Sv: Expressen granskar alternativkvackarna
Osannolikt smaklöst. Hon är döende i cancer och blir kontaktad av allt från LCHF:are till alternativbehandlare som vill sälja behandlingar till henne. Lägre går det väl knappast att sjunka.
Tycker också det är smaklöst men jag tycker samtidigt att hon blandar ihop äpplen och päron. Att lägga om sin kost samtidigt som man mottar behandling kan göra skillnad. Det är ingen bluffmetod utan det finns mycket studier som visar på grönsaker och bärs cancerbekämpande effekt.
Att äta råa grönsaker och skippa socker är nog ett av de bästa råden en cancersjuk person kan få och det är ingen som tjänar pengar på det, ja möjligtvis grönsaksodlarna ;-) Just kål och löksläktet är fantastiska samt allt som är väldigt grönt
Den här forskaren har visat att en grönsaksbaserad kost inte bara botar vid hjärt och kärlsjukdomar utan också cancer. ( studien är gjord på prostatacancer)
"Many people tend to think of breaktroughs in medicine as new drugs, lasers or high tech surgical procedures. They often have a hard time beliving that the simpel choices that we make in our lifestyles - what we eat, how we respond to stress, smoking, how mutch exercise we get and the quality of our relationships and social support.- can be as powerful as drugs and surgery, but they often are. Sometimes even better. "
(D. Ornish. Mostly plants. Am. J. Cardiol., 104(7):957–958, 2009. )
För de som är intresserade kan jag rekommenderas just kring cancer följande studier.
-----------------------------------------------------------------------------
http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=8397
D. Boivin, S. Lamy, S. Lord-Dufour, J. Jackson, E. Beaulieu, M. C^ote, A. Moghrabi, S. Barrette, D. Gingras, and R. Beliveau. Antiproliferative and antioxidant activities of common vegetables: A comparative study. Food Chem., 112(2):374{380, 2009.
P. Anand, A. B. Kunnumakkara, C. Sundaram, K. B. Harikumar, S. T. Tharakan, O. S. Lai, B. Sung, and B. B. Aggarwal. Cancer is a preventable disease that requires major lifestyle changes. Pharm. Res., 25(9):2097{2116, 2008.
Ornish D, Weidner G, Fair WR, Marlin R, Pettengill EB, Raisin CJ, Dunn-Emke S, Crutchfield L, Jacobs FN, Barnard RJ, Aronson WJ, McCormac P, McKnight DJ, Fein JD, Dnistrian AM, Weinstein J, Ngo TH, Mendell NR, Carroll PR. Intensive lifestyle changes may affect the progression of prostate cancer. J Urol., 174(3):1065-9; discussion 1069-70, 2005.
R. J. Barnard, N. Kobayashi, and W. J. Aronson. Effect of diet and exercise intervention on the growth of prostate epithelial cells. Prostate Cancer Prostatic Dis., 11(4):362-366, 2008.
Ornish D, Magbanua MJ, Weidner G, Weinberg V, Kemp C, Green C, Mattie MD, Marlin R, Simko J, Shinohara K, Haqq CM, Carroll PR. Changes in prostate gene expression in men undergoing an intensive nutrition and lifestyle intervention. Proc Natl Acad Sci U S A. 17;105(24):8369-74, 2008.
J. Frattaroli, G. Weidner, A. M. Dnistrian, C. Kemp, J. J. Daubenmier, R. O. Marlin, L. Crutcheld, L. Yglecias, P. R. Carroll, and D. Ornish. Clinical events in prostate cancer lifestyle trial: Results from two years of follow-up. Urology, 72(6):1319-1323, 2008.
Barnard RJ, Gonzalez JH, Liva ME, Ngo TH. Effects of a low-fat, high-fiber diet and exercise program on breast cancer risk factors in vivo and tumor cell growth and apoptosis in vitro. Nutr Cancer. 2006;55(1):28-34.
D. Ornish. Mostly plants. Am. J. Cardiol., 104(7):957–958, 2009.
Pan MH, Lai CS, Dushenkov S, Ho CT. J Agric Food Chem. 2009 Jun 10;57(11):4467-77. Modulation of inflammatory genes by natural dietary bioactive compounds.
C. Shufelt, C. N. B. Merz, Y. Yang, J. Kirschner, D. Polk, F. Stanczyk, M. Paul-Labrador, G. D. Braunstein. Red versus white wine as a nutritional aromatase inhibitor in premenopausal women: A pilot study. J Womens Health (Larchmt) 2012 21(3):281 - 284.
D. Romaguera, A.-C. Vergnaud, P. H. Peeters, C. H. van Gils, D. S. M. Chan, P. Ferrari, I. Romieu, M. Jenab, N. Slimani, F. Clavel-Chapelon, G. Fagherazzi, F. Perquier, R. Kaaks, B. Teucher, H. Boeing, A. von Rüsten, A. Tjonneland, A. Olsen, C. C. Dahm, K. Overvad, J. R. Quirós, C. A. Gonzalez, M. J. Sánchez, C. Navarro, A. Barricarte, M. Dorronsoro, K.-T. Khaw, N. J. Wareham, F. L. Crowe, T. J. Key, A. Trichopoulou, P. Lagiou, C. Bamia, G. Masala, P. Vineis, R. Tumino, S. Sieri, S. Panico, A. M. May, H. B. Bueno-de-Mesquita, F. L. Büchner, E. Wirfält, J. Manjer, I. Johansson, G. Hallmans, G. Skeie, K. B. Borch, C. L. Parr, E. Riboli, T. Norat. Is concordance with World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research guidelines for cancer prevention related to subsequent risk of cancer? Results from the EPIC study. Am. J. Clin. Nutr. 2012 96(1):150 - 163.
C. A. Thomson, C. L. Rock, P. A. Thompson, B. J. Caan, E. Cussler, S. W. Flatt, J. P. Pierce. Vegetable intake is associated with reduced breast cancer recurrence in tamoxifen users: a secondary analysis from the Women's Healthy Eating and Living Study. Breast Cancer Res Treat. 2011 125(2):519-527
L. S. Velentzis, M. R. Keshtgar, J. V. Woodside, A. J. Leathem, A. Titcomb, K. A. Perkins, M. Mazurowska, V. Anderson, K. Wardell, M. M. Cantwell. Significant changes in dietary intake and supplement use after breast cancer diagnosis in a UK multicentre study. Breast Cancer Res. Treat. 2011 128(2):473 - 482
C. A. Thomson, C. L. Rock, P. A. Thompson, B. J. Caan, E. Cussler, S. W. Flatt, J. P. Pierce. Vegetable intake is associated with reduced breast cancer recurrence in tamoxifen users: A secondary analysis from the Women's Healthy Eating and Living Study. Breast Cancer Res. Treat. 2011 125(2):519 - 527.
J. P. Pierce, M. L. Stefanick, S. W. Flatt, L. Natarajan, B. Sternfeld, L. Madlensky, W. K. Al-Delaimy, C. A. Thomson, S. Kealey, R. Hajek, B. A. Parker, V. A. Newman, B. Caan, C. L. Rock. Greater survival after breast cancer in physically active women with high vegetable-fruit intake regardless of obesity. J. Clin. Oncol. 2007 25(17):2345 - 2351.
D. M. Parkin, L. Boyd. 4. Cancers attributable to dietary factors in the UK in 2010. I. Low consumption of fruit and vegetables. Br. J. Cancer. 2011 105 (Suppl 2):S19 - S23.
L. M. Sánchez-Zamorano, L. Flores-Luna, A. Angeles-Llerenas, I. Romieu, E. Lazcano-Ponce, H. Miranda-Hernández, F. Mainero-Ratchelous, G. Torres-Mejía. Healthy lifestyle on the risk of breast cancer. Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev. 2011 20(5):912 - 922.