Sv: Detta eviga kliande
Tack för alla svar!
Han fortsätter på sina tassar

kliandet vid munnen är mindre dock.
Ska skriva en checklista som jag ska ta med till vet så jag kommer ihåg allt. Börjar bli less på alla återbesök, kan dom inte bara kolla allt på en gång.
- Blodprov?
- Pricktest?
- Odling från tassar/kring ansiktet.
Vad mera?
Du behöver inte skriva en lista -din veterinär verkar ha full koll på utredningsgången! Att tassarna och mungiporna inte kollats upp är ju inte så konstigt, eftersom att de symptomen tillkommit efter senaste besöket! Inflammationen i hörselgångarna står under behandling och hudutredningen är inledd med det som rekommenderas av dermatologer; eliminationsdieten.
Alla hundar har jästsvamp på huden, den är en del av normalfloran. Under vissa omständigheter kan det hända att antalet jästsvampar ökar och orsakar en inflammation. De där omständigheterna är alltid något hos hunden. Ibland rör det sig om anatomin; hängande öron, håriga öron, hudveck mm. I andra fall är hundens hud redan irriterad av någon annan anledning - t ex pga allergi eller parasiter. Då är hudens skyddsbarriär nedsatt och bakterier och jästsvamp kan tränga in och orsaka infektion.
Man kan ta ett blodprov för att kontrollera atopi samtidigt som man inleder en eliminationsdiet. Men det är onödigt och lite dumt. Ibland har hunden både atopi och foderallergi. Om man då får bukt med foderallergin kan det räcka för att få hunden besvärsfri. Blodprovet är inte heller helt säkert. Man måste väga samman hundens symptom med provsvaret och göra en individuell tolkning. Många hundar utan allergi (eller iallafall utan symptom) har höga antikroppshalter. En allergiutredning är aldrig lätt, det tar tid och det gäller för dig som djurägare att hålla ut!
I regel är utredningsgången så här: behandla alla sekundära infektioner, uteslut parasiter (jätteviktigt, för antikroppar mot t ex rävskabb kan ge korsreaktioner med kvalster, dvs en rävskabbshund är ofta falskt positiv på kvalsterallergi (atopi)), eliminationsdiet minst 8 veckor och därefter intrakutantest ("pricktest") och/eller blodprov. Ibland, beroende på symtom, ras, ålder mm, kontrolleras även andra sjukdomar som t x hormonella rubbningar.
Det lär inte heller finnas någon anledning att ta en odling från mungipor och tassar. Man brukar istället ta en cytologi, dvs smeta ut lite klet på ett objektsglas, färga och titta i mikroskop. Då ser man vilken typ av infektion det rör sig om. Ibland är det ingen infektion alls utan "bara" en inflammation.
Du kan köpa klorhexidin och tvätta tassar och mungipor med fram till besöket. Klorhexidin finns på apoteket, kolla efter klorhexidinspray från Vetriderm, den funkar bra. Eller ännu hellre från Douxo. Tassarna kan du också bada i klorhexidinschampo, låt verka 10 minuter innan du sköljer. Klorhexidin är både bakterie- och svampdödande.
Det tar sin tid, men gör precis som veterinären säger!