Alexandra_W
Trådstartare
Vissa påstår att hundar kan klia av för mycket protein, dvs får hunden onödigt mycket protein kan den få klåda av det. Inte fel protein utan för mycket alltså. Andra anser att hundar är gjorda för att äta mycket protein och en frisk hund inte får klåda av för mycket protein alls, om det är högvärdigt dito.
Den första kategorin brukar återfinnas på samma ställe som det görs reklam för diverse tillskott/specialgrejer, den andra kategorin tycks mer vetenskapligt förankrad. Jag har alltid tillhört den andra kategorin, dvs ansett att det är trams, hundar kliar inte av höga proteinnivåer. Aldrig upplevt det på någon hund heller.
Men jag börjar seriöst fundera nu..
Flitiga läsare vet att Viktor är under utredning för foderallergi. Han började klia, jag bytte foder och han slutade. Dock innehöll det fodret betydligt mindre protein och fett än hans tidigare mat, även om energiinnehållet i MJ var jämlikt. Att addera mer fett för att öka kaloriinnehållet hjälpte inte, utan han rasade i vikt.
Så bara byta foder igen, till ett med högre värden ffa på protein. Han började klia. Fortfarande så trodde jag det var ingredienserna, men var lite brydd då det innehöll en proteinkälla (anka) han inte tidigare ätit, ris som han tidigare tålt, samt havre som han inte tidigare ätit. Bland 'ströingredienserna' fanns dock te x tång, som funnits i foder han kliat på, men inte i det han inte kliar på.
Lite brydd var jag dock också över att han varit 'väl snabb' i sina reaktioner. Inom en vecka har man sett skillnad i kliet beroende på mat, och inom 2 veckor 'fullt resultat'. Enligt vad jag läst mig till ska det ta minst två veckor innan en allergisk reaktion lägger sig så man kan utvärdera. Minst 2 v alltså, men upp till 16 v.. Och här reagerar han både på/av med kli på en vecka..?
Hursom, jag såg ingen annan råd än att gå tillbaka till det fodret han inte kliade på, men som han gick ner på. Och att helt enkelt proteinkomplettera det med protein. I detta fall kalkon, då det är proteinkällan i fodret.
För att inte alldeles förstöra stackars magen som stått ut med täta foderbyten så började jag med att bara byta torrfodret, och inte lägga på kalkonen samtidigt. Han minskade omedelbart sitt kli, lite kvar dock, men DRASTISK minskning inom dagar.
Jag började lägga på rå kalkon, försiktigt i början och så öka. Hundfan börjar klia mer. Eftersom jag är snarlik en idiot ibland så kopplade jag fortfarande inget samband, utan kände 'fan, fungerar inte det här heller? Har han ANNAN allergi med? Varför ökar han kliet, har mamma slarvat så han lyckats stjäla något?' osv.
Sen hade jag ett jobbsvep, och glömde säga till mamma att hon skulle ge lilla bunken med kalkon med. Tre dagars jobbsvep, och tre dagar utan. Han kliade mindre noterade jag när jag var hemma lite mer, perfekt. Var kanske bara den där fästingen han hade/lortig/myggbett/nåt som ökade kliet ett tag. Börjar ge kalkonen igen.
Ni kan ju gissa vad som hände..
DÄR började poletten trilla ner, och jag strök proteintillägget från menyn ett tag. Kliet minskar.
Nu tänkte jag låta bli kalkonen ett tag och se var kliet (och vikten) tar vägen, men jag börjar allt undra.. Samtidigt 'ska' de ju inte kunna klia av hög proteinnivå??
hjälp, erfarenheter någon?
(Sen tror jag tyvärr inte det är så 'enkelt' rakt av, med tanke på hur han höll på att klia ihjäl sig när han stal lite kycklingbaserad kattmat t ex, så det är nog tyvärr stor risk det finns en regelrätt foderallergi också)
Den första kategorin brukar återfinnas på samma ställe som det görs reklam för diverse tillskott/specialgrejer, den andra kategorin tycks mer vetenskapligt förankrad. Jag har alltid tillhört den andra kategorin, dvs ansett att det är trams, hundar kliar inte av höga proteinnivåer. Aldrig upplevt det på någon hund heller.
Men jag börjar seriöst fundera nu..
Flitiga läsare vet att Viktor är under utredning för foderallergi. Han började klia, jag bytte foder och han slutade. Dock innehöll det fodret betydligt mindre protein och fett än hans tidigare mat, även om energiinnehållet i MJ var jämlikt. Att addera mer fett för att öka kaloriinnehållet hjälpte inte, utan han rasade i vikt.
Så bara byta foder igen, till ett med högre värden ffa på protein. Han började klia. Fortfarande så trodde jag det var ingredienserna, men var lite brydd då det innehöll en proteinkälla (anka) han inte tidigare ätit, ris som han tidigare tålt, samt havre som han inte tidigare ätit. Bland 'ströingredienserna' fanns dock te x tång, som funnits i foder han kliat på, men inte i det han inte kliar på.
Lite brydd var jag dock också över att han varit 'väl snabb' i sina reaktioner. Inom en vecka har man sett skillnad i kliet beroende på mat, och inom 2 veckor 'fullt resultat'. Enligt vad jag läst mig till ska det ta minst två veckor innan en allergisk reaktion lägger sig så man kan utvärdera. Minst 2 v alltså, men upp till 16 v.. Och här reagerar han både på/av med kli på en vecka..?
Hursom, jag såg ingen annan råd än att gå tillbaka till det fodret han inte kliade på, men som han gick ner på. Och att helt enkelt proteinkomplettera det med protein. I detta fall kalkon, då det är proteinkällan i fodret.
För att inte alldeles förstöra stackars magen som stått ut med täta foderbyten så började jag med att bara byta torrfodret, och inte lägga på kalkonen samtidigt. Han minskade omedelbart sitt kli, lite kvar dock, men DRASTISK minskning inom dagar.
Jag började lägga på rå kalkon, försiktigt i början och så öka. Hundfan börjar klia mer. Eftersom jag är snarlik en idiot ibland så kopplade jag fortfarande inget samband, utan kände 'fan, fungerar inte det här heller? Har han ANNAN allergi med? Varför ökar han kliet, har mamma slarvat så han lyckats stjäla något?' osv.
Sen hade jag ett jobbsvep, och glömde säga till mamma att hon skulle ge lilla bunken med kalkon med. Tre dagars jobbsvep, och tre dagar utan. Han kliade mindre noterade jag när jag var hemma lite mer, perfekt. Var kanske bara den där fästingen han hade/lortig/myggbett/nåt som ökade kliet ett tag. Börjar ge kalkonen igen.
Ni kan ju gissa vad som hände..
DÄR började poletten trilla ner, och jag strök proteintillägget från menyn ett tag. Kliet minskar.
Nu tänkte jag låta bli kalkonen ett tag och se var kliet (och vikten) tar vägen, men jag börjar allt undra.. Samtidigt 'ska' de ju inte kunna klia av hög proteinnivå??
hjälp, erfarenheter någon?
(Sen tror jag tyvärr inte det är så 'enkelt' rakt av, med tanke på hur han höll på att klia ihjäl sig när han stal lite kycklingbaserad kattmat t ex, så det är nog tyvärr stor risk det finns en regelrätt foderallergi också)