Du använder en gammal webbläsare. Den visar troligen inte denna och andra webbplatser på ett riktigt sätt. Du bör uppgradera eller använda en annan webbläsare.
Jusst nu har ja pelleterad, men ja ska sluta med den, för ja har hört att det ska vara dåligt. Peletterad mat är svår att smälta även när den är uppblöt... Nån annan som har hört samma som jag??
Strimlad betfor använder jag. Mirage tycker att det är mums och enligt mänskliga tester smakar den strimlade mycket godare än den pelleterade så jag fortsätter med strimlad. Ger ändå inte för att "fodra" med det utan mest för att få i mineraler och liknande.
snittad har jag aldrig hört men jag antar att det är samma sort som strimlad.
Jag använder mig av strimlad eftersom att den sväller snabare än den pelleterade varianten. den pelleterade varianten måste ligga i vattnet i mins fem timmar (om vattnet är kallt) för att den ska ha svullit upp ordentligt, och man måste använda så himla mycket vatten så det är svårt att veta hur mycket man måste ha för att det ska hinna svälla klart.
spelar ingen roll, näringsmässigt är det detsamma, nackdelen med pelleterad är ju den långa svällningstiden. men å andra sidan är den kompaktare=större vikt, mindre volym=färre varutransporter0bra för miljön.
Använder strimlad. Hade pelleterad ett tag men tycker strimlad fungerar bättre, lättare att hantera och behöver inte lika mycket tid. Har hört att de ska smaka mer men om det är sant har jag ingen aning om.
Använder den pelleterade då den tar betydligt mindre plats i tunnan och jag inte har några problem med lite längre blötning. Snitseln känns känsligare för fuktig miljö (även om man har den i plasttunna med lock).
den pelleterade betforn ser på ett ungefär ut som tillexempel krafft groov fast med en lite mörkare färg, är väll relativt bra om man tänker på att det går åt mindre av den (om man tillexempel har flera hästar som ska ha det eftersom att man behöver använda mindre för att komma upp i samma mängd efter det att procesen är klar).
däremot så tycker jag att det tar för lång tid (iaf för oss som blöter den på eftermiddagen och ger på kvällen), den pelletarde ska ju som sagt var ligga i blöt i iaf minst fem timmar om vattnet är kall, den är desutom svårare att få helt färdig utan det blir lätt hårda kärnor i den och den blir mera "smullig" efter det att den har svällt klart än vad den strimlade blir.
(den strimlade ser även fräschare ut, om jag får säga det själv )
Använder inte betfor själv men har varit i kontakt med mängdutfodring av båda sorter.
den snittade/strimlade har sina fördelar i att den är lätt och tar kortare tid på sig att svälla, samt att den smakar godare.. MEN den dammar mer (sött damm, smakar gott) så det blir mer skitigt av denna..
den pelletterade är lättare att hantera när man väger upp foder och så dammar den såklart inte.. hållbarheten är längre om klimatet är lite fuktigt..
lilla listan:
Kallt vatten
Pellet: 5 h
Strimlor: 2½ h
Foder & Strö
Har en häst som kissar ner hela boxen. Han är ute mellan 06-21 kan strö boxen med spån dagen efter är den nerpissad så måste strö boxen...
Hästnyheter Nyligen invigdes den digitala utställningen Täby stories – bland hästar och hus. En utställning som berättar om Täby Galopps förvandling...