Sv: Yttertygel.
Under longeringen på SRS är hästen inspänd dvs hästen har något i munnen - det är bara det att ryttaren inte får hålla i det.
På linan kan ryttaren hitta rätt position - dvs rätt placering av axlar och höfter och vikt - dvs det _klickläge_ = ryttaren lyckas placera sig rakt ovanför hästens tyngdpunkt, där man kan hitta en gemensam balans så att takt och avspänning sker och rörelsen kan bli optimal. (ovanstående skulle kunna vara en beskrivning av vad Klassisk Dressyr är och strävar efter )
JAG kan ju självklart bara svara utifrån mitt perspektiv, det Klassiska
Vidare på linan så tränas ryttaren att behålla sig där - i den positionen oavsett vad som händer.
Sedan tillkommer då att kunna reglera tempo med sitsen.
Ovanstående kan man träna på även om man sitter på lina eller inte.
Min Tränare låter elever hålla ett ridspö mellan händerna vilket hålls fast med tummarna - för att få eleverna sluta fippla ( eftersom det inte är tillåtet i Klassisk dressyr)
Inom Klassisk Dressyr a la SRS böjer man alltså inte främst med tygeln - och framför allt INTE med innertygeln.
och definitivt inte med en stång.
Nu till stången
Vad stången gör - rent fysiologiskt är ju att be hästen hålla in hakan (hänvisar återigen till AnnA_ - fysikern. )
men att hålla in hakan är ju ingen vits om man inte kan få hästen att vika in rumpan - dvs välva hela överlinjen uppåt.
Därför är det ingen vits med stångens funktion förrän man spänt pilbågen - dvs skapat en jämn välvning uppåt i hela hals och ryggkotpelaren - då kan du använda stången i kombination med sitsen för att be om mer - dvs samla hästen (enligt biomekaniska principer)
För att samla i enlighet med biomekaniska principer så måste vissa saker ha skett först.
Spänd pilbåge - tecken på det = hästen söker bettet med halsen sträckt framåt - detta är centralt inom Klassisk Dressyr
Hästen måste vara rak och kliva in i tygeln ( tränsbettet ) lika mycket på båda sidor.
Först då - går den att samla.
För att hästen skall kunna göra detta, krävas att ryttaren
a/ är genomsläpplig (fri från onödig spänning framför allt runt bäckenet) och tilllåter hästen komma upp med ryggen
b/ har en självständig sits och därmed en oberoende hand
c/ kan placera sig på och stanna kvar ovanför hästens tyngdpunkt.
Så i min värld blir det meninsglöst och bara skadligt med stången innan ovanstående har uppnåtts.
Hästen behöver tränsbettet för att kunna välva ryggen uppåt - när den går stadigt där - så kan man använda stången. Jag har inte hört någon förutom Bent säga annorlunda. Tom Philippe Karl plockade bort stängerna och menade att man skulle börja i rätt ända...
Det svåraste i grundutbildningen tycker jag är att få hästen att 'snurra på' bakifrån lika mycket med båda bakbenen så att ryggen börjar swinga ( så jag håller med solis) samt att hästen inte kastar sig över den ena eller den andra bogen.
För att justera detta - rakrikta så krävs kontroll över egen tyngpunkt och finjustering med axlar /handen. Till detta är stången alldeles för klumpigt verktyg.
För på vägen dit så kommer du och hästen att missa/ halka av och ta dig tillbaka, med en stång som hästen bara går och skyddar sig mot - så kommer hästen inte våga laborera med olika sätt att balansera sig.
Kontakt - som det heter både på SRS och i den tyska utbildningsskalan - handlar om att skapa ett förtroende för bettet - då måste det vara snällt.
PS många diskussioner låses tror jag beroende mycket på att det som anses rätt och korrekt av olika AR tränare - är väldigt långt ifrån Det som anses korrekt av 'en större grupp'
I just det här fallet så hindrar stången vad som ansens vara en lätt korrekt kontakt med bettet både hos häst och ryttare.
Det är bara att konstatera

AR RYTTARE GÖR DET ANNORLUNDA - därför blir det svårt att diskutera - eftersom vi liksom inte är överens om vad som är vad riktigt