Oj... jag tycker det är en knepig fråga och är väl inte helt bekväm med min känsla inför det hela. Jag är uppvuxen med gammaldags bondetänk vad det gäller vissa saker som tex att ta i hand. Det är så man hälsar, punkt slut. Det är något som verkligen sitter djupt i mig. Så min reflexreaktion blir: "Hallå, du är i Sverige nu och här hälsar man så här, oavsett kön!".
MEN eftersom min reaktion sitter så djupt har jag förståelse för att deras reaktion/känsla också sitter djupt. Dessutom har de flesta med den här bakgrunden kommit hit från riktigt vidriga förhållanden och då blir det gärna att man håller fast vid sina traditioner ännu lite hårdare. Det har jag också förståelse för.
Det viktigaste tycker jag är att de får veta att det uppfattas som enormt oartigt att inte ta i hand här så de iaf vet om det. Sedan är det upp till dem att avgöra hur de ska hantera det. Tex är det ju smidigt om de i ett blandat sällskap hälsar på alla på samma sätt.
Så länge en man som inte vill ta mig i hand inte visar något tecken på bristande respekt gentemot mig hetsar jag inte upp mig nämnvärt. Samtidigt är det problematiskt att vi sas godkänner särbehandling baserat på kön, det skaver. I en situation som
@nullo-modo beskrev hade jag blivit skogstokig. Då är det inte någon respekt inblandad alls utan rent kvinnoförakt och det tolererar jag aldrig.
Sedan kan jag säga att jag aldrig råkat ut för att en muslimsk man inte tagit i hand. Visserligen har de flesta varit väldigt sekulära och tom ateister men en del har varit troende och fortfarande inte haft problem med att ta mig i hand.
Kan tillägga att jag är inte överförtjust i kindpussar men kan ta det i jobbsammanhang eftersom jag ibland jobbar med de som har det som tradition. För mig är det inget problem att anpassa mig så. Det är värre när jag är tvungen att vara med i tidningen pga mitt jobb!
Vänner hälsar jag gärna med en kram så länge det är ok för dem
Kontentan av mitt svammel är väl att jag inte hetsar upp mig för det så länge det inte är kopplat till någon respektlöshet mot mig, även om jag inte är överförtjust i att det görs skillnad på kön.