Sv: Kinesiska sponge cakes
Det visade sig att man inte behöver det där medlet iaf

! Jag hittade ett recept där det inte behövdes och det blev jättebra! Precis som i Hong Kong.
Här är en bild som jag hittade på nätet:
http://4.bp.blogspot.com/_QkFyaf0RmZs/SV1hnoqqG7I/AAAAAAAABv4/YdXHvol4YWg/s400/IMG_6348.JPG
Kopierar in receptet också. Det är på engelska, har översatt några "svårare" ord inom parentes, säg till om nåt annat behöver översättas. Även om det är mycket text så är det inte svårt alls och går ganska fort. Konsistensen blir jättebra, som små luftbubblor i!
Ingredienser
• 5 egg yolks
• 30 g sugar
• 1/4 teaspoon salt
• 1/2-1 teaspoon vanilla (jag använde vanillinsocker)
• 55 g warm corn oil or melted butter (jag använde smält smör)
• 60 ml warm milk
• 80 g cake flour (använde vanligt vetemjöl)
• 20 g cornstarch (majsstärkelse)
• 1/2 teaspoon baking powder
• 5 egg whites
• 50 g caster sugar (finkornigt strösocker, finns i mataffärer)
Directions
1.
Sieve (sikta) flour, corn starch and baking powder together.
2.
Beat (vispa) egg yolks, sugar, salt and vanilla together till thick and creamy.
3.
Stir the warm corn oil/melted butter and milk into the yolk mixture. Mix well.
4.
Fold in (häll i) the sieved flour mixture and mix well.
5.
Beat egg whites till white in colour and add in caster sugar by thirds (en tredjedel åt gången) and beat till egg white is stiff. (se till att vispa tills äggvitorna och sockret är riktigt hårda. Man ska i princip kunna vända upp och ner på skålen utan att de åker ur. Var försiktiga när ni testar bara

)
6.
Fold half portion of the egg white into egg yolk and blend well. (Vispa inte ner det utan vänd ner det försiktigt med en träslev, annars försvinner luften i smeten)
7.
Pour the yolk mixture into the remaining egg white and blend well. (samma sak med vispandet här, använd träslev osv)
8.
Spoon batter (smet) into paper cups (jag köpte såna pappersmuggar man har på barnkalas) lined with baking paper up to 80% full and bake at 180C for 20 minutes or till golden brown (grädda i mitten av ugnen. Man kan klippa av de översta kanterna av bakplåtspappret så det inte slår i ugnstaket, men kakorna reser sig så lämna en del papper kvar.)
note:
10.
Cut baking paper into 19cm x 19cm put it on top of a paper cup then use another paper cup to push the baking paper into the cup (jag tog bakplåtspapper och tryckte ner det i muggarna med en annan mugg)
11.
Be careful not to dirty the baking paper while spooning in the batter otherwise you will get dark brown patches on the baking paper and the paper-lined sponge will not be presentable. (det gör inget om det blir fläckar, ser bara inte så vackert ut)
12.
The paper cups are tall so if you are baking in a small table top oven, for the first 10 - 12 minutes bake it in the middle rack then move it to the lower rack and bake till cooked.
Jag antar att de ska förvars i kylskåp sen när de svalnat, det har funkat för mig iaf.