Hälften hästkött i en kebab

Sv: Hälften hästkött i en kebab

Och tänka sig, ingen har uppenbarligen dött av att äta grisköttskebab... Halal-slakt är förbjudet i Sverige men det är helt ok att importera från andra länder. Sånt kallar jag hyckleri.

Att produkter inte innehåller det som står på förpackningen kanske hade kunnat undvikas om man köpte lokalt eller nationellt producerad varor. Allt som kan produceras under vettiga förhållanden i Sverige borde vara förbjudet att importera, då hade både djuren och naturen mått bättre.
 
Sv: Hälften hästkött i en kebab

Känns lite som det är dags för någon sorts importförbud för kött som kommer från djur där det inte kan garanterad att de fötts upp på sätt som minst motsvarar de svenska djurskyddskraven. Och då med klara och tydliga lagar för vem som har ansvaret för att kontrollera att det efterföljs. Visst, det lär bli lite dyrare men det lär helt klart hjälpa dom svenska bönderna och dessutom blir sannolikheten för att saker blir felmärkta minska betydligt.
 
Sv: Hälften hästkött i en kebab

Känns lite som det är dags för någon sorts importförbud för kött som kommer från djur där det inte kan garanterad att de fötts upp på sätt som minst motsvarar de svenska djurskyddskraven.

Absolut! Det vore väldigt bra.

Jag köper bara närproducerat/har egna djur. Skulle aldrig köpa billigaste köttet på ica, förkastligt!
 
Sv: Hälften hästkött i en kebab

Att produkter inte innehåller det som står på förpackningen kanske hade kunnat undvikas om man köpte lokalt eller nationellt producerad varor. Allt som kan produceras under vettiga förhållanden i Sverige borde vara förbjudet att importera, då hade både djuren och naturen mått bättre.

Håller med
 
Sv: Hälften hästkött i en kebab

kl
Importförbud lär det nog aldrig bli tyvärr, det strider väl mot EUs principer om fri handel skulle jag tro?

Men det är ju konsumenten som styr och om konsumenten slutar köpa importerat kött kommer importen att minska. Nu när det har varit så mycket skriverier borde ju folk börja välja bort importerat kött men det säljs fortfarande en hel del i affärerna. Vilket är mycket märkligt i mina ögon men det är tydligen enbart priset som styr, inte kvalité eller ursprung, bara billigast. Affärerna tar hem det som säljer mest och bäst. Finns det för dåligt utbud av svenskt kött i en affär, haffa tag i en butiksanställd och klaga. Blir det ingen förändring klaga igen. Det finns en hel del som medvetna konsumenter kan uppmärksamma.

Har ni läst om LRF appen som hjälper konsumenten att direkt i mataffären ta reda på om en produkt innehåller svensk råvara eller inte. Konsumenten skannar varan och får då uppgifter om ursprunget i sin smartphone. Tillsammans med appen kommer även en helt ny webbplats www.bondepakopet.se För det finns en hel del kött som är styckat och packat i Sverige men läser man det finstilta står det med liten, liten text, köttursprung och så ett annat land. Gäller framförallt charkprodukter. Står det inget köttursprung alls, köp det inte för då kommer råvaran med all säkerhet från olika länder och bara gud vet vad som är hopblandat i de produkterna

Ni som har barn i skolor vet ni vad det köttet/pålägget/mjölken/smöret kommer ifrån? Eller släktingar på äldre boende? För lagen om offenlig upphandling kan ju ställa till det även om skolan/kommunen vill servera svenskt närproducerat. Där kan kanske en förändring ske om tillräckligt många föräldrar/anhöriga kräver en förändring.

När ni går på restaurang frågar ni vart köttet kommer i från?

En sak som kan vara lite känslig, om ni blir bjudna på middag hos vänner frågar ni var köttet kommer ifrån?

Sen finns det en annan sak att tänka på. Även om djuret är svenskt kan fodret som djuret äter kommer från var som helst http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sydnytt/cancerframkallande-amne-i-djurfoder
 
Sv: Hälften hästkött i en kebab

Känns lite som det är dags för någon sorts importförbud för kött som kommer från djur där det inte kan garanterad att de fötts upp på sätt som minst motsvarar de svenska djurskyddskraven. Och då med klara och tydliga lagar för vem som har ansvaret för att kontrollera att det efterföljs. Visst, det lär bli lite dyrare men det lär helt klart hjälpa dom svenska bönderna och dessutom blir sannolikheten för att saker blir felmärkta minska betydligt.


Håller med till 100%! :up:
 
Sv: Hälften hästkött i en kebab

Det största problemet i Sverige är väl att det till 99% är griskött i kebaben, då det egentligt enligt tradition och ursprung skal vara get eller får.

Om köttet sedan är halal eller kosher har ingen betydelse annat än för muslimer och judar.
 

Liknande trådar

  • Artikel Artikel
Dagbok Om det flyger en svart drake över himlen från solen och försvinner bakom ett moln betyder det då att man måste prata om drakar om man... 2
Svar
29
· Visningar
3 431
Senast: Takire
·
  • Artikel Artikel
Hästnyheter Efter skandalen med okontrollerat hästkött, har Gustafskorv nu hittat nytt samarbete med Närke Slakteri. ... Källa / Läs mer...
Svar
0
· Visningar
365
Senast: Gunnar
·
  • Artikel Artikel
Hästnyheter Det finns inga indikationer på att otjänligt hästkött som sålts av den liga som avslöjades av Europol förra veckan, har kommit till...
Svar
0
· Visningar
523
Senast: Gunnar
·
  • Artikel Artikel
Hästnyheter Vid en aktion som involverade åtta EU-länder har Europol lyckats gripa 66 personer som handlat med otjänligt hästkött. Om det olagliga...
Svar
0
· Visningar
363
Senast: Gunnar
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp