sår i mungiporna

E

emilia_

Min häst har sår i munngiporna. Jag drar henne inte i munnen, mer än nödvändigt & jag smörjer henne 2ggr / dag.
Vet ej vad jag ska göra för att de ska försvinna!?
ngt tips :confused: ?
 
Sv: sår i mungiporna

Vet inte vad du har för häst men mina halvblod går på 10,5 cm och 11,5 cm bett utprovat av tandläkare, vår ponny har 9,5 cm
 
Sv: sår i mungiporna

vad rekomenderar du att jag rider på dÅ?
 
Sv: sår i mungiporna

Ett rakt bett inte för stort. (det ska inte åka fram och tillbaka i munnen,) är milt mot mungiporna, rider alla mina på rakt utom när vi tävlar (dressyr där det inte är tillåtet änu men på gång enligt ryktena)
 
Sv: sår i mungiporna

Jag hade samma problem för några år sedan. Löste det genom att smörja rikligt. Smörjde överdrivet med idomin salva både i mungiporna och på bettet (där det ligger mot mungiporna) så att bettet liksom glider mot mungiporna och ingen friktion bildas.
Fick även prova olika bett, hon kan exempelvis inte gå med gummibett, då får hon alltid skav. Men såren försvann ganska fort efter det.

Ibland på vintern så kommer det tillbaka. Då smörjer jag igen så är det borta på ett par dagar.
 
Sv: sår i mungiporna

Jag skulle rekommendera att prova hackamore med korta skänklar och att det ligger an bra på hästen. Annars - ta ut en som hjälper dig att pröva ut ett bett, heslt tredelat och hellre för litet än för stort, har jag fått lära mig.
Bästa är att be om hjälp. Men prova hackamore, det är det bästa för oroliga munnar och speciellt heta hästar. Har det på båda kallbloden och på en av araberna. Lysande! Men smaken är som baken...och munnar åxå....;)
 
Sv: sår i mungiporna

kl

Ibland kan bett vara vassa i hålen där ringarna löper igenom. Kan det vara orsaken?
Har du testat o byta bett?
 
Sv: sår i mungiporna

hon gör på rullande bett nu om du vet vad jag menar. hon kanske klämmer mungiporna där messingen rullar runt?! ska byta till vanligt tränsbett & smörja ÄNNU mer. får se om det hjälper. Annars får det bli hackamore. tack för svaren :)
 
Sv: sår i mungiporna

Jag hade provat att byta till ett tredelat eller ett rakt (lätt böjt) med fasta ringar. Så kort som möjligt som får plats i munnen och inte hissa upp det för högt. Till detta hade jag provat en löst spänd engelsk nosgrimma elelr en remontgrimma som inte stänger igen munnen för hårt.
Ett hackamroe hade jag inte används på en häst som grundskolas, du kan inte ta ledande tygeltag och risken att hästen bara knäcker av i nacken och böjer in näsan är mkt stor...
 
Sv: sår i mungiporna

tror du inte att det går bra med ett tränsbett om jag smörjer på både bettet & hästen?:confused:
 
Sv: sår i mungiporna

rid på hack eller ngt så det får en chans att läka sen skulle jag prova ett bett med fasta ringer ev ett mässing för att utseluta nickellergi.
 
Sv: sår i mungiporna

Det enda bettet som funkar på min "såriga" häst är raka gummibett med fasta ringar, antingen pelham eller tränsbett. Inte säkert att det fungerar på din men det kan ju vara vart att testa. Se till att bettet sitter lagom högt och inte är för långt.
Hackamore gick inte alls, han bara springer. Vet dock många hästar där bettlöst har löst problemen.
 
Sv: sår i mungiporna

hon kanske inte tål metallen bettet är gjort av (eller vad man nu ska säga). det finns ju speciella bett för allergiska och känsliga hästar.
 

Liknande trådar

Kropp & Själ Jag har senaste två åren nästan konstant haft sår i ena eller båda mungiporna. Känns som att det är torrsprickor, så jag smörjer på...
2
Svar
34
· Visningar
1 290
Senast: kolblakkur
·
Hästvård Hej! Har ett fullblod som får småsår lite då och då. Vissa sår läker men andra sår får som stenhårda skorpor som inte ramlar av som de...
Svar
6
· Visningar
707
Senast: Fazeem
·
Hästvård Jag behöver hjälp! Jag har en 1-åring SWB som i början av juli gjorde illa sig i hagen. Veterinär kom ut och konstaterade att det...
2
Svar
28
· Visningar
3 774
Senast: Fiorano
·
Hästvård Mitt fullblod har rivit upp ett stort sår på sidan av bålen, men inte så stort att det behöver sys. Allt man kan läsa om modern sårvård...
Svar
17
· Visningar
911
Senast: inaa
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Senast tagna bilden XV
  • Att ångra en valp
  • Uppdateringstråd 29

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp