Mindre produktionsenheter, men fler. Mindre ytor av sammanhängande grödor, men fler. Inga oändliga rapsfält, men gärna många mindre rapsfält, t.ex.
Hur vi ska odla beror naturligtvis på många faktorer, det är därför jag skrivit att det såklart måste anpassas till lokala förhållanden.
Det är inte något nämnvärt fokus på hållbarhet när vi utarmar jordarna med hjälp av övergödsling och för intensivt bruk. Det är inte hållbarhet när vi snart har slut på fosfor och fossilt konstgödsel. Det är inte hållbarhet när jordbruket äter bensin. Det är inte hållbarhet när pollinerare dör ut. Det är inte hållbarhet när vattnet tar slut i brunnarna. Det är inte hållbarhet när vi dikar ut våtmarker, bryter torv i rasande takt, flyger in grönsaker till Sverige året runt istället för att odla dem lokalt (det går att göra på hållbart vis med lite god vilja och framför allt, god politik). Exemplen är till synes oändliga.
Att växla grödor och ha något år i träda fungerar bevisligen inte. Som jag skrev innan så sitter jag inte på alla svar, men det gör inte någon. Låt mig köra en metafor: Vi gick upp för ett berg med jordbruket senaste 150 åren, och trodde att vi skulle få en fin sluttning ner på andra sidan. Berget visade sig vara en vulkan och just nu går vi rakt mot den bubblande lavan. Vi kanske inte vet exakt hur vägen ser ut runt lavan för att komma ner på andra sidan, men bara för det betyder det inte att vi inte bör gå runt lavan.
Så, jag har exempel på grödor och odlingsformer som jag tror på och vill se mer av. Jag har exempel på politiska åtgärder jag tror hade varit bra. Men, om du inte är överens med mig om att jordbruket måste förändras så spelar det heller inte någon roll vilka förslag jag har; vill du gå rakt fram in i lavan så finns det inte någon poäng med att diskutera vilken annan väg som är bäst. Däremot, om du vill vara med och leta bättre vägar, då kan vi börja prata om det.
Hur kan många mindre fält bara bättre än 1 större fält?
Att vi utarmar jorden är ett välkänt problem, därför man inte odlar samma säd på samma mark och låter marken ligga i träda regelbundet.
Bensin är ett problem som inte kan lösas genom bonden, det måste lösas genom forskning där man tar fram ett alternativ och sedan gör det ekonomiskt möjligt för bönderna att byta ut alla sina maskiner emot dessa bättre alternativ. Sedan tror jag dem flesta bönder använde disel och inte bensin, men det behövs ju fortfarande ett mer miljövänligt alternativ.
Delvis beror bidöden på minskade växten som ger pollen = mat brist, istället för att lägga allt ansvar på bönderna kan alla själv ta en del av sin egen trädgård och vidga åt bina. Som någon annan kommenterade så när kommunen försöker göra detta fick dem massor av klagomål från boenden att det såg "ovårdat" ut så kommunen slutade med sitt projekt för naturen.
Du skulle ju kunna använda din egen trädgård eller balkong för att underlätta för bina, om alla gjorde det skulle det underlätta för bina över hela Sverige och inte bara bina på landet. Ett annat problem för bina är besprutningsmedel, jag vet att Neonikotinoider var ett stor problem förut, men ska idag vara förbjudet i Sverige om jag förstått det rätt? finns det några andra besprutningsmedel som används i Sverige som är ett stort problem för bina?
Vilka brunnar har vattnet tagit slut i pga bönderna? brunnar hör ju oftast till det enskilda huset och inget bonden bara kan gå och ta från en privatperson. Delvis måste bönderna vattna sina åkrar när det är extremt torrt för växterna inte ska dö och vi ska få mat.
Jag vet ingen bonde som använder torv på sina stora åkrar, däremot i mindre privata odlingar och till djur som strö är det vanligt. Och om vi fokuserar på att bonden ska klara sig ekonomiskt på den mark han har så behövs det inte tas mer mark för att göra mer åkermark.
Det är svårt att odla grönsaker året runt i Sverige, speciellt under vintern. Det är även svårt att storskaligt odla grönsaker för att täcka upp det behov som finns i Sverige. Det är även riskfullt med grönsaksodlingar eftersom de är väldigt känsliga för torka eller extremt mycket regn = dålig/ingen skörd = ekonomiska problem för bonden. Däremot kan man äta mer efter säsong och odla mer hemma själv. Sedan styrts importen av konsumenterna, om vi slutar köpa importerat frukt och grönt och enbart köper svensk så kommer importerna minska.
Fast det enda du säger är, vi har ett problem, någon måste lösa det, ingen vet hur.
Bönderna är väl medvetna om problemet och gör det dem kan, du har inte kommit med några förslag som är bättre än det bönderna redan gör?
Jag tror att första steget i att lösa många problem är att varje individ tar mer eget ansvar, odla mer grönsaker själv, handla ekologiskt och svenskt, ta så mycket av din egen trädgård/balkong och göra en bra miljö för insekterna, osv. Om 5 miljoner svenskar gjorde det så skulle det göra en skillnad. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.
Hur vi ska lösa marken och bensinen för bönderna långsiktig är ett fråga för forskningen, som de redan forskar mycket på. Men just nu ser jag inte att bönderna kan göra mer än de redan gör. Jag tror att det man kan göra just nu är att lägga mer ansvar på den enskilda individen och konsumenten.