har jag hittills med alla mina valpar varit förskonade från dessa...
Lägger man grunden - som jag skrev - alltid komma när jag kallar, gå ordentligt i koppel, acceptera all hantering...så slipper man liksom en massa "trams"... Jag funderar inte ens på det! ;)

/Swat

Jag håller med detta helt.

Det enda tävlings/träningsinriktade jag gör är att träna mina att stå fint eftersom dom ställs ut även första året. I övrigt hänger valpar med på allt i vardagslivet bara. Egentligen tränar jag ingenting, jag bara tar med mig valp på allt så det bli socialträning på köpet.

Mina hundar har inte problem med något, och jag tänker - som swat skrev - inte ens tanken på att jag skulle kunna ha några problem. Igår var vi och tränade med lite hundkompisar, en 3-årig RR satt och tjöt hela tiden han satt uppbunden undertiden han väntade på sin tur. För mig var det helt främmande. Jag VET ju att problemet finns, men det slår mig liksom inte förrän jag ser det eftersom mina hundar bara ligger snällt och väntar eller sover.

Sedan tycker jag det är hemskt mycket jobbigare att ha en oföljsam hund som är ovan vid olika miljöer när den är lite äldre, men att jag kan lära in trick och moment och allt senare. Jag hade en kullbror till min hane i en månad nu i juni och det var hemskt ibland. Han drog, skällde på hundar, stressade när vi kom till nya ställen, skrek så fort vi stannade för att prata med någon osv. Huuu. :devil: Nu har jag min tiks kullsyster på 11 månader och hon är också ovan. Inte fullt lika jobbig som hanen, men har ändå svårt för passivitet och när vi gör nya saker. Mina hundar är vana att åka buss/spårvagn/tåg/båt/bil, dom är trygga med mig så det berörde dom inte ens lite att vi sov på nya ställen varje natt i över en vecka innan flytten tillbaka till Gbg osv. Samma sak är mina vana vid hantering, pälsskötsel osv medan jag får ha en envis kamp med kullsystern om alltind. :cool:

Såå. Prio ett hos mig är att bara vara avslappnad och göra vardagssaker utan att göra "en grej" av det. Som sagt är det mycket jobbigare att ha en unghund som far runt och är ovan, och allt tar så mycket längre tid att vänja dom vid då. Tycker jag. Medan moment och sånt är busenkla i jämförelse att lära in senare.

Dessutom är afghaner rena plågor första året och heeelt i sin egen värld, så det är nästan bara onödigt att försöka lära dom en massa moment och sånt innan dom lugnat ner sig några hekto. ;)
 
Sv: valpens första år

Jag började "träna" apportering med min jaktlabbe när hon va 8veckor, då fick hon sin första kontakt med en död skata:
24819_1395633896537_1402890454_31102185_1477471_n.jpg

Jag ska ha henne till jaktprov och praktisk jakt. Hon är nu 7månader och så gott som klar för sitt första jaktprov (första provet är inplanerat i september då är hon 9månader)
Jag har inte på något vis stressat fram det utan allt har fått gå i hennes takt! Det tror jag är det viktigaste, är hon redo så är hon. Om inte, ja då får vi backa. och ta en paus:
24819_1395633856536_1402890454_31102184_8103759_n.jpg
 
Sv: valpens första år

SM är ju mitt mål, men om vi kommer dit är en annan femma ;). men jag har ett liv vid sidan av också, som hunden måste passa in i. att "bara kunna vara med" är en otroligt viktig egenskap, för jag har då inte möjlighet att barrikera mig i huset. jag hoppas lite att arvet ska göra sitt också, mamma hund har en kanonfin av- och påknapp och ger inte alls det här stirriga intrycket som en del kelpies kan ge.

min plan är att köra lite blandat, mest social- och miljöträning samt vardagslydnad, men även grunda lite på det som kommer sedan. eftersom jag har så mycket problem med läggandet på min nuvarande tävlingshund så kan jag nog inte låta bli det, men framför allt att ta och bibehålla kontakt. efter tips från uppfödaren kommer jag nog också börja spåra hyfsat omgående, men det får ju vara på en nivå som valpen med lätthet klarar och tycker är roligt.
 
Sv: valpens första år

Jag har inget sikte på några tävlingar eller något sådant, mitt mål var att umgås med henne så mycket som möjligt. Som någon tidigare nämde- att skapa ett vi.
Det har blivit mycket miljöträning och social träning ute, vilket har lett till att hon älskar människor och är väldigt lätt att ta med sig.
Inkallning började vi också träna tidigt.
Sedan kom vardagsträningen- sitta, stanna, varsegod, ligga, fot.
Alltså inte så avancerat, men det är inte det jag har min hund för. (Eller rättare sagt, vår.) Målet var helt enkelt en hund som ska vara enkel att hantera i vardagen och som kan följa med överallt.
Sedan har vi roat oss åt spår, trix och lekar och sådant bara för att det är kul! :)
 
Sv: valpens första år

Det enda tävlings/träningsinriktade jag gör är att träna mina att stå fint eftersom dom ställs ut även första året.

Hur tränar du på det? :) Ska ställa ut min lilltjej för första gången (för båda) i höst och vet inte riktigt hur jag ska träna på det.
 
Senast ändrad:
Sv: valpens första år

Jag hade 1000 tankar sist jag hade valp (7 år sen) och det jag kommer göra igen som jag tyckte att jag gjorde rätt var väl:

-Mycket "vi", som Swat säger, bygga relation

-Lärde henne snabbt att hon skulle hålla reda på mig vid promenad, vilket har gjort att inkallning är inte supernödvändigt på samma sätt

- Respektera vilt. Det är ju mest om man vill ha en bra jakthund, men det är en sån sak jag tycker är svår att få till bra när hunden redan är vuxen. Loka fick gå tidigt bland hönsen och "retas".

- Socialisering, hon fick inte hälsa på allt och alla. Jag var supernoga med vilka hundar hon fick umgås med och hon är idag världens stabilaste när det kommer till andra knephundar.

-Miljöträning, samma sak där, drog runt henne överallt och hon går fram överallt nu också om så världen rämnar. Hon var ju bara 8 veckor när vi åkte tåg 9 timmar ;)

Sen finns det 100 grejer jag kommer göra annorlunda med min nya (får också en till våren :love: ), träna in pipa, ordentlig ensamhetsträning, apporteringsträning, klickerträning, mer avståndsträning och framförallt kommer jag traggla in kommandot "stanna kvar" - hatar att Loka inte kan det.
 
Senast ändrad:
Sv: valpens första år

*kl*

Jag som nog inte är någon rutinerad valpägare (fast jag har i alla fall haft tre valpar) och inte heller särskilt rutinerad när det gäller tävling med hund vill bara flika in några ord på vägen:

Kom ihåg att det är en valp! :)

Det är inte en liten vuxen hund!
Jag kan ibland avundsjukt stå på valpkursen och se de där lydiga allvarsamma valparna som snällt sitter/ligger bredvid matte, som följer som en skugga och som tar alla övningar med ett upphöjt lugn (medan min valp: :bump: :bump: :banana: :bump: :bump:).
Men "alla" hundar blir lugnare som vuxna!
Tänk på vad som är viktigt för er, strunta i att allt inte fungerar som det ska till en början, arbeta långsiktigt och kom ihåg att MOTIVATION och ENERGI är bland det svåraste som finns att lära in på en vuxen hund! Utnyttja valpens glädje och energi!

Givetvis ska valpen kunna "sköta sig" och inte stå och skrika eller vara stressig, men som sagt... De blir lugnare med tiden!
Och passa på att utnyttja den där glada valpen till att lära er leka tillsammans, att ha roligt tillsammans och att skapa en hund som älskar sin matte/husse och som är motiverad att arbeta tillsammans med er.
 

Liknande trådar

Övr. Hund Vilka tuggben är era hundars (och era) favoriter? Det finns ju rätt många märken numera som har svensk- eller nordisktillverkade ben av... 2
Svar
22
· Visningar
1 405
Senast: Capybara
·
Övr. Hund Jag vet inte vad jag ska göra. Jag har i dagsläget tre hundar, en 11-årig labradorblandning, en 8-årig storpudel och en 3-årig... 2
Svar
23
· Visningar
2 126
Senast: __sofia__
·
Övr. Hund Hej! Först och främst vill jag vara tydlig med att jag ALDRIG skulle skaffa en hund om jag inte är absolut 100% säker på att jag har... 2 3
Svar
43
· Visningar
2 538
Senast: __sofia__
·
Hundträning Jag tog emot en omplaceringshund för två månader sedan, en tik som snart är fem år. Hon har levt hela sitt liv hos uppfödaren och fått...
Svar
8
· Visningar
979
Senast: Blyger
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp