Hästhantering Ponny som stoppar

#81
Jag skulle säga så här.
Tränare är också bara människor. Och även de bästa kan ha fel.
Jag hade, för ett antal år sedan, en häst hos en av elitryttarna i vårt land, för att han skulle utbildas, utvecklas och tävlas. Han var lite bråkig där - något han aldrig varit här hemma. Ryttaren ansåg att det berodde på att han fortfarande var hingst och bad mig hämta hästen direkt - vilket jag gjorde. Jag åkte mer eller mindre direkt till kliniken för undersökning och det visade sig att hästen hade ledinflammationer på tre ben och en muskelskada på det fjärde... Det var INTE de kvarvarande testiklarna som var orsak till att han bråkade med dem! (och för sakens skull, det var muskelskadan som gjorde att det blev ledinflammationer i de övriga benen - lederna behandlades och muskeln åtgärdades, hästen blev frisk, såldes till en tävlingsryttare och tävlade upp till 145-hoppning, om jag inte minns fel)

Hade er ponny varit min ponny så hade jag låtit bli att hoppa och ridit den lite lätt rakt fram i skogen ett tag. Om den nyligen är genomgången av veterinär så hade jag letat reda på en alternativbehandlare med gott rykte i min närhet och fortsatt gå igenom den. Veterinärer är bäst på skelett och leder, alternativare är ofta bättre på muskelbiten. Det kan vara något som sitter fast muskulärt, som veterinären inte hittar...
För, jag är enig med de övriga i tråden. En ponny som tidigare hoppat villigt, som börjar stanna på hinder, signalerar att det är något som inte stämmer. Hästar kan inte tänka ut att "idag ska jag jävlas med min ryttare", utan de gör det som känns rätt för dem.
Tack! Har du läst mina inlägg? Hon går regelbundet hos fysio & är inte stel osv
Det måste inte betyda att hon har ont.
Finns andra anledningar med...
 
#82
Prova en annan mer erfaren ryttare på.Gör roliga saker för ponnyn.Blor inte det bättre o den mer erfarne ryttaren känner något är fel är det bara kolla hästen igen.Säger inte att den har ont men vet att just hovledsinflammationer är svåra.Svåra att kolla upp svåra att behandla.Lycka till !🐎😃
Tack !
 
#83
Min erfarenhet säger som så många andras, att protesterar hästen så tydligt så brukar något vara fel.

Som jämförelse, tog mig 6 besök hos olika läkare innan de hittade var min smärta kom ifrån, och då kunde jag ändå peka och beskriva smärtan. En häst har inte den möjligheten, tyvärr.

Med det sagt så hade jag låtit den vila från hoppningen något halvår och provat igen, nytt beslut då om problemet kvarstår.
 
#85
OK - där tror jag att ni har felet. Han har alltså bara varit igång i sex månader efter en belastningsskada (inflammation). Din beskrivning får det att förefalla att ni har gått väl fort framåt - i synnerhet som ni stött på problem. Grundstrategin vid problem är att gå tillbaka och inte forcera innan det fungerar. En häst som stått sex månader måste man i princip börja om med. Har ni tagit professionell hjälp med igångsättning?

En inflammation beror oftast på en ridning (inkl underlag, utrustning, tränare etc) och ett träningsupplägg som inte passar den aktuella individen. Vilka omtag har ni gjort efter skadan?
Exakt vad jag tänkte!
 
#87
Backa, back backa. Den har inte hoppat på 6 mån! Börja om från enkel hoppning där pållen tycker det är enkelt och kul! Och avancera långsamt! Annars är ni tillbaka på ruta 1. Barnet kanske vill ut och tävla som innan, men det är levande djur som vi håller på med.
Vår ponny var jätteförsiktig vid igångsättning, så vi ändrade och började hoppa igång honom på terrängbanan, tills självförtroendet satt där, och sen banhoppning, sakta men säkert med en taggad ponny :up:
 
#88
Tack! Har du läst mina inlägg? Hon går regelbundet hos fysio & är inte stel osv
Det måste inte betyda att hon har ont.
Finns andra anledningar med...
Jo, det finns andra anledningar. Men, hästar jävlas inte.
Och, en ponny som har haft ont kan mycket väl få det igen.
Det kan vara så enkelt som att ponnyn minns att det tidigare har gjort ont och inte vågar ta i än. Tidigare smärta kanske inte heller är helt borta, eller på väg tillbaka.
Ingen behandlare, varken veterinärer eller alternativbehandlare, kan allt. Ibland kan det vara vettigt att låta någon annan titta på ponnyn eftersom den tydligt visar att något är fel.
Jag vet bara alltför väl hur lätt det är att "missa" små detaljer.
Och jag har själv flera exempel på egna hästar som klarat sig från utdömningar och fortfarande lever många år senare, tack vare att jag inte gav upp när de första som behandlade dem gjorde det.

Så, det spelar ingen roll hur tydlig du är med att du anser att ponnyn är frisk. Så länge den strular - fortsätt leta!
Och, som sagt, låt den jobba rakt fram i skogen ett tag och låt bli att hoppa.
 

Hästar nu

Övrigt nu

Dagbok

  • Funderar

Radannonser

  • Kasserat ensilage?

Hästnyheter

Bukefalos

Rekommenderas av Google:
Upp