Osunt förhållande till mat

En vanlig jobbdag där jag jobbar kväll kan se ut så här
Kaffe innan morgonpromenaden.
Kesella med lite funlight.
En omelett med de grönsaker som brukar finnas hemma, innan jobbet.
På jobbet dricker jag en proteinshake, mest för att jag inte har tid att äta något vettigare på mitt jobb.
När jag kommer hem har jag antingen förberett chiapudding, eller så tar jag bara lite yoghurt med frysta bär.

Låter som jättelite mat nu när jag skriver upp det såhär. Men när jag riktigt tänker på det så går jag faktiskt inte hungrig dessa dagar. Jag försöker vänja in mig vid mindre portioner, för mina tidigare portioner har inte varit normalstora på något sätt.

Mitt problem är egentligen inte att jag faktiskt äter för mycket. För det ser man här på min vanliga dag att jag inte gör. Utan mitt problem är att jag triggas så jävla mycket vid tanken på att få äta lite senare, imorgon eller nästa vecka. Jag kan se fram emot ett trevligt restaurangbesök med vännerna mest för att jag ska då få äta och unna mig. Som en annan skrev i tråden, att inte kunna njuta av glassen man har i handen för att man redan är borta i frysen och hämtar nästa i tankarna. Så känns det precis för mig.

Jag kan liksom googla på restaurangers menyer, inte för att finna inspiration eller så, nej utan för att läska mig själv när jag är sugen. Typ läser menyer som andra läser poesi. Haha. Jag är så fast i tanken på att fredag innebär fredagsmys, och blir det inget så är det en väldigt dålig fredag. Fredagsmys behöver inte vara 2 kg godis utan är desto oftare morotsstavar med dipp, men då är fredagen som den ska vara, annars känns det tråkigt. Det är dom här tankarna jag skulle vilja bli av med, att jag är så himla fixerad vid hur det ska vara och att jag redan är framme vid nästa måltid hela tiden.

Du verkar äta väldigt lite i det som du radar upp, det motsvarar ungefär min frukost plus mellanmål efter träning och då är jag en liten person på 150 cm med ett väldigt litet dagsbehov. Jag tror att det finns en stor risk att det lilla intaget - även om det syftar till att minska portionerna - leder till ett beteende där du äter antingen väldigt lite eller antingen väldigt mycket och att ätstörningen eskalerar ytterligare. Jag tror också att det är dumt att i din situation utesluta kolhydrater. Risken finns att det ännu mer triggar ditt "antingen-eller-beteende".

Ditt fokus borde vara att lära dig äta välbalanserade måltider i lagom storlekar på regelbundna tider, ungefär så som Red_Chili föreslår.

Det låter väldigt jobbigt att ha det som du har det och jag hoppas att du får bra hjälp!
 
Du verkar äta väldigt lite i det som du radar upp, det motsvarar ungefär min frukost plus mellanmål efter träning och då är jag en liten person på 150 cm med ett väldigt litet dagsbehov. Jag tror att det finns en stor risk att det lilla intaget - även om det syftar till att minska portionerna - leder till ett beteende där du äter antingen väldigt lite eller antingen väldigt mycket och att ätstörningen eskalerar ytterligare. Jag tror också att det är dumt att i din situation utesluta kolhydrater. Risken finns att det ännu mer triggar ditt "antingen-eller-beteende".

Ditt fokus borde vara att lära dig äta välbalanserade måltider i lagom storlekar på regelbundna tider, ungefär så som Red_Chili föreslår.

Det låter väldigt jobbigt att ha det som du har det och jag hoppas att du får bra hjälp!
Det är just det som är svårt, vad är lagom för just mig?
Jag borde gå ner cirka 10 kg i vikt, inte för att tycka om mig själv bättre eller för att jag har någon som helst press på mitt utseende. Utan för att jag vet att jag mår bättre rent fysiskt om jag är närmre min idealvikt. Då är det svårt att släppa efter och äta kolhydrater, när jag vet att avsaknaden av dom gör det enklare för mig att gå ner i vikt. Jag tycker det är så svårt att äta just lagom.
 
Det är just det som är svårt, vad är lagom för just mig?
Jag borde gå ner cirka 10 kg i vikt, inte för att tycka om mig själv bättre eller för att jag har någon som helst press på mitt utseende. Utan för att jag vet att jag mår bättre rent fysiskt om jag är närmre min idealvikt. Då är det svårt att släppa efter och äta kolhydrater, när jag vet att avsaknaden av dom gör det enklare för mig att gå ner i vikt. Jag tycker det är så svårt att äta just lagom.

Vad som är lagom är vad du behöver hjälp med. Både patienter med anorexia och bulimi har hjälpts effektivt med så kallad mandometer - http://www.mando.se/sv/startsida-/startsida--/1.aspx.

Jag tror att det är dumt - och kanske rent av farligt - att fokusera på vikten först och att lära sig äta lagom sedan.
 
Jag håller med @Philosophia - med den där matsedeln hade jag också tänkt på mat konstant! Du äter ju väldigt lite mat med "substans", dvs varm, tillagad mat.

Jag har också haft ätstörningar och mina tankar var då precis som dina: kretsade ständigt kring mat och nästa gång jag skulle äta, samt vad. Precis som du åt jag konstakt för lite kalorier för att både hjärna och kropp skulle vara nöjda. Idag tillåter jag mig faktiskt att äta det jag är sugen på, när jag är sugen på det. Detta har helt tagit bort både hetsätningstendenser och ständiga tankar kring vad, när, hur jag ska äta. Vill jag äta godis en vardag så gör jag det. Jag försöker heller inte banta - visst, jag skulle också kunna gå ner 10 kg och bli en snabbare löpare till exempel då löpning är en stor hobby - men det är verkligen inte nödvändigt för min hälsa. Om jag låter kroppen styra hunger- och mättnadskänslorna istället för hjärnan så håller jag mig nöjd, glad och viktstabil. Det tog ett bra tag att komma dit (läs år!) men det går.

Om jag var du hade jag fortsatt med att försöka äta regelbundet och på bestämda tider, men kanske dubbelt mot vad du äter nu och minst ett lagat mål mat om dagen.
 
Jag skulle också vilja tipsa om varm lagad mat om andra har gjort. Om jag inte äter varm mat minst två ganger om dagen så blir jag väldigt mycket mer matfokuserad än annars. Kan skippa någon dag numera men I normal fall; frukost - gröt, varm lunch och varm middag. Sedan försöker jag alltid äta grönsakerna först och inte dricka så mycket till maten. Detta för att inte töja ut magsäcken mer så jag har mina mättnaskänslor.
 
Jobbar jag morgon eller är ledig så äter jag desto mer varm mat :)
Då äter jag middag ihop med sambon och blir då alltid en ordentligt lagad middag.
Tycker jag inte äter så dåligt direkt, bara att fokuset är för stort på mat.
 
Jobbar jag morgon eller är ledig så äter jag desto mer varm mat :)
Då äter jag middag ihop med sambon och blir då alltid en ordentligt lagad middag.
Tycker jag inte äter så dåligt direkt, bara att fokuset är för stort på mat.

Fast du skrev ju "En vanlig jobbdag äter jag så här...". Det är lite svårt för oss att veta att du har varierande arbetstider och vad du äter de andra dagarna; det du skrivit i tråden är det vi kan förhålla oss till.

"Att äta dåligt" behöver inte vara liktydigt med "att äta skräpmat". Hur och vad vi äter påverkar även tankarna kring mat och ätande. Dina ätmönster kan mycket väl vara anledningen till att du fokuserar så mycket på mat. Det kan vara annat också givetvis, men att ifrågasätta sina nuvarande matvanor kan vara en bra ände att starta i.

Någon nämnde matdagbok, vilket kan vara en jättebra idé i ditt fall. Skriv upp allt du äter under en vecka, och skriv gärna kommentarer kring hur du kände dig innan, under och efter måltiden. När veckan är slut kan du försöka utvärdera - ser du några mönster? När är fokuset kring mat som störst och när är det som lägst? Är det något särskilt som triggar tankarna (t.ex. långt mellan måltider, stress, du var sugen på choklad men åt ett äpple istället, du satte i dig mycket sötningsmedel under dagen, etc etc)?
 
Fast du skrev ju "En vanlig jobbdag äter jag så här...". Det är lite svårt för oss att veta att du har varierande arbetstider och vad du äter de andra dagarna; det du skrivit i tråden är det vi kan förhålla oss till.

"Att äta dåligt" behöver inte vara liktydigt med "att äta skräpmat". Hur och vad vi äter påverkar även tankarna kring mat och ätande. Dina ätmönster kan mycket väl vara anledningen till att du fokuserar så mycket på mat. Det kan vara annat också givetvis, men att ifrågasätta sina nuvarande matvanor kan vara en bra ände att starta i.

Någon nämnde matdagbok, vilket kan vara en jättebra idé i ditt fall. Skriv upp allt du äter under en vecka, och skriv gärna kommentarer kring hur du kände dig innan, under och efter måltiden. När veckan är slut kan du försöka utvärdera - ser du några mönster? När är fokuset kring mat som störst och när är det som lägst? Är det något särskilt som triggar tankarna (t.ex. långt mellan måltider, stress, du var sugen på choklad men åt ett äpple istället, du satte i dig mycket sötningsmedel under dagen, etc etc)?

Ja absolut, men mer och mer info kommer ju fram allt eftersom tråden fortsätter. Jag är medveten om att ni inte vet allt om mig. Men när det verkade som att många verkade tro att jag hetsäter konstant ville jag mest visa att en vanlig dag äter jag inte speciellt mycket.

Jag har tidigare provat att skriva matdagbok i viktminskningssyfte. Men eftersom jag oftast är upptagen och ute på språng hela dagarna har jag svårt att upprätthålla dagboken. Men jag kan absolut prova det igen.
 
Baserat på vad du skriver i tråden så är min vilda gissning att du äter allt för restriktivt och att du därför, helt naturligt, är väldigt hungrig och sugen. Det är också väldigt vanligt att personer med ätstörningsproblematik oavsett typ tänker på mat konstant.
Kontakt med vården låter lämpligt! Om de inte förstår dig på din VC så gå någon annan stans!
 
Jag har tidigare provat att skriva matdagbok i viktminskningssyfte. Men eftersom jag oftast är upptagen och ute på språng hela dagarna har jag svårt att upprätthålla dagboken. Men jag kan absolut prova det igen.

Använd telefonen som dagbok så kanske de blir lättare? Lägg in i kalendern så kommer tider o allt med :)
Den har man ju oftast med sig hela tiden
 
En vanlig jobbdag där jag jobbar kväll kan se ut så här
Kaffe innan morgonpromenaden.
Kesella med lite funlight.
En omelett med de grönsaker som brukar finnas hemma, innan jobbet.
På jobbet dricker jag en proteinshake, mest för att jag inte har tid att äta något vettigare på mitt jobb.
När jag kommer hem har jag antingen förberett chiapudding, eller så tar jag bara lite yoghurt med frysta bär.

Låter som jättelite mat nu när jag skriver upp det såhär. Men när jag riktigt tänker på det så går jag faktiskt inte hungrig dessa dagar. Jag försöker vänja in mig vid mindre portioner, för mina tidigare portioner har inte varit normalstora på något sätt.

Mitt problem är egentligen inte att jag faktiskt äter för mycket. För det ser man här på min vanliga dag att jag inte gör. Utan mitt problem är att jag triggas så jävla mycket vid tanken på att få äta lite senare, imorgon eller nästa vecka. Jag kan se fram emot ett trevligt restaurangbesök med vännerna mest för att jag ska då få äta och unna mig. Som en annan skrev i tråden, att inte kunna njuta av glassen man har i handen för att man redan är borta i frysen och hämtar nästa i tankarna. Så känns det precis för mig.

Jag kan liksom googla på restaurangers menyer, inte för att finna inspiration eller så, nej utan för att läska mig själv när jag är sugen. Typ läser menyer som andra läser poesi. Haha. Jag är så fast i tanken på att fredag innebär fredagsmys, och blir det inget så är det en väldigt dålig fredag. Fredagsmys behöver inte vara 2 kg godis utan är desto oftare morotsstavar med dipp, men då är fredagen som den ska vara, annars känns det tråkigt. Det är dom här tankarna jag skulle vilja bli av med, att jag är så himla fixerad vid hur det ska vara och att jag redan är framme vid nästa måltid hela tiden.

Skulle jag äta sådär lite en dag, då skulle jag mest troligt samma kväll äta en ben & jerry + en megagigantisk portion mat och sedan gå och småäta på allt som kunde tänkas finnas hemma. Det skulle alltså totalt sett bli mycket mer än om jag börjat dagen med en bra frukost, sedan ätit lunch och avslutat med en bra middag.

Det jag tycker du borde försöka med, utan att veta hur dina andra dagar ser ut (du har ju nämnt senare i tråden att olika dagar är olika även om du nämner det här som en "vanlig dag"), är att börja med varm mat på morgonen av något slag. Jag själv försöker få i mig något varmt varje måltid, för annars blir allt jätteknasigt. Äter jag bara fil + flingor till frukost så dricker jag en kopp te också för att det inte bara ska bli kallt i magen.

REJÄL jäkla frukost brukar få ordning på mycket. Sedan kan det vara klokt att minska ner på datortiden, så att du inte kan sitta och googla på restaurangers menyer m.m. ;)

För egen del blev det ordning på allt först när jag slutade tänka på vikten och istället tänkte på hälsan, skapade rutiner och började göra saker som gjorde det omöjligt för mig att tänka på mat.
 
@Crossline du kan testa att varje gång du känner dig sugen ta papper och penna och skriva ner varför du vill äta och hur du skulle känna dig efter du ätit. Det kan hjälpa dig att hitta ett mönster i ditt ätande när du är sugen.
 
Använd telefonen som dagbok så kanske de blir lättare? Lägg in i kalendern så kommer tider o allt med :)
Den har man ju oftast med sig hela tiden
Har provat i just telefonen, men den har jag tyvärr inte alltid möjlighet att plocka upp och skriva på på jobbet till exempel. Så just på jobbet har jag ingen större möjlighet att göra någon utförligare dagbok mer än kanske mat och tid, men tyvärr knappt det.
 
Skulle jag äta sådär lite en dag, då skulle jag mest troligt samma kväll äta en ben & jerry + en megagigantisk portion mat och sedan gå och småäta på allt som kunde tänkas finnas hemma. Det skulle alltså totalt sett bli mycket mer än om jag börjat dagen med en bra frukost, sedan ätit lunch och avslutat med en bra middag.

Det jag tycker du borde försöka med, utan att veta hur dina andra dagar ser ut (du har ju nämnt senare i tråden att olika dagar är olika även om du nämner det här som en "vanlig dag"), är att börja med varm mat på morgonen av något slag. Jag själv försöker få i mig något varmt varje måltid, för annars blir allt jätteknasigt. Äter jag bara fil + flingor till frukost så dricker jag en kopp te också för att det inte bara ska bli kallt i magen.

REJÄL jäkla frukost brukar få ordning på mycket. Sedan kan det vara klokt att minska ner på datortiden, så att du inte kan sitta och googla på restaurangers menyer m.m. ;)

För egen del blev det ordning på allt först när jag slutade tänka på vikten och istället tänkte på hälsan, skapade rutiner och började göra saker som gjorde det omöjligt för mig att tänka på mat.
Småäter gör jag inte, och någon ben och Jerry äter jag mycket sällan nu för tiden :) för mig har det handlat om att minska mycket på maten, för att ha någon som helst kontroll på det hela. Strama regler helt enkelt för att undvika just småätande.

Jag är absolut ingen frukostperson, det är min svåraste måltid. Jag kan gå flera timmar efter jag har vaknat utan mat om jag inte håller stenhårt på mina rutiner. Bäst funkar kesella, smoothie eller lite yoghurt.
 
@Crossline du kan testa att varje gång du känner dig sugen ta papper och penna och skriva ner varför du vill äta och hur du skulle känna dig efter du ätit. Det kan hjälpa dig att hitta ett mönster i ditt ätande när du är sugen.
Det är ju just det, jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som gör att jag vill äta och jag har svårt att sätta ord på själva känslan. Ibland vill jag bara äta för att tillfället finns.
 
Det är ju just det, jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som gör att jag vill äta och jag har svårt att sätta ord på själva känslan. Ibland vill jag bara äta för att tillfället finns.
Kanske kan man dela upp detta i två delar, som nog hänger ihop.

Det första är att du äter -i mina ögon - väldigt undermåligt. Inte tillräckligt stor volym, inte tillräckligt mättande mat. Äter du dessutom fort så hjärnan inte hänger med? För egen del är det så att jag blir fortare hungrig om jag äter snabbt och "i förbifarten". Jag blir inte mätt av att på stående fot äta upp något. Men samma mängd och sort gör mig mätt om jag sitter ner och äter långsamt och med bestick, på tallrik.

Det andra är att dina tankar hamnar på mat väldigt ofta (och du tillåter det hända).

Jag tror att det är svårt att ändra tvåan om du inte gör något seriöst åt ettan?
 
Småäter gör jag inte, och någon ben och Jerry äter jag mycket sällan nu för tiden :) för mig har det handlat om att minska mycket på maten, för att ha någon som helst kontroll på det hela. Strama regler helt enkelt för att undvika just småätande.

Jag är absolut ingen frukostperson, det är min svåraste måltid. Jag kan gå flera timmar efter jag har vaknat utan mat om jag inte håller stenhårt på mina rutiner. Bäst funkar kesella, smoothie eller lite yoghurt.

Det har jag inte heller påstått att du gör, jag försökte mest förklara att det inte är det minsta konstigt att det blir tokigt med maten när du äter så tokigt på dagen.

Vad anser du själv att är problemet? Du påstår att du äter för mycket, men måste genast visa för oss på buke att du minsann inte äter så mycket? Du pratar om att du tänker på mat för mycket, men verkar inte vilja skapa rutiner eller liknande som kan hjälpa? Så fort någon säger att "gör du såhär blir det lätt sådär" så säger du att du inte alls gör så som personen uppfattat att du gör.

Att tänka mycket på något är inget konstigt. Varje vaken sekund tänker alla på något, att bara stänga av tankarna går inte, däremot går det absolut att välja vad en ska tänka på. Genom att notera när de oönskade tankegångarna påbörjas är det möjligt att bryta på tidigt stadie och tvinga sig själv att tänka på något annat.
 

Liknande trådar

Mat Jag tänkte först skapa ett anonymt nick men sen kände jag nej, jag tänker inte skämmas för att jag har ett problem som jag söker hjälp...
Svar
4
· Visningar
1 071
Senast: MiniLi
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Burkfisk
Tillbaka
Upp