Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Självklart ska inte det här forumet plötsligt börja handla om tävlingsdressyr, det finns ett annat forum för sånt. Men samtidigt måste man acceptera att det finns en gråzon, speciellt när det gäller HF. Vilket är ett fenomen som främst syns på tävlingsplatser men som den klassiska ridningen starkt ställer sig emot.
AR och Barockridning kan inte ha fullständig ensamrätt på forumet Klassisk ridkonst.
Dessutom är ju VDarna till majoritet inte så sugna på att diskutera HF ö.h.t på det egna forumet![]()
AR och Barockridning kan inte ha fullständig ensamrätt på forumet Klassisk ridkonst.
Varför sånt liv för att en diskussion kommer in lite på ett par tävlingsryttare någon gång?
Ja men jag frågade efter definitionen? Du skrev bara orden återigen. Hur kan du vara tveksam till om Kyra är professor i RIDKONST om du inte kan definiera vad RIDKONST är? Konsten att rida?
Allvarligt, det som kallats ridkonst historiskt sett är det som är föregångaren till tävlingsdressyren, det irriterar mej att ni bortser från det och svänger er med ord som inte definieras. Det är ur det perspektivet inte alls orimligt att en dressyrryttare är professor i ridkonst.
Är det enligt dej allt som inte handlar om att tävla, dvs mäta sin ridning mot andra? Eller vad? Hur ska vi veta vad som är ok och inte om det inte finns en klar definition av vad klassisk ridkonst är? I mina ögon är dressyren som dressyr en del av klassisk ridkonst, rent definitionsmässigt.
Forumet handlar inte bara om AR och Barock. Det är anledningen att det inte heter AR/Barock forumet.
Är i förbifarten... men tänkte slänga in ett ord.
För mig är det skillnad på ridKONST och ridSPORT. Ridkonstnären kan visst tävla, men gör det då på en arena för att "ställa ut" sig, inte för att nödvändigtvis vinna. Det referat domarna ger kan ryttaren läsa, eller inte. Det är inte det viktiga utan det viktiga är att få visa vad man kommit fram till för en större publik - inte bara på sin egen lilla ridplätt hemma.
Jag tycker det är mer intressant att se dressyrtävlingar på det sättet, då blir det förvånande hur många ryttare som ser ut att immitera rörelser, istället för att verkligen försökt hitta hästens eget uttryck i dem. En del rider för att försöka vinna, andra rider för att visa upp sig. Ridkonst är för mig något annat än ridsport, men visst kan det finnas ridkonst inom ridsporten! Det får vi väl iaf hoppas!
Jag förutsatte att du visste vem det var, baserat på din kommentar att du var förvånad att Totilas och Gal var ett HF ekipage![]()
Kookaburra: jag tycker ditt resonemang stinker fördomar och antagelser. Jag blir nästan full i skratt. Vilken hobby ryttare som utövar vårt riktigt bristfälliga slentrian slang definition "vd" tror du tävlar för att de tror att de ska vinna hela skiten eller ens har som mål att vinna? För mig blir det helt komiskt. 99% av hobbyryttare som tävlar är ute och tävlar för att bli bedömda och få ett kvitto på hur de kan prestera i ett uppvisnings sammanhang med bedömnings punkt. Punkt.
Jag kan förstå att diskussioner om dressyrtävlingar hör hemma under dressyrforumet.
Däremot förstår jag inte hur man ska kunna diskutera klassisk dressyr utan att diskutera tävlingsdressyr. Tävlingsdressyren har lika stor rätt att kalla sig för klassisk som t ex AR. Den dressyr som eftersträvas i TR är klassisk, även om den inte alltid utförs på ett klassiskt vis. All ridning som utförs i den akademiska ridkonstens namn är inte heller klassisk.
Det är bland tävlingsryttarna man hittar de flesta ryttare som kan visa upp den skolade hästens hela register, det vill säga de rörelser som ingår i GP. De är en viktig referensram att utgå ifrån, tillsammans med t ex SRS, EPAE och liknande institutioner. Det är möjligt att det finns "rena" AR-ryttare som kan visa upp motsvarande, men de är i så fall mer svårtillgängliga.
Om man kan få resultat på 80-90% i GP genom att använda metoder som hyperflexion och rollkur så är det intressant för den klassiska ridkonsten. 80% betyder bra, 90% betyder mycket bra, och det är klassisk ridkonst enligt TR som bedöms. Det tycker jag är viktigt att diskutera. Ännu mer intressant blir det om man återkopplar till gamla mästare. Newcastle var förtjust i att krulla ihop hästar i sidled med gramantygel och Baucher är känd för sitt ganska extrema flexande av nacke och käke. Är allt som är gammalt klassiskt?