"Kontakt med hästens mun" vs långa tyglar?

Status
Stängd för vidare inlägg.
Sv: "Kontakt med hästens mun" vs långa tyglar?

:

Dock tycker jag fortfarande inte att foton säger så mycket om den praktiska ridträningen.

Du har inte hellång tygel som någon kommenterade,

.. Och här ser man att jag håller precis i änden,

pani.jpg
 
Sv: "Kontakt med hästens mun" vs långa tyglar?

Jamen det är ju jättebra att ha en självbärig och vältränad häst. Men när man fått det behöver man inte låta tyglarna hänga. Det finns ingen motsättning mellan självbärig häst och användande av tygeln. Med korrekt tygelkontakt på en välriden häst blir ridningen bara ännu bättre.

TS: Om man klarar att använda en "sträckt" tygel rätt så blir det inte någon motsättning mellan drivning och tygel. Det blir inte gasa och bromsa. Tygeln bromsar inte utan hästen kan röra sig mjukt och elastiskt genom kroppen, från bakdelen fram till bettet, som mer fungerar som en referenspunkt. Hästens kraft liksom förmedlas genom din kropp och du har istället utmärkta verktyg att uppmuntra hästkroppen till att förbli mjuk, elastisk, lösgjord, spänstig...
 
Sv: "Kontakt med hästens mun" vs långa tyglar?

. Många säger att de på så vis fångar upp framåtdrivningen i handen och då kommer hästen röra sig "uppåt" Men sen då?

Eftergift såklart.Det är ju så kommunikationen är.

Jag undrar fortfarande om du ställer hur du ställer?
 
Sv: "Kontakt med hästens mun" vs långa tyglar?

fast nu kom du in på rollkur. Det har jag inte tagit upp. Det var den blå tungan jag gick igång på då det kommer fram stup i kvarten och inte är relevant. Men förlåt. Nu ska jag hålla mig till ämnet.:)
 
Sv: "Kontakt med hästens mun" vs långa tyglar?

Jag tycker dte ser trevligt ut och gillar tanken på att du vill rida din häst med så lite bettinverkan som möjligt.
Trivs ni båda med det så tycker jag du skall fortsätta på den linjen.
Har du provat även med bettlöst?
Får du honom lika bärig och fin då?
 
Sv: "Kontakt med hästens mun" vs långa tyglar?

Jag tycker det är super med så lite bettinverkan som möjligt, dock tycker jag att ett visst stöd ofta behövs. Tycker alltför många hästar som går utan stöd på långa tyglar är alldeles för framtunga och hamnar i en för låg form.

Tycker det ser trevlig och avslappnat ut på bilderna, dock är inte ryggen med, hästen ser även en aning framtung ut, den kanske inte är stark nog att bära sig utan hjälpen än.

Bettet är ju inte liksom gasen eller bromsen, det är ju lite en vägvisning av vart hästen ska vara, hur mycket den ska samla osv. Det är ju just en hjälp till hästen.
 
Sv: "Kontakt med hästens mun" vs långa tyglar?

I min värd ger "driva fram till handen" (spelar ingen roll om det bara är att driva med sätet) dubbla signaler. Du ber hästen öka och samtidigt inte öka. Många säger att de på så vis fångar upp framåtdrivningen i handen och då kommer hästen röra sig "uppåt" Men sen då? Vad händer när hästen gjort som du vill och jobbar "uppåt"? Då ska man bibehålla drivning med säte eller skänklar (även lätta sådana) och fortsätta fånga upp i handen för att UNDERSTÖDJA rörelsen. Skulle jag fortsätta driva-fånga upp min häst när han svarat första gången jag bad honom skulle han bli skitförvirrad och säga "men jag gör ju som du sa, varför fortsätter du be mig!?" (och ja, han kan prata, hahah)

Tycker att du är beundransvärd som lägger ut kort och dessutom skriver att du skall fixa fram en film. Sånt kräver mod :)

Har heller inget emot ditt sätt att rida för var o en blir salig på sitt och så länge som hästen är nöjd så är det bra. Tänkte bara kommentera ditt inlägg lite :)
När man rider vanlig dressyr så vill man ha mycket energi i hästen. Den energin fångar man mycket riktigt upp och gör något nytt av. Det är då man får till det här härliga dansanta i en häst. Det är alltså energin som gör att hästen dansar fram, om man inte låter den pysa iväg så att den bara rinner ut så lyfter sig hästen som du skriver, men den får också ett helt annat steg. Istället för att trava fram så svävar man fram. För detta så krävs det en enorm bärighet i hästen och ingen häst som inte är lite äldre och extremt vältränad klarar av det här på egen hand, utan behöver support av ryttaren. Det skulle aldrig gå om man inte red hästen "mellan hjälperna" så att säga. I början är det väldigt svårt och det är klart att man måste hålla i lite mer och sitta till rätt mycket, men efter ett tag så är det förhållandevis enkelt att rida en vältränad häst på detta sättet. Förutsatt att den orkar. Då kommer man till det där att man bara behöver ha ett väldigt lätt stöd och inte behöver rida lika mycket. Men det är fortfarande jobbigt för ryttaren för det kräver väldigt mycket bålstabilitet och att man har en stark rumpa. Man rider hästen för ändan och inte för benen. Det blir som att pressa ut en nästan tom kaviartub kan man säga, fast istället för att sätta fast tuben i en dörrkarm klämmer man ut kaviaren med häcken igenom att tänka "in med bakbenen, in med bakbenen". (Citatet är stulet av en god vän till mig :D) Bortsett ifrån detta så är hästen självgående, det är bara en träningssak och när hästen har lärt sig vad den skall göra så behöver man inte sitta till så mycket heller utan mest se till så att man inte rider med ankstjärt och svankig rygg. Hästar följer ryttarens sits. Håller man in ändan och är rak i ryggen gör hästen likadant. Putar man ut med ändan och svankar gör hästen det också.
Skall man få fram den här gången och energin i en häst så måste den upp i formen med. Det går inte att rida den typen av dressyr som jag skriver om med en häst som är i en s k komfortzon. Jag har försökt att rida min häst på glappande tyglar, men det är helt enkelt omöjligt. Han avskyr det. Annars så är själva tanken tilltalande. Att hästen är fri ifrån handen kan den vara ändå, även om tyglarna är sträckta.
 
Sv: "Kontakt med hästens mun" vs långa tyglar?

Många ryttare tror att de är snälla mot hästens mun när de rider på halvglappande, lösa tyglar men många gånger är det tvärtom.. Framförallt när man ska göra lite svårare rörelser och precisionen är viktig - då hinner man sällan korrigera rätt om tygeln är för lång.

Kunde inte uttryckt mig bättre själv!
 
Sv: "Kontakt med hästens mun" vs långa tyglar?

Enligt mig är kontakten med hästens mun HELT en vanesak för både häst och ryttare.
Jag rider min unghäst nästan helt utan stöd från handen och han går i form som en klocka i alla gångarter och det har aldrig varit några problem då han från början fått lära sig att han ska bära sig själv och hitta en egen balans för att klara av att arbeta på rätt sätt.
Givetvis har han blivit lite trött ibland och sökt efter ett extra stöd och då har jag inte missunnat honom det.
Men för mig är det ultimata att kunna rida hästen med tyngd och vikthjälper och inte med händerna.
Jag har ridit SÅÅ många hästar som verkligen hänger sig i händerna på en och som man måste "lyfta upp" för att de ska gå rätt.
Jag kan inte alls tänka mig det bekväma för hästen med ett sådant stöd. Därför har jag valt att utbilda min häst på det sätt som jag vill rida honom.
Helt enkelt, utan hand.
 
Sv: "Kontakt med hästens mun" vs långa tyglar?

Om du tror att jag tänker namnge tränare och leta upp inlägg på buke och vart jag läste det på nätet så tror du fel. Du får nöja dej med att det är så att tränare har sagt det och att jag har läst det. Allt behöver inte ha källhänvisning. Det är ingen uppsats jag skriver.

Men ett sådant påstående, att det finns att läsa på nätet skulle verkligen behöva en källa för att låta trovärdigt eller menar du att det är en massa användare som påstått att man ska rida med kilo i varje hand?
 
Sv: "Kontakt med hästens mun" vs långa tyglar?

Jag rider min unghäst nästan helt utan stöd från handen och han går i form som en klocka i alla gångarter och det har aldrig varit några problem då han från början fått lära sig att han ska bära sig själv och hitta en egen balans för att klara av att arbeta på rätt sätt.


När man pratar om dressyr och bärighet och balans så är det något som kommer med styrka och inte av att man släpper tyglarna.
Styrka till en bärighet o balans kommer av avstämningar och inget en unghäst finner och hittar rätt i direkt bara för att man skippar kontakten med munnen.

Jag skulle vilja påstå att det går fortare till den egenbalansen o självbärigheten om ryttaren har en kvick o skicklig hand för avstämningar o halvhalter.

En häst i framstupa läge som bara lägger sig i ett tempo utan att kunna nyanseras är inte det minsta självbärig eller balanserad bara för tygeln är lång- finns där inget samband.

Det är väldigt många på buke som tror att stödet som beskrivs är stöd från ryttarens hand att bära upp hästen, och så är det inte.

Hur kommer man vidare i sin ridning med lång tygel, finns det någon som gjort det, eller är man nöjd om hästen tuffar på och bara lägger sig i ett läge?,ex utan möjlighet att ställa som man vill ?
 
Sv: "Kontakt med hästens mun" vs långa tyglar?

Men ett sådant påstående, att det finns att läsa på nätet skulle verkligen behöva en källa för att låta trovärdigt eller menar du att det är en massa användare som påstått att man ska rida med kilo i varje hand?

Men vad är det du hänger upp dig på? Vad är det som hindrar att jag har läst detta och hört det av tränare? Jag förespråkar det inte alls själv utan som jag skrev tidigare så föredrar jag att ha en känsla av att krama vispad grädde eftersom det passar mig bättre. Jag hade förstått ditt ifrågasättande om jag hade skrivit att "såhär är det" men det har jag ju inte gjort. Jag har skrivit att jag har läst det och hört det ifrån tränare men att jag inte varken kan eller vill rida så själv.
Menar du att du aldrig har hört talas om eller sett ryttare med mycket i handen? Om människor som säger att de måste rida med handskar för annars får de sår i händerna av tyglarna? Med ett förflutet inom ridskolans värld så är det snarare så att man hela tiden fick påtala för sina elever att de inte skulle rida så mycket med handen utan rida mer med säte och vikthjälper. Många var de elever som menade att de inte orkade hålla emot tillräckligt hårt i tyglarna. Som fick sår och ont i händer och axlar för att de hade så många kilon i handen. För dem hade det varit eftersträvansvärt att "bara" hålla ett kilo i handen.
Hur mycket anser du själv ska hållas i handen?
 
Sv: "Kontakt med hästens mun" vs långa tyglar?

När jag ställer min häst när jag rider på lång tygel så kramar jag/stänger jag handen med lillfingret. (Jag kan pga mina handikapp inte hålla handen stängd hela tiden utan jag håller handen kupad och lägger bara tygeln i handen och den hålls kvar av nopporna på tygeln och på vanten) Då ändras tygeln några millimeter och det räcker för att hon ska känna och förstå vad jag vill.
 
Sv: "Kontakt med hästens mun" vs långa tyglar?

Det är stor skillnad mellan att ha en massa i handen när man rider för att man inte kan något annat eller inte vet bättre och en annan sak att hävda att så ska det vara och det är eftersträvansvärt. Jag är också nyfiken på källan, menar man att ett fenomen är vanligt borde det vara enkelt att hitta några exempel och utan exempel får du finna dig i att uttalandet kanske inte tas helt seriöst.

Jag är däremot övertygad pm att det finns några som förespråkar att hästen ska ligga tungt i handen, det finns folk till allt, men att en större mängd skickliga ryttare och tränare gör det känns avlägset.
 
Sv: "Kontakt med hästens mun" vs långa tyglar?

Menar du att du aldrig har hört talas om eller sett ryttare med mycket i handen? Om människor som säger att de måste rida med handskar för annars får de sår i händerna av tyglarna?

Men det hör ju inte dit.Att det finns ryttare som har mycket i hand betyder inte att deras tränare sagt att de ska rida så, om de nu har en tränare.

Det är som att se sneda ryttare och mena på att det då finns tränare som vill ha sneda ryttare.
 
Sv: "Kontakt med hästens mun" vs långa tyglar?

Hur mycket anser du själv ska hållas i handen?

En lätt kontakt, hur man arbetar med sin yngre häst gällande detta är beroende på häst, en häst som är väldigt nätt o lätt i munnen, naturligt rörlig och känslig skulle jag lägga mer fokus på en mer stilla, mkt finrörlig hand som verkligen ser till att få ett ärligt stöd fram så hjälperna kan komma igenom.
Ytterligheten, en mer robust stöpt, skulle jag rida mer rörlig och lätta av tydligt ofta för att motverka ev häng.

Ett stöd är ju inte ett tredje ben, det är också kontakt men på en lägre nivå.
 
Sv: "Kontakt med hästens mun" vs långa tyglar?

Jag är däremot övertygad pm att det finns några som förespråkar att hästen ska ligga tungt i handen, det finns folk till allt, men att en större mängd skickliga ryttare och tränare gör det känns avlägset.

Håller med om hela inlägget.
 
Sv: "Kontakt med hästens mun" vs långa tyglar?

Enligt mig är kontakten med hästens mun HELT en vanesak för både häst och ryttare.
Jag rider min unghäst nästan helt utan stöd från handen och han går i form som en klocka i alla gångarter och det har aldrig varit några problem då han från början fått lära sig att han ska bära sig själv och hitta en egen balans för att klara av att arbeta på rätt sätt.
Givetvis har han blivit lite trött ibland och sökt efter ett extra stöd och då har jag inte missunnat honom det.
Men för mig är det ultimata att kunna rida hästen med tyngd och vikthjälper och inte med händerna.
Jag har ridit SÅÅ många hästar som verkligen hänger sig i händerna på en och som man måste "lyfta upp" för att de ska gå rätt.
Jag kan inte alls tänka mig det bekväma för hästen med ett sådant stöd. Därför har jag valt att utbilda min häst på det sätt som jag vill rida honom.
Helt enkelt, utan hand.



Det är ju som det pratades om på förra sidan beroende av vad man faktiskt vill göra med sin häst, vad är det man vill uppnå.

Det går utmärkt att rida utan tygelkontakt, att rida i grimma, eller rida med halsring - men det går inte att utbilda en häst i dressyr (tänker mig lite högre än lättklass nu) och förbereda den för samling utan att ha kontakt i munnen.

Är det inte målet dock (vilket det verkligen inte måste vara) så kan man ju rida hur man vill, så länge häst och ryttare är glada och mår bra!
 
Sv: "Kontakt med hästens mun" vs långa tyglar?

Men vad är det du hänger upp dig på? Vad är det som hindrar att jag har läst detta och hört det av tränare? Jag förespråkar det inte alls själv utan som jag skrev tidigare så föredrar jag att ha en känsla av att krama vispad grädde eftersom det passar mig bättre. Jag hade förstått ditt ifrågasättande om jag hade skrivit att "såhär är det" men det har jag ju inte gjort. Jag har skrivit att jag har läst det och hört det ifrån tränare men att jag inte varken kan eller vill rida så själv.
Menar du att du aldrig har hört talas om eller sett ryttare med mycket i handen? Om människor som säger att de måste rida med handskar för annars får de sår i händerna av tyglarna? Med ett förflutet inom ridskolans värld så är det snarare så att man hela tiden fick påtala för sina elever att de inte skulle rida så mycket med handen utan rida mer med säte och vikthjälper. Många var de elever som menade att de inte orkade hålla emot tillräckligt hårt i tyglarna. Som fick sår och ont i händer och axlar för att de hade så många kilon i handen. För dem hade det varit eftersträvansvärt att "bara" hålla ett kilo i handen.

Hur mycket anser du själv ska hållas i handen?


Jag har stött på en sådan tränare också. Hen blev iofs också senare utslängd från stället hen stod på med sina hästar. Har annars aldrig sett så obehaglig träning (i Sverige). Mycket sågande, dragande, hängande fast i tyglarna, pisk-pisk-pisk. Och just det där att eleverna klagade på att de fick skador i händerna av tygeln... Helt galet. :confused: :mad:


Angående hur mycket tygnd man vill ha så är det en intressant fråga tycker jag! Det beror mycket på hästens utbildningsståndpunkt och hur musklad den är - en yngre häst, eller en outbildad/obalanserad häst behöver mer stöd (från hela ryttarens kropp och genom alla hjälper). En välmusklad och skolad blir ju mer och mer koordinerad, stark och slutligen självbärig - men då snackar vi som sagt elitnivå.

Men man kommer inte dit genom att bara strunta i att förklara för hästen... Det är ju hästar - de fattar inte vad vi vill att de ska göra, om vi inte förklarar tydligt och enkelt för dem. De är inte heller helt korkade, det är skitsvårt och jobbigt för dem att bära, svårt för dem att dra upp magen och höja ryggen - det är inget som de bara gör automatiskt.

Det är ju helt meningslöst att bara kunna plocka ned näsan på dem, om inte resten av kroppen är mer.
 
Senast ändrad:
Sv: "Kontakt med hästens mun" vs långa tyglar?

Kl
Jag är mest nyfiken på hur man får till ramen eller framförallt behåller den i en övning som hästen tycker är lite jobbigare. Bara att rida korta tempoväxlingar i arbetstrav för att känna lite på samling känns som att det skulle bli lätt "hackigt" på lång tygel liksom? Man rider ju med sits o lite skänkel men iaf för mig så är en bra kontakt med munnen både kvitto och ram som underlättar massor. Det betyder ju dock inte att jag tar åt mig tygel i varje upptagning eller ens rör på den. Jag pratar alltså om när man rider några steg framåt, några tillbaka, framåt igen osv blandat med riktigt tydliga halvhalter (eller vad säger man, när hästen trampar till och får lite gung liksom?).

Jag har svårt att se hur man i min oerfarna sits hade kunnat göra sådant arbete på lång tygel? Man tappar liksom en bit av kommunikationen och gör det ännu svårare?
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Ridning Hej Jag blir galen. Har nyligen fått börja rida en ny häst som är otroligt storgalopperad. En helt annan häst med helt andra gångarter...
Svar
4
· Visningar
1 276
Senast: Badger
·
Träning Behåller ni kontakten eller ger ni hästen total eftergift på tygeln om den protesterar mot er inverkan genom att backa? Varför? Aldrig...
2
Svar
20
· Visningar
3 054
Senast: tuaphua
·
  • Låst
  • Artikel
Dagbok Så blev det äntligen dags för höstens ridweekend som jag sett fram emot med spänning! Jag skulle åka till ett ställe jag aldrig varit på...
Svar
0
· Visningar
1 030
Senast: cassiopeja
·
  • Låst
  • Artikel
Dagbok Det är tydligen ston som gäller för mig nu. Förra veckan fick jag sitta på Dunja och Arnica, och denna veckan blev det Parma och Arnica...
Svar
0
· Visningar
269
Senast: cassiopeja
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Bra blötmat
  • Valp 2024
  • Bra torrfoder

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp