Bukefalos 28 år!

Någon som har erfarenhet av jobbig öroninflammation?

lady_vip

Trådstartare
Jag har självklart kontakt med veterinär, vi pratade senast idag och hon skulle fundera lite...

Iaf, Loka är en öronhund, hon har ALLTID haft problem med sina öron. Sedan hon var 9 månader har hon behandlats mot allergi och det har sedan kommit och gått, de sista åren har det varit riktigt bra! Då har jag fått underhållsbehandla med Betnovat nån gång i bland och så har det varit bra. Men sedan i våras är det inte bra.

I våras eskalerade det hela och vi åkte då till djursjukhuset. Där togs prover, öronen spolades och hon fick antibiotikadroppar (tror det var Canaural, i förväg, men sedan skulle vi fortsätta), proverna visade enbart på väldigt mycket jästsvampar så vi skulle spola öronen med ett medel som tog jästsvampar. Efter fortsatt kontakt med vet. tyckte hon vi skulle fortsätta spola öronen några gånger i veckan. Sommaren gick och för lite mer än 2 månader sedan eskalerade det igen.

Jag bytte veterinär. Vi tog prover, visade på multiresistenta bakterier, staffar av flera typer (har provet nånstans om någon vill veta exakt). Vetten ville inte sätta in droppar utan att kolla i öronen. Första gången gick det inte att se något, hörselgången var väldigt svullen och trots dubbel sedering skakade hunden på huvudet. Vi fick gå hem med Baytril och smärtstillande för kontroll efter 10 dagar. De smärtstillande kunde hon inte äta, så det blev bara Baytril.

På efterkontrollen skulle vi då kolla ner i öronen igen. Hörselgången var inte alls lika svullen så det gick ganska bra, men inga trumhinnor gick att se. Fler vettar kollade, men summan av kardemumman är att båda trumhinnorna är spruckna. Det utesluter alla former av droppar och det får då bli allmänbehandling - dvs fortsätta med Baytril.

Nu har hon käkat Baytril i snart 40 dagar, det blev bättre, men har nu vänt och det är återigen svart gegga i öronen:(

Någon som kan tänka på något som vi kan använda i öronen? Nästa steg? (Nya prover och nya mediciner borde det ju vara) Måste vi kanske ta upp hyposensibliseringen igen? Men allergin gör ju inte att det växer taskiga bakterier i öronen..??

Öronkupera på gamla dar kanske;)

Hunden lider ju såklart tidvis, men inte särskilt mycket just nu måste jag säga, hon lider mest när öronen ska rengöras. I vanliga livet märks inte mycket, hon är väl van... Att hon saknar trumhinnor verkar sakna betydelse för henne, förutom att hon hör illa på håll.

Tips???
 
Sv: Någon som har erfarenhet av jobbig öroninflammation?

Ni ska absolut ta tag i allergin! Det är den som orsakar öronproblemen. Högst troligt i alla fall, dock skulle man kunna kolla sköldkörteln och eventuellt binjurarna också med tanke på att hon börjar komma upp i åldern.

Om hunden ändå inte blir bra i sina öron trots behandling av allergin så återstår bara en operation där man tar bort hörselgången.
 
Sv: Någon som har erfarenhet av jobbig öroninflammation?

Vårat öronbarn var dock en springer spaniel, och med honom fick jag tillslut några superstarka örondroppar som hjälpte, men jag undrar om jag kan hitta de papprerna igen, det är ju 10 år sedan (gah vad tiden går fort)... Men där såg vi på odlingen vilka bakterier det var och satte in mot just dem.

Sen fick jag lov att vara hysteriskt noggran med att hålla honom kort klippt runt, i och på öronen, fästa upp öronen med en mjuk hårsnodd när han hade varit blöt så det fick torka ordentligt. Så en öronkupering kanske inte är helt dumt, även om det inte känns så roligt.
 
Sv: Någon som har erfarenhet av jobbig öroninflammation?

Nu är jag kanske krass, men tror du att hyposensibliseringen skulle hinna hjälpa henne? Om du förstår vad jag menar, hon är ändå 9 år. Du tänker kanske på någon annan typ av behandling? Kvalsterallergi är det hon lider av, ev odokumenterad foderallergi, där det sägs att hon inte skulle tåla lite olika livsmedel, tex vete, vilket jag nog delvis tror på, men det gjordes med blodprov för snart 10 år sen.

Vad skulle kunna strula med sköldkörtel och binjurar? Dvs vad ska vi kolla? Hon är ju även lite inkontinent om det har någon betydelse.

Vi måste ju liksom komma till grund med detta och börja i rätt ände känner både jag och vet.
 
Sv: Någon som har erfarenhet av jobbig öroninflammation?

Vi får ju inte droppa något i öronen, det går in i mellanörat och skadar då mer än det hjälper. Vilket ju helt förklarar varför hunden är halvt hysterisk när man ska fixa öronen, trumhinnorna sprack ju inte i går om man säger så ;)

Hon har ingen päls i öronen, men tunga stora öronlappar och dessutom har tyngdlagen gjort sitt så öronen hänger.

Och ja, just det, i ena örat har hon ett gammalt blodöra precis där hörselgången börjar, som gör att det är väldigt svårt att komma åt och blir trångt. Jag får inte ens ner ett finger, så det blir fuktigt där. Det örat mår dock bäst just nu, konstigt nog.
 
Sv: Någon som har erfarenhet av jobbig öroninflammation?

Ni ska absolut ta tag i allergin! Det är den som orsakar öronproblemen.

Tillägg: Vi måste väl ändå få bukt med de där jäkla staffarna först? Jag förstår att allergin antagligen orsakar det hela, men som sagt så orsakar ju inte allergin de där jäkla bakterierna..?
 
Sv: Någon som har erfarenhet av jobbig öroninflammation?

Problemet med multiresistenta bakterier är ju att de är just multiresistenta, dvs få eller inget antibiotikum hjälper. Då är en operation den enda utvägen för att få bort bakterierna. Vad rör det sig om för bakterier? Vad har antibiogrammet visat? Att de är resistenta mot alla antibiotika? Eller är de känsliga för Baytril? Hur länge har du gett Baytril och i vilken dosering? Finns det även jästsvamp i öronen i nuläget? Hur behandlas den i sådana fall?
En hyposens skulle kunna hjälpa henne, men har ni provat Atopica? Kortison i tablettform? Går ni till en hudspecialist? Sen låter det inte som att ni gjort en ordentlig eliminationsdiet?

Underfunktion av sköldkörteln ger ofta problem med återkommande öroninflammationer. Ibland är det det enda symtomet. Andra symtom är tröttare än vanligt, mer frusen, äter lite men går ändå lätt upp i vikt, tappar hår eller ändrar pälsfärg/-struktur. Man tar ett blodprov där man mäter TSH och T4, alltså sköldkörtel hormon. Det är viktigt att mäta båda värden för endast då kan man få en tillförlitlig diagnos. Man behandlar enkelt genom att ge hunden sköldkörtelhormoner i tablettform.

En överfuntkion av binjurarna (Morbus Cushing, Cushing's sjukdom) kan också orsaka hudproblem, men oftast förekommer även andra symtom som kissar och dricker mycket, stor aptit, tappar muskler, hässjar, får hängbuk, tappar päls etc. Ett enkelt test är att lämna in morgonurin som du tagit under stressfria förhållanden (på den vanliga morgonpromenaden, det bästa är att öva på att samla upp urin några dagar innan det riktiga provet tas så att hunden blir van och mindre stressad) som undersöks på kortisolhalten. Är den låg kan man utesluta Cushing, är värdet högt måste man göra fler tester för att ställa diagnos.
Det är dock ovanligt att öroninflammation är det enda symtomet.
 
Sv: Någon som har erfarenhet av jobbig öroninflammation?

Nu skriver jag från telefonen, så mer utförligt svar i morgon.

Cushings kan vi nog utesluta, min andra hund har precis fått den diagnosen så jag är ganska medveten om sjukdomsbilden, Loka har inga av de symptomen. Sköldkörtelproblemet likaså, hon är pigg, fin päls, bra form osv. Men visst, om öronproblem kan vara enda symptom så borde det ju uteslutas.

Ang hennes allergi. Ingen elliminationsdiet har gjorts. Hon har ätit färskfoder sedan hon då var 9 månader och de tester man gjorde var blodprover, både på miljöer och kost. Dock är det uppenbart att hon reagerar på kvalster. Det kan (kunde, nu har hon varit ganska bra i rätt många år) märkas skillnad från dag till dag tex beroende på om man städat nyss eller varit i en "smutsig" miljö. Om hon kliar sig och jag tvättat fällar så kliar hon inte dag 2 etc.
Hon kan inte äta kortison, hon blir extremt kissnödig och kan numera inte hålla sig. Vi har inte provat Atopica.

Bakterierna ska tas av Baytril, därav valet. Har inte tabletterna här och inte heller provsvaret, men hon har ätit Baytril snart 40 dagar, 1 gång/dag, för 35 kg hund, kan det vara 10 mg..?

Det fanns inte särskilt mycket jästsvamp vid sista provet, det har vi ju krigat mot nästan ett halvår så min egenpåhittade teori var att vi tagit död på den positiva bakteriefloran också... Ingen annan behandling än Baytril görs just nu.
 
Sv: Någon som har erfarenhet av jobbig öroninflammation?

Sen fick jag lov att vara hysteriskt noggran med att hålla honom kort klippt runt, i och på öronen, fästa upp öronen med en mjuk hårsnodd när han hade varit blöt så det fick torka ordentligt. Så en öronkupering kanske inte är helt dumt, även om det inte känns så roligt.

Jag frågade en veterinär om inte vi kunde kupera öronen på min pudel. Hon tittade på mig som jag var helt tokig. Sen skrattade hon bara till och tog det som ett skämt :mad:

Nu har min hund problemen pga allergin och utreds nu, men skulle ändå tycka att en öronkupering kunde vara bra då det inte går att tofsa hans öron på huvudet. Ska nog prata med min nuvarande veterinär igen.

Är det någon som vet om det är någon som fått igenom en öronkupering på öronhund?
 
Sv: Någon som har erfarenhet av jobbig öroninflammation?

Öronkupering har varit förbjudet i Sverige sedan 1959 eller 1960. Jag tror inte ens att man jämnar till ett skadat öra utan man försöker sy ihop revan/revorna så att det ser hyfsat ut.
 
Sv: Någon som har erfarenhet av jobbig öroninflammation?

Kan du på något sätt vika öronen bakåt så det inte blir så varmt och fuktigt? T ex vik det öra hon har överst bakåt när hon sover. Så gjorde min kompis med sin borderterrier när han hade öroninflammation i först det ena örat sen i det andra. Det var också resistenta bakterier plus svamp. Han blev behandlad med droppar, men det går ju inte i ditt fall när trumhinnorna är spruckna. Eller prova att fästa ihop öronen upp över huvudet med hjälp av kirurgtejp.
 
Sv: Någon som har erfarenhet av jobbig öroninflammation?

Öronkupering har varit förbjudet i Sverige sedan 1959 eller 1960. Jag tror inte ens att man jämnar till ett skadat öra utan man försöker sy ihop revan/revorna så att det ser hyfsat ut.

Jo jag vet att det är förbjudet, men jag tänkte i medicinsk syfte :) Man kapar ju svansar ibland pga det.
 
Sv: Någon som har erfarenhet av jobbig öroninflammation?

Nylonstrumpa har jag hört som tips för att hålla öronen bakåt!
 
Sv: Någon som har erfarenhet av jobbig öroninflammation?

Vi får ju inte droppa något i öronen, det går in i mellanörat och skadar då mer än det hjälper. Vilket ju helt förklarar varför hunden är halvt hysterisk när man ska fixa öronen, trumhinnorna sprack ju inte i går om man säger så ;)

Hon har ingen päls i öronen, men tunga stora öronlappar och dessutom har tyngdlagen gjort sitt så öronen hänger.

Och ja, just det, i ena örat har hon ett gammalt blodöra precis där hörselgången börjar, som gör att det är väldigt svårt att komma åt och blir trångt. Jag får inte ens ner ett finger, så det blir fuktigt där. Det örat mår dock bäst just nu, konstigt nog.

:angel: En aning trött igår kanske jag var, nej det är klart att ni inte kan hälla något i örat. :o

Försök vik upp öronen så fort du får en chans, vårat öron barn tyckte att jag var rätt dryg i början men han vande sig rätt snabbt att jag var fram och petade på örat så fort han la sig, eller om jag satt och kli honom osv.
Jag vet inte om man kan få till öronkupering pga medicinska skäl, jag vet att vi pratade om det lite löst om inte örondropparna skulle hjälpa, men i och med att de hjälpte så kom vi aldrig längre i den diskussionen, och det var som sagt 10 år sedan.
 
Sv: Någon som har erfarenhet av jobbig öroninflammation?

Nej man kuperar inte, däremot opererar man bort hörselgången. Hunden får ha kvar sina öron men om man tittar in i örat tar det bara stopp. Hunden blir således i princip döv, men alla problem försvinner. Har träffat ett antal hundar som genomgått en sådan operation och de har alla mått väldigt bra. Skönt att slippa den där geggan och framförallt smärtan i öronen!

TS, det låter ju onekligen som om hon är atopiker. Men det skulle kunna finnas en foderkomponent med också. Har du någon gång märkt att hon reagerat mer när du gett ett visst sorts foder, tuggben, godis? Du skrev att ni tagit tagit blodprov för att utreda foderallergi. De proverna är tyvärr opålitliga och ingen hudspecialist använder sig av dessa.
Frågan är om ni skulle prova er på en eliminationsdiet också, i alla fall är det absolut indicerat om allt annat falerar så att säga.

Jag tycker absolut att du ska prata med din veterinär om Atopica!
Nästan konstigt att denne inte föreslagit det med tanke på hundens problem med kortison. Det är en dyr medicin, men ofta kan man trappa ner givan till att ge var 3:e dag eller ännu mera sällan efter en inledande period med medicin varje dag.
Den ger absolut mindre biverkningar än kortison, påverkar inte hela kroppen utan bara t-cellerna specifikt. Vanligaste biverkningen är diarré och kräkningar vid inledande av behandling. Du kan ju läsa på FASS om du är intresserad, för så otroligt många alternativ har du inte.
Min egen hund stod på det i nästan 2 år och var helt klådfri till slut. Jag ville inte heller göra en hyposens pga att han var 11 år. Han hade dock även en foderallergi som vi utredde.
Vet i alla fall en till här på buke som ger sin hund Atopica och är mycket nöjd!

Går ni till en hudspecialist? Om inte så bör ni kontakta en, de har mer koll på de olika behandlingsmöjligheterna och är de som är experter på öronproblem med multiresistenta bakterier. Tänk på att nämna det vid varje veterinärbesök så att veterinär kan ta på sig handskar eftersom det smittar till människa.

Baytrilen behöver oftast ges i 6-8 veckor vid sådana grava problem, och helst ska man samtidigt behandla lokalt i öronen också. Hon ska få den högsta doseringen också, det är viktigt!

Då har du ju koll på Cushing! Men ett sköldkörtelprov är snabbt, enkelt och inte så dyrt så det bör du absolut prata med din veterinär om! Det är inte ovanligt med öroninflammation som enda problem.
 
Senast ändrad:
Sv: Någon som har erfarenhet av jobbig öroninflammation?

Jag lider med dig. Jag hade samma problem med min förra storpudel. Tycker du ska kolla om det är foderallergi.Byt till ett foder utan massa spannmål. Sen fick jag ett tips som gjorde underverk med min hunds öron. Pavaryl som är ett svampmedel och finns på apoteket droppas i öronen efter rengöring med espree öronrengöring.
Jag gjorde detta 1 ggr per dag i 1 vecka sen 1 ggr varannan dag i en vecka så minskar man för varje vecka. Min hund blev helt bra i öronen och hade aldrig mer problem. Det gäller att vara envis med behandlingen. Lycka till.
 
Sv: Någon som har erfarenhet av jobbig öroninflammation?

Men goddag yxskaft? Det går inte att droppa i öronen och hunden är kollad för allergi...
 
Sv: Någon som har erfarenhet av jobbig öroninflammation?

Jag har för mig det finns öronrens som man kan använda trots sprucken trumhinna? Men det är ju förebyggande då, för att förhindra uppkomst av svamp. Jag har två sådana. En som löddrar kraftigt och effektivt sköljer ut skit ur örat. Fick ut en gammal klump av mörkbrun torkad svampgegg en gång och sedan tog jag det medicinska öronrenset efteråt. Hunden blev bra efter att par upprepningar med dessa två. Nu har din hund bakterier som är resistenta så det är ju en annan situation men vill bara tipsa om dessa produkter då de är jättebra för öronhundar.
 
Sv: Någon som har erfarenhet av jobbig öroninflammation?

Den där operationen låter inte alls dum, hon är redan i stort sett döv...

Iaf. Jo, hon reagerar på vissa födoämnen, eller iaf har reagerat, framförallt tills hon var en 4-5 år gammal. Men vi har aldrig gjort eliminationsdiet, jag gick över till färskfoder och då lugnade allt sig, om hon inte stal något eller fick tag i något. Det hon reagerar mest på, och alltid har gjort, är fisk och bröd. Hon har i stort sett hela sitt liv ätit Nordic Special +, sedan ca 3 år Fodax VIT (som innehåller spannmål, men inga stora mängder). Kan tilläggas att det alltid varit så att om hon inte tål något blir hon dessutom dålig i magen och hela hunden blir liksom röd, hon tuggar tassar och får klåda - det har inte hänt på flera år nu.

Vilket foder rekommenderar du till en eliminiationsdiet?

Vi går inte till en hudspecialist, inte nu. Jag är lite anti och har därför nu detta samarbete med en ung kunnig vet i stället som verkligen tänker till, vilket jag uppskattar. Men jag kanske borde göra det, jag får bara så himla dåliga vibbar varje gång vi besöker något liknande och dessutom får vi en räkning på 2000 spänn för att de spolat öronen och ska höra av sig. Jag vill liksom ha någon som engagerar sig, inte bara ska testa lite hit och dit...

Kollade Baytrilen nu, hon får 150 mg/1 gång dag. Men frågan är ju vad man kan behandla med lokalt..? Det enda vettarna vågade föreslå var koksaltlösning.

Så nu ska vi diskutera sköldkörtelprov och Atopica:) Du skriver att det är dyrt, vad innebär det?
 
Sv: Någon som har erfarenhet av jobbig öroninflammation?

Tillägg: På provsvaret från SVA står det
Måttlig växt av Staphylococcus pseudointermedius i måttlig blandflora. Svamp: sparsam växt av Malassezia.
 

Liknande trådar

Hundhälsa Hej Jag har en elvaårig Jack Russel tik som akutopererades för 5 veckor sedan, allt gick bra , men jag har en liten fundering. Det hela...
Svar
3
· Visningar
818
Hundhälsa Jag behöver råd, och eftersom jag inte har någon annan att rådfråga, vänder jag tillbaka till min ungdoms forum ... Det här blinr långt...
Svar
6
· Visningar
2 134
Äldre Sjukvården ska det förstås stå. Känner mig både förbannad och besviken. Nästan uppgiven. (men inte riktigt. Då skulle jag ju inte vara...
24 25 26
Svar
515
· Visningar
38 784
Senast: Korven
·
Hundhälsa Har själv en fråga relaterat till öronproblem. Var hos en veterinär idag som sade att min hunds öron var liite röda, hon tog odling för...
4 5 6
Svar
107
· Visningar
17 957
Senast: em-pirre
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Stänger du toalettlocket?
Tillbaka
Upp