Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Ja, om jag inte taggar ner ambitionsnivån.
Det är nästa steg på karriärspinnen, jag har alla kurser och meriter, får uppdrag i förberedande syfte mm. Jag har tackat nej tre gånger på ett och ett halv år.
Min chef undrar om jag inte vill vidare i karriären, men jag vill faktiskt bli världsbäst på det jag gör. Visst skulle jag vilja ha högre lön, men det är ett för högt pris att betala.
Jag har haft personalansvar förut, och det är inte min grej.
Då är det bättre att släppa taget om organisationen helt och bli konsult.@HyacinthExpertens lön verkar sällan kunna mäta sig med chefens
Må så vara, men jag vill ju fortfarande utvecklas, vidareutbilda mig osv men inom mitt område. Jag vill bli bättre på det jag gör, lära mig mer om massor, men jag vill inte ha personalansvar igen. Jag är nörd på min bit, inte på schemaläggning av konsulter, budget och vabbande personal.
Ofta blir dessutom experter befordrade till chefer för att det är enda sättet att få mer betalt. Trots att de har tveksamma ledaregenskaper i en hel del fall. Det är ett kasst system.
Och när din chef frågar "Vill du inte vidare i karriären?", så borde det inte vara så svårt att säga "Nä! Sluta utbilda mig och ge mig förutsättningar på alla sätt att förbereda mig för chefsrollen, för jag vill inte!"
Jag uppfattade inte att det var riktigt det som var @Hyacinths läge. Och det var heller inte riktigt det jag tänkte på. Jag tänkte mig personer - jag känner flera såna, har det visat sig - som mer än gärna vill utvecklas - som experter, alltså yrkesmässigt, i sitt fackområde. Problemet är att ordet "utveckling" praktiskt taget används synonymt med "fler och fler att leda och hantera vab för", vilket du ju i princip också gjorde i inlägget.
Så jag håller inte med dig om att "utveckling", i forskarvärlden minst av allt, likställs med "bli chef". Det kan säkert vara så i vissa branscher, som inte är så kunskapsintensiva, men i de kunskapsintensiva branscher jag känner till så finns absolut alternativen expertkarriär/chefskarriär, och de flesta är också medvetna om att de finns.
Bara för att nämna ett par självupplevda exempel, men jag är mer intresserad av det problem jag tycker verkar finnas här, än av egna upplevelser av det.
Ja, det är jag också, särskilt eftersom jag jobbar på ett ställe som forskar om just den här typen av frågor. Jag är inte säker på att jag delar den bild du har, tvärtom tycker jag, baserat på mina erfarenheter i jobbet (alltså inte av mitt eget yrke, utan av egen och andras forskning) att det finns rätt gott om branscher/jobb där utveckling inte är = bli chef. Visst kan det vara så att man förväntas vilja bli chef över åtminstone några få i något läge, men oftast är det ju allmänt känt att när man tagit några steg uppåt på den karriärstegen så gör man inte längre det man från början var bra på, som gjorde att man blev chef i första läget. Det finns till och med ett lite humoristiskt namn på den tendensen: the Peter principle
![]()
Med det sagt så är det alltså mycket välkänt att expert och chef är olika saker, och att den som lämpar sig för det ena inte nödvändigtvis blir lycklig som det andra. Och i väldigt många organisationer och yrken finns också mycket riktigt båda vägarna, den akademiska världen är absolut inte unik där.
Beklagligt att det beskrevs så negativt. De där nördarna är ovärderliga i många organisationer.expertroll närmast som något för tragiska nördar helt utan social kompetens.
Min erfarenhet är att det oavsett ambitionsnivå på arbetsplats bara finns ett begränsat urval av duktiga och någorlunda ansvarsfulla medarbetare. Jag kan mycket väl förstå att det blir som @Hyacinth beskriver att man fortsätter att satsa på någon som är motsträvig, just för att man inte har ett jätteurval att välja på. Jag tror tyvärr ofta också att kvinnor hamnar i facket "ansvarstagande" och forskning visar att kvinnor tenderar att behålla sina administrativa ansvar oavsett hur de klättrar.Varför måste man bli chef för att man är en duktig specialist? Det tycker jag är resursslöseri.