Bukefalos 28 år!

Tittar in i ditt kök del 26

Status
Stängd för vidare inlägg.
Ska bjuda två vegetarianer på middag nästa v. Har tänkt göra ngt slags Mellanöstern meze/israeliskt ish och vi kommer dricka israeliska viner.
Jag kommer servera massa röror, aubergine av alla de slag, sallad med granatäpple osv. En shakshuka osv. Men jag har tänkt att det vore gött att göra ngt som kan ersätta kött. Jag tänker mig vegetariska biffar. Några bra tips på veg-biff-fronten?

Jag gjorde till grannen senast vi åt middag men så ingick ägg (jag visste att hon är ok med ägg). Blanda grovt mosade kidneybönor med ägg, lite havremjöl alt bovete, finhackad lök och krydda med rökt paprika, salt och svartpeppar. Den rökta paprikan gör att smaken kan svara upp mot traditionella tillbehör för rött kött som tex rödvinssås. Grannen gav tummarna upp och tog om av dem :D

Edit: Jag och hennes man fick älgfärsbiffar ;)
 
Höftade ihop en jättegod pastasås igår, med majskycklingbröst, purjolök, vitlök, zestat citronskal och citronsaft, creme fraiche, fond, och rejält med dragon. Älskar dragon! Idag är orken på minusnivå så det blir chèvretoast och pepsi max. Lite babyspenat till.
 
Tjälknöl på rostbiff med tre sorters potatis : potatissallad, potatisgratäng och pommes. Till det en konjaksdoftande karamelliserad gräddsås och en grönsallad.

Förrätt en stor Toast Skagen som vanligt. Och vitlöksbröd till den som inte förstått hur gott det är med räkor.
 
Jag gjorde till grannen senast vi åt middag men så ingick ägg (jag visste att hon är ok med ägg). Blanda grovt mosade kidneybönor med ägg, lite havremjöl alt bovete, finhackad lök och krydda med rökt paprika, salt och svartpeppar. Den rökta paprikan gör att smaken kan svara upp mot traditionella tillbehör för rött kött som tex rödvinssås. Grannen gav tummarna upp och tog om av dem :D

Edit: Jag och hennes man fick älgfärsbiffar ;)

Tack för tips!
Kanske spenderar måndagen med att träna lite hehe. Funderar också på att testa kryddning med spiskummin och kanel kanske?
 
Jag har varit sugen på en riktigt krämig pasta i flera veckor och satte mig därför rätt och slätt och googlade "krämig pasta recept" i eftermiddags. Ett av de första recepten som kom upp var en med bacon, svamp, paprika och vitlöks-crème fraiche så jag testade den. Tillsammans med färsk tagliatelle blev det fruktansvärt gott och precis vad jag var sugen på! Jag ändrade lite i ursprungsreceptet (mer svamp och bacon, mer vitlök och en skvätt sriracha för att sätta lite fjong på det hela) och hade även i en näve spenat som höll på att bli dålig. Det är definitivt något vi kommer att göra igen!
 
Gårdagens middag blev inte helt äcklig :D
insta_middag.jpg

Köttet var helt underbart, en riktigt fin köttsmak och sönderfallande mört med fin marmorering :up: Porslinet är Rörstrand Risa och Gustafsberg Eros för skyn. Skyn går fö att äta direkt med sked :o
 
Gårdagens middag blev himmelskt god men lite kladdig historia. Var inte helt lätt att rulla in i salladsblad och doppa i dippsåsen, var nog dippsås lite överallt när vi var klara. :) Förutom soja och sherry så var det också saften av en citron. Oxfilen blev magisk , skar den ju tunt och lät den marinera i några timmar. Marinaden bestod förutom av sherry och soja också matolja, maizena, vitlök, vitpeppar, salt och five spices. Rullade ihop och satte på spett och grillade på vår elgrill. Det bara föll isär när man åt så mört och sååå gott :d:love::d Nudlarna blev bra till.

Vi är helt övertygade om att vi kommer att göra detta igen och grilla köttet på spett som vi gjorde nu med samma marinad och göra en wok på nudlar och grönsaker till och samma sås istället för att ha salladsblad att rulla in i och dippa.
 
I gar blev det en pizza eftersom jag var som en deg hog efter min en och en halv timma lang massage. (i dag ar jag om bade har och dar:cautious:) Sa i kvall blir det lammet som ligger och vantar i kylskapet. Benfritt lamben (vad sager man pa Svenska?) pa ett par kilo. Det ska under dagen sous vides (for enkelhetens skull sa jag slipper vakta termometern) :o Medan Maken och jag plockar ner Julen igen.
 
Testade göra aloo gobi. Gjorde enligt recept och det smakade inget. Slutade med att jag drog i buljong, krossade tomater, lime och honung. Då blev det iaf ätbart.
Nu finns det matlådor till i veckan för de dagar det inte är så kul mat på jobbet.
 
Nu ligger lamm "roasten" i sous viden. I kvall blir det sotpotatis fries, nagon sorts sas och ... om jag ids en sallad. :p I morgon maste jag ut och handla lite anda, (det ar nastan slut pa kaffee:nailbiting:) sa da fortsatter vi med lammet, men kanske lite mer "lammiga" tillbehor.:D
 
Funderar på att göra char siu, man borde kunna frysa in det marinerade köttet och marinaden tills den behövs.
 
Jag dammade av den sista zucchinin från förra årets överflöd, den har verkligen hållit sig hur fin som helst i rumstemperatur. Bättre än butternutpumporna som inte alls höll ut så länge som jag trott. Tillagad i gryta med halloumi, kokosmjölk, kikärtor och lite annat smått och gott + ris. Med cashewnötter och koriander hade den varit tiptop, nu helt ok tack vare avsevärt mer kryddor (chili/curry/gurkmeja) än i grundreceptet.
 
Vi velade mellan att laga något, vilket ingen av oss orkade egentligen, och att beställa hem något. Det slutade med en finfin kompromiss: Varsin färdigrätt från ett ställe i våra kvarter som specialiserar sig på lite finare färdigmat (eller "remarkable food for your freezer" som de säger själva). Lamb tagine för mig, wild mushroom & aubergine lasagne för sambon. Sjukt gott och vällagat alltihop!
 
Mer zucchini! Parmesanpanerad ugnsbakad med saffransaioli + sötpotatispommes och stekt torsk. Lite udda mix men behövde förbruka zucchinin när den var påbörjad, och parmesanpanerad med god sås/röra var en hittills oprövad variant. Får försöka komma ihåg den tills odlingarna går bärsärk igen.
 
Bra att du skrev det! Har en blue hubbardpumpa i köket som såg lite mjuk ut på en plätt. Det blir mycket pumpa framöver!

Undrar om det går att göra ett bra pumpatillbehör till stekt makrill som jag tänkt imorgon.

Idag åt jag sagda makrill med fräst rödkål, svartkål och blomkål. Ruccola, surkål och lokal färsk getost på sidan. Och en kopp benbuljong till efterrätt (mest av logistikskäl som den inte var förrätt). Helt ok, särskilt kålkavalkaden.
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Västeråsträffstråden
  • Vad gör vi? Del CXCVIII
  • Svensk politik nr 3

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Stänger du toalettlocket?
Tillbaka
Upp