Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Det är väl ingen som påstått att du är trög? Jag verkar ha missuppfattat det hela för jag trodde det handlade om att ta "russin" från olika tränare, men inte från olika system, utan sådant som passar in i samma system. Det är ju rätt stor skillnad. Jag ber om ursäkt för misstaget.Ja men eftersom jag är trög och okunnnig så kommer jag inte på så bra exempel på när det skulle fungera så bra, om man inte är en väldigt kunnig och skicklig ryttare själv. Så därför kunde man ju ta konkreta exempel när man plockar något ur ett helt annat system och använder i sitt eget och sen diskutera det exemplet?
För att se bra hur en ryttare kan ha nytta av olika tränare kanske man helt enkelt ska se denne ryttare rida för olika tränare och hur det påverkar ekipaget. Det är alltid bättre att se irl tycker jag. Men hela grejen verkar ha fått väldigt stort fokus här. Det är (för mig) inte alls ovanligt att en ryttare har fler tränare. En som de rider för oftare och en som de rider för mera sällan. Har dessa tränare lite olika inriktning, men samma system, så brukar resultatet bli bra tycker jag. Sen finns det ju de ryttare som byter tränare efter ett tag och börjar om från början gång på gång. De ändrar sitt system och kommer inte framåt eftersom de byter systemet hela tiden. Resultatet blir bara en frustrerad ryttare på en förvirrad häst.
Ja det var ju det jag beskrev i förra inlägget. Om inte ryttarna håller sig till en linje/ett system utan hattar emellan och börjar om gång på gång kommer de ju ingenstans och det blir bara frustration och förvirring av det. Men att rida för ett par olika tränare som har olika inriktning (eller har olika fokus) inom samma system tycker jag bara är positivt. Givetvis spelar ryttarens erfarenhet in mycket. En oerfaren ryttare vet inte riktigt vad den söker, inte hur det ska kännas, har inte skaffat sig nödvändiga erfarenheter ännu. Det är ju en nödvändighet på vägen framåt, men alla ryttare måste ju gå igenom det. Erfarenheten kommer ju av att man provar olika saker och med tiden blir erfarenheterna större liksom kunskapen. När ryttaren vet mera vad den är ute efter och vad denne vill, då kan det börja hända mycket.ang. att väldigt mycket folk rider för flera tränare så ja - jag känner till viss del igen det, och när det handlar om ganska orutinerat folk som envisas med att göra det så blir resultatet väldigt oproduktivt - ryttaren kan inte ta till sig och samverka delarna, med resultat att man kommer ingenstans.
Japp. Precis vad jag menar.de ryttare som är en rätt bra bit på väg och har valt tränare som kompletterar varandra bra i fråga om linje och system, kan ha bra nytta av två tränare, men det kräver som sagt att ryttaren själv kommit så långt att den förmår lägga ihop koncept, och självständigt sätta ihop dessa när tränarna inte är närvarande.
- naaaaaääääee. Det var inga bra russin tycker jag
Det låter som du plockat dem - men inte använt dem så de har blivit liggande på någon hylla.....
Om det ska bli en kaka ö h t (som inte är pannkaka då) så måste man ha en deg att stoppa russinen i.
Det är väl ingen som påstått att du är trög? Jag verkar ha missuppfattat det hela för jag trodde det handlade om att ta "russin" från olika tränare, men inte från olika system, utan sådant som passar in i samma system. Det är ju rätt stor skillnad. Jag ber om ursäkt för misstaget.
Vore ju intressant med konkreta exempel då? Annars säger det där inte så mycket?
Det jag menar med prioritet ett på ryttaren är alltså att för att hästen ska ha möjlighet att göra rätt, bära upp sig och ryttaren, ha sin balans osv så måste ryttaren göra detta möjligt. Motstridiga signaler i form av en spänning i axlar, obalans i övergångar osv. motverkar alltid i större eller mindre grad målet = form, bärighet, balans, påskjut osv.
Då låter det som oerhört lite ridning.SantMina "degar" de senaste åren har varit en tvåårig ridponny (numera såld) och så min nuvarande femåring - sent tagen mycket pga hans intensiva växtperioder samt min egen sjukdom. Vi har inte kommit längre än skritt och lite trav uppsuttet.
Jag tar det sakta och i perioder, vill befästa signaler, att han ska hitta sin balans med ryttare och stärka muskler innan jag går vidare. Så ja... russinen har nog kanske skrumpnat lite sedan de användes senast.. men jag plockar fram dem och nosar på dem med jämna mellanrum i tips till andra samt arbete vid hand/i långtygel![]()
Då låter det som oerhört lite ridning.
Att hästen är sent tagen är gammalt BS- om man inte själv har problem.
Tillväxtzonerna sluts ändå.
Hästar som inte är undernärda- musklar o stärker sig fort om man utsätter dem för träning o då inte i skritt där rygggen mer är som en hängmatta.
det behöver inte vara så avancerat att trava o galoppera några snuttar o sen hoppar man av.
Ja det håller jag med om och det ställer nog till mest för hästarna i alla fall min den är i o f s extremt känslig för just det där också.
Men det gäller ju alla nivåer, Msv och uppåt är ju inga perfekta ryttare heller, långt ifrån. Mycket och kanske det mesta som blir problem tror jag är mer eller mindre ryttarrelaterat i slutänden.
Jo men så uppfattade jag också. Men jag menar då att systemet och grunden är den samma i ridningen. I alla fall är det nödvändigt för mig. Det finns ju många tränare inom samma inriktning som har olika system och grundtanke och då går det inte ihop trots att deras inriktning är den samma. Varje individ sätter ju sin prägel på sin undervisning och det kan vara stora skillnader även om man jämför tränare som gått precis samma utbildning.Nej så som du uppfattade inte jag. Eftersom det är detta forum där olika inriktningar diskuteras trodde jag det innebar att tex rida VD eller något annat och hitta russin från AR eller western eller whatever och vilka de russinen är i så fall är och går ihop med ens grundsystem och tänk i ridningen.Vi menar nog samma sak verkar det som. Jag missuppfattade. Ber om ursäkt.Ungefär som jag skrev att jag genom att se AR:s tänk har vågat använda skritten mer än jag gjorde tidigare att arbeta i.
Det är samma sak för mig (vilket jag skrev i russintråden) när det gäller att arbeta i skritt. Det var en AR-inspirerad tränare som öppnade den dörren för mig också.
Träning.... skulle det innebära NH o försök till att göra skolor o dylikt för hand?
du får väl vara tydlig med vad du menar o det tror jag att du var.samt arbete vid hand/i långtygel
Vad är det för övningar du tänker på? Jag rider inte övningar som gör det för svårt för hästen. Övningarna ska anpassas till hästen och absolut inte göra det för svårt. Tänja på gränserna kan man göra, men hästen ska alltid vara så pass förberedd att den kan klara övningen, annars är det för svår för hästen och ska inte användas. Alla övningar ska också ha ett syfte. De övningar jag rider kan jag rida för en traditionell tränare också. Jag är väldigt nyfiken på vilka övningar du tänker på. Berätta gärna!Fast när du har beskrivit vissa övningar är det ingen traditionell tränare som skulle komma på ngt dylikt. För svåra övningar som inte ger mer än vad andra mkt lätta övningar gör- utan att göra det omöjligt för hästen.
Du skrev
du får väl vara tydlig med vad du menar o det tror jag att du var.
om man bara går ut i skogen rakt fram kallar man det sällan för arbete, utan just promenad.
Träning.... skulle det innebära NH o försök till att göra skolor o dylikt för hand?