Bukefalos 28 år!

Vegetariskt julbord

Som jag nämnt tidigare så övergav vi allt vad traditionell julmat heter ifjol och körde Indisk mat. Detta pga mannen som är engelsman och vägrar äta sill och kallskuret, och dottern och jag som äter vegetariskt och inte vill äta kalkon heller.

Och det blev fantastiskt lyckat - alla kryddor i den indiska maten passar utmärkt till julen, vi hade tre olika sorters ris varav ett med saffran och hela kardemummakärnor, flera olika slags chutneys och andra röror som jag gjort dagen innan (en annan fördel; mycket kunde förberedas i förväg), plus då ett antal olika indiska rätter som jag fick hålla varma i folieformar med lock - några fick serveras direkt ur folieformarna vilket var helt ok...! Vi hade också naans och poppadums, fast de senare blev inte så lyckade. Godast av allt var nog faktiskt en kryddig soppa (!) på blomkål - det låter inget vidare spännande men det var sagolikt gott!
Till det drack vi indisk öl :-)

Nu hade jag planerat det hela ett bra tag i förväg, lusläst alla mina indiska kokböcker inte minst, men det blev som sagt väldigt gott och det blir repris i år! Inte var det svårt heller!
 
Den vegetariska delen av julbordet i år kommer att bestå av A&A julskinka, grönkålspaj och gravade morötter. Jag skulle vilja prova att göra vegetarisk sill också men tror inte att jag kommer att hinna det.
 
@Lena Furberg Recept på den där blomkålssoppan?

@ alla Jag är inte så mycket för jul/julmat generellt så brukar mest äta det som råkar vara veg hos släkten (typ bröd och potatis :D). Men, nu är jag bjuden till någon slags "internationell" knytis-julmiddag i mellandagarna, som hittills mest verkar bestå av kött kött kött (kalkon, sill). Så jag funderar på vad jag kan ta med (1, max 2 rätter) som gör att jag faktiskt får något som liknar middag själv och som helst ger de inbitna köttätarna en positiv upplevelse också (dvs kanske inte en påse sojaköttbullar bara...). Några tankar eller tips? :)
 
Den vegetariska delen av julbordet i år kommer att bestå av A&A julskinka, grönkålspaj och gravade morötter. Jag skulle vilja prova att göra vegetarisk sill också men tror inte att jag kommer att hinna det.
Nåt vansinnigt gott är ugnsrostade grönsaker; små hela potatisar (eller större i halvor eller klyftor), palsternackor (MUMS de blir som karamelliserade!), morötter och små lökar, rostade i lite olja och smör om man vill. Jag brukar ha rosmarin och timjan i också. Servera med en god vegetarisk sås om man vill. Och myntasås på sidan om; googla på mint sauce, man gör den själv med mynta och vinäger bl.a. Kan sparas i kylen ett tag. Eller svartvinbärs-gele!

Till det kan man snabbkoka vitkålsblad så de blir mjuka - jättegott! Och brysselkål om man gillar dem..... Vi gjorde alltid fusksås på brittiska Bisto vegetable gravy granules men det är för sent att beställa hem dem nu. Men den är faktiskt riktigt god!
 
@Lena Furberg Recept på den där blomkålssoppan?

@ alla Jag är inte så mycket för jul/julmat generellt så brukar mest äta det som råkar vara veg hos släkten (typ bröd och potatis :D). Men, nu är jag bjuden till någon slags "internationell" knytis-julmiddag i mellandagarna, som hittills mest verkar bestå av kött kött kött (kalkon, sill). Så jag funderar på vad jag kan ta med (1, max 2 rätter) som gör att jag faktiskt får något som liknar middag själv och som helst ger de inbitna köttätarna en positiv upplevelse också (dvs kanske inte en påse sojaköttbullar bara...). Några tankar eller tips? :)
Jag ska leta fram det! Återkommer imorgon!
 
Nåt vansinnigt gott är ugnsrostade grönsaker; små hela potatisar (eller större i halvor eller klyftor), palsternackor (MUMS de blir som karamelliserade!), morötter och små lökar, rostade i lite olja och smör om man vill. Jag brukar ha rosmarin och timjan i också. Servera med en god vegetarisk sås om man vill. Och myntasås på sidan om; googla på mint sauce, man gör den själv med mynta och vinäger bl.a. Kan sparas i kylen ett tag. Eller svartvinbärs-gele!

Till det kan man snabbkoka vitkålsblad så de blir mjuka - jättegott! Och brysselkål om man gillar dem..... Vi gjorde alltid fusksås på brittiska Bisto vegetable gravy granules men det är för sent att beställa hem dem nu. Men den är faktiskt riktigt god!
Tack för massor av bra tips!
 
Kålrotslåda.
Morotslåda.
Makaronlåda.
Karelska piroger med Äggsmör.
Rosolli (utan sill i, tycker den är bättre att ha separat så hålls den fräsch längre plus att vegetarianer kan äta av den).
Gräddfluffsåsen (till rosollin).
Rödkålssallad.
Brysselkål.
Specialgjord salladsdressing.
En vanlig sallad med extra allt i, mycket inspirerad som en grekisk sallad med fetaost och oliver. Även soltorkade tomater i och ruccola, olika sorters salladsblad osv.
Roti utan kött i, går att ha vilken god fyllning i man vill. Så oerhört gott!
 
@Lena Furberg Recept på den där blomkålssoppan?

@ alla Jag är inte så mycket för jul/julmat generellt så brukar mest äta det som råkar vara veg hos släkten (typ bröd och potatis :D). Men, nu är jag bjuden till någon slags "internationell" knytis-julmiddag i mellandagarna, som hittills mest verkar bestå av kött kött kött (kalkon, sill). Så jag funderar på vad jag kan ta med (1, max 2 rätter) som gör att jag faktiskt får något som liknar middag själv och som helst ger de inbitna köttätarna en positiv upplevelse också (dvs kanske inte en påse sojaköttbullar bara...). Några tankar eller tips? :)
Jag är hyperstressad idag och hinner inte kopiera blomkålssoppereceptet, men det kommer ikväll eller i morgon, promise!
 
@Lena Furberg Recept på den där blomkålssoppan?

@ alla Jag är inte så mycket för jul/julmat generellt så brukar mest äta det som råkar vara veg hos släkten (typ bröd och potatis :D). Men, nu är jag bjuden till någon slags "internationell" knytis-julmiddag i mellandagarna, som hittills mest verkar bestå av kött kött kött (kalkon, sill). Så jag funderar på vad jag kan ta med (1, max 2 rätter) som gör att jag faktiskt får något som liknar middag själv och som helst ger de inbitna köttätarna en positiv upplevelse också (dvs kanske inte en påse sojaköttbullar bara...). Några tankar eller tips? :)
HÄÄÄÄR kommer receptet! Blomkålssoppa låter ju bara så BLÄH men denna är faktiskt grymt god!

Räcker till 4 - 6 personer.

1 STOR potatis, skuren i tärningar.
1 litet blomkålshuvud, skuret i bitar.
1 gul lök, hackad
1 matsked matlagningsolja
1 krossad vitlöksklyfta
1 msk färsk finriven ingefära
2 tsk malen gurkmeja
1 tsk kumminfrön
1 tsk svarta senapsfrön
2 tsk malen koriander
1 liter grönsaksbuljong
3 dl yoghurt (vanlig naturlig)
salt och svartpeppar
Färsk Koriander till dekoration (om man tycker om det vill säga...!)

Lägg potatisen, blomkålen och löken i en stor panna ihop med oljan och 3 tsk vatten. Hetta upp till det börjar koka, sänk värmen och fortsätt koka blandningen i 10 minuter. Se till att det inte bränns vid!
Tillsätt vitlök, ingefära och kryddorna. Koka i 2 minuter till, rör ordentligt. Tillsätt sen buljongen och salta/peppra ordentligt efter smak. Lägg på lock och sjud i c:a 20 minuter.
Mixa alltihopa till pure´ i en mixer och häll tillbaka i grytan. Rör i yoghurten, krydda mer om så behövs och servera med koriander eller varför inte lite persilja istället? .

Jag gjorde soppan dagen innan och den fick stå i kylen över natten. Den var lika god när jag värmde upp den på julaftonen, som förrätt i en liten skål. :heart
 
Jag köpte en julskinka från Astrid och Apornas men den ska tydligen griljeras. Hur gör man på bästa sätt? Jag har aldrig griljerat något förut. Tar det lång tid? :D
 
@clusia Jag blandade ihop det här:
  • 1 ägg
  • 2 msk senap
  • 2 msk fransk senap
  • 1 msk socker
  • 1/2 dl ströbröd
Sen in i ugnen tills den har fått lite fin färg, typ 15-20 min.
 
Vårt vegojulbord kommer att bestå av:
* Saffransmorötter med kikärter och dill
* Svampbollar (Garants färdiga :p)
* Filo- och fetaostfrestelse
* Vegansk skagenröra

Samt bröd och potatis då. Till efterrätt blir det pärongalette.
 
HÄÄÄÄR kommer receptet! Blomkålssoppa låter ju bara så BLÄH men denna är faktiskt grymt god!

Räcker till 4 - 6 personer.

1 STOR potatis, skuren i tärningar.
1 litet blomkålshuvud, skuret i bitar.
1 gul lök, hackad
1 matsked matlagningsolja
1 krossad vitlöksklyfta
1 msk färsk finriven ingefära
2 tsk malen gurkmeja
1 tsk kumminfrön
1 tsk svarta senapsfrön
2 tsk malen koriander
1 liter grönsaksbuljong
3 dl yoghurt (vanlig naturlig)
salt och svartpeppar
Färsk Koriander till dekoration (om man tycker om det vill säga...!)

Lägg potatisen, blomkålen och löken i en stor panna ihop med oljan och 3 tsk vatten. Hetta upp till det börjar koka, sänk värmen och fortsätt koka blandningen i 10 minuter. Se till att det inte bränns vid!
Tillsätt vitlök, ingefära och kryddorna. Koka i 2 minuter till, rör ordentligt. Tillsätt sen buljongen och salta/peppra ordentligt efter smak. Lägg på lock och sjud i c:a 20 minuter.
Mixa alltihopa till pure´ i en mixer och häll tillbaka i grytan. Rör i yoghurten, krydda mer om så behövs och servera med koriander eller varför inte lite persilja istället? .

Jag gjorde soppan dagen innan och den fick stå i kylen över natten. Den var lika god när jag värmde upp den på julaftonen, som förrätt i en liten skål. :heart

Tack! Låter supergott!!
 
Hmm.. skeptisk till morötterna. Hade ingen plastpåse så la dem i en big pack burk. Tror inte det kommer bli bra..
 
Har blandat en röra med zucchini, purjolök, lime, gräslök och allt vad det var idag. Ska vara "som sill" men satan vad mycket bättre den är! Recept från Vego. Sen kokade jag en laddning ägg också. I morgon ska vi på jakt efter "julskinka". Jag har gnällt lite om att dottern ville ha julskinka och funderade på att hitta en disk där man kan köpa enstaka skivor men så säger hon idag att det var den vegetariska hon sökte. Puh. Nu får vi hoppas att jag hittar den i morgon. Än så länge blir det detta+potatis samt två små kötträtter. Kanske kommer på något mer men det är två vuxna och två barn under 5. Tror inte att vi behöver så mycket mer egentligen men smördegsinbakade quornfileer är ju inte så tokigt...
 

Liknande trådar

Mat Åt lite julmat idag till middag var 2 sorters sill, rödbetssallad, julskinka, vörtbröd, rödkål, några köttbullar och prinskorv. Lagom...
2
Svar
22
· Visningar
1 311
Senast: skogaliten
·
Mat Det verkar som att det blir middag hemma hos oss på julafton och jag är inte så speciellt förtjust i traditionellt julbord. Det är gott...
2 3
Svar
54
· Visningar
3 666
Senast: Voeux
·
Mat Tar gärna emot era bästa tips på enkel och god bjudmat för ett sällskap på 4-6 personer. Det behöver antingen vara vegetariskt eller...
2
Svar
23
· Visningar
980
Senast: Milosari
·
Mat Nästa vecka kommer jag behöva äta en rejäl måltid lite snabbt på eller alldeles i närheten av centralstationen i Stockholm. Jag har...
Svar
9
· Visningar
775
Senast: zarmino
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Hämta eller sälja? Toyota Auris
Tillbaka
Upp