En höstmånad i södra Europa!

Jag tänker att studentatmosfären i Thessaloniki skulle kunna passa @Petruska. Det brukar borga för ett välutvecklat kaféliv (vilket väl i och för sig finns i alla grekiska städer).
 
Jag funderar på att tillbringa en månad under hösten i södra Europa. Men hur gör man när man arrangerar en sådan resa?

Jag tänker mig en liten, ganska stillastående men trevlig ort, där jag kan hyra ett litet rum med kök, och så ska jag sitta där och skriva. Det är viktigt att det finns några små men bra restauranger i närheten, och det är viktigt att rummet/lägenheten har någon sorts kök och att det finns goda råvaror att köpa. Det är också viktigt att det är trevligt att gå mina dagliga promenader och så får det gärna finnas lite mer spejsiga utflykter som jag kan ägna helgerna åt. Det ska förstås vara lagom varmt, säg drygt 20 grader på dagarna eller så. Jag vill sitta på uteserveringar utan att frysa. De enda hobbies jag tänker mig att jag kommer att utöva är att promenera och att äta god mat och dricka lite vin då och då. Och kaffe. Jag kräver alltså inga särskilda resurser i övrigt.

Mina frågor är två:

1. Hur hyr man en bostad en månad i södra Europa? Genom vilka kanaler går man? Hur går det till, helt enkelt?
2. Var är det som trevligast att göra en sån här grej? Jag funderar på Madeira, Provence, någon grekisk ö, eller, ja?
Jag funderar på att tillbringa en månad under hösten i södra Europa. Men hur gör man när man arrangerar en sådan resa?

Jag tänker mig en liten, ganska stillastående men trevlig ort, där jag kan hyra ett litet rum med kök, och så ska jag sitta där och skriva. Det är viktigt att det finns några små men bra restauranger i närheten, och det är viktigt att rummet/lägenheten har någon sorts kök och att det finns goda råvaror att köpa. Det är också viktigt att det är trevligt att gå mina dagliga promenader och så får det gärna finnas lite mer spejsiga utflykter som jag kan ägna helgerna åt. Det ska förstås vara lagom varmt, säg drygt 20 grader på dagarna eller så. Jag vill sitta på uteserveringar utan att frysa. De enda hobbies jag tänker mig att jag kommer att utöva är att promenera och att äta god mat och dricka lite vin då och då. Och kaffe. Jag kräver alltså inga särskilda resurser i övrigt.

Mina frågor är två:

1. Hur hyr man en bostad en månad i södra Europa? Genom vilka kanaler går man? Hur går det till, helt enkelt?
2. Var är det som trevligast att göra en sån här grej? Jag funderar på Madeira, Provence, någon grekisk ö, eller, ja?

Jag hade lätt valt Bretagne, nån liten halvstor by typ douarnenez (risk för felstavning) el Audierne. Vill man mer "stad" så Morlaix el St Malo. Kanske lite kallt och kanske är jag lite för ostron och Bretagneförtjust för att få ha rätt att uttrycka mig i frågan.

La Rochelle lite längre söderut tyckte jag också mycket om, likaså Hossegor men där har jag bara varit på sommaren.

Mallorca som någon nämnde tycker jag oxå du ska fundera på. Har en vän som några år på rad spenderat 6-8 veckor där, fantastisk ö. Port de Soller eller ännu finare Fornalutx skulle jag gärna besöka längre. Den sistnämnda byn har nog precis lagom mkt lockelser och kan man unna sig 1-2 vandringar/vecka så bör det finnas god chans till arbetsro i solen i lä lätt frysande på torget..
 
I norra Italien äter man österrikisk/centraleuropeisk mat (som också är good! men lite "stabbigare" kanske) :sneaky:.
Som jag har förstått det är fastlandsportugisisk mat och Madeiramat inte riktigt samma sak? Jag har ätit helt fantastisk mat på Madeira (värt att resa dit för), men då till en kostnad som man kanske inte lägger på middag varje dag. I övrigt så var maten ok om man höll sig till standardköttskiva med pommes typ. Men om man med en dåres envishet försökte få god fisk så gick man nästan bet. Den där djuphavsfisken var svår att uppskatta. Min erfarenhet begränsar sig dock till utbudet på restauranter i och kring Funchal. Hemma hos folk gissar jag att maten kan vara något annat.
(Det blev mycket mat i den här tråden :d)
Österrikisk mat? Inte där jag har varit (Milano och Genua). Det var verkligen inte österrikisk mat, bara oändligt mild och okryddad. Men väldigt tydligt italiensk. Tomater, mortadella, mozzarella, vitt bröd, pasta, fisk, osv.

I Lissabon har jag ätit fantastisk mat. Jättegod och pinfärsk fisk, fantastiskt fläskkött (fläskkött och musslor i Alentejo-stil, t ex), sniglar, och godaste bakverket ever: Pastel de nata, fortfarande varma från ugnen, med lite kanel, jättegoda viner från Alentejo. Alltså, jag skulle kunna åka dit enbart för maten faktiskt. :o
 
Jag hade lätt valt Bretagne, nån liten halvstor by typ douarnenez (risk för felstavning) el Audierne. Vill man mer "stad" så Morlaix el St Malo. Kanske lite kallt och kanske är jag lite för ostron och Bretagneförtjust för att få ha rätt att uttrycka mig i frågan.

