Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Åh tips på övningar för att bygga framdelsmuskler?Asni var ju hos fysio och fick inga anmärkningar utöver att hon har möjlighet att bygga lite mer muskler i fronten. Hon fick även testa på vattentrask och vi kommer fortsätta med det under vintern, efter nyår.
Utöver det jobbar jag nu med att bygga upp framdelsmuskler på båda rävarna. Har gjort det i över en vecka, kanske två veckor? Fick tips på några ytterligare övningar från fysion som jag också lagt in. Jag tycker att det redan gett resultat! De orkar många fler repetitioner, är stadigare och frambenen känns faktiskt biffigare, speciellt på Asni.
Men det bästa är ju att de fullkomligt älskar den här träningen![]()
Jag cyklar på grusväg, hur menar du att det skulle slita? Man måste bygga upp långsamt och öka vart eftersom.Ni som cyklar, vilket underlag? Ni är inte rädda för att det ska slita på hunden?
Det sliter ju på leder ganska mycket. De enda underlag jag vågar ha hundarna att springa på är underlag där det inte går att cykla. Eller jag har kickbike, men vi kör full fart och bara 2 km nån enstaka gång så jag tänker att slitaget är minimalt. Men cykla 10km låter ganska dåligt för hundens leder.Jag cyklar på grusväg, hur menar du att det skulle slita? Man måste bygga upp långsamt och öka vart eftersom.
Därför ökar man sakta, jag tänker att allt för mjuka underlag sliter rätt hårt på hunden också med risk för genom trampningar. Med tanke på hur många jakt och draghundar som tränas med cykel så tror jag inte att skaderisken är så stor. Däremot undviker jag asfalt.Det sliter ju på leder ganska mycket. De enda underlag jag vågar ha hundarna att springa på är underlag där det inte går att cykla. Eller jag har kickbike, men vi kör full fart och bara 2 km nån enstaka gång så jag tänker att slitaget är minimalt. Men cykla 10km låter ganska dåligt för hundens leder.
"Motion på hårt underlag, som asfalt, medför ett större slitage på hundens leder och bör minimeras. Försök motionera hunden på så mjukt underlag som möjligt. Gräs och sand är allra bäst men kan bjuda lite motstånd för den som sitter på cykeln." - agria
Jo det förstår jag. Vi tränar ju enbart spurter under tränings och tävlingssäsongen så de skador som fås är plötsliga (sträckningar, stukningar).Därför ökar man sakta, jag tänker att allt för mjuka underlag sliter rätt hårt på hunden också med risk för genom trampningar. Med tanke på hur många jakt och draghundar som tränas med cykel så tror jag inte att skaderisken är så stor. Däremot undviker jag asfalt.
Självklart sticker man inte ut och cyklar en mil med otränad hund på stenhård grusväg. Utan man börjar lugnt med korta sträckor, gärna när det är lite mjukt och sen ökar man sakta på. 2 km är nästan ingenting för min hund, det skulle han se som en lattjo rush men för att bli trött behöver han betydligt mycket mer.
Hundar och deras användningsområden är olika, skulle jag låta min jaga trasa som en vinthund skulle han antagligen gå sönder, han jobbar långsamt men länge.
Som sagt så håller jag med om att asfalt inte är lämpligt underlag.Jo det förstår jag. Vi tränar ju enbart spurter under tränings och tävlingssäsongen så de skador som fås är plötsliga (sträckningar, stukningar).
Oavsett invänjning är det aldrig bra för hunden att springa på hårt underlag.
Min sambo är utbildad hundmassör, han gråter inombords varje gång han ser en typ schäfer joggandes bredvid cykel på asfalt.
Mina springer framför cykeln och drar ca 30km/h så tänkte inte på att andra springer bredvid och således kan välja dikeskant.Som sagt så håller jag med om att asfalt inte är lämpligt underlag.Men grusväg där hunden kan välja att springa i dikeskanten fungerar utmärkt. Eller som när min tok fick för sig att simma i diket var en ännu bättre idé.
jag fick hejd på cykeln!
Nu under jaktsäsongen så tränar vi sällan kondis, det får han under jakten, 1-2 mil i skogsmark, 2-3 dagar i veckan räcker.Hemma kör vi balansbollar och hjärngympa och vardagspromenader.
![]()
Mina springer framför cykeln och drar ca 30km/h så tänkte inte på att andra springer bredvid och således kan välja dikeskant.
Ja vår poäng är att det ska gå så fort som möjligt.Min skulle nog gärna dra om han fick, men jag vill bestämma tempot.
Vi behöver framförallt långdistans för att han ska orka hela dagar i skogen, det behöver verkligen inte gå fort för honom.
![]()
Jo det förstår jag. Vi tränar ju enbart spurter under tränings och tävlingssäsongen så de skador som fås är plötsliga (sträckningar, stukningar).
Oavsett invänjning är det aldrig bra för hunden att springa på hårt underlag.
Min sambo är utbildad hundmassör, han gråter inombords varje gång han ser en typ schäfer joggandes bredvid cykel på asfalt.
För att det sliter på leder. Vinthundarr gjorda för att spurta, varför är det inte snällt mot kroppen?Spurter är ju inte direkt snällt mot kroppen heller...
Varför skulle trav på asfalt vissa sträckor vara dåligt?
För att det sliter på leder. Vinthundarr gjorda för att spurta, varför är det inte snällt mot kroppen?
Det är inte mitt resonemang utan Veterinärers. Det finns massor om du googlar. Och det är en stor skillnad på att trippa på asfalt och att springa långa sträckor.För att hög hastighet sliter på kroppen.
Varför sliter det på leder? Tvärtom så brukar det väl stärka kroppen att även röra sig på hårt underlag.
Enligt ditt resonemang så kan man alltså inte gå ut och gå med sin lilla hund på asfalt? De travar ju när man promenerar.
Det är inte mitt resonemang utan Veterinärers. Det finns massor om du googlar. Och det är en stor skillnad på att trippa på asfalt och att springa långa sträckor.
På vilket sätt sliter hög hastighet på bra underlag?
Igen, det är underlaget som påverkar. Jag är hysterisk med underlaget just därför.Nja, veterinärer brukar säga att varierat underlag är bäst.
Trippa på asfalt? De travar ju. De är bara mindre. Min har även galopperat mycket i sina dar på asfalt. Han är ändå snart 13 år och har inga problem än. Andra hunden blev 15,5 år utan problem.
Är det verkligen vanligt att de får problem när de joggar på asfalt?
Här är om häst, som ju har samma rörelser men är tyngre.
https://www.hippson.se/artikelarkivet/veterinar/vanj-hasten-vid-hart-underlag.htm
Vad gäller hög hastighet så sliter det ju då vikten blir högre på lederna, eller hur man ska förklara. Men det måste du ju veta om du har vinthundar?
Igen, det är underlaget som påverkar. Jag är hysterisk med underlaget just därför.
Okej, du läser förbi vad jag skriver och tvärtom. Jag släpper det här. Men det finns som sagt mycket läsning om träning på hårdt underlag om du vill läsa.Nej, det är inte bara underlaget som påverkar. Hastighet påverkar i allra högsta grad.
Om man tittar på distanshästar som ofta travar och galopperar på hårt underlag (grus och asfalt) eller draghundar som också delvis springer på grusväg eller isig väg som är hård.
Jag vill nog påstå att varierat underlag är bäst. Och det är ju även vad veterinärer säger.
Det finns ju en anledning till att djur som springer snabba distanser ofta inte tävlar särskilt länge. Det sliter ju liksom på kroppen.
Okej, du läser förbi vad jag skriver och tvärtom. Jag släpper det här. Men det finns som sagt mycket läsning om träning på hårdt underlag om du vill läsa.