Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
åke skrev:Nja, vet inte om det där stämmer riktigt....Har man väldigt dålig havre tex om det har regnat mycket osv. Så är det bättre att ge hel havre än krossad då "allt" är kvar i havren. Mycket försvinner då man krossar. Att havren kommer ut igen stämmer alltså inte.Man trodde det förr men nu vet man bättre.
Masse skrev:Egentligen ska man undvika att använda krossad havre till hästar. Den är främst till för mjölkkor som ju har ett stort energi behov och en helt annan matsmältning än hästar. Anledningen till att man inte bör använda den till hästar är att den dammar väldigt mycket. Så det som man ska ha till hästar är det som travbranchen använder d v s havreknäck. Oavsett vad man tycker om travfolk så får man inte glömma att det finns väldigt mycket hästkunskap just hos dom. Ofta mycket mer än vad man kan hitta hos "vanligt" ridhästfolk. Tycks vara så att mycket gammal hästkunskap gått förlorad hos ridfolket. Som exempel skillnaden på havrekross och knäckt havre.
Masse skrev:Det finns stora skillnader på olika sorters havre. Men det är inte så mycket skillnad på svart och gul som på förädlad eller inte förädlad. På senare år har man tagit fram havresorter som är avsedda för att fodra hästar med t ex Matilda som innehåller mer fett än de gamla sorterna. Krafft havre är av sorten Matilda och innhåller därför mer energi än "vanlig" havre oavsett färg. Man räknar med att 1 kilo av den förädlade havren motsvarar ca 1,3 kilo av vanlig havre vid utfodring av häst.
Svart havre är egentligen en äldre sort av havre som p g a sin färg mest har använts till foder. Det svarta skalet ser inte så aptitligt ut om man ska använda det till människo föda.