La Rochelle lite längre söderut tyckte jag också mycket om, likaså Hossegor men där har jag bara varit på sommaren.

Mallorca som någon nämnde tycker jag oxå du ska fundera på. Har en vän som några år på rad spenderat 6-8 veckor där, fantastisk ö. Port de Soller eller ännu finare Fornalutx skulle jag gärna besöka längre. Den sistnämnda byn har nog precis lagom mkt lockelser och kan man unna sig 1-2 vandringar/vecka så bör det finnas god chans till arbetsro i solen i lä lätt frysande på torget..

Om man ska vara i Morlaix bör man ha bil med sig, så att man kan åka på små utflykter. Annars kan det nog bli för mycket håla.
 
Om man ska vara i Morlaix bör man ha bil med sig, så att man kan åka på små utflykter. Annars kan det nog bli för mycket håla.
Fast det är väl hyfsade tågkommunikationer därifrån? Jag har bara varit där två dagar (med bil) men blev överförtjust i stan, kanske mest pga vår otroligt härliga vandrarhemsägare med tillhörande vandrarhem ;)
 
@Mabuse Men har du varit på Madeira (som väl diskussionen handlade om)? Maten där är annorlunda än den i Lissabon, likaså är urvalet ofantligt mycket mindre.
 
Österrikisk mat? Inte där jag har varit (Milano och Genua). Det var verkligen inte österrikisk mat, bara oändligt mild och okryddad. Men väldigt tydligt italiensk. Tomater, mortadella, mozzarella, vitt bröd, pasta, fisk, osv.

I Lissabon har jag ätit fantastisk mat. Jättegod och pinfärsk fisk, fantastiskt fläskkött (fläskkött och musslor i Alentejo-stil, t ex), sniglar, och godaste bakverket ever: Pastel de nata, fortfarande varma från ugnen, med lite kanel, jättegoda viner från Alentejo. Alltså, jag skulle kunna åka dit enbart för maten faktiskt. :o
Då missförstod jag! Tänkte mer typ alto adige (sydtyrolen).
Jag håller med om att maten kanske är lite mer kryddig och framförallt prisvärd längre söderut (speciellt sicilien). Men visst går det att få bra mat i Milano! Emilia Romagna har också god mat. Ska snart testa maten i Lombardiet igen, tror inte att jag blir besviken.

Låter som om Lissabons mat är något helt annat än den på Madeira! :d
 
Jag hade lätt valt Bretagne, nån liten halvstor by typ douarnenez (risk för felstavning) el Audierne. Vill man mer "stad" så Morlaix el St Malo. Kanske lite kallt och kanske är jag lite för ostron och Bretagneförtjust för att få ha rätt att uttrycka mig i frågan.

La Rochelle lite längre söderut tyckte jag också mycket om, likaså Hossegor men där har jag bara varit på sommaren.

Mallorca som någon nämnde tycker jag oxå du ska fundera på. Har en vän som några år på rad spenderat 6-8 veckor där, fantastisk ö. Port de Soller eller ännu finare Fornalutx skulle jag gärna besöka längre. Den sistnämnda byn har nog precis lagom mkt lockelser och kan man unna sig 1-2 vandringar/vecka så bör det finnas god chans till arbetsro i solen i lä lätt frysande på torget..
La Rochelle :heart! (Men kanske inte i november?)
 
La Rochelle :heart! (Men kanske inte i november?)
Alltså, det beror på lite hur mkt man gillar ostron och Atlanten /la 2 veckors semester i november förra året på att åka runt i bretagne och äta ostron. Men 20 grader hade vi nog inte en enda dag, däremot runt 15. Och La Rochelle ligger ju längre söderut.
 
Fast det är väl hyfsade tågkommunikationer därifrån? Jag har bara varit där två dagar (med bil) men blev överförtjust i stan, kanske mest pga vår otroligt härliga vandrarhemsägare med tillhörande vandrarhem ;)

Jodå, de har tågstation. Men du kommer inte till alla kustpärlor i närområdet med tåget.
 
Segovia? Kan nog fortfarande vara bra väder i oktober skulle jag tro. En mysig liten stad tycker jag och om du tillåter dig någon ledig dag så finns möjligheten att åka in till Madrid.
 
Segovia? Kan nog fortfarande vara bra väder i oktober skulle jag tro. En mysig liten stad tycker jag och om du tillåter dig någon ledig dag så finns möjligheten att åka in till Madrid.
Och så kan @Petruska avnjuta gris som skivats (läs: huggits) i bitar med tallrik :D.
 
Det är en typisk grej från Segovia, cochinillo de Segovia, där de tillagar en gris (hela alltet) på nåt särskilt sätt så det blir supermört och kan skivas lätt med en tallrik. Där vi åt var det värsta ceremonin kring det hela medan grisen låg där och tittade på oss och sen verkligen HÖGG gubben grisen i bitar med tallriken. Var helt surrealistiskt och jag fick anstränga mig för att inte skratta. Smakade otroligt gott dock!
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp