Hovfråga - skoning.

Alexandra_W

Trådstartare
Valacken har varit skodd av samma hovslagare på samma sätt sen 2001. Erkänt duktig hovslagare som är utbildad och har jobbat på klinik. Flera andra (klinik)hovslagare ch veterinärer har berömt skoningen.

Iaf, inget problem någonstans fram tills nu på senhösten. Tack vare en hasledsinflammation (som INTE har något alls att göra med skoning elelr något utan en defekt i hasen som påverkar när benet LYFTS och hasen böjs) så skodde vi honom i höstas med liten tåriktning bak.

Efter en skoperiod - 7 veckor - så noterade jag och hovis att han manglat skon i tån med broddarna (antagligen från framhovarna). Svårt att förklara men man ser på skon att den åkt på stryk, och en LITEN del på framsidan av hoven i tån (dock mycket ytligt där, medan skon fått rejält med stryk).

Hovis kliade sig i huvudet och undrade om jag ändrat ridningen, men hästen hade ju varit hagkonvalescent. Hovis sa att han tidigare bara sett det där fenomenet på westernhästar som reds mycket i t ex jog av en ryttare som inte riktigt greppat det där att bakdelen ska vara med :devil: Vi kunde dock inte förklara varför valacken plötsligt gjorde så, men tänkte att det kunde bero på hagvilan, dvs att han inte bemödat sig om mer än lalla fram i låga hastigheter och oengagerat.

För att vara säker på att det inte var tåriktningen så lät vi bli den nästa skoning. Likförbaskat så såg det likadant ut igen nästa skoperiod. Och då hade jag även ridit emellan, och jag har inte noterat att han slår i sko eller något annat 'annorlunda'

Nu verkar det inte direkt bekymra hästen all, men jag är liten nyfiken på varför det blivit så, och hur sjutton det GÅR TILL. Det är tåkappan och främre delen av skon (på undersidan!) i tån som blir sådär. Man ser upprepade märken i den, men det är inte nötningsmärken eller slitagemärken utan islag av (troligtvis) brodden.

han är broddad runt om med 4 brodd/sko, precis som 'alla andra vintrar'

Som jag ser det så måste han på något mystiskt sätt slå ihop diagnoala benpar, när bakbenet är påväg fram och i luften (med sulan neråt) och diagnoala frambenet precis lämnat marken och är påväg upp och och fram och sulan är vänd 'uppåt' så kommer bakhovens sko och slår emot traktbrodden på framhovens sko. (Någon som fattade det där?)

Men VARFÖR har det blivit så? Hästen har förutom en veckas ofräschet nu alldeles nyss varit fräsch, inte slagit i sko vid ridning. Dock har det busats en del i hagen och varit rätt djup snö. Kan svaret helt enkelt vara där?
 
Jag TROR jag har förstått hur du menar...
Det handlar om något som kallas för "interfearing", som är ett samlingsnamn för olika sätt som fram- och bakhoven på samma sida kan slå ihop. Det kan vara allt från "overreaching", där hästen "slår i sko" eller kanske kliver sig själv på ballarna, till "scalping", där framhovens tådel skadar samma sidas bakhovs kronrand. :crazy:
Skulle tro att de tär så att din pålle är mitt emellan där, dvs att han slår tå emot tå, så att framskons tådel (tåbrodden förmodligen) träffar undersidan av bakskons tådel.

Min egen guldklimp blir alldeles söndernött på bakhovarnas framsidor när han går vinterskodd, då tåbroddarna fram nöter sönder vägghornet bak... :crazy:

Det HAR med balanseringen att göra på något sätt, men jag kan inte svara på hur det hänger igop i ditt fall. Kan hänga ihop med t.ex vinklar, tårnas längd, steglängd (förändrad av andra orsaker kanske?), vikt på skor, broddar elerl sulor mm, mm...
 
Tackar för svar. KAN det bero på säg underlaget? Djupare snö i hagen, jobbigare att lyfta (spec med den hasen) och att han blir lite 'sen' i rörelserna och helt enkelt inte är tillräckligt kvick? Eller när han var konvalescent och mest verkligen såsade runt i hagen med entusiasmen hos tjuren Ferdinad ungefär? Det började ju under konvalescensen, men har fortsatt.

Det är ju likadant på bägge sidorna, men jag märker inget slå i sko när jag rider.

Får se hur det är nu nästa gång (mars) är det likadant då så ska vi prova ändra (jag minns inte VAD det var hovis skulle prova ändra dock *senil*)
 
det är lite svårt att igentligen utala sig nr man inte sett hästen men en teori kan vara att han ändrat steg pga hasen.Sen ska du undvika att balansera med olika skor för ofta ,,då det tar ett tag för hästen at lära sig att gå /springa med den nya skon.
Om hästen slår i hop bak med fram kan du pröva att sätta på falsskor i bak och kortare traktarmar i fram.nått som kan hjälpa också är lättare skor i fram än i bak.
 
det är lite svårt att igentligen utala sig nr man inte sett hästen men en teori kan vara att han ändrat steg pga hasen.

Hasdefekten har han alltid haft, men den har inte gett besvär förrän sensommaren/hösten -03. Konvalescent från augusti - november sen saaakta igång. och det var under konvalescens problemet först kom. Så han kan mycket väl gått och 'släpat benen efter sig' då, men i övrigt ska det inte ha ändrats eller varit annorlunda när han är frisk (han fick ju en hasledsinflammation då). Märker inget när jag rider och man SER ingen rörelseförändring, men det räcker ju mer en liiten dock, så svära på det ska man inte.

Sen ska du undvika att balansera med olika skor för ofta ,,då det tar ett tag för hästen at lära sig att gå /springa med den nya skon.

Han balanseras inte någonting alls normalt. Skodd på samma sätt, med vanliga järnskor runt om sedan 2001. (innan också skodd traditionellt men av annan - sämre - hovslagare).

Dock tåriktade vi bak i mitten på konvalescensen. Därför trodde vi ju först att det var det som gjorde det, men det blev ingen skillnad när vi struntade i tåriktningen och han hade 'som alltid'. I övrigt är ingenting ombalanserat eller ändrat, samma sko etc etc. Enda som skiljde var att han gick tåriktad en period, sen struntade vi i den en period för att se ev skillnad men den var noll.

Om hästen slår i hop bak med fram kan du pröva att sätta på falsskor i bak och kortare traktarmar i fram.nått som kan hjälpa också är lättare skor i fram än i bak.

VAD skulle traktarmarna i fram påverka? *förvirrad* Det är ju framskornas tåbrodd som slår i tån på bakskon? Tåbrodden sitter ju där den sitter även om du kortar traktarmarna?

Jag och hvis är ju som sagt inne på att det är för han 'lallat' oengagerat i hagen först iom konvalescensen, och sen när det varit mycket snö. han slår INTE i sko mer än någon enstaka gång (och då har han gjort någont han inte borde, fladdrat till eller så) jag rider. De gånger jag varit i/kring hagen (fixat stängsel, bara socialiserat elelr ägnat någon timme åt att fota busande hästar) har jag helelr aldrig hört han slå i sko. Därför jag blev så förvånad.
 
Kan mkt väl vara underlaget. Min gammling, som brukar vara försiktig med sina ben, har lätt för att trampa sig själv på kronranden bak, t.ex. vid galopp i snön. Beror kanske på att dom lyfter benen på ett annat sätt, eller snarare ej lyfter snabbt nog pga snön eller... ja.. Du fattar säkert hur jag menar. :p
 
I djupsnön så går hästen och lyfter benen på ett helt annat sätt. Detta påverkar ifall hästen är lite "svag" i delar bakkärran, bakknäna eller andra delar -tycker jag det verkar som på mina...

Ett enkelt knep är att sko med travsko (6 broddhål) FRAM. Sätta blindbrodd i tå brodden och fästa vanliga brodd i dom andra 4 hålen. Då kommer hästen sannorlikt att gå fri.
Det har jag gjort vid flera tillfällen.
 
Ett enkelt knep är att sko med travsko (6 broddhål) FRAM. Sätta blindbrodd i tå brodden och fästa vanliga brodd i dom andra 4 hålen. Då kommer hästen sannorlikt att gå fri.
Det har jag gjort vid flera tillfällen.

Gå fri från VAD är ju frågan? För att tåbrodden flyttas längre bak, eller att han verkligen får ett annat rörelsemönster?

Jag är tyvärr inte imponerad av tidigare studier (dock inte på mina hästar) av 6-hålssko. Med 6 brodd blir det FÖR bra grepp, med blindbrodd eller tomma hål i tån har påskjutet på de 'hobbyhästar' förändrats efter som de på riktigt halt blankis tappat greppen i tån i sista sekvensen innan hoven lämnar marken. När de gjort det ett par gånger börjar de korta bak (lät att se på broddspåren även när man är själv och även om man inte skulle känan det).

Nu tänker jag inte göra ett dug förrän vi nästa skoning och då litar jag helt på min hobslagare. Han brukar ha rätt, han har alltid väl underbyggda argument och en förklaring som håller hela vägen och tar hänsyn till hus jag sen tycker det fungerar. Men du får ändå förklara varför hanskulel gå fri, omd et är i meningen man får tåbrodden längre bak (då kan man ändra det manuellt på fyrbroddsko ju) eller om det var något annat då tänkte på?
 
Brodden flyttas ut till sidan, inte så mycket på längden.

Har dessa hobbyhästar gått med travsko eller blott med 2 hålsridsko eller ridsko med blindbrodd på tån?
Viss skillnad från att ha två korta på tån + 4 vanliga...

Jag kan inte jämföra med att ha 4 broddar eftersom mina hästar har 6 st isbroddar runt om.
För att slippa rispor, som kommer när underlaget är mjukare, så brukar jag sätta i en lite kortare brodd i tån på framskorna.
 
Brodden flyttas ut till sidan, inte så mycket på längden.

Har dessa hobbyhästar gått med travsko eller blott med 2 hålsridsko eller ridsko med blindbrodd på tån?
Viss skillnad från att ha två korta på tån + 4 vanliga...

Jag kan inte jämföra med att ha 4 broddar eftersom mina hästar har 6 st isbroddar runt om.
För att slippa rispor, som kommer när underlaget är mjukare, så brukar jag sätta i en lite kortare brodd i tån på framskorna.

Brodden hamnar ju i ett annat läge, det var det jag menade. Och det tar ju inte bort problemet, bara symptomet, och går ju utmärkt att göra med vanlig ridhästsko, bara borra tåbroddshålen på annat ställe.

Ridhästarna gick med 6-håls travsko.
 

Liknande trådar

Hästvård Jag börjar bli helt uppgiven av dessa ständiga tappskor mina hästar skaffar sig. Vad tusan ska man göra? Min förra häst hade max 4...
3 4 5
Svar
90
· Visningar
12 969
Senast: Marvin
·
Hästvård Finns det någon hovslagare eller allmänt kunnig som kan svara på detta? Mina hästar blir alltid ömma efter skoning verkning. Allt ser...
2
Svar
25
· Visningar
9 854
Hästvård Går rakt på sak! Hästen skoddes idag och Hovslagaren reagerade på att han var väldigt röd i sulorna fram. Lika mycket på båda hovarna...
Svar
6
· Visningar
2 656
Senast: spaderÄss
·
Hästvård Vår häst har en envis liten hälta lokaliserad till höger framhov som visar sig som en "nickning" framförallt vid longering i höger varv...
2
Svar
24
· Visningar
6 761
Senast: mackan
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Akvarietråden IV
  • Guldfasanerna
  • Hundhantering

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp