Sv: Varför köper du ekologiskt?
Jag har uppfattningen att det är så lite med grisar också, utegrisar har det inte alltid bättre än de som föds upp inomhus.
Tex blir fler "pelliga" och fler får problem med leder och hältor och dör eller avlivas. Det är i alla fall vad jag har hört av folk som jobbat med utegrisar, själv jobbar jag i en besättning med konventionell uppfödning och inga av våra suggor är fixerade (såklart) och smågrisarna bedövas innan de kastreras.
Antibiotika används till sjuka djur och jag skulle tycka det vore djurplågeri att inte behandla de som är sjuka. Så jag skulle vilja säg att de grisar som växer upp på min arbetsplats har det bra.
Tråkigt att du har en sån uppfattning om utegrisar utan att ha sett dem "in action."
Jag har en helt annan uppfattning om Kravgrisar än vad du har efter att ha jobbat med dem i 15 år och konventionella i över 10år.
Vi har få hältor och problem med leder,vi pendlar mellan 11-12 avv/kull och vår svinhälsoveterinär säger att fler går inte få i snitt att avvänja per sugga och gång .Pellar är mkt ovanligt i vår besättning.Suggorna är ofta åt det feta hållet trots hög avvänjningsålder..tillväxten är mkt bra på smågrisarna.
Men precis som i en konventionell produktion beror resultaten på hur bra djurskötare det är och det sk djurögat,en bra djurskötare har koll på djuren och fuskar inte med detaljer och rengöring osv.
Kravgrisar behandlas också om de skulle bli sjuka men karensen är mkt tuffare osv.
Smågrisdödligheten är helt normal jämfört med konventionell uppfödning.
Kravgrisar diar 6-7 veckor vilket gör dem friskare och större vid avvänjning,de klarar att att avvänjas bättre då de är större i vikt och har ätit foder längre än en konventionell gris som avvänjs ofta vid 5 veckor.
Det är en gammal myt att Kravgrisar skulle vara pellar som haltar och ej behandlas när det behövs..
Grisar är gjorda för att böka och bada och röra sig stor del av dagen.
Det är ett sant nöje att jobba med utegrisar som får utlopp för sitt naturliga beteende.
Att ligga på ett betonggolv i en konventionell besättning hur bra den än är kan inte jämföras med en kravgris på djupströbädd eller ute på bete.
Konventionella grisar i Sverige har det ljusår bättre än en tysk eller dansk dito.
Men Kravgrisarna har ett bra mkt roligare liv.
Minst 4 månaders bete är himmelriket för en sugga och smågrisar och slaktsvin,att året runt få gå ut och se sig om få frisk luft i rasthage,med tillgång till djupströbädd och fri tillgång på grovfoder likaså.
Väldigt få konventionella besättningar har väl den lyxen även om sinsuggor och tillväxtgrisar oftast går på djupströbäddar så har en konventionell sugga i grisningsbox mindre kul med lite halm och slaktsvin har det hårt på betonggolvet med endast lite halm att äta och inget mjukt underlag att sova på.Ett slaktsvin har det rejält trångt sista tiden i boxen..
Jag tror dina grisar har det bra i din besättning men jag vet av egen erfarenhet av att ha jobbat i olika besättningar vilken uppfödning jag kan stå för.Det är Kravgrisar.
Rörelsestörningar har jag sett mest av i konventionella besättningar pga att de just inte kan röra sig.
Liggsår och svansbitning existerar inte i Kravgrisars värld.
Tyvärr ett förekommande problem i vanliga besättningar,ett tecken på för hårt underlag och för lite strö.
Visst får man avliva grisar ibland precis som i andra besättningar men vi kan uppnå bra resultat som lätt matchar konventionella siffror,men det krävs mer av djurskötaren och suggor med bra modersegenskaper och bra exteriör just pga utrymmet de har på betet tex.
Mkt fördomar och myter finns bland konventionella svinskötare mfl just för att de inte sett en gård i verkligheten .Det finns tror jag 24 Kravgrisgårdar i Sverige.
De som sett "min " besättning har ändrat uppfattning.
Det är flera saker som gör det svårare att bedriva Kravsmågrisproduktion som tex brunstande suggor under digivning osv men ingenting är omöjligt.
Och Kravreglerna idag är bra och fullt acceptabla och inte svåra att följa,om man kan gris och vet hur man förebygger problem .
Och veterinärena ler vid besöken här var femte vecka(enligt lag skall alla svinbesättningar kollas så ofta,dels beh.journaler men alla djur och skötsel mm),inte för att de får skriva ut en massa medicin utan för att de tycker det är ett sant nöje att se grisarna ha kul och busa och leka på sina stora ytor.
Ursäkta ett långt inlägg,men jag är trött på missuppfattningar och felaktiga rykten.
Glada grisar har jord på trynet
