Bruksprovet 2007

  • Avel
  • Trådstartare Trådstartare Lill-my
  • Startdatum Startdatum
  • Svar Svar 312
  • Visningar Visningar 40 928
Sv: Bruksprovet 2007

Den enda nackdelen med detta är väl om en hingstägare står med en "infertil hingst" - men det anser jag inte att stoägarna ska betala för... :devil:

Infertil hingst vist det får hingstägaren själv ta smällen av, men krångel ston då är de också hingstägarens ansvar ? Framför allt krångelston i kombination att hingstägaren inte har egen hemmastation utan betalar för varje tappning på station, där faller helt detta betalningssätt kan bli mkt dyrt för en hingstägare.

Tyvärr är det ju så att har du ett krångelsto (alltså som har svårt att ta sig) så väljer du som stoägare naturligtvis en hingst där du slipper betala språng utan först vid konstaterad dräktighet. Har du ett sto som har en historia med kastningar, ja då väljer du levande föl avgift. Detta är nog mkt detta som gör att hingstägarna drar öronen åt sig och väljer språng + 90 dagar för varför skall de subventionera krångelstonas försök att bli dräktiga ? Myntet har två sidor tyvärr.

Kan återge en historia som jag fick berättat för mig av en hingstägare i samband med bruksproven.
De hade en gdk hingst, han stod hemma för han användes också som tävlingshäst. De hade en station 10 minuter bort där han tappades och för en tappning fick de betala ungefär 1000:- bra tänkte dem går ju som sagt att få ut flera doser av en tappning. De valde att sätta första avgiften vid tjugo dgns dräktighet och levande föl just för att kunna vara med i konkurransen. Nu blev dock den våren en riktig klyddevår med brunsterna med knepigt väder odyl, dessutom var hingsten för okänd så den drog till sig hela 9 ston, och tro sedan inte att dessa 9 ston låg i brunst samtidigt utan flera gånger fick hingsten tappas till bara ett sto. Och inte nog med det utan ett par av stona stod med jättelånga brunster varav 2 av dem fick semineras 3 gånger i samma brunst = 3 tappningar i en brunst till ett sto. Sperman såg mkt bra ut både efter tappning och vid seminering men lik förbaskat tog sig inte mer än 1 sto på första brunsten. Då hingsten för året var ny blev flera av stoägarna fega iom att det inte fanns några dräktighetssiffror på hingsten ifråga och trots att sperman såg bra ut så valde alla utom två att byta till mer säkra kort andra brunsten. Ytterligare ett av de två kvarvarande stona blev dräktiga på nästa brunst, det sista stoet tog sig inte trots försök i 4 brunster (vid kontakt med seminansvarig upplystes hingstägaren att det stoet var fullt med cystor så hon hade ju oddsen emot sig).
Prover togs på hingsten för att vara säkra på fertiliteten utan att något som hellst fel hittades.
Summan av det hela var att hingstägaren fick in två 20 dgns avg och 2 levande föl avgifter men hade en rolig räkning till tappningsstationen för ca 20 tappningar = ca 20.000:- + att de lagt tid och bensin på att köra som en jojo till tappningsstationen. = gick inte precis ihop för hingstägaren.
Därefter ändrade de omgående till språngavgift och faktiskt har hingsten aldrig haft dålig dräktighetsprocent sedan dess.
 
Sv: Bruksprovet 2007

Jo det är absolut tänkvärt att se det från andra sidan också. Min situation är (som jag har skrivit tidigare) att jag vill ha levande fölavgift på det fölet som kommer ïår, eftersom det kommer så många nya kostnader i och med att jag just köpt häst och behöver en massa utrusning etc. Vågar inte riskera att stå och inte kunna betala pengarna på 90:e dagen(hemska tanke!). Men i framtiden kommer det inte vara det som kommer att avgöra, även om jag säkert alltid kommer att föredra levande fölavgift.

Med mindre fertila hingstar, som i och för sig inte får betalt på 90:e dagen, men det kostar ändå för veterinär, språng, ev behandling för infektion som uppstått under semineringen (som inte var där innan), så kan det faktiskt bli kostsamt även om det inte kommer något föl från ett mycket fertilt sto(det blev ett tillslut i "mitt" fall). Om sedan hingstägaren skyller på spädningsvätska, och det inte blir bättre till nästa år. Info kommer inte ut, det blir rykten av det etc. De flesta vet vilken hingst jag menar.. Men hur många olika spädningsvätskor finns det att prova egentligen? Jag har ingen aning.. Eller ska man acceptera att hingsten inte är vidare fertil längre? Kan man få veta dräktighets% på hingsten i Tyskland?

OK, nu blev det flera år från bruksprov 2007, men jag halkade in på spåret eftersom ämnet kom upp..
Ulrika
 
Sv: Bruksprovet 2007

En mer aktuell lista, med dina tillägg inlagda!

Födda 2004:
Dalwhinnie (SWB) e.De Niro Rakel (31) 26314 Rohdiamant Rek rådgiv
Tsarevitj e.Prince Thatch xx Lambada Lanthan Rek rådgiv
Balzac e.Lácteur - Pascal (Flyinge)

Födda 2003:
Wladimir O.A, Flemmingh - Florestan I -Donnerhall, 51 p, 9878109 på 3-årstestet, 2a i 3årschampionatet
Quite Classic e.Quite Easy 51 p H 48p D
Fetcher N e.Feliciano u.Coritza N (32) 26319 ue.Cortez 679
52p H 52p D Rek på rådgiv
Dibrino e.Briar 46p H 51p D
Ballistero e.Briar 50p H 49p D
Peridot e.Panasso 45p H 50p D
Take It Easy e.Quite Easy 53p H 52p D På Flyinge
Redford e.Rotspon 47p H 50p D
Notchino e.Cappucino 51p H 45p D
Wishful e: Cardento - Mr Blue (otroligt elastisk och mkt lik Cardento, kommer från VDL, till Flyinge)
Cornell f:-03 e:Coronet Oblensky - Dinard L På Flyinge
Coriall (måste ju gå om Bruksprovet i vår också) Flyinge
Sidney (SWB) e.Silvano 1047 Finesse (5) 26975 Edinburg 864
Dorano e.Dormello Good Silver H. Silvio I Rek rådg
Kentor Boss (SWB) e.Blue Hors Hertug Coco Chanel 19967 Cortez 679
Caruso (SWB) e.Emmerton 1024 Cinderella 26607 Calypso II Rek rådgiv
Krom TP 2003 K2 Piekfein Donnerhall Rek rådgiv
Niveau (SWB) 2003 Emmerton 1024 Revolution 27680 Voltaire Rek rådgiv
Dimitri (SWB) 2003 De Niro Galizia (F.2) 27126 Gazpon 740 Rek rådg
Don Marcell (SWB) 2003 Don Primero 981 Marlén (F.2) 17568 Mowgli 637 Rek rådgivande
Double Diamond II (SWB) 2003 Don Primero 981 Fräulein 21069 Romadour II Rek rådg
TS Bogart (SWB) 2003 Biggles 1015 D-Ana D-Day 935 Rek rådg
First Junior e.Fürst Heinrich (Florestan I) - Landadel
Downtown e.Don Fredrico - Wolkentanz från Holland
Daytona VDL e: Don Primero - Belfalas xx (Flyinge)
Corlensky G 2003 Coronet Oblensky (Måste visas igen)
Playtime 2003 Prestige VDL (Måste visas igen)

Födda 2002:
Tutanchamon e.Chapman-Ceylon-Herkules
Impuls e.Master
Balans e.Pascal-Napoleon-Warrigal
Califf e.Cardento-Judex**-Lansiär.
Que Vadis e.Cortus-Irco mena-Cortez Hoppade 9-9 med Sofia Westborg i sadeln
Aston Villa e.Cardino fick tot 8.53 i hoppningen
Easy Boy e:QE - Cardento Flyinge
Schwartz Gold f:-02 e: Stakkato - Julio Mariner xx Flyinge
Royal Salute 2002 e.Royalist Amelia Lester 591
Carippu (SWB) 2002 Cardento 933 Stand Up Stanford 687
Guarionex (SWB) 2002 Guinness 888 Millan 24530 Maraton 600
Ronaldo (SWB) 2002 Cortez 679 Josefin 15769 Hartung 501

Födda 2001:
Meges e. Briar-Shogun-Hertigen

Äldre hingstar:
Roven xx -90 e: Lefty - Pretencioso (Flyinge)
Alligator Fontaine -88 e: Noven - Dark Tiger xx (Flyinge)
Goethe -92 e: Grosso Z - Maat I - Gazal VII - Wrede (Flyinge enligt rykten)

Gränsbo har köpt en hannoveranerhingst, e.For Pleasure-Argentinus
Stall Waldhof har köpt en trakehnerhingst, Elfado e.Kostolany-Roncally xx-Sastor-Pasteur xx
 
Sv: Bruksprovet 2007

Visst finns det många sidor av samma mynt!

Mitt förslag är inte en "allsmäktig" lösning, utan det var bara ett försök att hjälpa hingstägare som i förvägen inte får många ston att hitta en säkrare modell för stoägarna, och därmed kanske åtminstone få lite fler kunder!
Att man sedan har så stor otur som den hingst du berättade om är naturligtvis olyckligt, men knappast något som händer varje dag...

Just krångelston i den bemärkningen att de ALLTID är krångelston finns det inte så många av - det blir helt enkelt för dyrt för ägarna att fortsätta avla på en sådan märr. Även med min prismodell, så tillkommer ju stationsersättning, vet.kostnad, uppstallning, bensin och tid osv för stoägaren. Det gör att man snabbt sanerar sin verksamhet och slutar avla på det materialet - om man inte har astronomiska ekonomiska resurser ;)
Att ett sto krånglar ett år kan hända vem som helst, och den smällen tar den enskilde stoägaren redan idag.

Det är just det att subventionera andras avlande genom språng/bokningsavgiften som jag ser som ett O-nödvändigt ont! :devil:
 
Sv: Bruksprovet 2007

Din sista mening hänger jag inte alls med i, vems avlande subventionerar du för att du i själva verket får betala för en tjänst du fått ? Det blir väl mer tvärtom att om de har avgift först vid konst dräktighet, så är det hingstägaren som subventionerar din avel om inte stoet tar sig eller hur hingstägaren har haft utgifter för att leverera en vara till dig som han sedan i slutändan inte får en krona för.
Att hålla på med ett krångelsto i en hel säsong behöver inte bli så dyrt, en kompis till mig bor strax intill en station = inga direkta reskostnader mer än då tiden. Stationsavgift semin 1500:- gäller hel säsong. Allt såg bra ut så inga åtgärder sattes in på stoet mer än en sköljning och en kur hippotrim, lik förbaskat tog sig inte stoet trots försök under hela säsongen (5 brunster - två olika hög fertila hingstar) båda med avg först vid konstaterad dräktighet (för övrigt kan tilläggas att året efter tog sig stoet på första försöket med en av hingstarna, vilket egentligen var en ren chansning samtidigt som baktprov togs som förövrigt inte visade någonting konstigt). Så logiskt vem borde stå för kostnaderna för att stoet detta år krånglade är det stoägaren som valt att betäcka detta stoet eller hingstägaren som har en högfertil hingst ?
 
Sv: Bruksprovet 2007

Är det inte brukligt att hingsthållaren får ta del av språngavgiften?
För de skall ju även de ha betalt för jobbet de lägger ned.

Så det tycker jag inte heller är så konstigt att den är med?

En helt annan sak blir ju om man är på hingstens hemmastation.
Men då brukar man ju slippa tex stationsavgift. Eller få en annan deal på pris, som det nämndes exempel på tidigare i tråden.

Jag förstår de som sätter ETT pris.
Jag förstår de som har språngavift + 90 dagar.
Jag förstår till fullo levande föl avgiften.

Om man hade ekonomi till det, så tror jag flertalet hingstägare skulle välja det sistnämnda.
För det drar garanterat flest ston.

Och det är väl hingstägarna medvetna om, eftersom man kan deala med dem som tex har 90 dagars. Låt oss säga att de har fått 50 ston på 90 dagars. Så kommer det stoägare som vill deala på levande föl, och de har 10 ston tillsammans. Då är det en ok periodisering för hingstägaren.
Man kan betala lån och kostnad för att hålla hingsten.
Men om det hade varit det motsatta, alltså 10 ston på 90 dagar, och resten på levande föl, då hade man fått låna mer pengar för att betala hingstens kostnader?
Låt oss säga att den kostade 1 mille (som man tog lån på), +uppstallning, + utbildning och tävling.

Det är ju de som vågar chansa och satsa riskkapital som har gjort att vi har så många fina hingstar att välja mellan idag.
Jag kommer ihåg mina hinstkalendrar från -75. En för Flyinge och en för privata hingstar. Det var i princip häften bägge två!

Lite samarbete kommer man långt med. Och vi stoägare måste sluta vara så mesiga!
Om man är krass så köper man en produkt. Och hur man lägger upp betalningen på produkten i fråga, står oss alla fritt att diskutera och deala med den andra parten.
Det finns ju tom lagar som reglerar våra rättigheter till det i vårt lilla land!


Hemskt så mycket förståelse jag satt inne med idag då!
Back to work...

mvh
 
Sv: Bruksprovet 2007

he he, kunde inte hålla mig.
Så jag gör ett tillägg till ditt svar.

Om man som hingstägare får 50 ston till sin hingst, som betalar 20 +90 dagar.
Får man dessutom 10 ston extra på att genom deal betala på 20 dagar + levande föl, inte sjutton tackar man nej till dem?
Och de extra stona gör ju risken mindre att ett enskilt sto som inte tar sig, kostar extra pengar för hingsthållaren? Skall han ändå tappas, räcker det till krångel-Fiorna med?

mvh
 
Sv: Bruksprovet 2007

Att jag inte vill subventionera för avlande på krångelston, år ut och år in, tycker jag inte är något konstigt, och det är ju i princip det som språng/bokningsavgifterna täcker - ett skydd för hingstägaren mht det arbete som läggs ner.

Det är förståeligt att hingstägarna vill skydda sig, precis som vi stoägare vill. Men betyder det att vi stoägare ska stå med all risk i det här?

För att tydliggöra:

Jag förstår de med ett samlat pris
Jag förstår INTE de med språng + 90 dagars
Jag förstår de med språng + levandefölavgift

Levandeföl-avgift:
Om hingstägaren är så bussig att han erbjuder stoägarna levandefölavgift så är det fair att vi sponsrar med språngavgiften.

90-dagars:
Kräver hingstägaren dock sina pengar innan vi fått varan (dvs det gått fel i "leveransen"/dräktigheten) - vem ska då stå för det?
Att erbjuda att stoägarna betalar allt på en gång, och baka in en försäkring i det tycker jag verkligen är det optimala. Hingstägaren tar risken med krångelston (som jag bedömmer är relativt liten - gylle, ditt exempel ovan är inte ett krångelsto i mina ögon - ALLA kan ha otur en säsong, det stoet tog sig ju direkt året efter!), men säkrar också stora delar av sin inkomst redan innan ens säsongen är över, och resterande inom 1½ månad!

Ingen ska komma och säga att hingstägarens marginal per sto är relativt liten kontra det arbete varje sto ger. Oftast samlas hingstarna tre gånger per vecka, och doserna delas mellan de ston som beställt. Alltså utförs i stor grad samma arbete oavsett om hingsten har 1, 5 eller 10 ston. Allt utöver några få ston är ju därför ren bonus för hingstägarna med andra ord (eftersom vi alla vill ha föl någorlunda samtidigt, så överlappar säkerligen många stons brunster varandra) och innebär ingen extra kostnad alls - bara pengar i fickan!
Marginalen för att klara av ev. krångelston blir därför snabbt större i takt med att hingsten får fler ston - och det är ju det den här argumentationen går ut på :idea:

Hingstägaren har naturligtvis sina omkostnader för den inköpta hingsten - men vem säger att innan vi kan få ut pengar för kommande föl inte har samma omkostningar i form av uppstallning (troligtvis i minst tre år för att gå annat än +/-noll på vår uppfödning) och utbildning?

Till sist - en speciellt importerad hingst får oftast mer än 5-10 ston, och därför borde risken med krångelston inte vara överhängande för dem som investerat i hingsten. Att basera hela upplägget på risken att få några krångelston som man inte får täckning för och därför välja betalsätt som skyddar mot det, men totalt sett troligtvis ger betydligt färre ston?
- tja, har man inte bättre affärsvett än så så kanske man inte skulle hålla på med det här? Då är väl chansen att man någonsin går med plus försvinnande liten... :smirk:

Det kräver naturligtvis att hingstägaren har lite hum om vad marknaden efterfrågar innan hingsten köps in, PLUS vett att marknadsföra sig. Att skydda dem som inte har det är omöjligt och bör därför inte ens diskuteras, de får stå sitt kast. Ingen vara säljer utan (mördande?) reklam! ;)
 
Sv: Bruksprovet 2007

Kan tillägga att jag baserar min argumentation på att BÅDE stoägaren och hingstägaren ska ha som mål att gå PLUS på sin avelsverksamhet!

Jag vet att det är otroligt många hobby-avlare där ute som är glada om deras "hästeri" kan gå plus minus noll, men om vi tillsammans hjälps åt att minimera riskerna som finns, kan det kanske ge en bättre ekonomisk bas. Att ett år slippa betala för de ca 15.000 som hingstägaren normalt får, utan att få ett föl, och kunna lägga de pengarna på utbildning av en 3-åring istället, så borde det öka värdet betydligt på den! Så tjänar uppfödaren mer på sin unghäst, istället för att kasta pengar på ett ofött föl. (Allra bäst är väl om stoet har resorberat efter 45 dagar, för då har även hingstägaren hunnit få sina pengar, och den som betalar kalaset är försäkringsbolaget - och vem har medlidande med dem? :D )

Är det inte det vi alla vill?

Tänk om hingstägarna kunde åskådliggöra detta i sin marknadsföring - "Lägg hellre pengarna på utbildning av dina unghästar än på uteblivna föl - hos mig betalar du bara om du får ett levande föl!"
Jag tror att ett så pass enkelt marknadsföringsknep skulle ge massor av extra ston! Det gäller att tydliggöra sina villkor och vara RAK och ENKEL i budskapet.

(Hehe....det märks jag inte är marknadsföringsspecialist, mina uppsatser ovan är väl allt annat än enkla och strukturerade :angel: )
 
Sv: Bruksprovet 2007

*knapplån*

Läste att Don Erico e Don Frederico ue Espri är i svensk ägo, men som har stått i tyskland för betäckning. Skulle även gå 30-dagars nu i okt-nov.
Ingen som vet om ägaren kommer att ta hem honom till sverige?

Han ser ju urläcker ut!

Malin
 
Sv: Bruksprovet 2007

Kanske inte så saftiga men iom att alla priser är utan moms gör även "små" skillnader i pris innan moms stora skillnader efter moms (för oss som hobbyavlar och inte kan dra momsen)...

2000 + 6000 som är bland de billigare (det finns ännu billigare :)) du kan hitta är = 2500 + 7500 inkl moms = 10 000 kr
vs
2500 + 8750 = 3125 + 10 937,50 = 14 062,5 kr

Okej nu är 4000 kr kanske inte "mycket mer" pengar, men det är pengar som man då i stället lägger ner på de andra kostnaderna såsom box, stationsavg, SHavgifter mm (det finns ju hur mkt "omkringavgifter" som helst så nog blir ett föl (om det ens blir nåt) dyrt ändå !!!

Mitt exempelpris på Laptop är inkl. moms, så kostnaden på honom var 2.500:- + 8.750:- och inte dryga 14.000:-...
 
Sv: Bruksprovet 2007

Enligt senaste Ridsport är även Tiger P e: Danone - Urbino rekommenderad till bruksprov till våren, men jag tvivlar på att han ska visas.
 
Sv: Bruksprovet 2007

Han är ganska liten och inte helt klar. Men det är en jättefin häst och jag hoppas att han visas! Kul för uppfödaren dessutom att få ännu en godkänd hingst!
 
Sv: Bruksprovet 2007

*knapplån*

Läste att Don Erico e Don Frederico ue Espri är i svensk ägo, men som har stått i tyskland för betäckning. Skulle även gå 30-dagars nu i okt-nov.
Ingen som vet om ägaren kommer att ta hem honom till sverige?

Han ser ju urläcker ut!

Malin

Han fick inte speciellt höga siffror på sina gångarter på 30 dagrstest
Don Erico: Interieur 8,75, Trab 7,25, Galopp 7,5, Schritt 7,63, Rittigkeit 8,38, Freispringen 7,75
 
Sv: Bruksprovet 2007

Han fick inte speciellt höga siffror på sina gångarter på 30 dagrstest
Don Erico: Interieur 8,75, Trab 7,25, Galopp 7,5, Schritt 7,63, Rittigkeit 8,38, Freispringen 7,75

Jag tycker inte att det är direkt dåliga siffror. Kvalitén på hingstarna i Tyskland är nog genomsnittet högre än i Sverige och här kommer den troligen att bedömmas högre :angel: ... Dessutom har den höga poäng på typ och ridbarhet-det behöver vi verkligen förbättra i svensk avel!
Kan tillägga att jag gillar dessutom hans fina hoppsiffror och hans stam, med kombinerat gångarts och mycket fint hoppblod!
 
Senast ändrad:
Sv: Bruksprovet 2007

Men ska amn se honom som dressyrhingst? Det står inget om ifall han kan hoppa(tänkte på morfadern, och att Donnerhall verkar ibland kunna ge hoppande hästar ;)(om jag inte missminner mig)
Ulrika
 
Sv: Bruksprovet 2007

Jag tycker inte att det är direkt dåliga siffror. Kvalitén på hingstarna i Tyskland är nog genomsnittet högre än i Sverige och här kommer den troligen att bedömmas högre :angel: ... Dessutom har den höga poäng på typ och ridbarhet-det behöver vi verkligen förbättra i svensk avel!
Kan tillägga att jag gillar dessutom hans fina hoppsiffror och hans stam, med kombinerat gångarts och mycket fint hoppblod!

Jo det är väl därför som vi här i norr ligger lite efter när det gäller riktigt bra hästar...
Men är han lite mer multiförvärvare så tackar jag och tar emot med öppna armar. Tycker att det är lite dåligt med sådana i avel här. Iallafall för mig som inte direkt satsar på GP.

Malin
 

Liknande trådar

Avel Tidigt på säsongen men jag tittar och följer hingstarna som visas nu utomlands. Har ögonen på flera st som visat sig lite extra men såg... 2 3 4
Svar
68
· Visningar
5 862
Senast: MattiZ
·
Skola & Jobb Hej! Skakade liv i det här gamla användarnamnet eftersom jag tycker frågan är något känslig och vill inte använda mitt vanliga. Jag... 2
Svar
24
· Visningar
1 967
Hästmänniskan Hej på er! Jag är ny på detta forum och jag hoppas att jag postar i rätt del. Jag behöver ventilera och resonera lite med andra... 10 11 12
Svar
223
· Visningar
12 478
Senast: lilsan
·
Övr. Katt Vi har en hona på 10 år, hon har fått två kullar för länge sen där vi har behållt en hane som nu är 8 år. Nu fick vi en ny kattunge för...
Svar
11
· Visningar
973
Senast: Lingon
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp