Skryta om pengar

Sv: Skryta om pengar

Fast man borde jämföra total arbetssituation mot totalt utbetald ersättning. Allt annat blir ju bara konstigt.

Precis. Som ekonom så vore det ju j-kla smutt och trevligt om jag hade OB-tillägg och liknande i bokslutstider. Så är dock ej fallet i min bransch utan det är en del av jobbet att man periodvis jobbar helger och kvällar utan att det syns i lönekuvertet. Ska man jämföra löneskillnader bör nog det således tas i beaktande...
 
Sv: Skryta om pengar

Först så måste vi göra skillnad på en besparing och en intäkt.

Dom två är inte synonyma.

För det andra så skrev jag inte att det går att klara sig helt utan tjänstemännen, det jag skrev var att dom ofta inte är värdeskapande.

Kunden vill inte betala för lagerhållning, logistik m.m. utan dom vill ju bara betala för själva produkten - värdeskapande tid då är själva tillverkningen medan det andra är mer eller mindre tärande.

Tex en lager/logistikchef är ju då i grunden tärande, men kan ge besparingar som överstiger kostnaden för att ha hen anställd.

Det är ju tyvärr inte så enkelt som att alla privata företag är effektiva och välskötta, ibland undrar man tom hur fasen dom ens överlever och ännu mindre kan ge vinst...

Vi vet förmodligen båda två att det brukar vara ganska optimalt med ett förhållande 1/3 mellan tjänstemän och arbetare - inte det omvända.
 
Sv: Skryta om pengar

Men kunden vill inte bara ha produkten, kunden vill också ha rätt produkt på utsatt tid. Således är logistikchefen inte alls tärande, eftersom hans jobb specifikt är en del av det kunden betalar för. Köper jag en liter mjölk på ICA, så ser det kanske ut som att jag bara köper just en liter mjölk. Men i själva verket köper jag ju också logistiken som såg till att mjölken fanns där när jag ville ha den, schemaläggningen som såg till att det fanns personal där som höll butiken öppen, butiksinredningen som gör att jag hittar mjölken i butiken, etableringen som gör att det öht finns en butik där i första läget, osv. Det är massa saker involverade för att det där mjölkpaketet ska förmedlas från mejeriet till mig, och allt det betalar jag för när jag köper en liter mjölk.

Därför är det inte meningsfullt att dela upp verksamheten i närande och tärande på det sättet du gör. Tjänstemännen skapar lika mycket värde som den som rattar maskinen. Rent organisatoriskt skiljer man ibland på kärnverksamhet och supportfunktioner, är det det du tänker på? Men den gränsen går inte mellan kollektivare och tjänstemän, för beroende på verksamhet kan det absolut vara tjänstemännen som pysslar med kärnverksamheten, och kollektivare som sköter supportfunktionen. Uppdelningen är efter funktion, inte efter arten av fackligt avtal.
 
Sv: Skryta om pengar

Nej, du har ett föråldrat sätt att se på företag och hur en organisation fungerar. Företag som funkar riktigt, riktigt bra ser sin produkt som endast en liten del av vad man säljer.

Logistik är helt avgörande i många branscher för om en produkt är bra eller dålig. En hållbar produkstrategi en annan avgörande faktor - som ingen producerande arbetare tar ansvar för (självklart bidrar alla mer eller mindre i ett bra företag).

Jag kan inte tänka mig att det finns ett generellt tal som innehåller idealet för alla typer av företag. Jag kan tänka mig företag som är 100% tjänstemän eller 90% arbetare som skulle fungera lysande i sina nischer och branscher. (100/90 beror på att lagen kräver att vissa funktioner finns, som skulle klassas som tjänstemän). Jag arbetar själv i ett företag som endast består av tjänstemän.

Jag tror att din bild är helt off när vi räknar 2013 och företag inte längre ser ut som "bruket".
 
Sv: Skryta om pengar

Fast man borde jämföra total arbetssituation mot totalt utbetald ersättning. Allt annat blir ju bara konstigt.
Varför blir det konstigt och varför borde man jämföra på det där sättet som du beskriver?
De "fina" ersättningarna finns ju där av en anledning. Varför ska de räknas in som -jamen du som lyfter en lön på 30 efter skatt ska ju vara nöjd. Ok jobbat lördagar och söndagar och går tvåskift vilket blir ett kasst familjeliv. Jag "offrar" i detta fall familjen för att tjäna in bra med pengar. Den andra i familjen får dra runt skutan...denne kanske också har heltid på "normala" arbetstider.
Och visst man kan välja arbetsplatser med normala arbetstider och tjäna mindre, men likväl är grundlönen det man ska slå vakt om.
gulan
 
Sv: Skryta om pengar

Fast jag menade TOTAL arbetssituation och TOTAL lön när man ska jämföra.

Jag har alltid haft obetald övertid och arbetar mer än 40h/vecka. Ska vi jämföra våra löner kan det inte vara rätt att inte räkna med den övertidsersättning du får ut för samma övertid. Eller hur?
 
Sv: Skryta om pengar

Fast som regel har du även 6 veckors semester och högre grundlön på de avtal där du inte har övertidsersättning...
 
Sv: Skryta om pengar

Fast som regel har du även 6 veckors semester och högre grundlön på de avtal där du inte har övertidsersättning...

Ja. Och därför måste man jämföra TOTAL lön med TOTAL arbetssituation inkl alla de villkor som finns avtalat. Allt annat blir konstigt i en jämförelse.
 
Sv: Skryta om pengar

Jovisst är det så... Och en låg lön leder till låg pension, dålig arbetsmiljö leder till högre risk för förtida pensionering.

Statistiken säger att tjänstemannasidan har högre lön (vilket ger högre pension) och har lägre risk för att bli förtidspensionerade. Det är inget som går att sopa under mattan och ärligt talat så tycker jag att det är märkligt att det ska gnällas om hur jobbigt det är att vara tjänsteman - blir ni less så finns det tusentals som är beredda att ta över på direkten...
 
Sv: Skryta om pengar

Du kan kalla mig vad du vill, det bryr jag mig inte om.

Men det är en märklig företeelse att folk ute på högerkanten ständigt och jämt försöker skrämma folk som inte tycker likadant med den stora kommuniststämpeln - Jag kanske ska börja att kalla alla som inte tycker som jag för fascister ? Trots allt så var ju fascisterna ett parti långt ute på högerkanten så då borde det väl fungera som stämpel för tex Gammeln som också är högervriden ?
 
Sv: Skryta om pengar

Jovisst är det så... Och en låg lön leder till låg pension, dålig arbetsmiljö leder till högre risk för förtida pensionering.

Statistiken säger att tjänstemannasidan har högre lön (vilket ger högre pension) och har lägre risk för att bli förtidspensionerade. Det är inget som går att sopa under mattan och ärligt talat så tycker jag att det är märkligt att det ska gnällas om hur jobbigt det är att vara tjänsteman - blir ni less så finns det tusentals som är beredda att ta över på direkten...

Det gör ju inte det. Många av oss har valt att utbilda oss med stora studielån i 5 eller upp till 10 år (jag betalar fortfarande en massa pengar i månaden för mina), för att bli specialister inom ett visst område. Sedan fortsätter man utbilda sig som specialist/ledare eller annat genom yrkeslivet. Det räcker inte med 6 månader eller 2 års arbetspraktik för att ta över av någon som inte har rätt kunskapsbakgrund.

Jag vet inte om någon har "gnällt" över hur jobbigt det är att vara tjänsteman, det är bara helt andra utmaningar än det du menar är "på golvet". Jag anförde bara att om man ska jämföra, ska man jämföra totalsituationen. Inte dela upp i olika delar.

Livslönen är fortfarande skev, där man i princip tjänar på att inte plugga till sånt som efterfrågas - utan tjänar på att börja jobba så fort som möjligt inom industrin. (om jobben hade funnits vill säga!). Nu är mina siffror jag läste ett par år gamla, och kanske har det sedan dess rört sig lite åt rätt håll - eftersom ambitionen från sittande regering varit den.
 
Sv: Skryta om pengar

Det finns företag som har 100% tjänstemän, men dessa har ingen egen tillverkning - antingen köper man rakt av och säljer vidare eller så har man outsourcat själva tillverkningen - vilket jämställer dessa företag med vilken järnhandel som helst (Ja, jag generaliserar en hel del där ;))

Att köpa in den färdiga produkten eller outsourca tillverkningen innebär ju bara att någon annan gör det jobbet, så där ska du ju räkna med alla som har lagt sina händer på varan innan det är levererat till slutkunden - man har bara använt andras arbetare istället för sina egna.

Det är ju inte ett dugg annorlunda än att ha ett tillverkningsföretag där man lejer konsulter istället för att anställa egna konstruktörer m.fl.

Dock finns det ju en påtaglig risk, vid outsourcing etc, för att man vid flera led även gör samma eller likartat jobb på flera ställen i kedjan vilket är ineffektivt, alla privata företag är inte effektiva bara för att dom är vinstgivande. Det är en myt att vinsten genast skulle göra hela kedjan supereffektiv - i synnerhet hos företag som har en "amerikansk" företagskultur med en maktgalen chef högt upp som ingen vågar besvära med en avvikande åsikt om företaget.

Och du måste fortfarande skilja på en besparing och en intäkt - det är inte samma sak.
 
Sv: Skryta om pengar

Tja, jag har räknat på dt tämligen nyss eftersom jag börjar plugga nu som "gammal".

Och pay-off tiden på en högskole- eller universitetsutbildning är inte så särskilt lång idag. En 3 årig utbildning är betald inom 10 år och en 5 årig dito inom mindre än 15 år.

Räknar man med total livslön, arbetssituation etc. så lönar det sig att utbilda sig - utom för vissa utbildningar som tex sjuksköterska vilket är bortkastad möda i dagens samhälle, uppenbarligen så behöver folk ingen sjukvård eller så har nyliberalerna fel och det går inte att applicera teoremet om marknadens osynliga hand på alla områden... personligen tror jag på det senare.
 
Sv: Skryta om pengar

OK. Med den definitionen arbetar jag på ett företag som skapar sina värden med hjälp av 97% tjänstemän. Inom ett av våra två affärsområden är det 100%, därför att det är tjänstemännen som producerar produkterna till 100%, från innovation, till konstruktion och produktion. Det finns ingen möjlighet att anställa "arbetare" som klarar de uppgifterna.

Inom det andra producerar vi fysiska varor (elektronik) som kostar mycket pengar, är unika i sin konstruktion och funktion men är "lätta" att tillverka för vår partner dvs med deras utrustning kan de ha väldigt lite personal som gör hela produktionen och vi är bara en kund av många i deras produktionslina. Vi outsourcar den precis som du anger och den kanske utgör 3% av insatsen.

Så du menar att vi på något sätt skulle tjäna på att ha fördelningen 70% arbetare och 30% tjänstemän? Det är där jag menar att du har ett mycket förlegat kunskapsläge när det gäller företag och produkter. På "bruket" kan jag hålla med om att det skulle kunna stämma. Men det är inte en generell idealbild av företag......
 
Senast ändrad:
Sv: Skryta om pengar

Jag ser det i hela i ett vidare perspektiv - utan tillverkning så finns det inga varor. Så antingen har man sin egen produktion eller så "hyr" man produktionskapacitet av någon annan.

Jag skiljer ju även på tjänster och varor...
 
Sv: Skryta om pengar

Jag ser det i hela i ett vidare perspektiv - utan tillverkning så finns det inga varor. Så antingen har man sin egen produktion eller så "hyr" man produktionskapacitet av någon annan.

Jag skiljer ju även på tjänster och varor...

Ja, men själv varuproduktionen kan utgöra så liten del som 0-5 % utan att det innebär att man är ineffektiv, utan precis tvärtom. Värdet kan ligga till största delen i själva konstruktionen, mjukvara och andra saker. Det beror också på var i värdekedjan man befinner sig.
 
Sv: Skryta om pengar

Jag ser det i hela i ett vidare perspektiv - utan tillverkning så finns det inga varor. Så antingen har man sin egen produktion eller så "hyr" man produktionskapacitet av någon annan.

Jag skiljer ju även på tjänster och varor...

Jag är tjänsteman, jobbar på ett företag där enbart tjänstemän är anställda och nog sjutton producerar vi såväl varor som tjänster. Visserligen outsourcar även det företaget en del uppgifter för att få ner kostnaderna - men de som utför dessa uppgifter är även de tjänstemän. Många av de varor som tillverkas idag är annorlunda än de som tillverkade för 50 år sedan och kräver en helt annan kompetens.
 
Sv: Skryta om pengar

Jag ser det i hela i ett vidare perspektiv - utan tillverkning så finns det inga varor. Så antingen har man sin egen produktion eller så "hyr" man produktionskapacitet av någon annan.

Jag skiljer ju även på tjänster och varor...

Hur många arbetare krävs det för att producera en instans av en Iphone-app? Eller två miljoner instanser? Din bild av ett varuproducerande företag är kvar någonstans på 1980-talet. Det betyder INTE att de företag du målar upp inte längre finns, men den är vare sig generell eller längre speciellt dominerande. Därför är det helt enkelt inte möjligt att dra fram en generell ideal fördelning för arbetare vs tjänstemän som är applicerbar. Den fördelningen är idealt sett helt olika beroende på företag. Och den har dragit sig åt "tjänstemannahållet", eftersom nya typer av företag är alltmer beroende av att producera varor med högt kompetensinnehåll.
 
Sv: Skryta om pengar

Är det inte därför vi idag har en så stor arbetslöshet, just för att den traditionella tillverkningsindustrin antingen lagts ned pga olönsamhet eller flyttat utomlands på grund av lägre produktionskostnader?

Med andra ord, de traditionella arbetarjobben minskar men befolkningen ökar liksom efterfrågan på okvalificerade jobb, vilka minskat i tillverkningsindustrin och återfinns nu inom tjänstesektorn, typ städjobb.

Med tanke på att ffa många LO-fack vägrat anpassning av löner så står vi där vi är idag, med en minskande tillgång till okvalificerade jobb, minskad konkurrenskraft (ja,ja vi hade självklart inte kunnat mäta oss med Kina, Bangladesh m fl när det gäller teko-industrin), allt för den solidariska lönepolitiken. Är det bättre att gå på a-kassa med 60% av lönen än att gå med på lönesänkningar för att stärka företag och konkurrenskraft på sikt?

Vad nu detta hade med om det är ok att skryta med pengar ;)
 

Liknande trådar

Kropp & Själ Jag tänkte på det när jag läste en artikel om Olof. Ett barn som inte verkar ha någon behållning av sin tillvaro. Sannolikt känner han...
2
Svar
32
· Visningar
2 601
Senast: Lager
·
Kropp & Själ Jag behöver hjälp. Mitt liv är ett ständigt pussel. Det är säkert fler som har det så men alla är vi olika och jag känner att det är på...
2
Svar
31
· Visningar
3 038
Senast: BusBarro
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Göra inlägg med mobilen
Tillbaka
Upp