Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

cysta i livmodern

K

kajsakajsa

Min häst har betett sig konstigt ett tag, varit spänd, stressad och inte varit sig själv i vissa perioder. Förra veckan upptäckte jag dessutom att hon blödde ur "underlivet" (kallas det så på en häst?)
Vetrinären tillkallades och han misstänkte en cysta i livmodern. Han tog blodprov och nu väntar jag på resultat.

Undrar bara om det är någon som varit med om detta? Hur gick operationen, vilka komplikationer kan uppstå, hur var konvalescensen? osv..

Skulle vara jättetacksam om någon ville dela med sig av sina erfarenheter, är jättenervöst att bara vänta...
 
K

kajsakajsa

Sv: cysta i livmodern

Eller finns det kanske någon som vet en bra hemsida eller så där man kan läsa om "hästsjukdomar"?
 
S

Sofia72

Sv: cysta i livmodern

Hej!

Vårt gamla sto är ett "cysta sto". Hon har många cystor och har dessutom varit drabbad av en långvarig obehandlad Candida infektion (innan vi köpte henne ).

Hon har ca 20% chans att bli dräktigt, dels pga av cystorna men även ärrvävnad i livmodern pga infektionen. Vår vet sa att ston med cystor kan vara svårare att få dräktiga, beror på var och hur de sitter.

Vi har aldrig opererat bort någon cysta på henne. Enligt vår vet kan det ( i vårt fall! ) ställla till mer.

Det bästa är nog att låta en specialiserad vet ultraljuda henne också. Antar att din vet är ute efter ev. hormon överproduktion iom blodprov. Men som sagt var, jag skulle låta ultraljuda henne!

Mvh / Fia
 
K

kajsakajsa

Sv: cysta i livmodern

Veterinären jag kontaktade sysslar mycket med ston och dräktighet osv. Han tog ett blodprov för att upptäcka om hon hade överproduktion av testosteron. Om så var fallet skulle hon undersökas med ultraljud.
När jag blev rädd (eftersom det lät som hon skulle dö - kopplade det direkt till cancer osv...) och frågade vad man skulle göra åt saken sa han bara lugnt att det opererar man.

Är det ingen fara att cystorna växer då? Och skadar andra organ? Eller gör ont på något sätt?
(hade en katt som råkade ut för det)
 
S

Sofia72

Sv: cysta i livmodern

Svårt att säga om de har ont .... tänk om de kunde berätta för oss! Jag kan tänka mig att de kan göra ont beroende på var och hur de sitter. Det är nog en bedömningsfråga från fall tilll fall.

Ordet "cysta" är rätt värdeladdat och man kopplar ofta det till riktigt farliga saker. Men de behöver inte vara så farliga. Hoppas att det löser sig med din häst!

Mvh / Fia
 
Sv: cysta i livmodern

hejsan!...


jag fick reda på att min häst hade cystor i livmodern, när jag ultraljudade henne..

och min vet sa att det inte var något att bry sig om, i med dem kan vara där, det ända kan vara at dem har svårare för att bli dräcktiga!... äldre hästar bryckar oftast få sådana...


får hoppas att det går bra med din häst!!
 
K

kajsakajsa

Sv: cysta i livmodern

men min veterinär säger att ston som har cystor i livmodern överproducerar testosteron och kan lätt bli hingstiga. Han tror att det är därför hon är så spänd och stressad och har blivit lite personlighetsförändrad. Och så kan jag ju inte låta henne vara, även om hon inte har ont av dem.

Finns det ingen som varit med om att en häst fått sina cystor bort opererade?

Konstigt att det kan vara så olika... Men vem vet det kanske inte alls är någon cysta... Önskar att resultaten var klara!
 
K

kajsakajsa

Sv: cysta i livmodern

Ska kanske tillägga att min häst inte är särskilt gammal, 12 år.
Men det känns i alla fall skönt att ni inte haft några problem med era hästar. Det kanske är så att det låter värre än vad det är.
 
Sv: cysta i livmodern

Är du säker på att det var en cysta i livmodern som veterinären misstänkte?
Om han tog ett testosteronprov låter det mer som om han misstänkte en typ av godartad tumör i en av äggstockarna ( sk granulosa thecacellstumör) Dessa tumörer brukar vara testosteronproducerande. Behandlingen är operation. Man opererar bort den äggstock där tumören sitter.
Symptomen brukar vara onormala brunster, utebliven brunst hingstbeteende mm. Jag har inte hört att de kan ge blödningar så det verkar inte stämma. Har heller aldrig hört talas om cystor som producerar testosteron. Ultraljudade veterinären ditt sto? Såg han att någon av äggstockarna såg onormal ut? Såg han cystor i livmodern?
Om det nu är en sådan tumör brukar prognosen för operation vara god och man brukar kunna få stoet dräktigt igen.
 
K

kajsakajsa

Sv: cysta i livmodern

Jag var säker fram tills nu, har kanske blandat ihop det? Är i alla fall säker på att han tog blodprovet för att kontrollera testosteron värdena.
Jaja, svaret kommer iaf på torsdag så jag blir väl klokare då, men i vilket fall som helst så känns det lugnande att höra att prognoserna verkar vara goda, oavsett om det är cysta eller tumör.
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 5528 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Hundhälsa Jag skulle bara vaccinera min 10-åriga tik och då upptäckte de en knöl i livmodern. Misstänkt även runt nått juver. Gick chockad...
Svar
10
· Visningar
976
Avel Jag köpte i somras ett sto jag känt länge; min drömhäst! har också ridit ett par avkommor efter henne som varit fantastiska. Sista fölet...
Svar
14
· Visningar
2 067
Gravid-1år Kollade på uppdrag granskning för några dar sen och blev himla orolig vad man fick veta av detta program om brister i...
2 3
Svar
52
· Visningar
8 659
F
Gravid-1år Jag behöver hjälp med att redan ut tankar, känslor och få perspektiv. Skriver denna tråd under annan nick. Något jag egentligen inte...
2
Svar
24
· Visningar
5 509

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Uppdateringstråd 25
  • Valp 2021

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Plast eller guld?
Upp