M
Miqubie
Hej alla hästvänner! BEHÖVER HJÄLP! 
Jag får snart hem min två åriga halvblodshingst (tre i maj).
Han står just nu på lösdrift & är inte direkt hanterad. Ledd i grimma, klappad på, åkt transport någon gång. Men inte mycket mer. När jag köpte honom sa dem att dem självklart kunde kastrera hästen (stående) ute på fält. Det har dock dragit ut på tiden & nu kan dem inte göra det pågrund av dem leriga hagarna (stallet är fullt). Jag har redan tjatat, men det fungerar liksom inte. Han säger att veterinären vägrar att göra det.
Nu har vi bestämt oss för att ta hem hästen i stället & kastrera i ett stall (dock inte det han skall stå i till slut, där mottar dem inte hingstar). Det kommer bli väldigt tajt, komma ena dagen, kastreras efter kanske två. Det finns inga direkta hagar att släppa ut i där, då även han har lösdrift & inte vill ha varken en hingstig hingst eller "hingstig valack" i sina hagar. Jag har alltså tänkt att ha han uppstallad, låna grannstallets paddock så han får springa av sig där några timmar om dagen, samt ta promenader. Har ingen erfarenhet av kastrering sen tidigare.
Jag har redan kollat upp gällande kastrering på klinik & detta är ingen möjlighet. Vi har själv inte bil & har ingen annan som kan köra, förutom på helgerna. Kastreringen här på åby var ons-tors har jag för mig, det fungerar inte ....
Hästen är ett halvblod på två år (tre i maj) som sagt.
Lagom grov, ca 170-172 i mkh.
Lägger in en bild på honom här.
Nu till frågorna.
1. Ni som gjort stående kastrering, vad har ni för erfarenheter?
2. Hur hjälper man till läkeprocessen? Tvättar - låter bli det?
3. Kan man ge tillskott för att förenkla läkeprocessen? (Han går nu endast på korn & ensilage, i laholm där han står nu)
4. Brukar man kunna få ta en stående kastrering på faktura?
5. Ang. åldern. Hur har era hästar reagerat & hur har den blivit efteråt?
6. Hur såg era läkeprocesser ut, hur behandlade ni?
Behöver verkligen råd, vill veta så mycket som möjligt & vad man gör när olika saker uppstår.
Vet att även veterinären kommer informera, men vill ha försmak på saker & ting.
Jag får snart hem min två åriga halvblodshingst (tre i maj).
Han står just nu på lösdrift & är inte direkt hanterad. Ledd i grimma, klappad på, åkt transport någon gång. Men inte mycket mer. När jag köpte honom sa dem att dem självklart kunde kastrera hästen (stående) ute på fält. Det har dock dragit ut på tiden & nu kan dem inte göra det pågrund av dem leriga hagarna (stallet är fullt). Jag har redan tjatat, men det fungerar liksom inte. Han säger att veterinären vägrar att göra det.
Nu har vi bestämt oss för att ta hem hästen i stället & kastrera i ett stall (dock inte det han skall stå i till slut, där mottar dem inte hingstar). Det kommer bli väldigt tajt, komma ena dagen, kastreras efter kanske två. Det finns inga direkta hagar att släppa ut i där, då även han har lösdrift & inte vill ha varken en hingstig hingst eller "hingstig valack" i sina hagar. Jag har alltså tänkt att ha han uppstallad, låna grannstallets paddock så han får springa av sig där några timmar om dagen, samt ta promenader. Har ingen erfarenhet av kastrering sen tidigare.
Jag har redan kollat upp gällande kastrering på klinik & detta är ingen möjlighet. Vi har själv inte bil & har ingen annan som kan köra, förutom på helgerna. Kastreringen här på åby var ons-tors har jag för mig, det fungerar inte ....
Hästen är ett halvblod på två år (tre i maj) som sagt.
Lagom grov, ca 170-172 i mkh.
Lägger in en bild på honom här.
Nu till frågorna.
1. Ni som gjort stående kastrering, vad har ni för erfarenheter?
2. Hur hjälper man till läkeprocessen? Tvättar - låter bli det?
3. Kan man ge tillskott för att förenkla läkeprocessen? (Han går nu endast på korn & ensilage, i laholm där han står nu)
4. Brukar man kunna få ta en stående kastrering på faktura?
5. Ang. åldern. Hur har era hästar reagerat & hur har den blivit efteråt?
6. Hur såg era läkeprocesser ut, hur behandlade ni?
Behöver verkligen råd, vill veta så mycket som möjligt & vad man gör när olika saker uppstår.
Vet att även veterinären kommer informera, men vill ha försmak på saker & ting.
