Milosari

Trådstartare
vilken storlek ska man ha på träapporterna? har två hundar på 40 resp 30 kg (labbe och schäfer).

agge & co. har blivit seriösa :D :p
 
Sv: apporter

Mina ligger på ca 20 cm bredd. Vet inte vad de kan väga faktiskt... Det är å andra sidan inte så noga eftersom att du aldrig har med dig egna apporter på tävling. Men ungefär den storleken brukar alla klubbar ha också...

Välj apporter med "klossar" på sidorna och inte helt runda, de rullar så förbannat då :p
 
Sv: apporter

Köp en apport som ska ligger bra i munnen på hunden. De ska få plats utan att bli "nypt" med både nos och mungipor. Vikter och material är mer viktigt när man kommit en bit.
 
Sv: apporter

det är ju det som är grejen. att vi snart har kommit en bit. en med fyrkantiga klossar blir det. fast jag tänkte mer på att det finns så många olika storlekar. men om 20 cm passar tippans hundar så borde de passa mina också.
 
Sv: apporter

Nu hittade jag den...

Vikt: 250 g
Längd: 21 cm

Det finns en på 450 gr och 29 cm, men jag har en på 650 gr och 31 cm och den är GIGANTISK ;)
 
Sv: apporter

Vad schäfern ska apportera vet jag inte riktigt men den är ju minst lika stark som labben. Labben ska ju utan tvekan apportera en räv så du bör nog träna på minst fem kg:s apporter. Du bör också variera vikten och storleken både kannadagås och en trut är ju bångliga att hantera.
 
Sv: apporter

labben jagas inte med, vi tränar lydnad. men om vi kommer vidare blir det ju även metallapporter och de väger säkert en del. fast det dröjer nog tills dess. schäfern tränar också bara lydnad.
 
Sv: apporter

Metallapporterna väger INGENTING! De är av lättmetall :)

Sen kommer tungapporten i de högre bruksklasserna. Den är på 4 kg. (Tungapport förekommer inte inom lydnadsklasserna)
 
Sv: apporter

där ser man. fast vad är det för mening med metallapporter då? är det bara att de är lite obehagliga att hålla i?
 
Sv: apporter

Brukshundarna brukar ha problem med den *he he* Vilket vi Labradorägare inte förstår ;)
 
Sv: apporter

tusan också! jag visste det! vi har införskaffat oss en träapport, de som inte vägde så mycket var minimala så det blev en på 400 g/22 cm. att be labben hålla den var inget problem. men annat var det när han skulle apportera den. stolt svingade han den i luften med små bitmärken som följd. vad göra? jag la om taktiken direkt, till att klicka och kasta bollen direkt när han sprang bort och lyfte apporten. tanken är att han ska vara så förväntansfull att han inte har tid att tänka på apporten i munnen. tror ni det funkar? sedan undrar jag om man får minuspoäng om hunden håller i klossen istället för mitt på...?

schäfern är ju måttligt föremålsintresserad så jag har börjat klicka in all aktivitet med munnen på apporten, för att shapa i bärandet. tror ni det funkar? andra tips? det går INTE att bända upp gapet och stoppa in apporten, då vill hon nog inte vara med längre...
 
Sv: apporter

JA! Apporten ska sitta i mitten :D

Lär han att hålla fast. Det finns massor på nätet om lydnadsapportering.

Att klicka för att få henne att ta och hlla föremål tror jag 100% på. Kämpa på!!
 
Sv: apporter

Jag ler brett åt dina problem.
Vad hade du väntat dig när du väljer en specialist. Med tiden kommer du att förstå baktanken med mitt förra inlägg.

Kasta bollen????
Den första boll eller annan grej som du kastade och lät hunden(lek)-apportera, installerade ett stressprogram i hundens hjärna. För varje kastad grej så byggs stressen på och till slut klarar hunden inte stressen utan det blir överslag åt något håll.
Du får slarviga apporter, lek med apporten, kanske vägran, dåligt grepp eller pinnapportör mm.
Kasta aldrig en apport åt en hund som skall användas i jakt eller tävlas med i apport.

Det du kan försöka är att avinstallera hundens stressprogram. En som håller hunden och en som kastar. Spelar ingen roll hur hunden skriker och vill iväg, håll på till dess hunden slappnar av och somnar. Det kan ta tid, beroende på hur mycket hunden fått slarva tidigare, men kom ihåg att absolut inte sluta förrän hunden är fullständigt lugn och sover. OBS det kan ta många timmar, men som du lämnar hunden när du slutar så startar den nästa gång.
Stressad hund startar med stress och till slut rasar allt.

Därefter kan du börja träna apport, men bara på utlagda apporter, absolut aldrig låta hunden apportera kastad apport. Den apportträningen skall ske under benhård kontroll. Bära när den är kopplad, inget tuggande mm. Hunden får absolut inte slarva. Efterhand som det börjar klarna för hunden så skall du gömma apporterna mer, variera föremålen mm. Den skall apportera allt från teskedar, ägg till olika vilt. Träna även att bara sitta med hunden och låta den se andra hundar jobba utan att själv få delta, detta skall den göra helt utan pip.
Hunden skall uppleva varje apport som en utmaning, och den skall naturligtvis berömmas mycket när den varit duktig.
Då först när det fungerar då har du en lycklig hund. Kom ihåg att det är en specialist med mycket motor. Den kräver mycket mer för att vara nöjd än den vanliga
brukslunken.

Kom ihåg att om hunden missar så är det ditt fel ochinte hundens, du har gått för fort fram.
För varje dålig eller felaktig apportering, krävs det tio perfekta för att kompensera.
Avsluta alltid med en enkel apport så har den det i bagaget till nästa gång.
 
Senast ändrad:
Sv: apporter

bollen får han som motivering och belöning, istället för godis. det är inte så att jag inte kan styra honom när jag kastar bollar, han sitter kvar och springer inte förän jag sagt "varsågod", jag kan stanna honom på väg till bollen och t o m gå iväg bort från bollen med hunden bredvid mig (lös naturligtvis och blicken fästad på mig). så stressnivån är inte så hög, det har jag aldrig tillåtit. sedan är bollens hans enda riktiga leksak (han har en knut och ett mjukisdjur att bära på inne, han blir stressad när vi får besök och vill då gärna bära på något och hellre knuten än gästernas skor). nu glider jag ifrån ämnet lite, men jag tror inte att han kommer få problem med att skilja på bollen och apporten. andra saker ska han ändå inte apportera, han ska som jag nämnt tidigare inte användas vid jakt, utan till lydnad (och viltspår som variation, men då ska han inte heller apportera).

hur som helst, har pratat med min käre tränare och mentor och han kom med följande förslag (kortfattat) 1. lära in hållande (inget tugg accepterat) och släppande, 2. lära in bärande, 3. lära in bärande och sättande, 4. lära in att komma med apporten, 5. lära in hämta och komma in och sätta sig med apporten. det låter ju bra.

min labbe är i så fall inte som andra labbar... han är mycket lättmotiverad och ser träningen som en skitrolig grej. visst är det krut i honom, men han är mycket lätt att styra.

sedan håller jag inte med om att hunden inte får misslyckas! det är ju så den lär sig! vi håller på med klickerträning och en del av det konceptet går ut på att det är ok att göra fel.

tolka nu inte detta som om jag inte tycker att det är bra med råd! fortsätt gärna att komma med synpunkter!

//Agge & co.
 
Sv: apporter

Spelar inte så stor roll om man bara kör apportering som en lydnadsgrej. Däremot kanske man inte kommer upp i ökl/ekl på jaktprov. Men jag antar att du inte siktar dit eftersom att du inte ens får starta :smirk:

Boken som Pangare "citerar" heter Fågelhundsträning av Bengt Rödseth.

Längst ned kan du läsa om filosofin:
http://www.fageljagarens.com/urdrag.htm
 
Sv: apporter

Helt riktigt Tippan.
Synd att boken har ordet "fågelhundsträning" i namnet. Det skrämmer dessa brukshundsfantaster. Denna bok skulle vara obligatorisk att läsa innan man skaffar valp oavsett ras.

Fortsätt att träna som du tror på, men kom ihåg att varje KASTAD grej skapar stress. Beroende på jaktinstinkten i varje hund så startar en stresshantering för att klara kanske flera timmars jakt, kastet simulerar ett flyende byte, när sedan hunden når bytet efter ett par språng så har den inte förbrukat de stresshormoner den byggt upp och det klarar den inte i längden.
Därför ska man alltid gå ut med apporterna, aldrig kasta.

Skilj på lek och apportering. När hunden apporterar så kommer kravfasen in. Den SKA utföra det arbete du kräver. Har du gömt apporten så att hunden riskerar att misslyckas kan du ha en boll i beredskap som du smugglar ut så att hunden "lyckas". Det är vad jag kan se det enda tillfället när föraren och hund samsas om en boll.
Om hunden själv har en boll som leksak må så vara, men du skall aldrig kasta eller rulla den åt hunden.
 
Sv: apporter

Vad hade det med min träning att göra? Hennes hund får inte ens starta på jaktprov, så vadå? Ska man lägga ned timtals på att grundlägga en apportering som ska genomföras på lydnadsplan?? Please. Att apportera på lydnadsplanen tar inte många minuter att genomföra...

Att smyga ut nått i efterhand anser jag vara totalt förkastligt. Vad lär du hunden då? Att den inte ska lita på att den genomsökt marken utan tar med sig samma mark gång på gång eftersom att det ibland dyker upp nånting där TROTS att de redan har sökt där. Kalla in och skicka på ett lätt linjetag istället. Då stärker du dessutom känslan av att du vet bäst.
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: apporter

BeklagarTippan. Jag svarade på fler inlägg på samma gång och då kan det bli syftningsfel.
Jag syftade inte alls på din träning utan på Cillamuffins.
Jag håller med dig. Den apportering som sker på bruks är fjärran från den verkliga jaktdressyren.
Jag håller också med om att man skall lära hunden genomsöka områden, men ibland kan en smygare vara bättre än ett misslyckande. Obs jag pratar om den första inlärningen den som Cilla håller på med.

Fortfarande tycker jag att man ska göra det bästa av situationen. Har man en apporterande hund som en labbe så visst är det kul om den verkligen kan utföra de arbetsuppgifter som den är ämnad för. Att förstörs en hund är enkelt och då har man ett helsike resten av hundens liv. Jag gjorde som Cilla och min första hund blev en helt odräglig pinnapportör. Barnen jublade men jag fick ständigt kämpa när hunden slutade jobba och bara sprang och sökte pinnar som han krävde att man skulle kasta.

Varför får hennes hund inte starta på Jaktprov?
 
Sv: apporter

Boken du rekomenderade, rekomenderar du den boken även fast man skall skaffa sig en GD ( grand danois ? )

Är ute efter BRA böcker inför valpens hemkomst.
 

Liknande trådar

Övr. Hund Låt oss snacka lite hundburar till bilen! Vad för typ av bil, hund och bur har ni? Jag har i nuläget en stor kombi som mina föräldrar... 2 3 4
Svar
72
· Visningar
3 547
Senast: attheedge
·
Övr. Hund Jag vet inte vad jag ska göra. Jag har i dagsläget tre hundar, en 11-årig labradorblandning, en 8-årig storpudel och en 3-årig... 2
Svar
23
· Visningar
2 031
Övr. Hund Vilka tuggben är era hundars (och era) favoriter? Det finns ju rätt många märken numera som har svensk- eller nordisktillverkade ben av... 2
Svar
22
· Visningar
1 378
Senast: Capybara
·
Hundhälsa 2018 tog jag lite hastigt och lustigt emot en liten omplacering som for illa i dåvarande hem. Hunden var och är trots det relativt glad... 2 3 4
Svar
62
· Visningar
5 815
Senast: Tonto
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp