Kosttillskott -vad är det bra för?

Någon här som känner till Jodprotokollet och har nån vidare kunskap av att ta extra jod? Jag blev inbjuden till en grupp på fb som heter Jodgruppen, där det står att läsa mkt om jod och behovet av jod samt jodets funktioner i kroppen. Verkar logiskt men som vanligt är jag skeptisk till sånt som inte är helt vedertaget (läs: som jag hört talas om, jag tycker ändå att jag är hyfsat med på planeten så att något totalt livsavgörande skulle gått mig helt förbi i nästan 40 år känns sisådär troligt om ni är med på vad jag menar).

Det är ju verkligen en djungel allt detta. Men eftersom jag då ändå har fått en jävla autoimmun sjukdom så hör det väl lite till tingens ordning att börja informera sig om möjligheter att må bättre.
 
Någon här som känner till Jodprotokollet och har nån vidare kunskap av att ta extra jod? Jag blev inbjuden till en grupp på fb som heter Jodgruppen, där det står att läsa mkt om jod och behovet av jod samt jodets funktioner i kroppen. Verkar logiskt men som vanligt är jag skeptisk till sånt som inte är helt vedertaget (läs: som jag hört talas om, jag tycker ändå att jag är hyfsat med på planeten så att något totalt livsavgörande skulle gått mig helt förbi i nästan 40 år känns sisådär troligt om ni är med på vad jag menar).

Det är ju verkligen en djungel allt detta. Men eftersom jag då ändå har fått en jävla autoimmun sjukdom så hör det väl lite till tingens ordning att börja informera sig om möjligheter att må bättre.
Jodprotokollet känner jag inte till men livsmedelsverkets sida ser jag som en god källa till kunskap. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/jod
Jag äter jodtillskott eftersom jag inte får i mig jod på annat sätt men som alltid är lagom bäst. Att ta något man inte behöver eller i större mängd än vad kroppen behöver är dumt och kan förutom skapa hål i plånboken i onödan bli kontraproduktivt istället. Sedan jag började ta jodtillskott återhämtar jag mig något fortare vilket för mig är enormt positivt men det är ju inte så att alla reagerar som jag och får man redan i sig tillräckligt lär ju inget hända på den fronten precis.
 
Jodprotokollet känner jag inte till men livsmedelsverkets sida ser jag som en god källa till kunskap. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/jod
Jag äter jodtillskott eftersom jag inte får i mig jod på annat sätt men som alltid är lagom bäst. Att ta något man inte behöver eller i större mängd än vad kroppen behöver är dumt och kan förutom skapa hål i plånboken i onödan bli kontraproduktivt istället. Sedan jag började ta jodtillskott återhämtar jag mig något fortare vilket för mig är enormt positivt men det är ju inte så att alla reagerar som jag och får man redan i sig tillräckligt lär ju inget hända på den fronten precis.

Enligt jodprotokollet och jodgruppen är LMVs rek alldeles för låga vilket är orsak till allmän jodbrist och en lavinartad ökning av sköldkörtelsjukdomar...

Citerar:
"Dagligtrekommenderat intag är 150 mikrogram, vilket är för lite. 150 mcg räknades fram på tidigt 1900tal för att det är minimigränsen för vad sköldkörteln behöver för att en person inte ska få struma-sköldkörtelproblem. Sköldkörteln kan hålla 50 milligram och hela kroppen kan tillsammans hålla 1500 milligram jod maximalt. 20 % av kroppens jod finns i huden - därför kan man bli torr i huden vid för lite jod. 32 % av kroppens jod finns i musklerna, vilket pekar på att jodbrist kanvara kopplat smärtproblematik vid fibromyalgi"
 
Enligt jodprotokollet och jodgruppen är LMVs rek alldeles för låga vilket är orsak till allmän jodbrist och en lavinartad ökning av sköldkörtelsjukdomar...

Citerar:
"Dagligtrekommenderat intag är 150 mikrogram, vilket är för lite. 150 mcg räknades fram på tidigt 1900tal för att det är minimigränsen för vad sköldkörteln behöver för att en person inte ska få struma-sköldkörtelproblem. Sköldkörteln kan hålla 50 milligram och hela kroppen kan tillsammans hålla 1500 milligram jod maximalt. 20 % av kroppens jod finns i huden - därför kan man bli torr i huden vid för lite jod. 32 % av kroppens jod finns i musklerna, vilket pekar på att jodbrist kanvara kopplat smärtproblematik vid fibromyalgi"
Vilka livsmedel innehåller naturligt jod i så stor mängd att vi skulle få i oss tillräckligt?
 
Vilka livsmedel innehåller naturligt jod i så stor mängd att vi skulle få i oss tillräckligt?

Alger och seafood vad det verkar. Läser man på så har tex japan väldigt liten förekomst av jodbrist och sjukdomar kopplat till det. Och det är sånt de äter naturligt av i sin kost. Jag som är veggo äter ju då av naturliga skäl ännu mindre jod, för jag äter inte ens alger då det inte är nån vana jag har.
 
Alger och seafood vad det verkar. Läser man på så har tex japan väldigt liten förekomst av jodbrist och sjukdomar kopplat till det. Och det är sånt de äter naturligt av i sin kost. Jag som är veggo äter ju då av naturliga skäl ännu mindre jod, för jag äter inte ens alger då det inte är nån vana jag har.
Men alla "naturfolk" äter ju inte alger eller fisk i mängder, varför skulle vi då allmänt vara anpassade för ett så stort jodbehov?
 
Men alla "naturfolk" äter ju inte alger eller fisk i mängder, varför skulle vi då allmänt vara anpassade för ett så stort jodbehov?

Så tänker jag med. Men det verkar vara så att vi utsätts för så mkt ämnen (halogener) idag som blockerar jodet i kroppen så vi inte tar upp det. som jag då förstår. Och det känns ju lite logiskt ändå, med tanke på alla andra kemikalier och skit vi utsätts för.
 
Enligt jodprotokollet och jodgruppen är LMVs rek alldeles för låga vilket är orsak till allmän jodbrist och en lavinartad ökning av sköldkörtelsjukdomar...

Citerar:
"Dagligtrekommenderat intag är 150 mikrogram, vilket är för lite. 150 mcg räknades fram på tidigt 1900tal för att det är minimigränsen för vad sköldkörteln behöver för att en person inte ska få struma-sköldkörtelproblem. Sköldkörteln kan hålla 50 milligram och hela kroppen kan tillsammans hålla 1500 milligram jod maximalt. 20 % av kroppens jod finns i huden - därför kan man bli torr i huden vid för lite jod. 32 % av kroppens jod finns i musklerna, vilket pekar på att jodbrist kanvara kopplat smärtproblematik vid fibromyalgi"
Okej. Då får man istället titta på vid vilken mängd jod blir toxiskt och hålla sig under den mängden i längden tänker jag. Jag skäms lite för att jag totalt hade missat att jag inte får i mig jod i min kost, fodernörd som jag är, så medans hästarna självklart får tillräckligt med jod gick jag själv utan :cautious:

För mig har faktiskt musklerna blivit gladare (jag har inte fibromyalgi men annat som påverkar musklerna negativt) och jag återhämtar mig som sagt var fortare nu än tidigare. Jag tar i dagsläget fyra gånger RDI, 900 mikrogram. Dvs. jag tar mer än vad som egentligen är säkert att ta vilket är 600 mikrogram enligt livsmedelsverket.

Jag skulle dock aldrig rekommenderar någon annan att ta så mycket och jag kommer inte ta den mängden under någon längre tid. Om man känner sin kropp väl vilket jag anser mig göra så kan man laborera men man ska vara medveten om att det man tar faktiskt har en gräns för när det blir farligt och man måste vara medveten om vilka mineraler som samverkar och motverkar varandra så att man inte skapar en ny brist i sin jakt på att må bättre. Det blir tyvärr ofta hyper med mineraler och någon skrattar hela vägen till banken medans de som sväljer allt med hull och hår mår än sämre ungefär som med msm, svavel. Det är inte alls så bra att ta som vissa rekommenderar. Bra om man har brist, självklart men inte annars.
 
Så tänker jag med. Men det verkar vara så att vi utsätts för så mkt ämnen (halogener) idag som blockerar jodet i kroppen så vi inte tar upp det. som jag då förstår. Och det känns ju lite logiskt ändå, med tanke på alla andra kemikalier och skit vi utsätts för.
På vilket sätt skulle vi utsättas för mer fluor, klor, och brom (de andra halogenerna, jod är den fjärde) och hur skulle det påverka? Halten av klor är ju t ex väldigt många ggr högre i kroppen (NaCl) i kroppsvätskorna är ju 0.9%. Brom skulle man ju kunna tänka sig påverkar upptaget men varför har den ökat? Har de nån förklaring?
 
Nåttsom kan vara bra att tänka på i jodsammanhang är att vi i många år tillsatt det till vanligt salt just för att den mängd vi får via vår vanliga kost inte räcker. Nu har det ju blivit modernt med tjusiga flingsalter och liknande och dessa innehåller oftast inte jod. Så använder man sådant salt och eller har dragit ner på salt totalt kan man absolut behöva tillskott
 
På vilket sätt skulle vi utsättas för mer fluor, klor, och brom (de andra halogenerna, jod är den fjärde) och hur skulle det påverka? Halten av klor är ju t ex väldigt många ggr högre i kroppen (NaCl) i kroppsvätskorna är ju 0.9%. Brom skulle man ju kunna tänka sig påverkar upptaget men varför har den ökat? Har de nån förklaring?

För att vi generellt har mer gifter i år vardag än förr. Ska se om jag under kvällen hittar igen texten jag läste igår...
 
Nåttsom kan vara bra att tänka på i jodsammanhang är att vi i många år tillsatt det till vanligt salt just för att den mängd vi får via vår vanliga kost inte räcker. Nu har det ju blivit modernt med tjusiga flingsalter och liknande och dessa innehåller oftast inte jod. Så använder man sådant salt och eller har dragit ner på salt totalt kan man absolut behöva tillskott

Samt att halvfabrikaten ej innehåller joderat salt. Många lever på sådan kost idag. Få lagar mat från grunden med alla de komponenter det innehåller samt andra komponenter det ej innehåller.
 
På vilket sätt skulle vi utsättas för mer fluor, klor, och brom (de andra halogenerna, jod är den fjärde) och hur skulle det påverka? Halten av klor är ju t ex väldigt många ggr högre i kroppen (NaCl) i kroppsvätskorna är ju 0.9%. Brom skulle man ju kunna tänka sig påverkar upptaget men varför har den ökat? Har de nån förklaring?
Brom får vi svenskar i oss väldigt lite av, om vi endast äter lokalt producerad mat. Den är i klass med selen i fattighet i våra jordar.
 
Jag brukar köpa en burk MittVal Vegetarian (100 tabletter) varje höst, men i år blev det D-vitamin i stället. I bland köper jag en flaska Blutsaft, och gör då uppehåll med tabletterna.
Jag var på hälsokontroll genom jobbet i går och Hb var 120, är det läge för en kur Blutsaft?
Jag har tyvärr inga historiska värden.
 

Liknande trådar

Skola & Jobb 15 år i vården blev det men nu säger kroppen tvärstopp, ALLT gör ont, hela tiden. 3 omgångar av vad jag förstått i efterhand var...
2 3
Svar
47
· Visningar
6 740
Senast: fejko
·
  • Artikel
Dagbok Huset jag köpte hade inte använts som permanentbostad på de senaste “60+-ish” åren, och hade även stått helt lämnat åt sitt öde under...
2
Svar
26
· Visningar
6 348
Senast: Calmiche
·
  • Artikel
Dagbok När jag gick i gymnasiet såg jag filmen Almost Famous med min mamma hemma i soffan på vår gamla tjock-TV. Egentligen är det väl en...
Svar
0
· Visningar
740
Senast: miumiu
·
Relationer Varning för vääääldigt långt inlägg! Jag skriver sällan personliga saker här men nu känner jag att jag skulle behöva andras syn på...
2 3 4
Svar
74
· Visningar
24 282
Senast: alazzi
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Valp 2024
  • Kattbilder #9
  • Senast tagna bilden XV

Hästrelaterat

Omröstningar

  • 🇪🇺EU VALET 2024🇸🇪
Tillbaka
Upp