Någon som är duktig på bett...

  • Utrustning
  • Trådstartare Trådstartare gabriel jesus
  • Startdatum Startdatum
  • Svar Svar 17
  • Visningar Visningar 1 943
G

gabriel jesus

Har ett sto hon är väldigt stark och het.
Jag har aldrigt ridit en sådan stark häst i hela mitt liv.
25 års ridvana..
När jag köpte henne var hon riden på spanskt fast bett+ gramantyglar.
Förra ägraren sålde henne billigare för att hon var för rädd att rida henne själv.
Jag tog bort graman tyglarna och satte dit en martingal för att han någon kontroll när hon slänger med huvudet.
Jag har försökt att använda andra bett men hon lyssnar inte alls hon bara drar,plus jag har försökt med massor av lydnas övningar..

inget hjälper...

Måste jag fortsätta rida henne med detta hemska bett eller finns det någon annan lösning???
 
Sv: Någon som är duktig på bett...

Hur ser munnen ut? Det har jättestor betydelse för valet av bett. Låg eller hög gom? Några skarpbett? Hakar? Pullvalkar? Gamla skador och ärr?

Det kanske är så enkelt att hästen behöver munvård?
 
Sv: Någon som är duktig på bett...

vetrinären har tittat henne i munnen och hon ser bra ut enligt honom, har även försökt att lägga om foderstaten för att lugna ner henne...inget funkar..
hon är världens lugnast på stall plan men när man rider..
vad gör man med extremt heta hästar ???
hon är snabb och dessa saker är utmärkt vid tävling, med det är väldigt irriterande när hon galloperar i skritten...på stallplan..:crazy:
 
Sv: Någon som är duktig på bett...

alltså när man rider...( på stallplan) det blev lite fel med svenskan..hehhe:angel:
 
Sv: Någon som är duktig på bett...

Kanske så att hästen är stressad av att bli riden? Bäst då att börja om och "leka" så hästen lugnar ner sig
 
Sv: Någon som är duktig på bett...

Men hur ser munnen ut? Lite som att prova ut sadel. Att ryggen är ok är en bra början, men sedan måste man veta vad som passar.
 
Sv: Någon som är duktig på bett...

Förutom att hästen borde genomgå en rejäl veterinärbesiktning och besök hos tandläkaren: prova något bettlöst?
 
Sv: Någon som är duktig på bett...

Nu svarar jag och utgår från att hästen ÄR checkad, inte har ont o.s.v. o.s.v.
Alltså det är grundridning. Grunder, grunder, grunder. Om det så bara är i skritt till en början, sen trav och sist galopp. Hästar som inte orkar springer hemskt gärna ifrån arbete.
Hur är det om du arbetar henne på töm?
Har du provat rakt bett? Många heta hästar blir faktiskt lugnare när det är "så lite som möjligt" som händer i deras mun.
Om du inte provat något annat bett kanske du aldrig får veta hur det egentligen kan bli?
Låt henne "rasta" sig på lina och prova sen att rida.
Det tar tid och så som du beskriver det låter det som om hästen fått gå omkring så där väldigt länge och det enda man faktiskt kan göra som ger resultat är att vara stenhård och konsekvent med grunder, grunder, grunder. Hästen ska stanna när man ber den att stanna och stå tills man ber den om något annat.
 
Sv: Någon som är duktig på bett...

Först och främst hade jag tagit hästen till någon som är duktig på tänder. En häst som "alltid" har gått med samma bett har valkar eller annat i munnen efter bettet, det är inget konstigt alls utan helt normalt men det är givetvis inte bra. Det du får göra är att hitta ett bett som ligger annorlunda i munnen eller helst ett bettlöst så att munnen får läka ifred. Därför måste du ju veta hur hästen ser ut i munnen och det kan vara svårt att göra själv. Jag hade provat ett S-hackamore på en sådan häst och enbart ridit på inhägnat område den första tiden tills du känner att du har kontroll.
Hästar är ju olika i munnen och behöver därför olika bett. På vissa hästar är ett bett grymt medans det är helt suveränt i en annan mun.
Du måste för att kunna hitta rätt bett veta om hästen är hög eller låg i gommen, om den har valkar i mungiporna, vad den egentligen har för storlek osv.

Ett bett som hästar ofta tycker om är kimblewickbett, på det kan man ändra styrkan utefter vad som behövs och de finns med olika höjder på porten eller helt raka. Just att det är kedja under hakan gör att bettet sitter mer still vilket många hästar tycker om.
På en häst med riktigt låg gom är däremot ett rakt bett eller med port helt förkastligt, den behöver ofta ett tredelat bett istället.

Handen är ju också en viktig del. Din häst har förmodligen lärt sig att den måste skydda sin mun och därför blivit "hård" i munnen. Detta får du bort med en mjuk stadig hand som aldrig rycker eller gör något annat som gör ont. Din häst måste helt enkelt lära sig att lita på att bettet inte kommer göra ont längre, först då kommer hon kunna slappna av och sluta springa. Det är därför jag rekomenderar ett S-hackamore, då kan ni i lugn och ro hitta känslan och tilliten tillsammans utan bett i munnen. En häst som litar på handen kan ridas på nästan vilket bett som helst som passar, även ett riktigt skarpt utan att bli hård eller motvillig i munnen.
 
Sv: Någon som är duktig på bett...

jag har provat andra bett och hon bryr sig inte,jag har haft en lång broms sträcka....om man säger så och det kan ju bli lite farligt i längden + när jag har ridit henne på vanligt tvådelat bett så biter hon ihop och drar, eftersom jag inte orkar hålla emot i en timma i sträck så gick jag tillbaka det det strängare bettet..
jag har hört att hennes mamma som är arab är lika het även vid gammal ålder...
jag har alltid trott att det är en lyndas fråga ,men när jag är på backen är hon super NH tränad och lyder vid minsta vink, som en hund...:love:
jag är dock väldigt mjuk i handen och jag har 25 års ridvana¨+ hästutbildad...
 
Sv: Någon som är duktig på bett...

Kan du inte prova ett kandar eller ett pelham med dubbla tyglar då? Och bara använda stången när hon verkligen blir stark?
Såvida hästen är ok i mun och i övrigt.

Kimblewick är ju också ett alternativ men jag själv tycker bättre om att ha två tyglar och kunna koppla bort stångverkan om jag så vill.

Har själv använt ett pelham med två tyglar på en mycket het häst, frisk och fin men otroligt nonchalant i munnen. Lång bromssträcka och som sagt mycket mycket nonchalant mot ryttaren hjälper(funkade ypperligt från marken). Efter ett tag stressade hon av, började kunna lyssna och kunde ridas lugnt och sansat på tränsbett utan problem och lyssnade fint på ryttaren. Helst ett rakt bett eller delat med fasta ringar.
 
Sv: Någon som är duktig på bett...

Vi har en häst som är som din! Hur lydig, snäll och stabil som helst på marken, men han älskar att springa fort och har väldig olydnad för bettet. Han var totalt trasig i munnen när vi köpte honom. Besiktningsveterinären tittade i munnen o noterade inget. Två veckor efter köp visste vi att nåt var allvarligt fel, och åkte direkt till en riktig hästtandläkare. Två lösa kindtänder, inflammationer överallt och mask som kröp runt i munnen. Hans ögon rullade när man red på delade bett, o det var ju inte konstigt!

Han har läkt nu och är även kontrollerad av kiropraktor och masseras med jämna mellanrum. Men han e två friska år senare bara aningens lättare att stanna. Vi rider på pelhamstång, han får absolut inte ha bett som kan åka bak på hans tänder. Och absolut inte hackamoore som smiter åt runt just de två lösa tänderna.

Det som vi märkt gjort stor skillnad är att bromsa med ridspö på bogen. Först ge signal med kroppen o sen en tap på bogen. Tyvärr är han extremt känslig för spö så det kan slå fel oxå. Så nu tränar vi broms i paddock med spö i början på ridturerna, lämnar sedan spöt hemma o så kommer han ihåg den ridturen att stanna. När han är som bäst så tvärnitar han på sitshjälp nu. Men vi galopperar t.ex. inte ute än, det är lång väg kvar.

Så testa andra hjälpmedel som inte rör munnen, t.ex halsring och spöt på bogen.

Kämpa på :)
 
Sv: Någon som är duktig på bett...

Hej!

Först tycker jag det låter konstigt med en så stark arab(korsning?), dom brukar vara väldigt känsliga. Och sen undrar jag om du gjort precis tvärt om?? När hästen springer (och förväntar sej smärta i munnen eftersom du drar/tartag) har du provat att släppa efter och rida för bara sätet. Styr in på volt- så liten du behöver och få stopp där.

Jag red för massor med år sen en häst som ridits in lite "klumpigt". Varje gång jag man (dvs inte bara jag) tog henne i munnen gick det fortare och ju mer man drog desto mer sprang hon. I hennes fall handlade det inte alls om "hetta" utan snarare om osäkerhet och "gammal vana". När jag slutade dra och bara styrde in på volt (där dom ju inte kan springa lika fort) och hon insåg att jag inte längre drog- då saktade hon av på tempot. Sen ökade vi volten- hon sprang igen (jag fick panik och drog ett tag och kom sen på knepet igen) och då var det bara att minska volten igen. Efter någon vecka såhär insåg hon (och jag) att jag inte drog och att hon inte sprang och efter det var hon guld att rida, mjuk och känslig i munnen och lyssnade på minsta lilla (ehrm.. om det inte var hinder ivägen, då blev hon osäker igen och gasade gärnet).

Det roliga var att jag var i skogen när jag lärde mej detta, så jag hade inte ens nånstans att styra in om det inte hade funkat:).

Så.. jag tror visst att du kan lära om detta beteende och att du inte måste rida på skarpt bett, däremot kanske det tar ett tag innan hästen förstår vad du vill säja och att den inte längre behöver fly från bettet.. Har du testat att låta den springa av sej innan du rider så den inte har så mycket överskottsenergi?

/Lavinia, med en mycket känslig arab som sätter huvudet i vädret om man tar för hårt i henne (dvs om man tar i henne som jag tidigare gjort med andra hästar), man får lära om rätt ordentligt..
 
Sv: Någon som är duktig på bett...

jag har provat andra bett och hon bryr sig inte,jag har haft en lång broms sträcka....om man säger så och det kan ju bli lite farligt i längden + när jag har ridit henne på vanligt tvådelat bett så biter hon ihop och drar, eftersom jag inte orkar hålla emot i en timma i sträck så gick jag tillbaka det det strängare bettet..
jag har hört att hennes mamma som är arab är lika het även vid gammal ålder...
jag har alltid trott att det är en lyndas fråga ,men när jag är på backen är hon super NH tränad och lyder vid minsta vink, som en hund...:love:
jag är dock väldigt mjuk i handen och jag har 25 års ridvana¨+ hästutbildad...

Men det går ju inte att sitta och hålla i munnen en timme i sträck, det är väl A och O i all ridning? Hur mjuk hand du än har så spelar det ingen roll om hästen aldrig får eftergift. Och ger inte ryttaren eftergift så gör inte hästen det heller. Superenkelt, eller hur? ;)

Du måste gå tillbaka till grunden av grunderna, och verkligen nöta där tills hästen börjat lyssna och förstå vad du menar. Det får ta en vecka eller ett år, men det måste göras.
Under denna period är det viktigt att inte gå för fort fram, att vara oerhört noggrann och att inte sätta sig i situationer där det finns risk för återfall till gammalt beteende.
Det betyder att om hästen stressar upp sig och ligger på så fort trav kommer på tal, då travas det inte! Och när du känner att ni skulle kunna prova att trava lite, trava bara så många steg att ni inte påbörjar den gamla kampen igen, om det så bara funkar med 4 steg.

Rid i skritt med total eftergift, gör sedan halt och ge total eftergift i samma ögonblick som hästen stannar. Rid fram i skritt igen med så mjuka hjälper som möjligt, och med total eftergift i tygeln. Gör om. Upprepa tills hästen förstått, klappa om och sitt av.

Och så här får man nöta tills hästen "återfått känseln" igen, och lärt sig att varje tygeltag verkligen betyder något.

Skittråkig ridning, men om man gör det noggrant blir det MYCKET roligare sedan! :D
 
Sv: Någon som är duktig på bett...

Jag har haft en sån häst.Och skenat otaliga kilometer i sadeln på den.En sådan häst hjälper det inte att betsla upp mer man kan inte vinna över en häst som väger 500 kg via dragkamp så är det bara.
Som många andra redan skrivit så är det grund ridning som gäller.Börja om från början och få hästen att förstå tygeltagen korrekt från början det är inte krångligare än så.
Oftast är det dessutom så att de hästarna som ligger på framtill och är väldigt framåt egentligen är de mest känsliga.
Göra om och göra rätt är det enda som funkar och se till att hästen får en annan inställning till ridningen och sin ryttare och framförallt ryttarens hand.

Precis som pinky skrev här ovan så är det inte den roligaste ridningen kanske.(för mig tog det år att få fason på hästen)
Men i bland får man helt enkelt göra uppoffringar för sin häst för att få den att trivas med arbetet man tänkt att den ska utföra så småning om.
 
Sv: Någon som är duktig på bett...

Har du testat ett waterfordbett?

Med det får hästen inget stöd, varpå den inte kan hänga sig i bettet och bli starkt.
 

Liknande trådar

Ridning Hej! Jag har ett sto på åtta år som jag haft i ganska precis två år. Innan jag köpte henne hade hon haft fem hem på tre år och lärt sig... 2
Svar
21
· Visningar
8 449
Gnägg Igår kväll hände något som jag har så otroligt dåligt samvete för idag. Min häst är otroligt envis och ibland lyssnar han inte även fall...
Svar
11
· Visningar
1 805
Senast: _FiA_
·
Träning Hej! Jag har ett 4- årigt camargue sto som jag har ridit in själv, var inte speciellt erfaren när jag köpte och förstod nog inte riktigt...
Svar
13
· Visningar
1 576
Senast: Lipperta
·
Utrustning Nya fröken är en snäll och välartad sak, men kan bli väldigt "stum" när hon blir spänd, och kan bli stark när hon är peppad. Jag ska... 6 7 8
Svar
149
· Visningar
11 913

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp