- Svar: 29
- Visningar: 2 090
Nästan hälften av alla hästägare vet att det finns digital veterinärvårdsrådgivning för hästar, men bara 14 procent av dem använt tjänsten. Det visar en undersökning som ett försäkringsbolag har gjort.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Mellansverige.Var bor du då? Det är ju betydligt färre fästingar i norra Sverige.
Hästar får fästingar!Med fästingar, faktum är att jag verkligen funderat på varför hästar inte får fästingar? Jag tror er absolut för det, vilket är min erfarenhet, verkar orimligt även för mig.
Då har du gissningsvis inte så många fästingar just där stallet är. Där jag bor nu Uppland, när Västmanland har vi betydligt färre än när jag bodde i Sörmland.Mellansverige.
På dina beskrivningar låter det mer som att du har pratat med distriktare eller annan veterinär som - om det hade behövts - hade kommit ut? Jag tycker att det är skillnad på att konsultera en veterinär som kan komma (nu eller senare) om det behövs jämfört med att prata med en veterinär som kanske sitter i ett callcenter någonstans och garanterat inte kan komma. Har flera gånger pratat med distriktare eller privata veterinärer som utifrån beskrivning/foto bedömt om de behöver komma eller inte, alt bett mig ringa igen om det försämras/inte blir bättre. Inte samma sak som en anonym vet som garanterat inte kan komma.Utöver maskmedel så har jag använt mig av rådgivning på distans några andra gånger, dock inte videosamtal.
Nu senast hade en av hästarna påbörjan till förstoppning sent en kväll, och jag har ingen tidigare erfarenhet av förstoppning eller kolik. Jag pratade med en jourveterinär och beskrev hur hästen verkade må, och fick sedan råd om hur jag skulle göra men hen tyckte inte att det var nödvändigt att hen kom ut om inte hästen blev sämre. Jag funderade på att testa digital rådgivning med videosamtal, men det slutade med att det var ett vanligt telefonsamtal.
Innan det har jag fått rådgivning av veterinär angående minishettisens patellaupphakning, hur jag skulle träna, vilka mineraler jag skulle testa ge mer av etc. för att se om det kunde bli bättre av sig själv. Hon hade så kraftig patellaupphakning att det nog inte hade varit några som helst problem för en veterinär att kunna diagnotisera det via att se en video av när hon rörde sig... (hon hade dock fått diagnosen fastställd när veterinären var ute en snabb runda tidigare).
Sen har jag även varit i kontakt med en veterinär för rådgivning under en helg då en häst plötsligt började halta ordentligt, om huruvida de tyckte att jag borde ha ut dem direkt under helgen eller vänta till måndagen (utifrån beskrivningen gav de rådet att vänta till måndag, det visade sig i slutändan vara en liten pinnbit som stickts in lite ovanför en av hovarna och fastnat, hästen blev snabbt bra igen när den var bortplockad).
Så i mitt fall så ser jag hur digital rådgivning kan användas även för häst - dvs. rådgivning för om det man ska ta ut veterinär akut och rådgivning för hur man ska hantera en situation som har potential att förbättras utan att veterinären behöver komma ut och göra något.
Det tanke på att kunskapen om när det ska kylas eller värmas, hur sår ska rengöras eller om vet behöver komma för att sys mm,mm är otroligt låg bland många hästägare så tycker jag digital rådgivning där det även går att vissa med bild är super![]()
Ersättare lika mycket eller lite som läkarappar som kry, din doktor och liknande.Ja, det är svårt när man aldrig varit med om en akut senskada trots 30 år med häst, faktiskt. Samma med sår. Jag har varit oerhört priviligierad med det.
Dock haft en kolikhäst så det var mer bekant även om det inte var mindre jobbigt. Vi är faktiskt inte veterinärer och inte har vi alla stor erfarenhet av extrema skador, tack och lov.
Nu hade vi en veterinärbekant att ringa till när vi inte visste om det var just senskada och kunde över telefon få hjälp med kylning/värmning och "ingen idé att åka förrän om några dagar när UL fungerar efter den akuta svullnaden".
Jag tänker också att det är bättre att fråga över telefon/video än att vänta längre än nödvändigt som många gör när de inte riktigt vet vad som ska göras. Det kan ju gälla små saker som ögoninfektioner, småsår et.c.
Sådant som kan hjälpas över video istället för att ta upp en massa tid för distriktarna som kanske har fler akuta fall att ta hand om.
Att boka tid för banala saker är också onödigt då man kanske bara behöver ett råd och fortsatt peppning istället för att vänta 1-2 veckor på klinikbesök.
Det ska däremot inte ersätta veterinärvård vid behov.