ChowChow och HD

Sv: ChowChow och HD

CC har en rak bakbensvinkel. En "normal" hund brukar ha 90 graders vinkel medans CC i det närmaste har 180 grader. Det gör att hunden går rätt så kontigt... Jag kopierar från CC ringen: "Bakbenen skall vara muskulösa med lågt ansatt has minimalt vinklade, det senaste väsentligt för att åstadkomma de karakteristiska, styltiga rörelserna.
Från hasen nedåt skall benen vara absolut raka, hasleden får inte vara vinklad framåt."
 
Sv: ChowChow och HD

Många chow-chow har även problem med korsbanden i knäna och artros i armbågarna.
 
Sv: ChowChow och HD

De behöver inte vara halta, pga chowens bakbensvinklar så har de en rätt "rullande" gång. Alltså kan de vara helt friska, men de går på det sättet av naturen.
 
Sv: ChowChow och HD

Inte av naturen utan för att människan avlat fram en defekt exteriör som varken är hållbar eller funktionell!
Eftersom vi avlat bort de naturliga vinklarna som ger stötdämpning så tar varenda del ax bakstället extra stryk.
PL
 
Senast ändrad:
Sv: ChowChow och HD

Visst är det så, men människan avlar ju tyvärr fram djur med defekt utseende för sitt eget höga nöje och sina skruvade skönhetsideal. Det finns snart inga hundraser som inte är sönderavlade... :angel:
 
Sv: ChowChow och HD

Gällande det någon skrev att Chowens raka bakben
skulle vara något som människan avlat fram så är det fel!
Läs det som Jessica Björling skrivit om detta:

"Redan de första chowarna som kom till västvärlden på 1800-talet hade raka bakben, styltig gång, blå tunga och det typiska bistra uttrycket i ansiktet kallat "scowl". Detta är alltså inget som moderna uppfödare hittat på. I Kina bedrevs ingen planerad avel av rasen, utan de har faktiskt sett ut på det viset under väldigt lång tid.

Här är en bild på den chowen som rasstandarden skrevs efter 1895. http://www.nationalchowchow.co.uk/graphics/pictures/dog3.jpg
Han hette Chow VIII och var en import från Kina av okänd härstamning. Han var dock ingen perfekt chow, då han hade lite stora och runda ögon samt inte var trevlig mentalt, och hade en tendens att bita de personer han kom i kontakt med. Om detta var orsakat av att han bytte ägare många gånger i sitt liv, eller om orsaken till ägarbytena var mentaliteten förtäljer inte historien. Han var dock en flitig vinnare i utställningsringarna på sin tid.

Ett barnbarns barnbarn till Chow VIII var denna chowhanen Ch Pusa of Amwell, född 1913 http://LohanChows.com/ChowPedigrees/pusa.htm
Även han var en mycket framgångsrik vinnare, främst efter första världskriget. Som synes hade även han raka bakben och var även i dagens mått mätt en typisk chow på alla sätt. Kanske lite platt päls på bilden samt ngt stora öron.

Ch Choonam Hung Kwong http://LohanChows.com/ChowPedigrees/hung-kwong.htm hade de båda hanarna ovan i sin stamtavla och han var född 1933. Han var BIS på Crufts 1936. Som synes hade även han de raka bakbenen och typisk rastyp.

Man vet inte varför chowarna har sina raka bakben eller den styltiga gången, men det är fel att tro att raka bakben och styltig gång är osunt! Naturligtvis finns det chowar med osunda bakställ, men de flesta har sunda och funktionella bakställ på alla sätt. Glöm inte bort att chowen en gång var en brukshund som man använde inom såväl jakt som drag och de duger än idag till dessa aktiviteter i många fall. De är inte speciellt snabba, men de har uthållighet och styrka och en teori om de raka bakbenen handlar om att de möjligen kan ha underlättat för hundarna att ta sig fram i djupsnö. Jag säger inte att detta är en sanning, utan presenterar bara en teori som finns.

Jag upplever det som lätt för utomstående att ha åsikter om en ras de bara sett på bild eller träffat en eller ett par exemplar av. Själv har jag levt med rasen i snart 20 år (min första chow föddes 1987) och har haft en hel del olika hundar genom åren och jag kan säga att de fördomar som finns faktiskt bara är just fördomar. Det finns en del korsbandsproblem inom rasen, men det gör det inom rottweiler och boxer också, raser som inte alls har raka bakben. Den problematiken handlar mer om svaga korsband än om raka bakben.
Här är några av mina egna hundar som alla har raka typiska bakben, med typiska styltiga rörelser. Ingen av dem har heller haft några problem alls av sina bakben, utan är minst lika rörliga och sunda som vilken hund som helst. Kanske ska tillägga att de antingen är champions eller certvinnare och i åldrarna 2-9 år:
http://www.jessling.com/gurkans/nocky050904.jpg
http://www.jessling.com/gurkans/RUSSIN03.JPG
http://www.jessling.com/gurkans/kryddan051002.jpg
http://www.jessling.com/gurkans/sushisjalv.jpg "
 
Sv: ChowChow och HD

intressant läsning, det är väldigt många som direkt påpekar människans inblandning med felinriktade avel när det handlar om raser som inte liknar vargen till utseendet mer eller mindre.
 

Liknande trådar

Hundavel & Ras Hej, Finns det någon översikt över länder och vilka undersöknings/avläsningsmetoder beträffande HD/ED som är norm i respektive land?
Svar
0
· Visningar
224
Senast: ildiko
·
Hundhälsa Hej! Har HD-röntgat min hund. Vad skulle ni gissa på för resultat?
2
Svar
20
· Visningar
2 041
Senast: LaMagia
·
Hundhälsa Vet inte om någon annan skulle tycka att det vore intressant, men funderar på om det finns några som skulle vilja dela med sig av deras...
2 3
Svar
50
· Visningar
3 872
Senast: Migo
·
  • Låst
Hundavel & Ras Jag har sett i valp 2024 tråden att några har vizslor men jag tänkte att det kanske är bättre att göra en egen tråd motför att fråga...
9 10 11
Svar
201
· Visningar
6 922
Senast: Fetaost
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp