Jag fattar inte vad som är så fel med min häst!?..

X

XamberX

Jag vet att det är något som inte står rätt till hos min häst, men vad som är fel, vet jag inte. :confused:

Stackars min lilla oturshäst. Med de två virvlarna i pannan (djävulshästen som de brukar säga). :(

17 september 2002 - Mycket svullen vänster fram, djupt sår under kotan, ömmade mycket.
18 september 2002 - Vet. ute, behandlade med pencillin mm.
19-23 september 2002 - Pencillin kur.
16 april 2003 - En stor bula på ganaschen.
17 april 2003 - Bulan borta, men en stor ny i kindkedjegropen.
18 april 2003 - Bulan borta.
28 april 2003 - Massa stora och hårda bulor på ganascherna och ner mot kindkedjegropen, mycket svullen, rigde vet. Vet. trodde att det va en infektion efter en förkyldning.
30 april - Vet. skulle ha kommit, men bulorna va helt borta. Vet. trodde då att det kanske va nässelfeber hon hade haft, att hon inte tålde något. Jag skulle ha översikt över henne och se så att det inte kommer tillbaka.
5 maj 2003 - Ett litet sår på vänster bakben, lite svullen.
6-7 maj 2003 - Fortfarande lite svullen.
8 maj 2003 - Benet såg bra ut.
29 maj 2003 - Öm i bakbenen, lindade över natten.
30 maj 2003 - Benen såg bra ut.
12 juni 2003 - Jätte hängig, åt inte maten.
13 juni 2003 - Mycket piggare, åt glatt sin mat.
27 november 2003 - Mycket svullen höger bakben, en stor knuta på benet (antagligen överben). Ringde vet. skulle låta henne vila ett tag. Kyla benet på henne på natten och linda i hagen under dagen.
28-november 2003 - 7 februari 2004 - Vila!
8 februari 2004 - Vet. sa att jag skulle börja sätta igång henne igen.
19 februari 2004 - Ville gärna inte stödja på höger bakben, bara stod och vilade det hela tiden.
20 februari 2004 - Hade fått flera knutor på bakbenen, 5-6 knutor till, utöver den stora på höger bakben. Ringde vet.
26 februari 2004 - Vet. tittade på henne, sa bara att det va överben hon hade fått och att jag skulle låta henne vila från ridningen i 3 veckor och bara gå ute i hagen.
4 mars 2004 - Kändes inte alls bra i bakbenen, verkligen jätte ofräsch.
11 mars 2004 - Åkte ner till Helsingborg Djursjukhus och gjorde böjprov, ridprov, longerprov, rötgade osv. Där sa de att hon inte gick/travade riktigt, men att det va pga. att hon har belastat sig fel och att hon inte va riktigt uppbyggd i bakbenen. U.a på rötgen av bakbenen. Fick ett speciellt ridprogram som jag ska följa. Ska även ha arnika och lindor på över natten på bakbenen.
12 - 29 mars 2004 - Har börjat sätta igång henne.
29 mars 2004 - Jätte hängig, ville bara ligga ner i boxen och inte resa sig upp. Va hängig hela dagen.
30 mars 2004 - Pigg idag. Såg att det har börjat bli sår där knutorna/överbenen är.
31 mars 2004 - Hon har fått små konstiga knutor på frambenen också.
1 april 2004 - Det har blivit sår efter de små knutorna på frambenen också. Samt såg att hon hade ett äckligt sår på ryggen. Det va ganska geggigt och det rök om det när jag tvättade det med kallt vatten. Det blev också varmt omkring såret. Ömmade väldigt mkt. Ringde vet.
6 april 2004 - Såret på ryggen såg bättre ut. Hade börjat läka och det kändes som en grop när man tryckte på såret.
7 april 2004 - Vet. ska komma och kolla på ryggen och benen.

Hon har även varit jätte hängig och haft lite feber till och från lite då och då, men det har gått över efter en dag. Även kan hon få värsta rycken ibland. Som att slita sig när man leder henne och sedan hota med att sparka/stegra sig mot en när man ska fånga henne. Ibland lägger hon även bak öronen och försöker hugga mot en. Annars i vanliga fall är hon världens snällaste häst. Hon har även blivit "knakig" i benen på sista tiden. Nu står hon även och vila bakbenen hela tiden.

Vad kan det vara som är så fel hos min häst?

Jag tänkte be vet. om att han ska ta ett borrelia/erlichia prov, samt något blodprov. För att se om det är något där.

Vad tycker ni att jag ska göra?
Vore tacksam för många svar, tips, teorier, idéer mm.
Tack på förhand! :cool:
 
Jag har ingen aning om vad det kan vara men jag hoppas att det kommer fram vad det är och att hästen blir bra.

M.
 
Det som slår mig omedelbart är någon form av autoimmun sjukdom. Dvs kroppen angriper sig själv. Om det var min häst skulle jag börja med en omfattande bloanalys och kolla särskilt noga på vita. Och dessutom be att få hudskrap och biopsi taget från en knöl.

Det BEHÖVER inte alls vara så, men med förra unghästens autoimmuna sjukdom i bagaget satte alarmklockan igång.

Nu är autoimmun sjukdom OVANLIGT så få inte panik, men jag skulle definitivt vilja försöka utesluta det iaf, just pga att hon verkar få 'spontansår', dvs sår som bara blossar upp.
 
Skulle du vilja berätta mer om autoimmun sjukdom?

Jag ska be vet. ta borrelia/erlichia prov och blodanalys imorgon när han kommer hade jag tänkt mig. Men kan en "vanlig" vet. göra en omfattande blodanalys eller behövs det någon speciell som gör det? Det här med blodanalys har jag ingen som helst erfarenhet av, har aldrig varit med om någon häst som har gjort det. Kan du inte berätta lite om det?

Hmm, hudskrap och biopsi taget från en knöl..??? Hur går man till väga med det? :confused:

Nej då, jag ska inte få panik nu. Jag är evigt tacksam för era tips och så, eftersom jag inte själv har så stor erfarenhet av hästars sjukdommar i verkligen. :crazy:
 
Förenklat så är autoimmun sjukdom (finns olika former) när immunförsvaret får 'fnatt' och endera börjar ge sig på kroppen själv. Dvs det får 'för sig' att vissa vävnader eller liknande i kroppen är 'fientliga' och tar det för något som ska bekämpas. Det kan bryta ut 'spontant' eller så kan något trigga igång det och immunförsvaret reagerar alldeles för starkt på något de inte borde reagera på och 'spårar' ur och börjar angripa sånt de inte ska. Svårt att förklara vettigt i 'vanliga' termer. Autoimmun sjukdom hos häst är MYCKET MYCKET ovanligt, men det förekommer. När det förekommer har det en väldigt dålig prognos tyvärr. Men som sagt, få inte panik, men ju mer man kan utesluta dessto bättre..

Blodprov/blodanalys tar 'vilken vet som helst' och skickar in. Det gäller att veta vad man ska titta efter bara, men börja med ett 'vanligt' (vet vet vad vanligt är) och kolla hur det står till med röda och vita och om det finns en infektionsbild.

Hudskrap är enkelt, med steril skalpell eller rakblad (eller pincett om det finns 'stora' flagor att ta) skrapar vet ner lite hudflagor i ett sterilt kuvert som skickas till labbet för analys. Det man oftast tittar efter i det är ev svampinfektioner etc.

En biopsi är att man tar ut en liten bit av huden och dess vävnader och skickar till labbet. Hästen får lugnande om det behövs, sen lokalbedövar man stället man ska ta biopsin från och så slår man in ett liiiitet vasst 'rör' och drar ut det. Röret skär då ut en liiiiten (några mm i diameter) rund bit av huden. Det blir som ett litet 'hål' efter (som man syr ihop med ett stygn eller låter självläka beroende på var det är).

I min unghäst fall så om jag ska göra en lång historia kort så var hon alltid insektskänslig men hon gick med eksemtäcke så var det bra. I övrigt var hon frisk och normal, förutom att hon var svårfödd och drogs med unghästvårtor i stor omfattning och länge. Men inget man ens oroade sig över.

Juni 02 går hon 5 h i regn utan sitt eksemtäcke (något hon gjort förr utan problem) och får en JÄTTEREAKTION på bringan. Den svullar upp något groteskt och är full i inflammerade insektsbett det rinner var ur. (Det finns bilder på min hemsida, titta på Cactus). Distriktsvet kommer ut och behandlar med antiinflammatoriskt och hon ställs på stall. Svullnaden går ner ganska fort och såren slutar efter ett par dag av medicin och tvätt att vara. Men då tappar hon pälsen där och småsår breder ut sig på större och större del av bringan (bild finns på det med). Samtidigt är hon väldigt trött. Åker in till klinik där de tar blodprov och hudskrap. Hudskrapet var negativt, blodprovet visade att hon hade en rejäl allmäninfektion som de bedömde som 'kronisk' (dvs långvarig). Hon sattes omedelbart på hippotrim. Hon sprutades dessutom med kortison på kliniken för att se om det var insektsallergi, då skulel besvären försvinna av kortisonet.

Hon blev dock inte bättre utan var så trött så trött, som hon fått lugnande, hon rasar i vikt och bringan blir inte bättre. Minsta lilla lilla insektsbett svullnar upp och blir sår. Ett par gånger är hon så öm att hon sparkar bara man lägger handen på henne. Veterinären talar om att hon tyvärr misstänker en specifik typ av autoimmun sjukdom men att fler prover krävs.Får plötsligt atypisk kolik (magen igång, snarast överaktiv men ooont i magen). In på klinik igen där de behandlar koliken och tar en biopsi på bringan. Sätter ut hippotrimmet och sätetr in magmedicin. Hästen beter sig på klinik som om hon vore drogad.
Åker hem, hon får nya atypiska kolikanfall de närmsta dagarna som behandlas av DV men hon svarar inte på behandling. Detta är bara några dagar sen första koliken. Vi försöker häva kolikerna och väntar på biopsisvaret. Kolikerna vägrar dock ge sig, sista helgen (första var en onsdag, hon beh på klinik på torsdagen och av DV på fredagen och lördagen) har hon uppemot 10 stycken atypiska kolikanfall per dag. Jag är desperat..

Måndag morgon ringer jag klinikvet som konstaterar att vi har två val - skicka henne med djurambulansen till Ultuna och ställ henne under intensivvård och ta ett bukpunktat. Eller låt henne slippa mer. Vet talar också om att hon tyvärr är 98% säker på att det är autoimmun sjukdom och att koliken kan bero på det, eller att hon som en följd fått magtumörer. Och att oddsen för att hon ska överleva är snudd på obefintliga, och OM Hon gör det är det bästa de kan erbjuda att om hon står på stall med myggnät och bara rids i ridhus under insektsperioden (mars - okt) för att kunan fungera. Jag har sett hästen lida och sett hennes ögon, och anser inte att det bästa de kunde erbjuda är ett värdigt hästliv, spec inte för en tvååring och ber klinikvet ringa försäkringsbolaget, dvs be om tillstånd att ta bort henne. Måndag eftermiddag ger försäkringsbolagets chefsveterinär på telefon tillstånd till omedelbar nödslakt av djurskyddsskäl. INGEN OBDUKTION krävs, vilket tyder på att även försäkringsbolagets veterinär var säker på diagnosen.

Nödslakten kan inte komma förrän morgonen efter, och hon får ett kraftig kolikanfall på natten. Jag ringer DV och ber henne komma ut och avliva hästen men pga att vi har varg här som då strök kring byn så valde vi att istället ge henne MONSTERDOSER smärtstillande (skitsamma om njurarna slås ut liksom). Hon får smärtstillande i doser som skulle ta kål på en elefant. Trots detta får hon kolik igen på morgonkvisten. Hon nödslaktas utanför stallet på tisdagsmorgonen. Samma dag kommer biopsisvaret och bekräftar diagnosen. Hon var en tickande bomb och det fanns ingen chans.

Och återigen *betona, betona* det är MYCKET OVANLIGT med autoimmun sjukdom, men alarmklockan ringde när du skrev om spontana sår och hängig häst =/ Det finns lite olika typer, en av dem ger t ex fruktansvärda sår i kronranden. Utan anledning får hästen öppna, varande sår i kronranden. Andra typer ger andra symptom. Så uteslut det iaf.

Bilder på unghästens bringa finns som sagt på min hemsida. KLicka på Djur - Hästar - Cactus - Fotoalbum
 
Det va verkligen jätte tråkigt att höra om din häst. :( ....


Tack för den förklaringen, jag tror jag förstår bättre nu. :) Jag förstår hur ovanligt det är, men det är ju ändå som du skrev; ju mer man kan utesluta desto bättre. För att det verkar verkligen vara en jätte hemsk sjukdom. :crazy:

Få se vad vet. säger imorgon. Jag ska iallafall be om ett "vanligt" blodprov och så tänkte jag att det vore bra att även ta borrelia/erlichia prov. För att jag har även hört att borrelia/erlichia kan utbryta på värsta konstiga sätten!? Sen det där med hudskrap och biopsi ska jag nog bara höra med vet. om han tycker att det behövs göras. Eller tycker du att jag borde be att han gör det? Hudskrapet förstod jag varför man göra, men vad tittar man på när man gör en biopsi?

Jag antar att detta inte har med saken att göra?!.. Men min häst har vårtor på sina ben, inte så många, men det är några stycken iallafall. Jag tänkte bara att jag skulle nämna det. Vet du om det finns många olika typer av vårtor? Jag har aldrig nämnt vårtorna för vet, jag kanske borde göra det? Men jag har inte gjort det innan för jag tycker att de se ofarliga ut, förutom att de är ganska "stora". Sen antar jag att det inte är något allvarligt med dom, eller kan vårtorna vara "farliga" på något vis?

Tack för att du tar dej tid! :cool:
 
I en biopsi så tittar man på hur det ser ut i de olika lagren hud och blodkärl etc. Man kollar vad för inflammatoriska processer etc det kan finnas. Jag är inte så jättehaj på exakt hur det går till, och mitt provsvar på cactus var rena grekiskan så vet fick tolka men det fanns iaf höggradiga inflammationer från ytterhuden in till blodkärlen, och så tittade de på typen av dessa etc etc. Men det där skötte ju labbet så där är jag nog inte mer hjälp. Men om du jämför med när man tar biopsi på en misstänk tumör så tittar man ju då efter tumörceller etc. Så om man ska förenkla det så kollar man om det är ett vanligt sår/myggbett/vanlig hud eller om det är något onormalt.

Börja du med blodprov, men om du inte får någon förklaring till de där såren så skulle jag slå en pling till Helsingborg och diskutera lite med dem om vad de tror. Men det är oftast svårt för vet på fältet att ha kunskap om sådana där 'udda' sjukdomar. Det är dessutom så få fall. Ultuna vet jag har erf, och jag hade TUR när vi var in till ATG (i Täby) som träffade en vet intresserad av just hudsjukdomar och så vidare som dessutom konsulterade en specialist. Annars hade det lätt missats som en insektsallergi och att allt annat tillskrivits den infektionsbild som fanns på blodprov.

Men börja med 'bara' ett blodprov och hör vad vet har att säga du!

Är det vårtor eller inkar hästen har på benen, kan du beskriva hur de ser ut? Vårtor och vårtliknande grejer är sällan elakartade eller farliga =)
 
Aha, jag tror att jag förstår nu. :)

Ska ut till stallet nu tänkte jag, vet. är på ingång snart.
Få se hur det gå. Lite blodprov ska vi iallafall ta. Sen får jag se vad han säger.

Hmm, vårtor eller inkar?!.. Jag vet faktiskt inte riktigt. Men de är ca 5-6 mm breda och samma höjd på de. De är nog lite grå/brun till färgen. De smular sig om man river på dem. Men jag antar att det är inkar, för att jag läste att vårtor brukar komma på yngre hästar? Min är 8 år.
 
Hmm, vårtor eller inkar?!.. Jag vet faktiskt inte riktigt. Men de är ca 5-6 mm breda och samma höjd på de. De är nog lite grå/brun till färgen. De smular sig om man river på dem. Men jag antar att det är inkar, för att jag läste att vårtor brukar komma på yngre hästar? Min är 8 år.

Var sitter de du beskriver? Det är inte kastanjerna du pratar om? :D SItter på samma höjd på insidan av hästens framben (en på var ben) och samma sak på bakbenen. Platta, ganska stora som man kan ta loss flikar/flagor/bitar av. På en del hästar är de knappt över huden, på andra kan de vara högre? är det DEM du menar så har alla hästar det och det är en rest från när de var flertåiga djur =)
 
Hehe, nej det va inte de jag menade. Det vet jag faktiskt vad det är för något. :D Vårtorna/inkarna sitter långt ner på framsidan av bakbenen eller vad man ska säga. :)

7 april 2004 Nu har vet. varit ute och undersökt pållen min. Jag berättade hela "historian" för honom. Han tittade på henne och kände på benen och sa direkt att detta är raps och att det inte va något att oroa sig över. Han sa att jag bara skulle tvätta det med virkon 1-2 gånger per dag. Sen trodde han att hon hade fått någon "släng" av virus och det är därför hon har varit hängig och haft lite feber. Så han gav henne en "vår" spruta med lite vitaminer i bla. b-vitamin. För övrigt sa han att hon såg fin ut, blank i pälsen, såg pigg ut (idag ja!), i bra kondition och att hon va välmusklad (men hon är ju inte riden riktigt på över 5 månader! :D) Sen gav han mej inte rådet att ta borrelia/erlichia eller några andra blodprover. Då han ansåg att det är bortkastade pengar, för han trodde inte det va något sådant. Sen sa han att han inte heller kunde skicka iväg det innan påsken. Så om jag absolut ville ta prover på henne, så skulle jag höra av mig och beställa tid efter påsken. Så då tar det säkert ytterligare några veckor innan han kan komma och ta proverna. Om jag nu vill ha det och det vill jag ju, för att det skulle kännas bra att vet om det är något där, för att det kan det ju vara. Men jag och en kompis diskuterade sen om man inte kan ta proverna själv, eller rättare sagt en annan kompis kommer och gör det (som är smådjurs vet. och van vid hästar) och sedan om man skickar ner det själv till tex. Helsingborg Djursjukhus?
 
Det brukar gå bra att ta prover själv om man är kunnig. Du måste bara ha rätt provtagningrör och en veterinär som skriver remiss på vad som ska analyseras. Och givetvis veterinärens godkännande att det är du som tar provet.
Aker
 
Okej. Det där med rätt provtagningrör förstår jag, men det kan ju min kompis (smådjurs vet. men van vid hästar) fixa. Men man måste alltså låta ens egna hemma vet. godkänna att man tar proverna själv? Jag trodde att det räckte att de man ska skicka proverna till vet om det. Men då blir det nog ändå lättare om vet. kommer ut och gör det iallafall.
 
Va i helvete är det för vetrinär......Trodde han att det var att göra dig en tjänst att du slapp betala proverna eller jobbar hans utarbetade fru på labbet som analyserar.

Om en hästägare vill ta ett så enkelt prov som erlichi/borrelia så ska vetrinären göra detta punkt slut.
Min DV är guld har jag förstått, han är jättemån om att hjälpa, resonera, slå upp och slutligen remittera vidare om han inte kommer på någon lösning själv.
Jag tror att din kompis smådjursvetrinären kan ta provet och skicka det i sitt namn men det vet väl hon bäst.

Hoppas du får ett resultat, det låter onekligen som ett diffust problem, Alexandras hästs symptom är inte långt ifrån.
 
Rasp på FRAMSIDAN av benen? Det var nåt nytt. Rasp är ju mugg som gett sig iväg från karleden upp på baksidan av benet. Brukar dessutom inte blöda men det blir skorpor och pillar man dem kan det ytblöda lite. Men på framsidan av benet, som stora knölar som blir sår? Och såret på ryggen då?

Och 'hästen har fått ett virus men onödigt ta blodprov'? Känns som vet ville ta påskledigt.

Var har du närmaste blodlabb? (Djursjukhusen brukar ha?). Du kan ÅKA DIT med rören om du vill, jag har åkt med rör ibland när man velat ha snabbt svar och inte vänta på postgången.

Och som flera sagt, smådjursvet kan ta blodprovet bara han fixar rätt rör.

Sen, om det är SÅR på benen skulle jag inte ha virkon på dem. Okej om det är mugg/rasp, men inte på öppna sår.
 
Usch ja, han är lite speciellt allt denna vet. Tyvärr finns det ingen annan i närheten som jag istället kan ha. :crazy:
Men jag håller med dej om att vet. borde ha tagit proverna, eftersom jag ville det. Men icke..

Jo, jag ska höra med henne, om det går att fixa. Jag hoppas att det går.

Men tack för ditt svar! :smirk:
 
Jag håller med ovanstående om att det låter konstigt att ha rasp (som förövrigt är ett samlingsnamn på många olika hudåkommor på hästben) bara på framsidan. Min har haft på framsidan men då har det "spridit" sig dit från att ha börjat på baksidan. Och akta dig för virkon på sår! Tänk dig att få rengöringsmedel i sår! Tvätta istället med sårtvätt och smörj ordentligt med antiseptisk salva (typ helosan)

Appropå proven så antar jag att vet. menade att det är bättre att ta proverna när provlabbet säkert kan analysera dem omedelbart så att blodet slipper ta skada av att lagras över långhelgen. Jag tycker dock att han borde stött dig i din tanke om att ta prover! Ta även skrapprover på "raspen" så får du reda på vilken hudåkomma det rör sig om.

Hoppas att det blir bättre! :)
 
Nej nej. Det som va på framsidan av bakbenen är vårtorna/inkarna.

Såren och knölarna är på sidorna av benen. De blöder inte nu, utan det kommer var ifrån dem, men nu har det börjat lägga sig lite och börjat bli lite skorpa på det. Men på ena knölen har det varit ett sår som inte har läkt på över 5 månader. Så det verkar inte vilja läka riktigt. Men "öppna" sår är det ju inte riktigt nu precis. Såret på ryggen sa han inte så mycket om, typ att hon kanske hade blivit biten av en annan häst eller rullat sig på något. Men där skulle jag också tvätta med virkon sa han.

Haha, jo han ville nog det. Usch, jag förstår mej inte på honom riktigt. :crazy:

Hmm, närmaste blodlabb.. Jag vet inte riktigt. Jo, Djursjukhuset i Helsingborg har nog, men det är lite långt att åka dit för att lämna provrören (jag har ca 12 mil).

Men tror du att det räcker om smådjursvet. ta blodprover och sedan skickar ner dem? Kanske borde slå en pling innan till dem också.
 

Liknande trådar

Hundhälsa Hej! Min Australian kelpiehane på snart 6 år har varit skadad i över 2,5 månad och trots flera veterinär besök och nästan 2 månader på...
2
Svar
28
· Visningar
5 483
Senast: Linda_A
·
Hästvård Jag skriver här nu och ber om råd då jag känner att jag behöver hjälp. Jag är ägare till ett 3-årigt engelskt fullblodssto sedan...
6 7 8
Svar
159
· Visningar
15 734
Hundhälsa Hjälp och råd! Lång text! Jag har en 5 årig tik som är sjuk men vi hittat inte varför. Allt började för ca 9 månader sedan då hon...
2
Svar
27
· Visningar
3 528
Senast: Sampi
·
Hästvård Efter att ha fått ett helt gäng med veterinärer att klia sina huvuden tar jag nu buke till hjälp! Allt började i våras, tror det var i...
2
Svar
33
· Visningar
9 478
Senast: Lisa2014
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Dressyrsnack 17
  • Annonsera mera VII
  • Ridskoleryttare

Omröstningar

Tillbaka
Upp