Mätte fölisen...

Mitrolle

Trådstartare
... och hon är 134 cm hög nu! Är född 21 april och har hela tiden vuxit ganska jämt. Hur är det med föl, trappar de av på växandet snart eller kommer hon bli stor som ett hus??? :D Hur stora är era jämngamla föl, och hur stor gissar ni att min blir? :confused:
(Mamman 163 cm och pappan 168cm, sv hbl.)
 
Min är född den 30 april och är 131 cm hög nu. :)
Mamman är kallblodstravare, 155 cm hög. Pappan halvblod och 160 cm hög.
Det verkar inte som om han har tänkt att lugna ner sig med växandet, än iallafall. :D

Har ingen aaaning om hur höga dom kommer att bli som vuxna.
Vi får väl vänta ett år och sedan mäta med det där "tattarmåttet"! :banana:
 
Jag får ångest...

Mitt ARABföl, fött 14/4 är drygt 125 nu (eller, sista jag mätte, kan mäta igen ikväll).. Och vi har då sen midsommar aktivt försökt BROMSA tillväxten (och lyckats hyfsat), men hon växer ändå väl fort. Och hon blir stor för att vara arab.. Gudarna vet hur hög hon varit om hon fått växa i egen takt sas, och hur hon kommer dra iväg nu när jag måste lägga på tillskott igen..
 
Ja det där med från kotan till armbågen och sedan vända upp det??? Får väl prova det senare då... Men hon växer hela tiden och får iofs ganska bra med mat, men jag vill ju att hon ska bli stor och må bra så...
 
Begränsar maten. Inte svälter, men i just min fölis fall att ta bort allt tillägg (kraftfoder) för både sto och föl, och flytta dem från det superbra betet och sätta dem på sämre bete eller ge hö 12 h dygn.

Handlar alltså inte om att stoppa tillväxten, då får man MER problem sen, för de tar igen det med råge när de får ordentligt med mat igen då och växer ännu fortare och dessutom i ett "ryck". Utan att få bort eventuellt överskott.

Jag har BRA bete, extremt superbra. Stoet mjölkar som en prisbelönt mjölkko och födde sig mer än väl på enbart bete.

Som sagt så växer fölis ganska rejält och fort ändå, men fick hejd på det mest extrema i alla fall.

Anledningen var/är att hon växte alldeles för fort och senorna hann inte med så hon började hänga i knäna. Tyvärr gör hon det fortfarande *sucka djupt* Ska sänka trakten en aning till på måndag, och i övrigt finns det inte mycket att göra, det hela ligger just nu för bedömning hos specialist och jag hoppas få svar på måndag om det finns mer att göra. Tyvärr är risken överhängande att hon får dras med en viss grad av hängande knän/krokiga framben i vuxen ålder. Jag HOPPAS det inte påverkar hållbarheten dock..

Bilder på fölet finns att se på min hemsida, från första timmen till för ungefär två veckor sen. De sista bilderna visar tydligt benställningen och är tagna för atts kickas till vet och det är de bilderna som är hos specialisten nu.
 
Sv: Mätte fölisen...

Mätte min "åring" för några veckor sen och hon var 145cm född 18/4, men jag tror iallafall att hon inte blir mer än 165cm när hon är färdigväxt. Syrran som blir 2 år den 21/4 är 158cm nu.
 
Sv: Mätte fölisen...

Min hingståring som föddes 30 juni är ca 138 cm... HAN blir nog stor som ett hus :p Mamma 167, pappa 166. Mormor dock 177 cm och har lämnat stort...
Stoåringen är nog inte mer än 130, men jag vågar faktiskt börja hoppas på att hon blir över 160 :D

För övrigt skulle jag aldrig våga laborera med att hålla igen på maten för att bromsa tillväxten, för jag tror ärligt talat inte att det hjälper. Jag tror bara att man får en ryckig tillväxt då, att de kör igång och växer ännu mer när de kommer ut på bete i sommar. OM man inte begränsar det också. Och gör man det så tror jag att man får en häst som inte ommer hålla pga att den varit undernärd under uppväxten. Inte nödvändigtvis mager för det, men att den fått något mindre än den behöver för att kunna bli en frisk och sund häst. Jag har inga belägg för detta, men så resonerar jag.
 
Sv: Mätte fölisen...

Hehe, ja...:D

Mitrolle hade ju bilder på gnägg för ett tag sedan när hon red "fölisen":D :angel:
Hon får väl uppdatera tråden nu och tala om hur hög pållan blev:idea:
 
Sv: Mätte fölisen...

Min arabpojke (född Februari 2005) är 1,40 hög! Han växer jämnt och fint hela tiden, så han kommer nog att bli stor.
 
Sv: Mätte fölisen...

Och min arabflicka född 28/ 3- 05, var för ca två veckor sedan 137 cm fram & 141 cm bak.... Bara en massa ben. Ser ut att bli riktigt rejäl.
 
Sv: Mätte fölisen...

Har oxå en massa ben på min pojk, han ser mer ut som ett fullblod än arab. Vad har du för stam på din? Min är e.Santana HF u.FH Honey Mellon ue.Mellon = idel ädel springare :bump:
 
Sv: Mätte fölisen...

Min Connemara hingst född 15 maj 2005, mankhöjd cirka 133 cm och rump höjd cirka 135 cm, hoppas bara att han håller sig till ponny måttet. Har tänkt att behålla honom som hingst.
 
Sv: Mätte fölisen...

Min "lilla" dam är redan 140cm i mkh och ca 143-145 cm bak. Och hon är född 05-07-07 (7:e Juli). Hennes föräldrar är båda 163 cm i mkh. Börjar tro att hon kan bli ganska stor...
 
Sv: Mätte fölisen...

Hon är e Shaheer ( Raz Ama Naz- Nicola/ Expo) & u Nickolina ( Pamir-Nadjah/ Mamluk) Distansstam på pappas sida & superb galoppstam på mammas..... Pappa är en " krallig" en på ca 150 cm, mamma är som ett fullblod i miniatyr, långlinjerad dam på ca 150 cm. Bebis verkar ha ärvt mammas kropp. Hoppas på att hitta ett bra hem till henne, gärna som distanshäst../ L
 
Sv: Mätte fölisen...

Vår fölis är nu ca 129cm fram och 131 bak. Hon är född i maj. Vi håller tummarna för att hon ska hålla ponnymåttet, då hon har stort på pappans sida, - Vermont (50% sv.hbl.), och vet inte riktigt var hon kommer hamna. Vad tror ni? Finns risken att hon kan växa över?Mamman har väldigt lite halvblod, men det finns :angel: , typ i 6:te ledet.... Både Vermont och mamman Fix Julie är iallafall D-ponnyer.
 
Sv: Mätte fölisen...

Victovie skrev:
Vår fölis är nu ca 129cm fram och 131 bak. Hon är född i maj. Vi håller tummarna för att hon ska hålla ponnymåttet, då hon har stort på pappans sida, - Vermont (50% sv.hbl.), och vet inte riktigt var hon kommer hamna. Vad tror ni? Finns risken att hon kan växa över?Mamman har väldigt lite halvblod, men det finns :angel: , typ i 6:te ledet.... Både Vermont och mamman Fix Julie är iallafall D-ponnyer.

du borde kunna andas ut, fölet bli om den håller samma kurva som våra ridponnyer runt 144-148 har jag konstaterat. det är rätt intressant att mäta och se var det landar. har nu gjort det några år och även plockat in uppgifter på andras ridponnyer och det har inte slagit så fel. svårt förstås om stoet har okänd härstamning men ditt har ju stam. är det samma Fix Julie som är släkt med Fix Winston, tror jag han heter?
Petra
 
Sv: Mätte fölisen...

japp, Fix Julie är Fix Winstons mamma! :D . Och vår fölis Fix Victoria är helsyster till Winston.
 
Sv: Mätte fölisen...

hur vet man hur stora dom blir i huvudtaget..hur mäter man dom??

lite osäker
 

Liknande trådar

Ridning Har sett att flera andra årtal har egna trådar. Så varför inte skapa en tråd för våra 02or då?! För jag kan väl knappast vara den enda...
Svar
5
· Visningar
1 273
Senast: fio
·
Avel Går i tankar om att betäcka mitt ena sto nästa år. Jag behöver råd och tips om avel då det var 12 år sedan senaste fölet hemma. Framför...
Svar
5
· Visningar
1 095
Senast: Görel
·
Avel Hej! Hoppas att det är okej att göra så här :) Är väldigt ny här, så skäll på mig (snällt, tack! ;) ) om jag gör något knasigt...
Svar
17
· Visningar
4 436
Senast: Görel
·
Hästvård Jag har ett föl f. i april 2012 som vuxit fort, han blir stor, hbl. När han var ca 3 månader upptäckte jag att hans ena framkota var...
Svar
7
· Visningar
2 512
Senast: Chinadoll
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Tråden för spår
  • Uppdateringstråd 29
  • Bra och smakligt blötfoder?

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp