Sv: Blankt kandar
Det beror nog på vilken häst ryttaren sitter på
Slänger du upp den på min häst och gör så så ligger den snart på backen med en förbannad häst bredvid sig.
Det beror nog på vilken häst ryttaren sitter på
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Vad händer om man nu låter den ryttare som drar ett tryck på 10 kg med tränsbett istället rida med ett stångbett och då fortsätter dra 10 kg?
Jag vill inte att ett diskussionsforum ska bli skuld till att det ska bli knas, med en felkorrigerad häst.![]()
![]()
![]()
Det är ju inte SKARPARE effekt man vill åt utan en ANNAN effekt. Istället för en uppresande effekt som tränsbettet ger ger stången en framåt-nedåt-effekt.Varför skarpare effekt än nödvändigt?
Det är lätt att sitta och smådra mest hela tiden på ett tränsbett. Min erfarenhet är att hästen säger ifrån bra mycket fortare om man försöker sig på att göra samma sak på stång. Resulterar i nyttig lärdom samt i förlängningen förhoppningsvis också en mjukare hand för de ryttare som tar det till sig. De som inte gör det borde kanske överväga att köpa en mountainbike istället.
Oj, såg inte den här förrän nu! Det var intressant! Vad heter en sådan typ av stång?
Vad händer om man nu låter den ryttare som drar ett tryck på 10 kg med tränsbett istället rida med ett stångbett och då fortsätter dra 10 kg?
Men om det handlar om att en häst på något sätt behöver korrigeras, borde väl det vara relevant att välja ett bett som, hur ska jag säga, förstärker eller förenklar för hästen att börja arbeta på ett för den endamålsenligt sätt? Hur skarpt bettet blir beror på handen som håller i tygeln. Ett vanligt tvådelat anses ju som milt men kan vara nog så skarpt beroende på ryttarens hand. Dessutom tror jag att de som rider på stång är medvetna om bettets verkan och rider därefter.
Varför skarpare effekt än nödvändigt?
jag vet inte varför hästen skulle korrigeras tror inte Equiform skrev det eller så har jag missat det.
Så du menar på fullt allvar att du kan sitta upp (läs rida)och korrigera en felriden häst med ett bagage av skador och negativa associationer utan huvudlag och få den att börja använda kroppen rätt? Det ska vara en riktig talang till det och tar säkerligen en ganska lång tid.Det är ju i sätet och ridningen öht man korrigerar, inte med handen. Jag vill ha hästen att länga överlinje självklart men hur gör stången det mer möjligt? Tvärtom.
Håller inte med här heller...Har hästen problem med ryttaren (vilket en häst i behov av korrigering har) så ska ryttaren helt eller delvis lära om hästen. Det handlar om inverkan öht. Att rida med så skarp effekt i munnen som en stång blir fokusering på munnen - för hästen. Vare sig man tror det eller ej. Det handlar om grudnridning och det gör man inte på stång.
Om hästen råkar "märka" skärpan i stången lär du nog bli varse. Vilken häst går tigande och känner smärta och obehag utan att visa det. Den kommer förmodligen i så fall dra ihop halsen eller släppa kontakten med handen.De allra flesta har inte så bra hand att hästen inte märker skärpan i en stång. Och ska tyglarna bara hänga som ni skriver här ofta på forumet så varför ha den då?
Jämställ inte korrigering med grundridning. Grundridning tycker jag är något man gör med gröna hästar utan så mycket bagage och man därför kan jobba med tränsbett, bettlöst osv.Jag vänder på det. Varför i hela världen använda stång vid korrigering/grundridning??
KL
Oj oj vad ni alltid går igång här![]()
t o m moderatorn
![]()
Så stången har man för att inte hästen ska titta på fåglarna. Ok![]()
Immer: Jag har för mej att du la in bilder på din man (nybörjare) med stång?På gnägg om jag inte minns fel.
Sen tycker jag personligen att den sökning man får genom att hästen för fram sitt inre bakben, möter tränsbettet och mjuknar, och när den får mer tygel, rundar sig och söker sig framåt-neråt, är helt annan (och mycket bättre) i sin kvalitet än det jag har sett hos dem som börjar tidigt på stångbett. Tränsbettet ger ställningen i nacken, hästens reaktion på den korrekta ställningen i nacken är att vilja välva sig framåt - neråt med hela sin överlinje. Stångbettet å andra sidan påverkar en liten del av nacken och tippar in nosen. Detta kan ju vara precis den hjälp man behöver i vissa lägen - men i grundutbildningen stjälper det mer än det hjälper.