Bukefalos 28 år!

Icke ekologiskt eller ekologiskt (gojibär mfl.)

Trasdocka

Trådstartare
Hej!

Jag ville prova att äta gojibär då det verkar vara väldigt bra för kroppen! En ekologisk påse som innehöll en handfull av bär kostade 60kr varav den icke ekologiska kostade 16kr. Köpte den billigare för att se om jag tyckte om dem och på den förpackningen stod det endast "fiberrik".

Det jag undrar är, innehåller icke ekologiskt så mycket mer gifter och bekämpningsmedel än ekologiskt? Vill ju inte äta en massa gift..... Varför ska ekologiskt vara så dyrt :(
 
I vilket land är de konventionella bären ifrån? Vilka bekämpningsmedel man får använda varierar lite (även inom EU finns det länder med dispens).

Men jag köper hellre ekologiskt. Kolla bara på hur mycket skit konventionella svenska jordgubbar och potatis har spår av. Och då har vi färre medel att spruta med än många andra länder.

Eller vindruvor om vi ska titta utanför EU. Små giftbomber.

Sen betalar jag hellre lite extra och är säker på att ingen behövt utsätta sig för bekämpningsmedel vid sprutningen. Orkar inte plocka fram källa men man tog prover på svenska bönder efter de hade hanterat bekämpningsmedel och trots skyddsutrustning hade de spår av det både i och utanpå sig. Tänk på de som inte har skyddsutrustning.
 
Hej!

Jag ville prova att äta gojibär då det verkar vara väldigt bra för kroppen! En ekologisk påse som innehöll en handfull av bär kostade 60kr varav den icke ekologiska kostade 16kr. Köpte den billigare för att se om jag tyckte om dem och på den förpackningen stod det endast "fiberrik".

Det jag undrar är, innehåller icke ekologiskt så mycket mer gifter och bekämpningsmedel än ekologiskt? Vill ju inte äta en massa gift..... Varför ska ekologiskt vara så dyrt :(

Jag tror man borde fråga sig hur konventionellt kan vara så billigt.
 
I vilket land är de konventionella bären ifrån? Vilka bekämpningsmedel man får använda varierar lite (även inom EU finns det länder med dispens).

Men jag köper hellre ekologiskt. Kolla bara på hur mycket skit konventionella svenska jordgubbar och potatis har spår av. Och då har vi färre medel att spruta med än många andra länder.

Eller vindruvor om vi ska titta utanför EU. Små giftbomber.

Sen betalar jag hellre lite extra och är säker på att ingen behövt utsätta sig för bekämpningsmedel vid sprutningen. Orkar inte plocka fram källa men man tog prover på svenska bönder efter de hade hanterat bekämpningsmedel och trots skyddsutrustning hade de spår av det både i och utanpå sig. Tänk på de som inte har skyddsutrustning.
Kina stod det.

Jag med, har ingen direkt inkomst då jag studerar men tänker köpa det mesta i ekologiskt när jag får ett jobb. :D Har inte hört talas om det med jordgubbar och potatis, bara vindruvor som jag avstår från att äta helt nu pga. alla besprutningsmedel.

Lär dock försöka odla eget så mycket jag orkar/klarar av då TTIP har blivit godkänt i sverige vilket jag tolkar som att massor av GMO och bekämpningsbesprutade varor kommer att ta över butikerna. (eller så blir det ingen skillnad, who knows?)

Tror på dig. Det är hemskt, förstår inte hur folk kan vara för "roundup" till exempel där de som besprutar med roundup ser ut att ha rymddräkter på sig. Mina föräldrar anser att ekologiskt och konventionellt(?) är samma sak bara att ekologiskt är så mycket dyrare och då är det oftast mindre mängd också. Tror mina föräldrar ser det lite som ett "bedrägeri".

Det är så synd att det är såhär när man tänker på det imo.

Och nu efter jag läste det du + lizan skrev så får jag en lite vidare blick än endast priset utan även arbetet som ligger bakom det priset också.
 
Kina stod det.

Jag med, har ingen direkt inkomst då jag studerar men tänker köpa det mesta i ekologiskt när jag får ett jobb. :D Har inte hört talas om det med jordgubbar och potatis, bara vindruvor som jag avstår från att äta helt nu pga. alla besprutningsmedel.

Lär dock försöka odla eget så mycket jag orkar/klarar av då TTIP har blivit godkänt i sverige vilket jag tolkar som att massor av GMO och bekämpningsbesprutade varor kommer att ta över butikerna. (eller så blir det ingen skillnad, who knows?)

Tror på dig. Det är hemskt, förstår inte hur folk kan vara för "roundup" till exempel där de som besprutar med roundup ser ut att ha rymddräkter på sig. Mina föräldrar anser att ekologiskt och konventionellt(?) är samma sak bara att ekologiskt är så mycket dyrare och då är det oftast mindre mängd också. Tror mina föräldrar ser det lite som ett "bedrägeri".

Det är så synd att det är såhär när man tänker på det imo.

Och nu efter jag läste det du + lizan skrev så får jag en lite vidare blick än endast priset utan även arbetet som ligger bakom det priset också.
GMO och bekämpningsmedel går ju inte hand i hand.

Men för att svara på din fråga så köper jag i första hand svenskt och eko, i andra hand svenskt och i tredje hand ekovaror från utlandet. Helst inte icke-eko från utlandet.
 
Jag tror man borde fråga sig hur konventionellt kan vara så billigt.
Det tror jag med...

Jag köper i princip uteslutande ekologiskt, helst svenskt ekologiskt och måste jag köpa icke-eko så blir det åtminstone svenskt i möjligaste mån. Finns inte svenska produkter bland icke-eko så resulterar det ofta i att jag avstår helt från köp, likadant om jag inte har råd att köpa det ekologiska som finns.
 
Som jag ser det är det tre frågor i en.
1 Är det skillnad på innehållet i gojibär är som odlats på olika sätt? - Troligen inte. Dessutom är mängden bär som du äter så liten att ev. spår av bekämpningsmedel inte märks. Bara för att det inte är eko behöver det inte vara besprutade bär, det kan var något annat i kedjan som brister. Vad avser "fiberrik" så känns den uppgiften nästan löjlig, mängden fiber som man kan få i sig med gojibär torde vara försumbar.
2. Är det generellt nyttigare med ekologiskt jämfört med konventionellt? Om jag har förstått det hela rätt är det (i stort sett) ingen skillnad på näringsvärder i eko- odlat och konventionellt odlat. I vissa fall kan det finnas spår av bekämpningsmedel i konventionellt odlat men risken för mögelspår kan kanske vara större i skologiskt odlat?
3 Är det bättre för miljön/världen med ekologiskt odlat? Här råder, om jag förstått det hela rätt, lite olika åsikter. Det är tveksamt om vi skulle kunna försörja jordens befolkning med ekologiskt t ex, svinnet har en del synpunkter på. Skillnaden mellan ekologiskt och konventionellt är heller inte alltid så stor, prisskillnaden kan här vara en ledtråd (morötter t ex har liten prisskillnad). Själv tycker jag som flera andra att miljön för dem som odlar är en viktig faktor. Jag köper ekologiskt odlat (eller fairtrade) så mycket jag kan, men jag är priviligierad nog att kunna betala det högre priset utan att göra alltför stort avkall på annat. Jag har dessutom möjlighet att köpa kött direkt från producenten. Det ger korta transporter vilket jag uppskattar, och så kan jag med egna ögon se djuren.
Jag tycker inte att man behöver ha dåligt samvete för att man inte alltid köper ekologiskt eller om man inte har råd. Det finns andra sätt att spara på miljön. Köpa grönsaker och frukt i säsong. Dvs inte jordgubbar mitt i vintern. De har antingen odlats i uppvärmda växthus eller fraktats långt. Köp svenskt/europeiskt när det finns (varför ska vi ha äpplen från Kina?). Ät upp det du köper. Sämst för miljön är mat som slängs.

Slutsats: Ät dina gojibär om du tycker att de är goda och nyttiga. Välj ekologiskt om du tycker att du har råd. Man äter kanske inte så mycket gojibär att det blir så mycket pengar? Eller så kan du välja andra ekologiska varor istället. Så här års kan man fundera på nyttiga bär som finns i Sverige istället för att köpa importerat. T ex blåbär, plocka och lägg i frysen eller torka. Nästan gratis, nyttigt och gott.
 
En sak till: När det gäller bekämpningsmedel så finns det gränsvärden, du kan lugnt äta druvor. Däremot bör man undvika eller tvätta skal från apelsiner och andra frukter där man normalt inte äter skalet.
 
GMO kan göra att mindre bekämpningsmedel behövs. Det är framtiden tror jag.
Om de är tillräckligt testade och det är bevisat att vi kan ta upp näringsämnena från varorna precis lika bra och att det inte ger några dåliga biverkningar utöver de normala "selective breeding" så har jag inget emot det. (Dock så verkar det vara så att man tex. kan muta professorer m.m. till att utge att "det är ingen fel på den här produkten" även fast det i själva verket är det, vilket gör att jag känner mig misstänksam och 'anti').

Men det är lite luddigt för mig kring GMO då jag inte är extremt påläst då jag har svårt att ta till mig viktig information som detta och tex. politik. Det verkar dock vara ett företag vid namn Montasanto som äger den största delen av GMO industrin om jag har förstått det rätt.

Anledningen till att jag känner en oro för GMO är för att det sägs att det är dem som äger bankerna som styr världen, och att vi människor är för många. Och hur ska dem ta kol på oss utan vår visdom? GMO skulle kunna vara svaret. Men det behöver ju inte vara det, och oavsett vad så kan vi säkerligen inte göra något åt det.

Tex. läkemedelsindustrin gör vinster på cancer (cancerbehandling kostar ju skjortan) och de som upptäcker att cancer faktiskt är en svamp i kroppen blir typ mördade...

Bekämpningsmedlet roundup verkar användas flitigt i USA och innehåller ett ämne som heter glyphosate som sägs framkalla cancer. (men det gör ju allting endå kanske ni tänker) och yeah, jag håller med isåfall, allting verkar framkalla någon form av cancer.

Och ja, GMO kommer säkerligen bli vår framtid. Inte bara inom livsmedel utan även vi människor. (som så många förutspår :) )

---
Jag ber om ursäkt ifall min text verkar trångsynt eller helt fel, jag menar inte att det är såhär utan att det är mina "farhågor" => varav jag vill försöka odla så mycket eget när jag flyttar hemifrån som jag orkar/kan.
 
GMO och bekämpningsmedel går ju inte hand i hand.

Men för att svara på din fråga så köper jag i första hand svenskt och eko, i andra hand svenskt och i tredje hand ekovaror från utlandet. Helst inte icke-eko från utlandet.
Myeah, menade lite mer att det är det som kommer med TTIP (handel från USA) - så jag har tolkat det iallafall.

Okej, tack! :D Väljer du svenskt före eko utomlands pga. transport eller för att sverige har bättre lagar?

Det tror jag med...

Jag köper i princip uteslutande ekologiskt, helst svenskt ekologiskt och måste jag köpa icke-eko så blir det åtminstone svenskt i möjligaste mån. Finns inte svenska produkter bland icke-eko så resulterar det ofta i att jag avstår helt från köp, likadant om jag inte har råd att köpa det ekologiska som finns.
Okej, jag förstår. Vad är anledningarna bakom att du vill ha just svenska produkter om jag får fråga? :)
 
Anledningen till att jag känner en oro för GMO är för att det sägs att det är dem som äger bankerna som styr världen, och att vi människor är för många. Och hur ska dem ta kol på oss utan vår visdom? GMO skulle kunna vara svaret. Men det behöver ju inte vara det, och oavsett vad så kan vi säkerligen inte göra något åt det.

Tex. läkemedelsindustrin gör vinster på cancer (cancerbehandling kostar ju skjortan) och de som upptäcker att cancer faktiskt är en svamp i kroppen blir typ mördade...

Men kära nån O_o, tänkte svara först men efter att ha läst detta tror jag det är bättre att ge upp :D
 
Anledningen till att jag känner en oro för GMO är för att det sägs att det är dem som äger bankerna som styr världen, och att vi människor är för många. Och hur ska dem ta kol på oss utan vår visdom? GMO skulle kunna vara svaret. Men det behöver ju inte vara det, och oavsett vad så kan vi säkerligen inte göra något åt det.

Tex. läkemedelsindustrin gör vinster på cancer (cancerbehandling kostar ju skjortan) och de som upptäcker att cancer faktiskt är en svamp i kroppen blir typ mördade...
Men jisses amalia. Menar du allvar?
 
Myeah, menade lite mer att det är det som kommer med TTIP (handel från USA) - så jag har tolkat det iallafall.

Okej, tack! :D Väljer du svenskt före eko utomlands pga. transport eller för att sverige har bättre lagar?
Kött skulle jag aldrig köpa någon annat än svenskt tack vare våra djurskyddslagar.
Men för övrigt har vi ganska så reglerat även när det gäller odling och ska man sedan lägga in transporten så vinner svenskt oeko ändå för min del. Potatis är ett undantag för mig, där ska jag ha eko oavsett ursprung.

Sen såklart ska utländsk frukt vara eko. Banan skulle jag aldrig köpa om den är konventionellt odlad.
 
Som jag ser det är det tre frågor i en.
1 Är det skillnad på innehållet i gojibär är som odlats på olika sätt? - Troligen inte. Dessutom är mängden bär som du äter så liten att ev. spår av bekämpningsmedel inte märks. Bara för att det inte är eko behöver det inte vara besprutade bär, det kan var något annat i kedjan som brister. Vad avser "fiberrik" så känns den uppgiften nästan löjlig, mängden fiber som man kan få i sig med gojibär torde vara försumbar.
2. Är det generellt nyttigare med ekologiskt jämfört med konventionellt? Om jag har förstått det hela rätt är det (i stort sett) ingen skillnad på näringsvärder i eko- odlat och konventionellt odlat. I vissa fall kan det finnas spår av bekämpningsmedel i konventionellt odlat men risken för mögelspår kan kanske vara större i skologiskt odlat?
3 Är det bättre för miljön/världen med ekologiskt odlat? Här råder, om jag förstått det hela rätt, lite olika åsikter. Det är tveksamt om vi skulle kunna försörja jordens befolkning med ekologiskt t ex, svinnet har en del synpunkter på. Skillnaden mellan ekologiskt och konventionellt är heller inte alltid så stor, prisskillnaden kan här vara en ledtråd (morötter t ex har liten prisskillnad). Själv tycker jag som flera andra att miljön för dem som odlar är en viktig faktor. Jag köper ekologiskt odlat (eller fairtrade) så mycket jag kan, men jag är priviligierad nog att kunna betala det högre priset utan att göra alltför stort avkall på annat. Jag har dessutom möjlighet att köpa kött direkt från producenten. Det ger korta transporter vilket jag uppskattar, och så kan jag med egna ögon se djuren.
Jag tycker inte att man behöver ha dåligt samvete för att man inte alltid köper ekologiskt eller om man inte har råd. Det finns andra sätt att spara på miljön. Köpa grönsaker och frukt i säsong. Dvs inte jordgubbar mitt i vintern. De har antingen odlats i uppvärmda växthus eller fraktats långt. Köp svenskt/europeiskt när det finns (varför ska vi ha äpplen från Kina?). Ät upp det du köper. Sämst för miljön är mat som slängs.

Slutsats: Ät dina gojibär om du tycker att de är goda och nyttiga. Välj ekologiskt om du tycker att du har råd. Man äter kanske inte så mycket gojibär att det blir så mycket pengar? Eller så kan du välja andra ekologiska varor istället. Så här års kan man fundera på nyttiga bär som finns i Sverige istället för att köpa importerat. T ex blåbär, plocka och lägg i frysen eller torka. Nästan gratis, nyttigt och gott.
Himmel och pannkaka eller hur säger man något utan att svära? Tack för att välskrivet svar! :bow:

Håller med. En sak är att det verkar som att grönsaker som avviker med utseendet slängs istället för att säljas i en billigare peng - en liten lösning så man får ut mer mat åt folket.

Okej, yeah! Ville prova gojibär då jag läst att de ska vara bra (innan så har jag testat solrosfrön och pumpafrön). Jag har faktiskt planterat mina första jordgubbar som är uppemot 40st nu (gröna och fina) och har hallonbuskar på tomten och massa blåbärsris lite här och där i skogarna. :up: Men de har inte blivit ätbara än :D Har planer att baka bakelser med dessa bär och använda bären tillsammans med min yoghurt. :D
En sak till: När det gäller bekämpningsmedel så finns det gränsvärden, du kan lugnt äta druvor. Däremot bör man undvika eller tvätta skal från apelsiner och andra frukter där man normalt inte äter skalet.
Hm, okej, tack. ;)
 
Kött skulle jag aldrig köpa någon annat än svenskt tack vare våra djurskyddslagar.
Men för övrigt har vi ganska så reglerat även när det gäller odling och ska man sedan lägga in transporten så vinner svenskt oeko ändå för min del. Potatis är ett undantag för mig, där ska jag ha eko oavsett ursprung.

Sen såklart ska utländsk frukt vara eko. Banan skulle jag aldrig köpa om den är konventionellt odlad.
Håller med, det bästa är ju att göra som mamman skrev och köpa direkt från producenten. Har lite små-funderingar om att försöka minska köttkonsumptionen hehe.

Okej, jag förstår, yeah. Det jag blev lite nyfiken på är varför du är nogrann med att det ska vara ekologisk potatis? :)

Okej, härligt, tack! Det verkar ha blivit populärt med fairtrade bananer vilket är nice. :up:
 

Liknande trådar

Katthälsa Hej Jag provar att fråga här. Snälla inga påhopp, jag är här för att be om tips o råd. Jag gör det bästa jag kan för mina katter efter...
Svar
18
· Visningar
3 518
Hästvård Hej! Jag har en ponny valack på 15 år. De två senaste somrarna har han alltid i slutet av juni och under juli börjat kissa otroliga...
Svar
14
· Visningar
2 253
Senast: TinyWiny
·
Däggdjur Hej! Nu funderar jag starkt på att skaffa två marsvin efter många år utan, och skulle vilja höra med er vad det ungefär kostar för er i...
Svar
7
· Visningar
2 251
Senast: Septicemia
·
Kropp & Själ Hej Här kommer en berättelse om mitt liv som jag skriver i terapisyfte då jag är och har varit deprimerad större delen av mitt vuxna...
Svar
8
· Visningar
2 292
Senast: snajl
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Hämta eller sälja? Toyota Auris
Tillbaka
Upp